margolcia0711 25.03.17, 20:22 Witam, czym karmicie sterylizowane kotki? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: dobra karma 25.03.17, 22:06 Tym samym co przed sterylka. Ani kastracja ani sterylizacja nie sa stanem chorobowym, wiec nie ma potrzeby wprowadzania specjalnej diety. Jak zwykle, karma musi byc dobrej jakosci, bez dodatku kukurydzy, soi, ryz jest ok, z wysoka zawrtoscia miesa a nie mączek. Czyli raczej nie whiskas/royal canin a raczej purizon/acana/feringa czyli bezzbozowki. Mitem jest tycie kotow po sterylce/kastracji, to my odpowiadamy za zywienie kota, on sam lodowki nie otworzy i to na nas spada obowiazek takiej organizacji jego zycia zeby sie jednak ruszal Odpowiedz Link
mitta Re: dobra karma 26.03.17, 12:50 Mysiulek Ci już wszystko, co najważniejsze napisała. Ale ja jeszcze dodam coś takiego - zwykle kastruje się koty w młodym wieku. One po tym zabiegu jeszcze rosną, nabierają mięśni, ciała, dochodzą do właściwej swojej wielkości i wagi. To nie tycie, to po prostu dalszy rozwój kota. Dlatego nie można im zubażać karmy, muszą mieć dobrej jakości w odpowiedniej ilości. Karma dla kastratów to, wg mnie, dla starych, leniwych kotów. Odpowiedz Link
margolcia0711 Re: dobra karma 26.03.17, 13:58 Dzięki, a animonda? miamor? bo czytałam dobre opinie, a moja kotka je lubi no i skład jest ok? Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: dobra karma 26.03.17, 17:44 Animoda: maczki, kukurydza, ryz i np 10% maczki z pstraga, Miamor? 10/20% miesa? w suchej kukurydza na pierwszym miejscu? to najlepsza droga do zafundowania kotu struwitow w moczu. Kukurydza, soja, owiesz sa bogatymi zrodlami magnezu a magnez buduje struwity (kamienie moczowe). Miamor i owszem ale wylacznie jako przysmak w postaci tych dlugich saszetek. Z suchych: www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/feringa_kot www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/kot_applaws/adult_applaws/136784 www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/purizon_kot/adult_purizon_kot/406596 www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/karma_acana_kot Nie naleza do najtanszych, ale kot bedzie ich mniej jadl, bo sa sycace a nie zapychajace. Mokre: www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_mokra/feringa www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_mokra/applaws_karma/606949 www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_mokra/taste_of_the_wild_karma_dla_kota/karma_mokra/483824 i tu znow ta sama historia, drozsze niz karmy z bezwartosciowymi wypelniaczami ale cos za cos. Probowalac kotce dawac surowe mieso? To plus sucha dobra bezzbozowka jest dobra droga zywienia. Odpowiedz Link
araukaria29 Re: dobra karma 28.03.17, 17:57 Pozwolę sobie tu dopytać. Mam nadzieję, że autorka wątku się nie pogniewa. Mam w domu ośmiomiesięczną parkę po sterylizacji. Wet zarządził przejście na dorosłą karmę i zonk. Dotąd jadły kocięcy Concept for Life, który weterynarz uznał za ok. Lubią bardzo. Kupiłam Applaws i mieszam z tym dla kociąt...Jedzą ale z bólem a kotka ma lekki rozstrój. Nie smakuje. Czy ta karma poniżej jest ok? www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/concept_for_life/concept_for_life_adult/509583? One tę karmę zwyczajnie lubią. Zamówię też te polecane przez Mysiulka i będę testować, ale może ten Concept nie jest taki najgorszy? A Animonda Carny mokra? Ok? Wolałabym żeby nie okazało się, że karmię koty syfem Dzięki za pomoc. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: dobra karma 28.03.17, 23:19 Jest ok, nie ma maczek, jest neutralny ryz, troche DL-metioniny, ktora odpowiada za kwasowosc moczu, jesli lubia a po czyms innym maja klopoty z jelitami, to zostaw. Natomiast co do mokrych, to albo wysokomiesne, np wspomniany Test of Wild (niedostepny chyba juz) albo po prostu surowe mieso Naprawde wyjdzie taniej i zdrowiej jesli dostana poprzerastana wolowine czy indyka, raz na jakis czas watrobke. Przygotowanie porcji i zamrozenie to nie jest duzo pracy a wiadomo co kot je. Porcja surowego i suche dla suplementacji wyjdzie lepiej/taniej/zdrowiej niz mokre z puszki. Koty to drapiezniki i ich przewod pokarmowy kiepsko jest przygotowany do trawienia gotowanego czy suchego, ale z dwojga zlego lepsze dobre wysokomiesne suche plus surowe niz suche i mokra karma. Odpowiedz Link
araukaria29 Re: dobra karma 29.03.17, 19:37 Dziękuję za informacje. Kupię Purizon i Feringę i niech próbują. Koty dostają mięso i podroby. Za wątróbką przepadają, ale przyznaję parzę ją. Zalecenie weterynarza. Dawałam na zmianę z puszkami. Znowu wet twierdził że ok Karmienie mięchem nie jest problemem. A i tak cóż mam powiedzieć....jarzynowa, groszek i jogurt rządzą Dziękuję za pomoc Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: dobra karma 29.03.17, 20:15 Nasz parzonej nie tkna, gotowanego miesa rowniez, puszki raz na jakis czas jako przekaska, a tak to za surowe dadza sie pokroic, choc nie wszystkie, jedna kota od malego je wylacznie suche i koniec. Z watrobka ostroznie, nie czesciej niz raz na dwa tygodnie mala porcja, tym bardzie ze to glowny 'wypelniacz' puszek i saszetek Odpowiedz Link
araukaria29 Re: dobra karma 30.03.17, 18:01 Moje jedzą wszystko. Tną równo co na drzewo nie ucieka. Gotowane, surowe, parzone byle dużo Im więcej mięska tym mniej suchego. Zjadają swoją porcję objętościowo i koniec. Jak dam za dużo to zostaje. I trzymają linię Wątróbkę będę dawać rzadziej. Dzięki za pomoc. Całe życie psy w domu, a tu się koty trafiły... Jak człowiek żył do tej pory???????? No jak????)))) Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: dobra karma 31.03.17, 03:14 Czyli jest dobrze Kocie zycie zamyka sie w kilku krokach: -spanie -mycie -polowanie -jedzenie -mycie z czego polowanie jest aktywne, jesli jest zachowany balans pomiedzy polowaniem a jedzeniem to wszystko jest ok Jak człowiek żył do tej pory???????? No jak????)))) Sama sie zastanawiam jak??? Odpowiedz Link
rafal4334 Re: dobra karma 14.06.17, 15:46 moje jedzą z mokrych Aminodę i MAC'a, a z suchych Orijen i MAC'a a oprócz tego to surowe mięso i podroby. Odpowiedz Link