Dodaj do ulubionych

Chory kot co robić?

16.03.11, 16:49
Wczoraj byliśmy u weterynarza z powodu biegunki, która właściwie dręczy z przerwami mojego kota od 1,5 miesiąca (kot dostał wtedy milbemax ale nie znalazłam robali), ale teraz wygląda inaczej... Zaczęła się po kilku dniach podawania lakcidu..
Z początku myślałam, że to przez suchą karmę, do której wróciliśmy (wcześniej jadł głównie kurczaka z ryżem i marchewką i wszystko było ok), zmieniłam karmę na intestinal i podałam mu węgiel, który zwymiotował razem z kłębkiem kłaczków i dużą ilością wody...
Tuż przed umówioną wizytą u weta kot zrobił bardzo rzadką, jasną kupę ze śluzem i małymi grudkami.
Kot dostał shotapen oraz metronidazol - czy nie powinno się wykonać badań, zamiast podawać i tak już osłabionemu kotu silne antybiotyki 'na wszystko'?
Wydawało mi się też że kot jest odwodniony, ale niczego się nie dowiedziałam na ten temat...
Po kilku godzinach od wizyty kot z wielkim wysiłkiem zwymiotował zbitą kulę włosów, a dzisiaj jego odchody były nadal rzadkie z grudkami i do tego zielone. Podobno wszystko jest ok, mam mu dać węgiel i przyjść jutro.
Kot cały czas liże się w okolicach odbytu i po bokach, tam jeszcze ząbkami kłapie jakby go swędziało...
Jest bardzo osłabiony, na dodatek nz tego co widziałam niewiele dziś wypił.
Co z drugim kotem? Wygląda ok.
I jeszcze co do jedzenia - co ma w sobie takiego karma intestinal? Może lepszy byłby ten kurczak i do tego gastrolit i probiotyk? A jakieś gerbery?
Obserwuj wątek
    • wladziac Re: Chory kot co robić? 16.03.11, 22:08
      w tej chwili powinnaś przeciwdziałać biegunce domowymi sposobami bo kot jest już umęczony i odwodniony,poczytaj czym można się wspomóc forum.gazeta.pl/forum/w,525,115152863,115225028,Re_nie_odrobaczaj_i_nie_szczep_chorego_kota.html ,prawdę mówiąc nie wiem o co Ci chodzi z tym lakcidem,przecież on reguluje florę bakteryjną w jelitach i zawsze podaję kotu w czasie biegunki,zmiana karmy mogła być zbyt nagła i to też ma wpływ na powstanie biegunki u kota,kot mógł być zakłaczony mocno bo trzeba podawać pastę przeciwdziałającą lub kupić suchą karmę o takich właściwościach,a tak w ogóle przyczyn biegunki może być wiele,tą drogą trudno doradzać ale może zmień weta na lepszego który doradzi i zleci badania a także nawodni kota kroplówkami bo inaczej będzie cienko,Ty także powinnaś jak kot nie chce pić lub pije za mało podawać mu wodę do pyszczka strzykawką z boku pyszczka tak żeby się nie zachłysną
      • dfae325 Re: Chory kot co robić? 17.03.11, 12:31
        Dobrze że się zaraziłam, bo nie wiedziałabym, że to, co uważałam za kłaczki, to robaki...
        • wladziac Re: Chory kot co robić? 17.03.11, 15:32
          o jej,przykro mi że się zaraziłaś ale chyba długo kocieja nie odrobaczałaś,teraz równolegle musicie się leczyć,trzymam kciuki za szybkie postępy w leczeniu
          • k1234561 Re: Chory kot co robić? 17.03.11, 16:09
            Ojej ale się bidulkowi narobiło.Z Twojego opisu jakoś do mnie postepowanie tego weta nie przemawia.Kot wymiotuje kłakami,pomimo leków nadal robi luźną kupę w dodatku zieloną,a on Ci mówi,że wszystko jest OK.
            Właśnie nie jest OK.Metronidazol to silny antybiotyk,moim zdaniem od podania,na drugi dzień powinna być już zauważalna zmiana,lekka zmiana,nie wyleczenie,ale zmiana na lepsze.Moim zdaniem zmień weta.Ponieważ kot jest już teraz tak umęczony,to lepiej popytaj się wśród znajomych w Twojej miejscowości lub gdzieś w poblizu o weta z powołania i tam się udaj.
            Moim zdaniem nałożyło się tu kilka rzeczy może jakieś robaki,bakterie,gwałtowna zmiana karmy i zakłaczenie.
            Na zakłaczenie polecam podawać codziennie przez 4 dni pastę bezo-pet,jedyna,która działa,a wypróbowałam ich już kilka,ale to dopiero wtedy jak już sytuacja będzie opanowana i kotek wreszcie przestanie robić luźne kupy i wymiotować.
            Póki co zrób wszystko aby kotek pił jak najwięcej.Podawał mu strzykawką do pysia wodę jak trzeba.Takie wymioty i biegunki szybko kotka mogą odwodnić.No i daj znać co z małym się dzieje.Trzymam kciuki za powodzenie.Będzie dobrze!!!
    • k1234561 Re: Chory kot co robić? 24.03.11, 15:02
      No własnie jak tam kotek?Mam nadzieję,że już dużo lepiej.
      A co do gimpeta,malt soft extra,to zdania są podzielone.Ja ją miałam na przykład i na mojego kotka nie działała,pomimo regularnego podawania spowodowała że mój kot niemal się zakłaczył.Polecono mi lepszą pastę,czyli Bezo-pet.Kupiłam, na razie kot testuje.Zobaczymy,ale jak sobie poczytałam w necie opinie o niej to prawie same ochy i achy.Ale co kot to inny przypadek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka