Dodaj do ulubionych

Dobra wiadomość

28.06.07, 22:25
W lipcowym wydaniu gazetki Vita-takie pisemko o zdrowiu,dostępne w każdym
kiosku,jest 5 stron na temat chorób tarczycy.Fajnie to jest opisane,polecam
nowym hashimotowcom.Ale najważniejsza wiadomośc!
NAUKOWCY ODKRYLI GENY FOXP3 I PTPN22 ODPOWIEDZIALNE ZA POWSTAWANIE CHORÓB
AUTOIMMUNOLOGICZNYCH.MAJĄ NADZIEJE,ŻE KOLEJNE BADANIA POMOGĄ W LECZENIU
TYCH DOLEGLIWOŚCI.
I TO DZIEWCZYNKI ,JEST WIADOMOŚC TEGO LATA.
Obserwuj wątek
    • kusia4 Re: Dobra wiadomość 29.06.07, 15:04
      czesc Daro
      Ja tez czytalam 2 dni temu o odkryciu jakichs genow, ktore ma przyniesc przelom
      w leczeniu choroby Parkinsona (z tej samej grupy).

ps/ byles juz na urlopie w goracym kraju? jak sie tam czules?
    • daro965 Re: Dobra wiadomość 29.06.07, 18:23
      Cześc Kusia!Byłem od 14 do 21.06 w Bodrum -Turcja.W tym roku zapowiadają tam
      lato stulecia i było czuć.O godz. 13 było 41 stopni.Ale to co dzieje się w
      Eliacie,to makabra.Przed wyjazdem pytałem endo co mogę.Kąpiele ,opalanie-owszem,
      ale nie smażenie się.Z tymi zaleceniami jechałem i od wielu lat nie wystawiłem
      gębuli do słoneczka.Jechałem w b.db formie jak na hashi.Pierwsze 3 dni było
      super,zresztą tamten klimat zawsze mi służył.W 4 dniu trochę ostro popływałem
      i troszkę się podsmażyłem na słoneczku,a także cały dzionek chodziłem w upale.
      Troszkę odczułem -ciśnienie podskoczyło,małe mdłości,wyrażnie coś zaczynało
      szwankować.Pomogły tablety na rozszerzenie i nadciśnienie.Pomaga też pyralgina,
      jedna z niewielu ,która nie szkodzi hashi.Tak szczęśliwie dotrwałem do końca.
      Wsamolocie spoko,żadnych dolegliwości.Tylko trzeba pamiętać,że hashi nie lubi
      zmiany miejsca pobytu,klimatu,wody,flory bakteryjnej itp.Rada dla Ciebie-
      MOŻESZ MIEĆ COŚ Z KRĄŻENIEM,NIECH CI LEKARZ ZAPISZE TABLETKI NA ROZSZERZENIE
      NACZYŃ,zobaczysz jaka ulga,sprubójesz,co ci szkodzi,nie zaszkodzi i chowaj się
      przed ostrym słońcem.W zeszłym roku po takim wypadzie jeszcze nic mi nie było.
      dopiero pobyt nad naszym morzem spowodował wybuch hashi.Jak się żle czujesz to
      jeden raz weż połowę tabletki więcej i zobaczysz.Pozdrawiam i trzymaj się.
      • rosteda Re: Dobra wiadomość 29.06.07, 22:36
        Witaj Daro965
        Bardzo dobrze ze opisales swoje samopoczucie w innym klimacie niz nasz (chociaz
        jak u nas jest ponad 30°C to klimat jest calkiem podobny.
        To ze zle sie poczules jak przeforsowales z opalaniem i plywaniem (wysilek) w
        takim klimacie to zdrowi ludzie tez moga miec takie klopoty jak Ty - udar sloneczny.
        Ale ja tez wyjezdzalam na takie urlopy i przy powolnym przyzwyczajaniu sie i
        nieznacznym obnizeniu dawki tyroksyny (taka rade dostalam od niezyjacego
        niestety juz prof. Skrzypka - przy wyjezdzie tam gdzie jest bardzo goraco mozna
        sprobowac troszke obnizyc dawke tyroksyny na okres pobytu) nigdy nie mialam
        zadnych dolegliwosci nawet opalajac sie (oczywiscie z umiarem).
        Przy powrocie juz w drodze zwiekszalam dawke do poprzedniej i bylo calkiem znosnie.
        Sama bardzo lubie slonce i nigdy go nie unikam. Przebywanie na sloncu znosze
        bardzo dobrze.
        Ale opalanie sie jest bardzo indywidualna sprawa i oczywiscie kazdy znosi to
        inaczej.
        Dodam jeszcze ze paracetamol tez nie szkodzi Hashi.
        Pozdrawiam Rosteda
        • kusia4 Re: Dobra wiadomość 30.06.07, 22:04
          Daro
          No to ciesze sie,ze urlopik ci sie udal..Jak na takie warunki- mam na mysli
          wysoka temperature- to niezle sie trzymales.
          Z tymi tabletkami na rozszerzenie naczyn- to chyba musze miec cos stwierdzone
          czy moge tak sobie lykac te tabletki? Zreszta juz sama nie wiem, wybieram robic
          sie badania w kierunku reumatologicznym. Ostatnio przeszlam jakies koszmarne
          zapalenie- mialam bol w nogach przez 3 tyg. z lekka goraczka, mialam dziwne
          wibracje od kolan do stop tak jakby cos we wnetrzu mialo mi te nogi rozsadzic,
          poza tym czulam oslabienie i lekki bol w stawach. Lekarz przepisal Voltaren
          przez 10 dni i ostre bole przeszly. Zrobilam tez rozne badania krwi, wyszly ok
          oprocz wit. b12, mam ja w dolnym progu normy, wiec juz sama nie wiem. Tak jak
          mowilam bede robic w kierunku reumat. i boleriozy (juz sie naczytalam). bo z
          hashi juz tego nie lacze, poniewaz czuje sie niezle poza tym.
          pozdrawiam

• daro965 Re: Dobra wiadomość 30.06.07, 23:29
            Daj sobie spokój z reumatologią,a tym bardziej z boleriozą.
            Pisałem tyle razy o wit.B12,widzę,że masz ten sam problem co ja.Jeszcze raz
            napiszę o co chodzi z B12 przy hashi.Jeżeli masz w dolnej granicy,to znaczy,że
            masz tylko niedobór,który trzeba uzupełnić-koniecznie.Zastrzykami,dawkę ustali
            Ci lekarz.Ja już dostaję prawie rok,co 3 tygodnie dawka 500.
            A teraz do rzeczy;Brak B12 powoduje złe wchłanianie tzn.że tyroksyna,którą
            codziennie zajadasz nie działa,bo nie jest wchłaniana jak należy.Objawem jest
            suchośc w paszczy,inne dolegliwości na które ma wpływ brak tyroksyny.
            Ma to związek z czynnikiem Ceastla,wpisz w internet i poczytaj.
            Naprawdę masz kłopot z tymi nogami,długo się to u ciebie ciągnie.U mnie , z
            czego ja się śmieję,że mam chorobę nygusów.Jak nic nie robię czuję się świetnie.
            Jak trochę się powyginam,a szczególnie robię coś z podniesionymi rękami,to
            potem mnie telepie.Nie wie czy to niedoczynnośc,czy mięśnie,na początku choroby
            miałem wysokie cpk mięśniowe.Podobne objawy są też w miastenii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka