julita77 14.11.07, 11:27 hej, jak to wyglada? Czy one maja wplyw? Mam zaczac stosowac za jakies 2 tygodnie mnie wiecej pewnie i sie zastanawiam, czy nie powinnam sie wstrzymac? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
no_sense Dołączam się do pytania 14.11.07, 14:19 Julitko, biorę pigułki najpierw Yasminelle(2 cykle), a teraz Yasmin (też 2 cykle). Właściwie cały czas moje samopoczucie jest nieciekawe i czuję się śpiąca, mam fatalną kondycję, suche włosy i skórę. Czułam się tak na długo, długo przed pigułkami. Biorę do tego Spironol(moczopędny). Nie puchnę dodatkowo po pigukach Słyszałam, że w ciąży i podczas stos.antykoncepcji zwiększa się zapotrzebowanie na hormony tarczycy... Odpowiedz Link
zajacowna Re: Dołączam się do pytania 14.11.07, 15:33 antyki wzmagaja zapotrzebowanie na tyroksyne. Spironol- branie go aby nie puchnaac, co jest efektem niedoczynnosci.. to bład.. scharaczesz sobie nerki. Odpowiedz Link
no_sense Re: Dołączam się do pytania 14.11.07, 21:46 niestety Spironol nie tylko na opuchliznę... ale na cerę(pomaga albo to Yasmin zaczął działać), mam mniejszy łojotok twarzy. nie wiem czy ta nalana twarz jest wynikiem niedoczynności... Odpowiedz Link
rosteda Re: Dołączam się do pytania 15.11.07, 01:10 Zajacowna ma racje. Przy tabletkach anty- zwieksza sie zapotrzebowanie na tyroksyne. A przy lekach moczopednych tez. Leki moczopedne wcale nie pomagaja przy obrzekach spowodowanych chorobami tarczycy. Wrecz przeciwnie - szkodza bo wyplukuja mineralia i witaminy ktore u nas i tak dosc czesto sa niskie. Przy braniu antykow tez sie robia obrzeki, wiem bo wlasnie mam HTZ i na to tez nie sa potrzebne moczopedne. Rosteda Odpowiedz Link
no_sense Re: Dołączam się do pytania 15.11.07, 13:15 Ale przy Yasmin się nie puchnie. One mają w sobie cos moczopędnego, drospirenon. Biorę tylko 50 mg Spironolu, na poprawę cery. Nie wiem, Rostedo jakie bierzesz hormony Odpowiedz Link
cassis Re: Dołączam się do pytania 15.11.07, 15:02 miałam ten sam zestaw na problemy z żeńskimi hormonami i nadmierną androgenizacją (+ Androcur) świetnie się sprawdziły - cera super, jakiej od wielu lat nie miałam, samopoczucie OK, waga w dół teraz odstawiłam po 2 latach i wszystko wraca Odpowiedz Link
zajacowna Re: Dołączam się do pytania 15.11.07, 15:03 no_sense.... yasminn ma dzialanie androgenne i to wlasnie ona poprawie cere. O poprawie cery dzieki spironolowi nigdy nie slyszalam. Zrobisz jak chcesz.. ja Ci radze.. nie jedz tego spironolu bo robisz se krzywde. z moich doswiadczen wyniki ze cera poprawia sie po dluzszym czasie gdy sie jest w euthrozie... po kilku dobrych miesiacach. Po antykach owszem sie poprawia.. ale jak przestaniesz brac to wrocisz do punktu wyjscia.. u mnie dokladnie tak bylo. Odpowiedz Link
no_sense Re: Dołączam się do pytania 15.11.07, 15:53 dziewczyny, ja musze brac te pigułki... inaczej beda problemy z zajsciem w ciaze. spironol dziala antyandrogennie oprocz tego, ze jest moczopedny. a co do łojotoku(twarzy i przetluszczanie wlosow) to zauwazylam ze jak zwiekszali mi dawke letroxu to bylo jeszcze gorzej. samopoczucie tez do bani. a ft3 teraz na poziomie 22% Odpowiedz Link
cassis Re: Dołączam się do pytania 15.11.07, 21:54 zgadza się - Spironol działa antyandrogennie moja kolezanka dostała tylko to na wyregulowanie cyklu (nie chciała hormonów) i poprawiły jej się włosy i cera dodatkowo wielu osobom pozwala schudnąć - ja na nim zrzuciłam 6 kilo, co wcześniej mimo identycznej diety mi się nie udawało Odpowiedz Link
no_sense pytanko do Zajacowny 15.11.07, 16:01 wlasnie Tess poleciła mi Ciebie zapytac chodzi o dawke t3 w Novothyralu jaki Ty miałaś procent ft3 przed leczeniem i teraz po Novothyralu? ile on wzrasta? bierszesz 75 czy 100? zastanawiam sie czy ta dawka t3 wystarczy, bo pewnie dostane Novo 75... a mam te 22% ft3... Aniab29 wlasnie miala wyniki na podobnym poziomie i Novo okazał sie za slaby. bierze thybon czuje sie jak w niedoczynnosci, do tego te przesuszone wlosy i skora. i mam taka jakby lekka opuchlizne twarzy(pelne policzki, powieki, nawet nos "grubszy"), nie mam pewności czy to od tarczycy. w kazdym razie na pewno nie od Yasmin, bo juz od kilku lat mam taka "pełną" twarz. Odpowiedz Link
zajacowna Re: pytanko do Zajacowny 15.11.07, 20:38 ja biore 75 novo+25 euthrexu. przed poczatkiem leczenie novo meczylam sie koszmarny rok na euth. Moje ft3 wachalo sie od 2% do 35%- gdy juz praktycznie bylam w nadczynnosci. I pozniej z niewiadomych wzgledow znowu spadalo se.... Teraz mam ft3 na poziomie bodajze, jesli dobrze pamietam 42%. Nie puchne, lepiej spie, cera sie wyrownala, zapomnialam ze mam hashi... Odpowiedz Link
no_sense Zajacowna nawet nie wiesz jak mnie pocieszyłaś:):) 15.11.07, 21:49 oby tylko lekarz okazal sie wyrozumiały pozdrawiam Odpowiedz Link