plpl44 12.08.07, 15:40 Tak mi napisał endokrynolog na opisie USG. Nic dla mnie nowego, ale wcześniej nikt nie użył okreslenia struma. Czy to jest jakaś odmiana hashi? Proszę o komentarze.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
haneczka45 Re: od lekarza: Hashimoto thyroiditis. Struma 12.08.07, 18:58 Witam. Pierwszy człon diagnozy to "zapalenie tarczycy typu Hashimoto", zaś "struma" to po prostu "wole" po łacinie. Odpowiedz Link
plpl44 Re: od lekarza: Hashimoto thyroiditis. Struma 13.08.07, 09:28 Dziekuję. Czy te wole są związane z choroba Hashimoto ("hashimotowe") czy to raczej oddzielna sprawa? (lekarz nic mi wiecej nie powiedział....) Odpowiedz Link
haneczka45 Re: od lekarza: Hashimoto thyroiditis. Struma 14.08.07, 19:40 Wolem nazywa się każde powiększenie objętości i masy tarczycy. Przyczyny mogą być różne. W początkowym stadium choroby Hashimoto często jest obserwowane powiększenie tarczycy. Do jej zaniku dochodzi dopiero po latach trwania autoimmunologicznej reakcji zapalnej. Odpowiedz Link