x.armide 28.03.09, 14:51 czy sa na tym forum osoby, ktorym w widoczny sposob pomogla suplementacja selenu chodzi mi o przemiane i samopoczucie? a jak z uzupelnianiem zelaza aby podwyzszyc ferrytyne widzicie duza roznice? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milaemalka Re: selen i zelazo 29.03.09, 23:13 Zjadłam 75 tabletek Sorbifer durules.Najpierw próbowałam po 2 tabletki dziennie,póżniej po 1 wieczorem przed snem.żołądek nie pozwolił mi zjeśc więcej.Moja ferrytyna z 0,5% normy skoczyła na 51%normy.Badanie robiłam po 3 mc od czasu ,gdy zjadłam ostatnią tabletkę Odpowiedz Link
x.armide Re: selen i zelazo 29.03.09, 23:37 zauwazasz jakas zmiane w samopoczuciu albo w wynikach hormonow tarczycy ? Odpowiedz Link
matka.adama Re: selen i zelazo 30.03.09, 14:35 Ponad trzy lata biorę selen 200 µg (z kilkumiesięcznymi przerwami). Najpierw selen bardzo mi pomógł, przeciwciała spadły, ale potem znowu wzrosły. Co do przemiany, to mam ciągle z nią problemy. Od dwóch miesięcy biorę żelazo i zauważyłam, że czują się po nim o niebo lepiej. Pewne symptomy, które przypisywałam niedoczynności, prawie zniknęły (nie do końca, ale jest dużo lepiej). Zauważam też, że jak mam nawet tygodniową przerwę w braniu żelaza, to problemy wracają. Pozdrawiam mama Adama Odpowiedz Link