Dodaj do ulubionych

utłuc od razu ?

23.01.14, 09:56
czy poczekać aż ziemia odmarznie bo groby kopać ciężko ?
wkurzyła mnie córka moja osobista ..
rano u mnie w dołku przy chałupie -19 stopni było , to nakazałam nałożyć rajstopy pod spodnie , jak jej ciepło by było , to mogłaby zdjąć w szkole , bo w-f pierwszy , ale nie :
- bo ona 5 lat nie ma ( taa całe 13 )
- bo to obciach
- bo się długo zakłada
- bo ją nogi swędzą
- bo jej się stopy pocą
no i nie założyła ..
przylać nie przyleję , bo toto większe o głowę ode mnie , ale zemstę poprzysięgłam ...
odpuszczacie w takich sytuacjach ? dzieć do tej pory nie był jakimś typem dyskutanta i aż się zdziwiłam jej uporem
Obserwuj wątek
    • mamaoskarka18 Re: utłuc od razu ? 23.01.14, 10:03
      e tam odpuść jak porządnie przemarznie to założy, ja też nie nosiłam i nosić nie będę bo nie lubię , ale za to w tym roku założyłam czapkę (na starość zmądrzałam) , a czy ty nie wiesz że jak by koleżanki zobaczyły że ma rajstopy to by się z niej śmiały!!!
      • bebe52 Re: utłuc od razu ? 23.01.14, 10:08
        też myślę że odpuścić jak sama nie zrozumie to za nic jej nie zmusisz to już nastolatka przecież nie wink,za ta ja dziś miałam aferę z moją 8 latką bo chciała ubrać cieniutki,wiosenny płaszczyk,fakt minusowej temp. u nas nie ma ale piździ mimo wszystko,nie pozwoliłam i poszła do budy wielce obrażona.Trudno takie życie
        • redlinka Re: utłuc od razu ? 23.01.14, 10:16
          Moza faktycznie ja swedzi, trzeba bylo zapytac co w takim razie ona proponuje, moze ma jakis pomysl zeby bylo cieplo i wygodnie. Rozmawiac z dzieckiem trzeba, sila i grozba duzo nie zdzialasz. My zazwyczaj nie zakladamy czegos w czym nam jest niewygodnie, co nas drapie, co nam przeszkadza, czemu pakujemy w to dzieci? Moze warto tez dac dwie opcje do wyboru : rajstopy czy legginsy?
          • guderianka Re: redlinka 23.01.14, 10:43
            Rozmawiac z dzieckiem trzeba
            > , sila i grozba duzo nie zdzialasz.

hyhy big_grin
            • grave_digger Re: redlinka 23.01.14, 15:48
              no niestety, u mnie tylko groźby działają. suspicious
    • opium74 Re: utłuc od razu ? 23.01.14, 10:07
      Nie wiem, mój młodszy to na razie łatwiej negocjować lub nakazać z groźną miną big_grin
      Ze swojej młodości pamietam że:
      - nakaz założenia ciepłych gaci pod spodnie /takie barchany big_grin/ to była trauma, potoki łez i histeria,
      - rajstopy pod spodniami NA PRAWDE doprowadzały mnie do szału i koszmarnie swędziały,
      Co do stóp - zaproponuj może legginsy? Albo Treginsy? na to jakieś luźniejsze nie obcisłę spodnie które by zdejmowała w szatni a te z pod spodu byłyby główną odzieżą szkolną?
      Ja tak robię mojemu przedszkolakowi. Spodnie dresowe a na to takie z cienkiego softshella. Kupione w Decathlonie latem. Teraz też sa bo pół przedszkola nas się pytało gdzie kupiłam i tez pokupowali big_grin
      • mme_marsupilami Re: utłuc od razu ? 23.01.14, 10:52
        Nie utluc - zamarznie na kosc, to se w ogrodku postawisz jako krasnala. Nie walcz, moze legginsy przejda, albo ten softshell z decathlonu.
    • olinka20 Re: utłuc od razu ? 23.01.14, 10:31
      Dołacze do chórku- odpusc.
      Rajtki pod spodniami to moja zmora z dziecinstwa, dojezdzałam kawał drogi tramwajem, wiec matka zawsze kazala mi sie ubrac jak na wojne, a te rajtki serio gryzą.
      Wez moze podjedz do dekathlona ( albo innego sportowego jak masz blisko) i daj jej do zmierzenia bielizne narciarską, moze takie legginsy włozy??
      A do czapek tez dojrzalam po latach.
      Brrrr, jak sobie przypomne jak w liceum nosiłam ta wojskową kurtke z kozuszkową podpinką, jak w tym było cholernie zimno, ale nosiłam! big_grin Modna byłam big_grin
      • mamaoskarka18 Re: utłuc od razu ? 23.01.14, 10:37
        Pamiętam jak miałam 18-19 lat i poznałam fajnego chłopaka zima ,mróz a ja w cienkiej kurtce dosięgającej do pępka bez żadnej podkoszulki spacerowałam się z nim po tym mrozie całe popołudnie tak mnie ta miłość grzała.Nawet nie pamiętam czemu się rozstaliśmy ale fajnie mi się go wspomina
      • talusia Re: utłuc od razu ? 23.01.14, 10:38
        Nienawidzę rajstop pod zwykłymi spodniami, chyba bym się zadrapała, toleruję jedynie leginsy pod spodniami narciarskimi.
    • guderianka Re: utłuc od razu ? 23.01.14, 10:40
      -9 poszła do szkoły bez czapki-bo ma kitkę-nasunęła dwa kaptury
      butów zimowych nie nałoży bo : są brudne, niewygodne, twarde, za ciepłe itede
      ma 14lat
      tak, w jej wieku też taka byłam
      dzisiaj zapowiedziałam ze jak się rozchoruje to leki kupuje za swoją kasę
      • grave_digger Re: utłuc od razu ? 23.01.14, 15:51
        moje mają prawie 7 i 9 i uwierz mi, marudzą od zawsze z ubraniami.
    • dziewczyna_bosmana Re: utłuc od razu ? 23.01.14, 10:44
      Nienawidzę klasycznych rajstop więc trochę ją rozumiem. Dużo lepiej toleruję takie bez stóp i do tergo skarpetki, nie ciągnie mnie wszystko od palców po krok. Zapytaj ją może jej się też spodoba, są fajne kolorowe dla dzieciaków.
      • niutaki Re: utłuc od razu ? 23.01.14, 10:55
        Skad to znam? moja corka 12 lat skonczy w sierpniu i od dobrych 4 lat nie nosi bachoor cholerny rajstop ani getrow/legginsow pod spodnie...nosi za to czapke uff uff i grube podkolanowki i twierdzi ze to wystarcza. Choruje normalnie, nie jakos drastycznie czesto, aktualnie lezy w chalupie, bo inteligecja nie zalozyla podkoszulki po wf, tylko na sam stanik narzucila bluzeczke, na to kurtka i heja. Rekawiczek nie nosi, bo jej nie potrzebne, buty zimowe nosi rozsznurowane, bo sie dlugo zaklada....czy bedzie dziwnie jesli przyznam, ze bylam taka sama? big_grin Nawet ze jestemtongue_out rajstop nie nosze, bo gryza, czapki nie nosze, bo wlosy, trapery tylko wsuwam na stope i tak laze, nawet samochod tak prowadzetongue_out
    • melancho_lia Re: utłuc od razu ? 23.01.14, 10:49
      Do tej pory mam ciarki na wspomnienie rajstop pod spodniami. Ohyda, gryzie to to, niewygodnie itp.
      Sama nie noszę chocby i -25 było..
      Daruj jej te rajstopy i już.
      • marta_i_koty Re: utłuc od razu ? 23.01.14, 10:59
        Mój syn będąc jakoś tak 6-cio latkiem kategorycznie odmówił noszenia rajstop w zimie - od tego czasu śmiga w skarpetkach nawet przy -25 i nic mu się nie dzieje. Ja tez nie znoszę rajstop pod portkami, więc Twoją córkę doskonale rozumiemsmile
    • karra-mia Re: utłuc od razu ? 23.01.14, 11:18
      ja tam twoją córkę rozumiem. Też nie zakaladałam w tym wieku rajstop i dokladnie z tych samych powodów i do dzisiaj ich nie zakładam, bo nie lubię, bo wcale mi nie cieplej, bo swędzą mnie nogi, bo niewygodnie i tak dal;ej big_grin
    • solejrolia Re: utłuc od razu ? 23.01.14, 13:25
      na taką pogodę zakupiłam specjalnie cieplejsze spodnie, z meszkiem od spodu, córka ma takie dżinsy oraz leginsy i nosi je na zmianę.
      córka twierdzi, że leginsy są lepsze.
      natomaist w zeszłym roku nosiła getry pod spodniami, takie rajstopowe (40den?60?) w każdym razie chodziło o to, żeby na stopach były skarpetki, nie rajstopy.
      bo w rajstopach w nogi miała ciepło, ale w stopy już nie, poza tym własnie stopy jej się pociły.
      więc cienkie getry+skarpetki frotte, i było ok.

córka jest dyskutantem z natury, ale w tej kwestii? właściwie nie ma żadnych "ale"- nikt nie lubi jak marznie, córka przyjęła to jako coś naturalnego: jesy zima, należy założyć coś cieplejszego.
      • solejrolia Re: utłuc od razu ? 23.01.14, 13:35
        a kurtki na zimę też ma dwie, cieńszą i cieplejszą, czapki,cienkie, grube, polarowe, różne ażury, szaliki, kominy, różne rękawice (typu mitenki, polarowe, takie, śmakie, ozdobne i cieplejsze bo narciarskie ortalionki....)
        szafa pełna, wszystko potzrebne i noszone w zależności od pogody,nie dalej jak tydzień temu biegała w kurteczce podfruwajce ze skaju bez ocieplenia.a dziś naprawdę się obabuchała porządnie - widziałam jak zerkała rano na termometr, stąd pewnie wybór cieplejszej odzieżysmile
        • kanga_roo Re: utłuc od razu ? 23.01.14, 15:19
          o ile kurtka nie kończy się w pasie, to zdecydowanie lepiej sprawdza się zestaw podkolanówki i spodnie niż rajstopy i spodnie. nie wiem, na czym to polega, ja mniej marznę, kiedy noga w spodniach nie jest "oblepiona" rajstopami. mój starszak tez tak chodzi ubrany, młodsza rano leci z samochodu do przedszkola w spódnicy i rajstopkach (biegiem), a na spacery przedszkolne czy na powrót do domu zakłada na rajstopy spodnie. ale ona ma pięć lat.
    • beata985 Re: utłuc od razu ? 23.01.14, 15:31
      mojej wiecznie gorąco...przypuszczam że pod kurtką miałaby bluzeczkę/tshirt na krótki rękawek a ja i tak cieszyłabym się, że na ramiączkach nie wybrała..tongue_out
    • szarsz Re: utłuc od razu ? 23.01.14, 22:02
      W życiu nie nałożyłabym rajstop pod spodnie, a lat mam znacznie więcej niż trzynaście. chwałabogu, że nikt nade mną nie stoi nie marudzi, że powinnam wink

A w rajstopowych rajstopach pod spodniami jest zimno, dużo zimniej niż bez nich.
      • bronia_84 Re: utłuc od razu ? 23.01.14, 23:02
        Ha ha, ja to jakiś dziwoląg jestem, bo zawsze zakładałam rajstopy pod spodnie. Bo lubię jak mi jest ciepło, a nie zimno smile Ale musiałam mieć mięciutkie bawełniane rajstopy, a nie te sztuczne niemiłe. Teraz jeśli mam w zamiarze przebywać na zewnątrz dłużej - np. jakiś dłuższy spacer z dzieckiem i jest zimniej niż -5 to też zakładam.
        Ciekawostka: Byłam w 2 klasie podstawówki. Rano przed szkołą zadzwoniła mama, żebym się ciepło ubrała, bo na dworze bardzo zimno. Więc założyłam: 2 pary rajstop, skarpetki, spodnie, spódnicę, 2 swetry i podkoszulek, kurtkę, czapkę, szalik i rękawiczki. No było mi ciepło, nie powiem big_grin Mama do dzisiaj ze mnie przez to szydzi wink
        • kama_msz Re: utłuc od razu ? 24.01.14, 00:06
          ojezusie, jak sobie tak czytam, to wychodzi, że ze mnie tyrantongue_out
          moje nie marudzą, ubierają karnie co im każę. ale ja lubię posłuszne dzieciwink
          hehehehe
          aczkolwiek rajstop zakładać nie każę - mają ciepłe spodnie - gdyż uważam, że 7 letni chłopiec rajtuz już nosić nie powinien, bo on nie robin hood, a młoda jest na rajty uczulona i dostaje ohydnej pokrzywki już po kilku minutach noszenia.
    • arwena_11 Re: utłuc od razu ? 24.01.14, 08:46
      Ja swoim kupiłam w lidlu jeansy na takiej cieplejszej podszewce. Już drugi rok je kupuję. Nosi i 11 latka i 13 latek. Co ciekawe córka potrafi pod nie założyć też rajstopy, bo ona ciepłolubna.
      Wcześniej kupowałam najczęściej w reserved czy wójciku i nawet na przecenach kosztowały mnie ok 100, a jakość nie porażała. W lidlu były po 35 zł i spokojnie starczają na sezon.
      Tylko muszę pamiętać i już w październiku obserwować kiedy będąsmile bo schodzą jak ciepłe bułeczki i o 10 rano już nie ma prawie nic. Ostatnio kupowałam jakbym na bazar szła - 15 par, bo dla szwagierki, dla koleżanek, siebie. Ale polacam dla tych co nie lubią rajstop.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka