Dodaj do ulubionych

Moje wyniki- prosze o pomoc

17.05.07, 17:31
moja choroba kształtowała się nastepująco w czasie.
4 tygodnie po proronieniu (12.12.2006): tsh = 0,051 {0,27-4,2}
11.01.2007: tsh=0,018 {0,27-4,2}; ft4=2,52 {0,932-1,71}
25.01.2007: Trab = 0,1 (ujemne); TPO = 48,2 - wyszły trochę ponad normę.
20.02.2007: tsh = 6,67 {0,34-4,2}; ft4= 0,741 {0,932-1,71}

Dostałam Euthyrox 50, który stopniowo wprowadzałam, aż doszłam do dawki 50 i
75 na zmianę co drugi dzień.

10.04.2007: tsh = 2,155 {0,34 - 4}. Endo na wizycie mówiła, że moje tsh
powinno być w okolicach 1 a ft4 przy górnej granicy normy w trakcie starań o
ciążę. Na wizycie lekarka zwiększyła Euthyrox do 75 codziennie.

15.05.2007: tsh = 0,571 {0,34 - 4}
Na wizytę u lekarza niestety musze jeszcze troche poczekać. Na dodatek idę do
jakiegoś nowego lekara (poprzednia niestety przestała przyjmować), wiec nie
wiem jaką przedstawia zapatrywania odnośnie wyników w ciąży.
W związku z tym bardzo was proszę o pomoc i doradę. czy to moje tsh za
bardzo nie spadło? Nie wiem już co mam o tym myśleć i co robić.
Będe wdzieczna za waszą pomoc.
Obserwuj wątek
    • zajacowna Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 17.05.07, 18:52
      Mysle ze mialas bardzo madra Pania dr.
      Ostatnie tsh wyglada przyzwoicie ale tsh to zamalo, powinnas dorobic ft3 i ft4.
      • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 17.05.07, 21:49
        szkoda tylko że ta moja doktorka przestała już przyjmować w przychodni. teraz
        tylko prywtnie przyjmuje sad i bardzo mnie to martwi o chya nie dam rady
        finansowo chodzić co miesiąc (będąc w ciąży) prywtanie.
        Za tydzień jadę do innej endo, zobaczymy jakie będzie jej podejście. Czy zleci
        mi ft3, ft4.
        • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 18.05.07, 19:16
          czy któras z was mogłaby jeszcze coś doradzić? Czy to moje ostatnie tsh nie
          jest za niskie i nie powinnam trochę zmniejszyć dawki?
          Oczywiście jak pójde do endo to zapytam o to, ale idę do zupełnie nowego
          lekarza i nie wiem jaki jest.
    • hashi-tess Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 18.05.07, 21:09
      W naszej chorobie oznaczanie samego TSH jest niewiarygodne.
      Wielokrotnie było to sprawdzane przez forumowiczki.
      My hashimotowcy musimy oznaczać wolne hormony.
      Wiem, że lekarze są wróżbitami i leczą tylko na podstawie TSH, ale nie jest to
      najlepsza metoda szczególnie w momencie kiedy starasz się o dziecko.
      Ja niedawno byłam u dr Micińskiego w Tychach.
      Spróbuj się dowiedzieć, gdzie przyjmuje na kasę i idż do Niego; jest super.

Tess
      • pawlakjo Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 19.06.07, 11:42
        > Ja niedawno byłam u dr Micińskiego w Tychach.
        > Spróbuj się dowiedzieć, gdzie przyjmuje na kasę i idż do Niego; jest super.
        >
        > Tess

Ciekawe od kiedy to super lekarz przepisuje każdej kobiecie,która do niego
        trafia do NOVOMEDICI/kliniki leczenia niepłodnośći/ bez zbadania jakichkolwiek
        hormonów tarczycy lek EUTHYROX twierdząc,że prawie każda kobieta ma
        niedoczynność???? tłumacząć że ten lek ma zmniejszyc róznicę pomiędzy LH a FSH.
        Chciałam dodać,że przez niego klinika NOVOMEDICA ma zszarganą opinię i wszyscy
        chodzą do PROVITY.Lekarz który przepisuje zdrowym osobom hormon tarczycy bez
        zbadania nawet klasycznego TSH to konował nie lekarz...
    • rosteda Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 18.05.07, 22:33
      Witaj Dolores5
      Twoje ostatnie TSH wcale nie jest za niskie (przeciez jest jeszcze w zakresie
      normy) i nie grozi Ci z tego powodu zadna nadczynnosc.
      Co do zakresu TSH to w ksiazce "Leben mit Hashimoto" autorzy polecaja przy
      staraniach sie o dziecko TSH 0,4-1.
      Twoja poprzednia lekarka byla z wiadomosciami o tarczycy na biezaco.
      Bedac w Twojej sytuacji jednak odszukalabym ja i jesli zaszlaby koniecznosc to
      zostala dalej przy niej, nawet prywatnie.
      Pozdrawiam Rosteda
      • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 19.05.07, 14:59
        zgadza sie lekarka jest na ieżąco, tylko ostatnio była strasznie niemiła w
        obejściu, w ogóle nie szło się jej o nic dopytać. Taka jakaś opryskliwa yła.
        Jednak pomimo wszystko pod wzgledem leczenia nie mozna jej nic zarzucić. Udało
        mi się znależć inna przyhodnię w której też przyjmuje, co prawda ęę musiała tam
        dojeżdzac 20 km i zwalniać sie z pracy (o przyjmuje do południa) ale myśle że
        mimo wszystko warto.
        A powiedzcie mi czy można chodzić do więcej niz jednego lekarza danej
        specjalności na NFZ? o mi udało się dostać do innego endo na NFZ (w moim
        mieście) i nie wiem czy rezygnować z wizyty czy też można soie chodzić do kilku
        lekarzy na NFZ. Zawsze to lepiej mieć kogoś na miejscu
        • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 05.06.07, 11:27
          Po wczorajszej wizycie u nowego endokrynologa z mojej przychodni mam dość i
          jestem ząłamana. Lekarz nie dał mi skierowania na zadne badania oprócz TPO.
          Stwierdził, ze nie ma potrzeby robić ani ft3 ani ft4 ani TPO. I w ogóle jego
          opinia była taka, ze tarczyca nai Hashimoto nie ma wpływu ani na ciążę ani na
          poronienia.
          Zresztą mam 2 sprzeczne informacje jednen lekarz mówił, ze nie mam Hashimoto a
          wczoraj lekarz powiedział ze mam Hashimoto.
          Przeciwicała TPO mam lekko podwyższone (wyszedł wynik watpliwy). Wg lekarza nie
          nie trzeba powtarzać badań. Jej nie wiem juz co robić i nie wiem czy ja w końcu
          mam to Hashimoto czy nie sad Usg wyszło OK, troche małą tarczycę mam.

Nic tylko pozostaje zrobić badanka prywtanie, tylko do kogo ja pójdę z wynikami
          tych badań sad
          Po wczorajszej wizycie sie załamałam.
          • rosteda Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 05.06.07, 23:18
            Witaj Dolores5

dolores5 napisała:

> Po wczorajszej wizycie u nowego endokrynologa z mojej przychodni mam dość i
            > jestem ząłamana. Lekarz nie dał mi skierowania na zadne badania oprócz TPO.
            > Stwierdził, ze nie ma potrzeby robić ani ft3 ani ft4 ani TPO.

- Nic nowego, wiekszosc z nas trafia do takich lekarzy.

> I w ogóle jego opinia była taka, ze tarczyca nai Hashimoto nie ma wpływu ani
            > na ciążę ani na poronienia.

Po takim stwierdzeniu majac Hashi i planujac ciaze nie pozostalabym u tego lekarza.

> Zresztą mam 2 sprzeczne informacje jednen lekarz mówił, ze nie mam Hashimoto a
            > wczoraj lekarz powiedział ze mam Hashimoto.
            > Przeciwicała TPO mam lekko podwyższone (wyszedł wynik watpliwy). Wg lekarza
            nie
            > nie trzeba powtarzać badań. Jej nie wiem juz co robić i nie wiem czy ja w końcu
            > mam to Hashimoto czy nie sad Usg wyszło OK, troche małą tarczycę mam.

Przeciwciala u nas raz sa wysokie raz niskie.
            Mala tarczyca to jest charakterystyczne dla Hashi.

> Nic tylko pozostaje zrobić badanka prywtanie, tylko do kogo ja pójdę z wynikami
            > tych badań sad

A co jest z ta lekarka o ktorej pisalas wczesniej?

> Po wczorajszej wizycie sie załamałam.

I po co sie zalamywac? Jest powod ku temu?
            Pozdrawiam Rosteda
            • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 06.06.07, 07:43
              No więc odnośnie mojej poprzedniej lekarki to dowiedziałam się ze przyjmuje ona
              w przychodni w innym mieście (ok. 17 km ode mnie). Więc pojadę do niej. Tylko
              troche sie boję bo ona jest co prawda dobrym lekarzem ale niesttey od jakiegoś
              czasu ma prawdopodobnie jakieś kłopoty rodzinne i jest bardzo nieprzyjemna w
              obyciu. Dlatego trochę mam stracha jechać do niej, bo pewnie bedzie
              niezadowolona że nie posżłam do niej prywtanie na miejscu. No ale trudno, nie
              mam wyjścia. A niestety nie stać mnie żeby chodzić do niej prywatnie w ciąży
              (tym bardziej, ze to będą wtedy dość częste wizyty). Zasatanaiwam się tylko czy
              po prostu jechać do nie, czy też najpierw zrobić sobie prywtanie ft3, ft4 i
              dopoiero pojechać na wizytę.
              Gin mnie już trochę wczoraj pogonił ze mam zacząć w końcu staranka, a ja co.
              Doradzacie żeby przed starankami zrobić sobie jeszcze ft3, ft4, czy dopiero jak
              będę w ciąży? Czy jest sens powtarzać TPO bądź robić TG (a dla przypomnienia
              napiszę że wczesniej TPo wyszedł mi wynik watpliwy. Czy też uznać to, z emam te
              przeciwciała).
            • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 06.06.07, 07:44
              rosteda: dzięki za odpowiedź i za doradę smile
              • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 15.06.07, 21:40
                To mam komplet wyników:
                ft3 = 2,7; norma [1,8 - 4,2] - 37,5%
                ft4 = 1,5 norma [0,8 - 1,9] - 63,64%
                Prolaktyna = 17,2 norma [1,2 - 25]
                Mam nadzieję ze dobrze wyliczyłam %

tsh tak jak już pisałam na początku postu mam obesnie = 0,571 norma [0,34 -4]
                Co sądzicie o tych wynikach, są OK? widzę ze tsh ładnie wzrosło w porównaniu z
                poprzednim wynikiem, ale czy ft3 nie jest za niskie? Odnośnie samopoczucia to
                czuję sie średnio: wypadaja mi włosy, jestem nerwowa, przytyłam i nie mogę
                schudnąć (ale nie wiem czy to nie jest wina luteiny którą zażywam).

Jak myślicie czy mogę przy takich wynikach zaczać starania o dzidzię (niestety
                pierwszą ciażę poroniłam sad?
                • hashi-tess Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 15.06.07, 22:25
                  Ja bym jeszcze poczekała, aby FT3 wzrosło.
                  • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 16.06.07, 07:43
                    sad myślałam że moje wyniki są już OK a rozumiem że ft3 jest jeszcze za małe.
                    Czyli powinno wzrosnąć do ok. 60%?
                    • hashi-tess Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 16.06.07, 14:18
                      Tak.
                    • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 16.06.07, 22:22
                      a jak sądzicie jak długo jeszcze może potrwać aby ft3 wzrosło do 60%?
                      Chciałam już zacząć staranka pod koniec lipca i czyżby nic z tego sad
                      za co odpowiada ft3 i czy moze być groźne w ciaży?
    • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 18.06.07, 13:26
      czy któraś z was jeszcze mi coś doradzi? Będe wdzięczna za pomoc. Czy nie
      wystarczy że ft4 mam już dobre? czy ft3 ma duże znaczenie dla ciąży?
      • zajacowna Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 18.06.07, 13:34
        haj, jak wiesz hormony wspodzialaja ze soba i musza byc WSZYSTKIE wyrowane aby
        mowic o rownowadze.FT# rowenierz i ono jest bardzo wazne przy ciazy...
    • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 06.07.07, 08:01
      Powiedzcie mi proszę co może być przyczyną częstych kurczów łydek? Biore cały
      czas magnez wieczorem, a teraz lekarz kazał zmienić na aspargin z potasem.
      Niestety kurcze łydek nadal mam , a często czuję zaczyna mnie łapać, tylko
      odpowiednio na to reaguję.
      Odnośnie wyników to lekarz stwierdził ze już mam ładnie wyrównane. Robiłam też
      prolaktynę, wynik 17 norma (1,32 - 25). Moze w sirepniu zdecyduję się już na
      staranka, chociaż boje się.
    • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 06.07.07, 08:13
      A chciałam jeszcze powiedzieć że mam problemy z wagą. Zawsze na lato chudłam i
      to bez żadnego kłopotu, a w tym roku pomimo że staram się trzymać dietę, waga
      poszła do góry. Co prawda nie jest to duza nadwaga ale kilka kilogramów mam na
      plusie i nie mogę zrzucić. Lekarka mówiła ze hormony mam wyrównane i to nie od
      tarczycy sad to już nie wiem od czego.
      • aada1 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 06.07.07, 09:37
        Dolores a jakie masz te aktulane wyniki.
        Dla mnie skurcze miesni zawsze = niedoczynnosci albo tez za mala dawke hormonow
        jak dla mnie...mimo, ze wyniki wychodza na ladne.
        Skurcze miesni moga byc tez wynikiem braku potasu w organizmie.
        Ja w takich sytulacjach zawsze lacze 3 rzeczy naraz- zwiekszam dawke tyroksyny+
        potas+ dolomit.
        Pozdrawiam Ada
        • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 06.07.07, 09:55
          Wyniki moje napisane są w poscie z 15.06.2007r.
          Teraz biore na zmianę magnez z b6 a na drugi dzień aspargin (gdzie jest potas).
          Dawkę tyroksyny biorę 75
          • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 07.07.07, 13:13
            Moje aktualne wyniki:
            ft4 = 1,5 norma [0,8 - 1,9] - 63,64%
            Prolaktyna = 17,2 norma [1,2 - 25]
            tsh = 0,571 norma [0,34 -4]
            • rosteda Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 08.07.07, 00:10
              Witaj Dolores5
              Nie jest latwo ocenic Twoje wyniki i nic dziwnego ze lekarz powiedzial ze sa ladne.
              To TSH ktore dzisiaj podalas jest z 15 maja, albo sie myle?
              Mysle ze dzisiaj bedzie ono juz duzo wyzsze patrzac na wyniki fT3 i fT4 z czerwca.
              Po fT3 i fT4 widac ze powinnas miec jeszcze nieznacznie podniesiona dawke, o
              jakies 12,5µg.
              Ale czy te 12,5µg beda wystarczajace to naprawde nie wiem bo te wyniki maja juz
              prawie tez miesiac.
              Czy znalazlas juz dobrego lekarza?
              Moze poczytaj nasza liste. Tam ostatnio Endohasi wpisala tez jedna lekarke.
              A doktora Lamparta z Zabrza polecalo bardzo wiele osob tu na forum i wizyty tez
              sa u niego niedrogie.
              Poszukaj na forum.
              Pozdrawiam Rosteda
              • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 08.07.07, 16:16
                zgdza się tsh było z 15 maja, a ft3 i ft4 z 8 czerwca. Ale czy to znaczy, że
                powinnam znowu powtórzyc wyniki?
                Odnosnie lekarzy przeszłam juz wielu i sczezrze powiedziawszy nie mam juz siły,
                czasu ani kasy na poszukiwanie kolejnych. Nie wiem już co robić.
                Poza tym każd lekarz ma jekieś inne metody. Moja dawna endokrynolog, która na
                poczatku się mną zajęla i wydaje mi sie że dobrze, jak byłam u iej wczerwcu
                kazała dalej brać dawke 75.Natomiast inna zaleciła zeby brać raz 75 raz 100. I
                jak tu być mądrym i któej teraz mam posłuchać? Z tego wszystkiego mam mętlik w
                głowie sad
                Chciałabym w końcu zaplanować dziecko i w sumie 2 endokrynologów pozwoliło sie
                już starać. A jak sie uda to zrobić ft4 i tsh i przyjechac na wizytę.
                Mnie ostatnio zaczeły martwic moje łydki, bo albo mni łapią kurcze, albo czuje
                ze mnie coś boli w sordku i nie wiem co jest przyczyną.
                • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 25.11.07, 11:18
                  Prozę was o pomoc i doradę. Moje tsh z września wynosiło 0,556
                  (norma 0,34-4). A tsh z początku listopada wynosi 0,391 przy takiej
                  samej normie. Czy nie spadło ono za nisko? Moja endokrynolog mówi że
                  mam pozostać przy takiej samej dawce leku na zimę czyli 75
                  Euthyroxu. A inny endo zalecił dawkę 75 i 50 na przemian. Nie wiem
                  sama co robić. Od 4 cykli nie udaje mi sie zajść w ciążę. No i
                  zrobiłam badanko prolakty i niestety nie wyszło dobrze. We wtorek
                  jadę je powtórzyć + robię jeszcze prolaktynę z obciążeniem.
                  • hashi-tess Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 25.11.07, 11:27
                    Dorota

Poziomy FT4 i 3, a nie samo TSH.

Ty nie możesz robić samego TSH mając problemy z tarczycą.
                    Ono nic nie mówi, szczególnie przy staraniach.
                  • hashi-tess Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 25.11.07, 11:30
                    dolores5 napisała:

Od 4 cykli nie udaje mi sie zajść w ciążę.

Natura wie co robi.
                    Pewnie byś poroniła.
                    Dlatego jeszcze raz proszę:
                    zrób badania FT$ i 3.

No i
                    > zrobiłam badanko prolakty i niestety nie wyszło dobrze.

To badanie potwierdza to co napisałam wy żej.
                    Szkoda kasy na inne badania niż tarczycowe.

Uwierz w końcu, że Twoje problemy to tarczyca.
                    Ustaw hormony i wtedy postaraj się o dziecko.

Tess
                    • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 25.11.07, 15:44
                      no tak, ale ostatnio moje hormonki były wyrównane, szczególnie ft4 i
                      tsh. Z tego względu endokrynologa mówi że nie ma sensu już ich na
                      razie badać. Dopiero jak uda mi się zajść w ciaze to trzeba bedzie
                      je ściśle kontrolować. Wiec prolaktyna nie powinna wyjśc tak
                      podwyższona, no chyba że przyczyną nie jest niedoczynność.

A robiąc tak wszytko na własną rekę to potem endo się krzywo patrzy
                      że nie słucha sie jej zaleceń tylko ciagle swoje.
                      • hashi-tess Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 25.11.07, 16:51
                        dolores5 napisała:

> no tak, ale ostatnio moje hormonki były wyrównane, szczególnie ft4 i
                        > tsh.

A FT3 miałaś na poziomie 60proc.?

Nie wiesz bo nie badałaś, a ono jest odpowiedzialne właśnie m.in. za zaciążenie.

Z tego względu endokrynologa mówi że nie ma sensu już ich na
                        > razie badać.

Hmmm, szczególnie przy hashi, dobre.

Dopiero jak uda mi się zajść w ciaze to trzeba bedzie
                        > je ściśle kontrolować.

Nie ma sensu?

Zaszłaś w ciążę?

Dla mnie, to twierdzenie p. dr nie ma sensu.

Wiec prolaktyna nie powinna wyjśc tak
                        > podwyższona, no chyba że przyczyną nie jest niedoczynność.
                        >
                        > A robiąc tak wszytko na własną rekę to potem endo się krzywo patrzy
                        > że nie słucha sie jej zaleceń tylko ciagle swoje.

Dorota,
                        Ja zapytam - czy to zdrowie i chęć dziecka to p. dr, czy Twoje?

jak ona krzywo patrzy, to wyprostuj ją lub zmień.

Kiedy nie będziesz miała dzieci ona tylko
                        rozłoży ręce i wyśle Cię na in vitro.

Daj spokój;
                        walcz o siebie.

Pzdr

Tess
                        • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 25.11.07, 21:50
                          Moje ostatnie wyniki z czerwca były takie:
                          ft4 = 1,5 norma [0,8 - 1,9] - 63,64%.
                          No i 2 endo stwierdzilo że ok i od tej pory mam tylko badać tsh.
                          Ostatnio jeden skierowal mnie na prolaktynę kiedy powiedziałam ze są
                          kłopoty z zajściem w ciazę. No i widząc mój ostatni wynik jeden z
                          endo zapisłął bromergon, a druga endo poleciła zeby powtórzyc
                          badanie. No i we wtoerk sie wybieram. Niestety żaden z nich nie
                          zlecił mi ani ft3 ani ft4, wiec cóz pozostaje jedynie własny zakres.
                          Tylko problem jest potem gdzie iść z tymi wynikami, jak oni na
                          poprzednie stwierdzili ze ok i dawkę pozostawili taką jak poprzednio.
                          A czy jesli teraz ft3 i ft4 byłoby w podobnych wartościach to
                          powinnam mieć zwiększoną dawkę euthyroxu?
                          • rosteda Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 25.11.07, 22:33
                            Witaj Dolores
                            Jesli o wyniki tarczycowe bedziesz sie martwic dopiero jak juz bedziesz w ciazy
                            to troche za pozno.
                            Zeby zajsc w ciaze juz u wielu kobiet z Hashi potrzeba jest zeby wyniki fT3 i
                            fT4 byly pare miesiecy na dobrym poziomie.
                            Wiec zrobienie tych wynikow TSH, fT3, fT4 ma teraz bardzo duze znaczenie,
                            zwlaszcza ze jesli na tej samej dawce spadlo troche nize TSH.
                            To niskie TSH (wrzesien i to ostatnie) moze byc wynikiem rzutu choroby i wlasnie
                            teraz jak zrobisz wyniki to moze sie okazac ze fT4 bedzie nizsze niz to ostatnie.
                            Jesli to fT4 bedzie nizsze to trzeba bedzie znowu zmieniac dawke i dlatego teraz
                            jest tak wazne zrobienie tych badan, tym bardziej ze skoczyla prolaktyna do gory.
                            A wlasciwie to te wyniki z czerwca tez pokazywaly ze minimalnie dawka powinna
                            byc wyzsza, bo fT3 bylo dosc niskie czego powodem jest niedostateczna ilosc
                            tyroksyny.
                            Podwyzszona prolaktyna jest zawsze jak sie wchodzi w niedoczynnosc.
                            Zrob te wyniki teraz we wtorek ale wszystkie razem TSH, fT3 i fT4.
                            Takie robienie wynikow na raty to nic nie daje.
                            Zacznij tez brac selen. W ciazy tez wolno brac selen.
                            Poczytaj watek dla ciezarnych ktory jest przypiety u gory.
                            A w ciazy to badania ww. trzeba badac conajmniej 1x w miesiacu, jak potrzeba to
                            i czesciej.
                            Pozdrawiam i zycze powodzenia
                            Rosteda
                            • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 26.11.07, 06:36
                              dziękuję bardzo . W takim razie we wtorek zrobię te wszytskie
                              badanka.
                              A łykam selen + cynk bo wypadają mi włosy i to zaleciła endo. Ale na
                              nim jest napisane że nie jest wskaznay w ciąży...
                              • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 28.11.07, 18:12
                                A wiec tak moje wyniki sa takie:
                                ft4 = 1,21 ng/dl (norma 0,58 - 1,64) czyli 59,43%
                                prolaktyna = 42,48 ng/mL (norma 3,34 - 26,72)
                                prolaktyna po obciążeniu (po godzinie) = 126,20 (norma 84,90 -
                                117,90).
                                Robilam jeszcze ft3 i progesteron, ale nie było jeszcze dzisiaj
                                wyników.
                                Co sądzicie o tych wynikach? Chyba nie ma wyjścia i muszę zacząć
                                łykać ten bromergon żeby zbić prolaktynę. Wizytę u endo mam dopiero
                                za 2 tygodnie.
                                • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 29.11.07, 20:46
                                  Mam już kolejne wyniki:
                                  ft3 = 2,58 (norma 2,0 - 4,25 pg/ml) - 25,78% (mam nadzieję, że
                                  dobrze policzyłam),
                                  Progesteron = 57,8 nmol/l (norma w fazie lutealbnej 15 -115).

Co sądzisie o moich wynikach. Proszę bardzo o radę. Czy przy takim
                                  ft3 i ft4 powinnam pozostać na swojej dawce euthyroxu - 75 czy
                                  powinnam ją zwiększyc?
                                  • hashi-tess Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 29.11.07, 21:31
                                    Podnieś dawkę o 6mg.
                                    łykasz selen?
                                    Napisz czy masz jakieś objawy niedoczynności.
                                    • hashi-tess Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 29.11.07, 21:33
                                      Doczytałam, że łykasz selen; napisz w jakiej dawce.
                                      Musisz na początku wspomagać się 200mg.
                                      2 tabletki przy śniadaniu i 2 tabl. wieczorem.
                                      Razem 200mg.
                                      • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 30.11.07, 06:40
                                        biore selen+cynk - 1 tabletka zawiera 100 ug selenu + 2 mg cynku.
                                        Biorę 1 lub 2 tabletki dziennie.
                                        Odnośnie objawów: wypadaja mi włosy, czuje się niezbyt dobrze,
                                        jestem ciagle zmęczona, nerwowa. Mam jeszcze kłopty z puchnieciem,
                                        często mam obrzęki dłoni i nog, szczególnie kostek. Nie wiem na ile
                                        sa to objawy niedoczynności czy moze prolaktyny.
                                      • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 30.11.07, 06:41
                                        aaa i jescze przytyłam kilka kilogramów i nie mogę się ich pozbyć sad
                                        • hashi-tess Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 30.11.07, 08:28
                                          niedoczynność,
                                          • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 30.11.07, 20:08
                                            jej sad i co ja mam robić, bo endokrynolodzy jakoś nie reagują na
                                            moje objawy, mówią że mam wyrównaną tarczycę. Tylko moja endo nie
                                            widziała moich ostatnich ft3 i ft4, pokażę jej za 1,5 tygodnia.
                                            Czyli powinnam zwiększyć dawkę i łykać selen? Nie wiem tylko czy mam
                                            dobry ten selen na bazie drożdży
                                            • hashi-tess Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 30.11.07, 21:14
                                              Ważne żeby się znalazł
                                              w Twoim brzuchu.
                                              Też działa. Dawka dzienna 200mg.
                                              Dawkę narazie zwiększ o 1/4 tabl. z 25mg.
                                              Po tygodniu znów o 1/4.
                                              I znów 1/4 aż dawka będzie zwiększona o 25mg.
                                              Po mcu łykania tej dawki powtórz badanie hormonów.
                                              Twoje samopoczucie będzie zdecydowanie lepsze.
                                              • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 01.12.07, 11:08
                                                smile dzięki za pomoc.
                                                Nie wiem tylko co powiedzieć endo jak widząc moje wyniki ni zaleci
                                                większej dawki, czy samej wtedy ją sobie podnieść
                                                • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 11.12.07, 19:43
                                                  Jestem juz po wizycie u endokrynoloa. Mam oczywiście brać bromergon
                                                  na prolaktynę.
                                                  Jeśli chodzi o ft3 i ft4 to owszem endo mówiła ze jest troche
                                                  niskie, w dolnej granicy, ale mówiła ze boi mi się zwiększyć dawkę w
                                                  związku z moim tsh, żeby nie spadło bardziej. Ewentualnie
                                                  zaproponowała żebym brała dalej dawkę 75, a tak co 3 dni wziąć 100.
                                                  Czy to jest jakieś rozwiązanie?
    • dolores5 Re: Moje wyniki- prosze o pomoc 05.12.07, 17:51
      Na razie zwiększyłam dawkę o 6,25 mg.
      Odnosnie moich kopotów zdrowonych to dochodzą jeszcze kłopoty z @.
      Konkretnie chodzi o bardzo krotkie cykle. Ostatnio dostałam
      miesiaczkę po 19 dniach od poprzedniej, czyli mój cykl trwał 24 dni.
      Biorąc pod uwagę, ze po @ mam jeszcze 2-3 dni plamień, to wychodzi
      na to że mam @ co 16-17 dni. Strasznie jest to kłopotliwe. Mówiłam
      juz to kilku lekarzom, ale jakoś bez efektu. Ostatnio gin stwierdził
      że to wina hormonów i tyle. Nie wiem już co z tym robic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka