aga9001 06.10.14, 09:32 na szybkie i łatwe ciasto. Bardzo proszę Nie mam czasu grzebać w necie. A dzisiaj imieniny męża, przed sekundą dzwoniła teściowa że przyjedzie po południu. Pomóżcie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
toffix Re: Potrzebuję przepis 06.10.14, 09:45 2-3 jabłka 150g posiekanych orzechów włoskich (mogą być również rodzynki) opakowanie cynamonu 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 2 jajka ½ szklanki mleka ½ szklanki oleju Jabłka pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Następnie dodać składniki w wyżej wymienionej kolejności. Odstawić na pół godziny, po upływie czasu dobrze wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 200 st. przez ok. 40 minut. Odpowiedz Link
toffix Re: Potrzebuję przepis 06.10.14, 09:50 szklanka mąki szklanka cukru szklanka kaszy manny łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia może być cynamon ok. 1,5 - 2 kg jabłek 200 gram masła Cukier, mąkę, kaszę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Podzielić na trzy części. Jabłka (najlepiej boskopy albo antonówki) obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Średniej wielkości tortownicę wysmarować masłem, posypać kaszą manną albo bułką tartą. Rozłożyć na dnie jedną część sypkich składników, na to 1/2 startych jabłek ewentualnie posypanych warstewką cynamonu, potem warstwę sypkiego, znowu jabłka z cynamonem i trzecią część sypkiego. Wierzch szarlotki równomiernie przykryć cienkimi plasterkami albo wiórkami masła, tak żeby nie prześwitywała mąka z kaszą manną. Wstawić do piekarnika na około 45 minut 180-200 stopniach. Odpowiedz Link
toffix Re: Potrzebuję przepis 06.10.14, 09:51 A wczoraj zrobiłam trufle z rzepisu Anny Starmach. POEZJA!!! Odpowiedz Link
brysia0 Re: Potrzebuję przepis 06.10.14, 10:31 A gdzie znaleźć przepis, poetko? Bo mi się nie chce szukać, lenia mam strasznego dziś.... Odpowiedz Link
toffix Re: Potrzebuję przepis 06.10.14, 11:24 Było tak: 1 czekolada gorzka, 1 mleczna - roztopić w wodnej kąpieli, póxniej ostudzić. Zmieszać z serkiem mascarpone - 200 g i 50 g. pokruszonych maślanych herbatnikow. Wymieszane włożyć do zamrazarki na godzinkę, później formować małe kulki i obtaczać je w kakao. I trzymać w lodówce. Albo pożreć. Odpowiedz Link
brysia0 Re: Potrzebuję przepis 06.10.14, 18:12 Dziękuję, dziękuję. U mnie raczej :pożreć. Chociaż miałam odstawić słodycze.... Od poniedziałku, następnego Odpowiedz Link
beata985 Re: Potrzebuję przepis 06.10.14, 19:29 aga9001 napisała: > Dziękuję > Idę robić to pierwsze też się skusiłam, pyszne i łatwe....smakuje piernikowo.... Odpowiedz Link
toffix Re: Potrzebuję przepis 06.10.14, 21:16 ak, chociaż ja czasem nie dodaję cynamonu i orzechów, daję wiecej kakao i maliny - boskie. Odpowiedz Link
beata985 Re: Potrzebuję przepis 06.10.14, 22:08 no to pisaj od razu takie rzeczy, maliny mam w domu a po cynamon córkę przegoniłam do sklepu... Odpowiedz Link
toffix Re: Potrzebuję przepis 07.10.14, 09:55 Córce ganianie nie zaszkodzi, a Ty 2 ciasta zrobisz Odpowiedz Link
beata985 Re: Potrzebuję przepis 08.10.14, 11:48 ono tak, po tylu ciastach to ganianie wskazane... Odpowiedz Link
beata985 Re: Potrzebuję przepis 06.10.14, 12:22 do sklepu leć to najszybciej... i najpewniej,bo jak z pieczeniem jest to każda wie..im bardziej zależy tym gorzej wychodzi.. Tobie życzę oczywiście żeby cudowne wyszło a mężowi pomyślności.. Odpowiedz Link
ardiss1 Re: Potrzebuję przepis 06.10.14, 18:51 ja Wam podam jeszcze przepis, który ostatnio gdzieś w necie znalazłam.. nawet nie pamiętam na jakiej stronie... ale ciasto wychodzi pyszne, a roboty na 3 minuty! w 1 misce: 2 szkl mąki, 3/4 szkl cukru, 1/2 szkl ziemniaczanej mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy w 2 misce: 3 jajka, 1 szkl kefiru lub maślanki, 1/2 szkl oleju. wymieszać zawartość obu misek łyżką, bez miksera, nie za długo, tak, by tylko składniki się połączyły. wylać na blaszkę, położyć owoce(robiłam ze śliwkami i z jabłkami)+ na to kruszonka. Piec 50 min w 180 stopniach. wychodzi boskie, takie lekko wilgotne i długo trzyma świeżość. Odpowiedz Link
dlania Beata albo Andziulec (zapracowany) 08.10.14, 09:19 Czy mogłbyście powiesic ten wątek gdzies na górze na stałe? Bo jak mnie kiedyś weźmie chętka na pieczenie (z 2 razy o roku się zdarza), to na pewno go nie będe mogła odnaleźć A przy okazji dodaję przepis na pyszne, proste i małokaloryczne ciasto marchewkowe: smacznieznaczyzdrowo.blogspot.com/2011/11/marchewkowe.html Odpowiedz Link