Dodaj do ulubionych

Potrzebuję przepis

06.10.14, 09:32
na szybkie i łatwe ciasto.

Bardzo proszę big_grin
Nie mam czasu grzebać w necie. A dzisiaj imieniny męża, przed sekundą dzwoniła teściowa że przyjedzie po południu.
Pomóżcie big_grin
Obserwuj wątek
    • toffix Re: Potrzebuję przepis 06.10.14, 09:45
      2-3 jabłka
      150g posiekanych orzechów włoskich (mogą być również rodzynki)
      opakowanie cynamonu
      1 szklanka cukru
      2 szklanki mąki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 łyżeczka sody
      2 łyżki kakao
      2 jajka
      ½ szklanki mleka
      ½ szklanki oleju

Jabłka pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Następnie dodać składniki w wyżej wymienionej kolejności. Odstawić na pół godziny, po upływie czasu dobrze wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 200 st. przez ok. 40 minut.
      • toffix Re: Potrzebuję przepis 06.10.14, 09:50
        szklanka mąki
        szklanka cukru
        szklanka kaszy manny
        łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
        może być cynamon
        ok. 1,5 - 2 kg jabłek
        200 gram masła
        Cukier, mąkę, kaszę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Podzielić na trzy części.
        Jabłka (najlepiej boskopy albo antonówki) obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
        Średniej wielkości tortownicę wysmarować masłem, posypać kaszą manną albo bułką tartą. Rozłożyć na dnie jedną część sypkich składników, na to 1/2 startych jabłek ewentualnie posypanych warstewką cynamonu, potem warstwę sypkiego, znowu jabłka z cynamonem i trzecią część sypkiego.
        Wierzch szarlotki równomiernie przykryć cienkimi plasterkami albo wiórkami masła, tak żeby nie prześwitywała mąka z kaszą manną.
        Wstawić do piekarnika na około 45 minut 180-200 stopniach.
        • toffix Re: Potrzebuję przepis 06.10.14, 09:51
          A wczoraj zrobiłam trufle z rzepisu Anny Starmach. POEZJA!!!
          • brysia0 Re: Potrzebuję przepis 06.10.14, 10:31
            A gdzie znaleźć przepis, poetko? smile Bo mi się nie chce szukać, lenia mam strasznego dziś....
            • toffix Re: Potrzebuję przepis 06.10.14, 11:24
              Było tak:
              1 czekolada gorzka, 1 mleczna - roztopić w wodnej kąpieli, póxniej ostudzić. Zmieszać z serkiem mascarpone - 200 g i 50 g. pokruszonych maślanych herbatnikow. Wymieszane włożyć do zamrazarki na godzinkę, później formować małe kulki i obtaczać je w kakao. I trzymać w lodówce. Albo pożreć.
              • brysia0 Re: Potrzebuję przepis 06.10.14, 18:12
                Dziękuję, dziękuję. U mnie raczej :pożreć. Chociaż miałam odstawić słodycze.... Od poniedziałku, następnego smile
      • aga9001 Re: Potrzebuję przepis 06.10.14, 13:06
        Dziękuję smile
        Idę robić to pierwsze smile
        • beata985 Re: Potrzebuję przepis 06.10.14, 19:29
          aga9001 napisała:

> Dziękuję smile
          > Idę robić to pierwsze smile
          też się skusiłam, pyszne i łatwe....smakuje piernikowo....
          • toffix Re: Potrzebuję przepis 06.10.14, 21:16
            ak, chociaż ja czasem nie dodaję cynamonu i orzechów, daję wiecej kakao i maliny - boskie.
            • beata985 Re: Potrzebuję przepis 06.10.14, 22:08
              no to pisaj od razu takie rzeczy, maliny mam w domu a po cynamon córkę przegoniłam do sklepu...suspicious
              • toffix Re: Potrzebuję przepis 07.10.14, 09:55
                Córce ganianie nie zaszkodzi, a Ty 2 ciasta zrobisz wink
                • beata985 Re: Potrzebuję przepis 08.10.14, 11:48
                  ono tak, po tylu ciastach to ganianie wskazane...big_grin
    • beata985 Re: Potrzebuję przepis 06.10.14, 12:22
      do sklepu leć to najszybciej...big_grin i najpewniej,bo jak z pieczeniem jest to każda wie..im bardziej zależy tym gorzej wychodzi..
      Tobie życzę oczywiście żeby cudowne wyszło a mężowi pomyślności..
      • ardiss1 Re: Potrzebuję przepis 06.10.14, 18:51
        ja Wam podam jeszcze przepis, który ostatnio gdzieś w necie znalazłam.. nawet nie pamiętam na jakiej stronie... ale ciasto wychodzi pyszne, a roboty na 3 minuty!

w 1 misce: 2 szkl mąki, 3/4 szkl cukru, 1/2 szkl ziemniaczanej mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy
        w 2 misce: 3 jajka, 1 szkl kefiru lub maślanki, 1/2 szkl oleju.
        wymieszać zawartość obu misek łyżką, bez miksera, nie za długo, tak, by tylko składniki się połączyły.
        wylać na blaszkę, położyć owoce(robiłam ze śliwkami i z jabłkami)+ na to kruszonka.
        Piec 50 min w 180 stopniach.
        wychodzi boskie, takie lekko wilgotne i długo trzyma świeżość.
    • aga9001 Wyszło, smakowało :) 08.10.14, 07:46

• dlania Beata albo Andziulec (zapracowany) 08.10.14, 09:19
      Czy mogłbyście powiesic ten wątek gdzies na górze na stałe? Bo jak mnie kiedyś weźmie chętka na pieczenie (z 2 razy o roku się zdarza), to na pewno go nie będe mogła odnaleźćwink

A przy okazji dodaję przepis na pyszne, proste i małokaloryczne ciasto marchewkowe:
      smacznieznaczyzdrowo.blogspot.com/2011/11/marchewkowe.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka