grazkavita
18.04.15, 08:06
Rozwój duchowości jest bardzo ważny w życiu każdego człowieka, bo gdy go zabraknie człowiek jest głęboko nieszczęśliwy, mimo bogactwa, dużej inteligencji czy prestiżu. Sfera duchowa to w gruncie rzeczy umiejętność dania odpowiedzi na pytania: Kim jestem? Jaki sens ma moje życie? Jaka jest moja rola w dziejach ludzkości? Czego powinienem dokonać? Są to pytania niełatwe, na które może odpowiedzieć tylko człowiek mający określona wiedzę i właściwy stosunek do innych osób. Jeśli mamy do czynienia z osoba pyszną, która uważa , że "wszystko może" to wtedy mimo jej licznych zalet musimy uznać , ze duchowość u tej osoby jest równa zeru, bo tylko człowiek widzący swoje braki potrafi docenić celowość życia wśród i dla ludzi.
Duchowość jest często mylona z religijnością, niesłusznie, bo zarówno człowiek wierzący jak i agnostyk może mieć rozwiniętą duchowość. W ujęciu świeckim życie ludzkie z samej definicji jest uważane za bezcenne. Zawsze w pierwszej kolejności ratowany jest człowiek i to człowiek najbardziej potrzebujący bez względu na wiek , płeć czy majętność... W świetle prawa wszyscy są równi...Szacunek dla drugiego człowieka to podstawowe prawo duchowości, które mówi nam , że każdy jest w czymś lepszy od ciebie i życie ludzkie jest bezcenne.Człowieka zalicza się do istot społecznych , czyli takich , które dla swojego spełnienia muszą żyć we wspólnocie. Duchowość kształtuje się u dzieci realizując w szkole cele wychowawcze, a "wolność" człowieka uważa się za jego podstawowe prawo. Oprócz tego za podstawowe potrzeby ludzkie w marketingu (np.) uważa się: bezpieczeństwo, przynależność, uznanie, szacunek i sukces. Bardzo promuje się tak zwaną asertywność, która ma na celu obronę człowieka przed wykorzystywaniem go przez inne osoby. Asertywność jest to umiejętność pełnego wyrażania siebie w kontaktach z innymi. To zachowanie w którym wyrażam swoje uczucia, postawy, życzenia, opinie lub prawa w sposób bezpośredni, stanowczy, jasny i uczciwy, jednocześnie respektując, uczucia , postawy, życzenia , opinie i prawa innych osób. A Townend sformułował prawa człowieka asertywnego: 1. Mam prawa wyrażać swoje myśli i opinie. 3, nawet wtedy, gdy różnią się od poglądów innych ludzi. 2. Mam prawo wyrażać swoje uczucia i pragnienia i być za nie odpowiedzialny. 3. Mam prawo ludziom mówić "tak" 4. Mam prawo zmienić zdanie bez konieczności usprawiedliwiania się. 5. Mam prawo do popełniania błędów i do odpowiedzialności za nie. 6. Mam prawo powiedzieć "nie wiem" 7. Mam prawo powiedzieć " nie rozumiem" 8. Mam prawo do odmowy i sprzeciwu bez [poczucia winy. 9. Mam prawo prosić o to czego chcę. 10. Mam prawo do szacunku ze strony innych ludzi oraz do tego aby ich szanować. 11. Mam prawo, by wysłuchano moich opinii i przekonań.12. Mam prawo do niezależności. 13. Mam prawo odnieść sukces. 14. Mam prawo zdecydować się na brak asertywności. 15. Mam prawo do robienia wszystkiego co nie narusza praw innych ludzi. O duchowości w aspekcie religijnym w następnym odcinku.