Dodaj do ulubionych

pomozcie, chce starac sie o dzidziusia

17.07.09, 15:33
Dziewczyny, mam hashi. moje Tsh podnioslo sie w ciagu roku z ok.1,7
do- wyniki
z 30 czerwca 3,78. a wyniki ft4 to 0,75. ft3 nie zlecano mi nigdy.
endo
zwiekszyla mi teraz dawke Letroxu z 25mg do 50 mg. troche lepiej sie
czuje,
kazala mi przyjsc znowu w pazdzierniku, czy to nie za pozno? chce
starac sie o
dzidziusia, i tu ogromny lek? czy mam szanse zajsc w ciaze? i
urodzic zdrowego
dzidziusia? wiem ze trzeba byc wyrownana, ok.2 tsh? ile to moze
potrwac?

niewiem czy nie zmienic endo. dobry ginekolog tez by sie przydal,
cykle mam
nieregularne-bardzo dlugie-ok.50 dni. lepiej 2 w jednym gin-endo,
czy osobno chodzic?tak sie boje, a Wy macie duze
doswiadczenie,prosze Was bardzo kochane o rade.
Obserwuj wątek
    • x.armide Re: pomozcie, chce starac sie o dzidziusia 17.07.09, 16:22
      lekarz ktory rok trzyma na 25 nie jest powazny...
    • rewolka404 Re: pomozcie, chce starac sie o dzidziusia 17.07.09, 18:35
      Zrób komplet badań: tsh, ft3 i ft4 i wraz z normami wpisz na forum. Teraz
      podałaś wyniki bez norm...a co laboratorium to normy inne.
      • lenia31 Re: pomozcie, chce starac sie o dzidziusia 17.07.09, 21:24
        zrobie znowu, za ok 5 tyg, a tu wpisuje te wyniki z normami;
        tsh 3,78 (norma 0,25-5,00)
        ft4 0,75 (norma 0,7-1,55).
        jak to wyglada?
        • rosteda Re: pomozcie, chce starac sie o dzidziusia 17.07.09, 22:18
          Lenia31,
          Poniewaz zdublowalas post (identyczny tekst tylko dalas inny temat)
          forum.gazeta.pl/forum/w,24776,97950616,,prosba_o_interpretacje_wynikow.html?v=2
          jeden z nich zostanie usuniety.
          Wchodzac na forum nalezy przestrzegac zasady obowiazujace na danym forum i
          poczytac troche na ten temat
          forum.gazeta.pl/forum/f,24776,Hashimoto.html
          Informacje te sa umieszczone wlasnie na pierwszej stronie naszego forum.
          Odpowiedz od Milaemalka zostanie przeniesiona do tego watku.
          Rosteda
          • rosteda Re: pomozcie, chce starac sie o dzidziusia 17.07.09, 22:19
            milaemalka 17.07.09, 12:19 Odpowiedz
            Witaj Jeżeli chcesz czuc się dobrze,nie mówiąc już o zostaniu mama ,to musisz
            sama o siebue zadbać.Poczytaj forum piszą tu kobiety ,które sa w ciąży i te
            ,które mają już dzieci.Przy hashimoto bardzo wazne jest badanie Ft4 i ft3.Nie
            wiem czy sa lekarze,którzy przepisują je i pacjent nie musi płacić.Osobiscie się
            nie zetknęłam i robię prywatnie.Ba lekarze nawet mówią że te badania są
            niepotrzebne.A to bzdura.Przy Takim samym tsh miałam już bardo dobre Ft3(powyżej
            60% normy)i bardzo dobre samopoczucie i Ft3 poniżej normy przy ,którym czułam
            się fatalnie. Moja rada; Zapisz date od kiedy zaczełas stosowac podwyzszoną
            dawke, odczekaj około 5-6 tyg i zrób badania.Zapisuj wieczorem w kilku słowach
            jak się czułaś(np było mi zimno,przysypiałam o godz 15,kłopoty z pamięcią)Pomoże
            Ci to zaobserwowac które objawy ustąpią i dostosowac odpowiednią dawkę letroxu.
            A tsh o ile pamiętam co pisały inne panie około 1
          • lenia31 Re: pomozcie, chce starac sie o dzidziusia 19.07.09, 19:27
            przepraszam, tylko myslalam ze zle zatytulowalam wczesniejszy i ze nie
            odpowiecie. myslalam ze ty Rosteda albo hashi tess cos poradzicie, bo nie mam na
            razie dobrego endo.bardzo ucieszylam sie ze jest takie forum, ze mozna sie
            poradzic, ale w takim razie co trzeba zrobic zebyscie odpowiedzialy? zapisac sie
            tu? czytalam regul. i wydawalo mi sie ze trzeba zalozyc watek i to
            wszystko.niewiem wlasciewie co dalej robic, pozniej malo kto tu zagladnie a
            nowego watku nie zaloze bo nie mozna
            • milaemalka Re: pomozcie, chce starac sie o dzidziusia 21.07.09, 21:55
              Nie martw sie na zapas ,Będziesz miała problem to pisz tutaj.Chodzi o to żebyś
              o swoich problemach pisała w jednym miejscu.Mozna przeglądnąć wtedy stare wyniki
              i porównac z nowymi..Jeżeli minie trochę czasu ten wątek bedzie gdzieś tam
              daleko i to Cię martwi.Jezeli wpiszesz pomóżcie,chce się starac o dzidziusia
              lenia31 wyswietli się.Bedziesz widziała w jakim dniu był ostatni wpis .Cofniesz
              się do tego dnia ,wpiszesz i już będziesz z przodu .To nie jest tak,że nie można
              zakładać nowych wątków.Chodzi o to żeby nie powtarzać tego samego w różnych
              miejscach
              • lenia31 nowe wyniki, prośba o interpretację 11.08.09, 19:04
                dzis robilam badania-
                tsh 2,33 (0,35-4,94)
                ft4 1,0(0,7-1,48)
                ft3 3,05 (1,71-3,71)
                przeciwciała antyTPO 241,62 (0-5,61)
                przeciwciała antyTG 92,61 (0-4,11).
                co Wy na to? biorę od 01.7.09 dawkę 50 mg letroxu. chcę starać się o
                dzidziusia.
                samopoczucie- ogólnie lepsze, ale rozdrazniona jestem czesto i duzo
                lęku w sobie, takiego niepokoju. poza tym troszkę schudłam, ale
                minimalnie. jestem nadal senna i jakby spuchnieta. poradźcie co
                dalejsmilepozdrawiam
                • hashi-tess Re: nowe wyniki, prośba o interpretację 12.08.09, 08:33
                  lenia31 napisała:

> dzis robilam badania-
                  > tsh 2,33 (0,35-4,94)
                  > ft4 1,0(0,7-1,48)
                  > ft3 3,05 (1,71-3,71)

hashimoto-pl.appspot.com/
                  • lenia31 Re: nowe wyniki, prośba o interpretację 13.08.09, 00:24
                    tess, obliczylam:
                    ft4 38.46%
                    ft3 67%
                    ale nie potrafie tego zinterpretowac, prosze o pomoc.
                    • milaemalka Re: nowe wyniki, prośba o interpretację 13.08.09, 08:31
                      Witaj Ft3 jest mniejsze od Ft4 a to znaczy ,że jeszcze masz za małą
                      dawkę.Spróbuj ją podniesc o połowę 25 czyli 12,5
                      • lenia31 Re: nowe wyniki, prośba o interpretację 13.08.09, 11:17
                        ft3 mniejsze od ft4? myslalam ze liczbowo jest odwrotnie?
                    • harmoniak Re: nowe wyniki, prośba o interpretację 13.08.09, 11:41
                      Cześć,

FT3 > FT4 = wciąż niedoczynność (mówią o tym również objawy).

Podniosłabym dawkę o 12,5 przez parę dni, potem o kolejne 12,5. Razem więc o 25.

Zdrówka.
                      • lenia31 Re: nowe wyniki, prośba o interpretację 13.08.09, 11:43
                        dzieki bardzosmile
                        • milaemalka Re: nowe wyniki, prośba o interpretację 13.08.09, 16:41
                          Oczywiście miało być Ft4 jest mniejsze od Ft3.Przepraszam.Jestem zwolenniczka
                          zwiększania dawki, robienia wyników i ewentualnie następnego zwiększania.U mnie
                          nawet 6,25 robiło dużą różnicę.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka