Dodaj do ulubionych

Apartamenty Murano

12.03.07, 11:50
Osiedle Budimeksu będzie nosić nazwę Apartamenty Murano. To nawiązanie do
barokowego pałacu Józefa Bellottiego, który stał w tym rejonie w XVII w. Nowe
domy zaprojektowali architekci z krakowskiej pracowni DDJM. Będzie to zwarty
kwartał skrywający wewnątrz zielony dziedziniec o powierzchni około hektara.
Budynki będą mieć od 7 do 12 pięter, a w narożniku ulic Pokornej i Stawki
wyrośnie 17-piętrowa wieża wysoka na 60 m. Budynki będą utrzymane w dwóch
stylach. Część z wieżą nawiąże do tradycji Bauhausu, niemieckiej awangardy
lat 20. Zaś od strony przedłużenia ul. Inflanckiej budynki mają się kojarzyć
z MDM przy pl. Konstytucji. Zaprojektowano tam nawet plac o socrealistycznych
gabarytach.
miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34888,3978015.html
Znam to nowe osiedle budowane przy Stawkach i powiem wam, że mimo że jest
nowe, to jest okropne. Totalna ciasnota, wszystko opasane murkami i
podjazdami, koszmarny plac zabaw a bloki oddalone od siebie o rzut kapciem.
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: Apartamenty Murano 12.03.07, 17:48
      zapłacą za "nazwę" i bliskość metra ... frajerzy :P
      za mniejsze pieniądze można kupić gotowce wśród zieleni. Zwłaszcza, że wiele
      wspólnot porobiło generalne remonty. No, ale o tym wiedzą tubylcy :))) a nie
      ludki, które w W-wie bywają od poniedziałku do piątku (i w tygodniu chcą
      podać "prestiżowy" adres zamieszkania)
      • krwawymsciciel Re: Apartamenty Murano 12.03.07, 17:54
        podoba mi sie, ze nazwa nawiazuje do tego, co tam kiedys bylo. co do urody
        osiedla - nie wiem, jakies takie zadne jest. a dzialka droga w chuj, wiec pewnie
        i ceny mieszkan beda nienajmniejsze. deweloper zaoszczedzil za to na projekcie :)
        • aankaa Re: Apartamenty Murano 12.03.07, 18:32
          Jednak już dziś wiadomo, że będą astronomiczne: mają oscylować wokół 14 tys. zł
          za m kw., a lokatorom najdroższych apartamentów przyjdzie zapłacić prawie 20
          tys. za m kw.
          • aankaa wyobraźcie sobie ceny mieszkań na _tej_ działce 12.03.07, 18:34
            Budimex Nieruchomości za 2,3 ha działkę kupiła od miasta na licytacji w
            grudniu 2005 r. Zapłaciła 116 mln zł. Aż do listopada zeszłego roku kwota ta
            była uważana za bajońską i przesadzoną. Wtedy jednak miasto sprzedało drugą
            część zajezdni - ok. 2,9 ha kupiła hiszpańska firma Lubasa, płacąc ok. 390 mln
            zł.
            • sloag Re: wyobraźcie sobie ceny mieszkań na _tej_ dział 12.03.07, 19:27
              jak widze takie wątki to mi sie nóz otwiera, przegapiliśmy moment dobry na
              kupowanie mieszkania. marzę aby tu zostać - oglądalismy chatę na Woli - tanio
              ale w dzień nie było bezpiecznie, co dopiero wieczorem...
              teraz średnia cena to 10 tys za metr i to jeszcze okazja. k....
              • aankaa wynajmujesz ? 12.03.07, 19:32
                > przegapiliśmy moment dobry na kupowanie mieszkania. marzę aby tu zostać
                • sloag Re: wynajmujesz ? 12.03.07, 20:16
                  tak.
                  • aankaa no, Dziewczynko, o tym że ceny będą 12.03.07, 21:13
                    rosnąć z zawrotną prędkością wiadomo było już dobre 2 lata temu, że Muranów
                    (prawie środek miasta) w zieleni i z 80% pewnością, że przed oknem nie postawią
                    Ci apartamentowca ;) - też

tydzień temu widziałam ogłoszenie "kupię 2 pokoje...do 300 tys...".
                    Matkobuskascurkom ! Tutaj takie mieszkanka to max 30 m2....
                    wychodzi ~10 tys/m2. A "super" osiedle na Inflanckiej proponuje Ci 14 tys/m2.
                    • sloag Re: no, Dziewczynko, o tym że ceny będą 12.03.07, 21:29
                      nie jestem idiotką, i wiem, że ceny poszły do góry, a także, że było to
                      przewidzenia. nie w każdym momencie można jednak wziąć kredyt mieszkaniowy - i
                      dla mnie takiego momentu aż do teraz nie było. wiem, ze na muranwoie płaci się
                      nie z mury ale za okolicę. co nie zmienia faktu, ze sobie marudzę bo mimo, ze
                      tutaj pięknie to drogo. i tyle.
                      • aankaa czy _choć_zasugerowałam_ 12.03.07, 21:45
                        że jesteś ... ?

bierz kredyt, szukaj mieszkania z drugiej ręki (są jeszcze tacy, że sprzedają
                        bo budują się w Marinie i innych Wilanowach)
                        • sloag Re: czy _choć_zasugerowałam_ 12.03.07, 21:56
                          szukam.
                          ale robi mi się słabo 10-11 tys. za m2. nie powiem Ci ile muszę na ten 1 m2
                          pracować. wiesz jak człowiek ma wydać 400 tys to sie zastanawia. z drugiej
                          strony popadłam w marazm. jak sie siedzi za przeproszeniem w g... to po pewnym
                          czasie zapach juz nie przeszkadza, jeśli wiesz co mam na myśli :)
                          • marylalysiak Re: czy _choć_zasugerowałam_ 12.03.07, 22:23
                            zadzwoń źle podałam.
                          • warszawianka_jedna Re: czy _choć_zasugerowałam_ 12.03.07, 23:37
                            sloag napisała:

> szukam.
                            > ale robi mi się słabo 10-11 tys. za m2. nie powiem Ci ile muszę na ten 1 m2
                            > pracować.

każdy chciałby mieć coś więcej z życia, niż dożywotni kredyt.
                            • sloag Re: czy _choć_zasugerowałam_ 12.03.07, 23:45
                              dlatego trzeba miec dzieci- ktos musi ten kredyt spłacić :)
                              • warszawianka_jedna Re: czy _choć_zasugerowałam_ 13.03.07, 09:37
                                sloag napisała:

> dlatego trzeba miec dzieci- ktos musi ten kredyt spłacić :)

z ekonomicznego punktu widzenia, dzieci są nieopłacalne.
                                • vvesna Re: czy _choć_zasugerowałam_ 13.03.07, 10:00
                                  > z ekonomicznego punktu widzenia, dzieci są nieopłacalne.

Też mam takie wrażenie. Na razie tylko z punktu widzenia bycia dzieckiem;) i
                                  wręcz mam z tego powodu wyrzuty sumienia.
                                  • warszawianka_jedna Re: czy _choć_zasugerowałam_ 13.03.07, 10:24
                                    vvesna napisała:

> > z ekonomicznego punktu widzenia, dzieci są nieopłacalne.
                                    >
                                    > Też mam takie wrażenie. Na razie tylko z punktu widzenia bycia dzieckiem;) i
                                    > wręcz mam z tego powodu wyrzuty sumienia.

możesz się zrewanżować, inwestując w następne pokolenie.
                                    Rodzice tak mają, że jak już zainwestowali w potomstwo, to coś by z tego
                                    chcieli mieć, czyli wnuki ;-)
    • niegrzeczna_czarna Re: Apartamenty Murano 13.03.07, 10:45
      Nie podoba mi się.
      Znów się ktoś przychrzani do zamkniętych osiedli i porówna z gettem..
      • warszawianka_jedna Re: Apartamenty Murano 13.03.07, 10:54
        niegrzeczna_czarna napisała:

> Nie podoba mi się.
        > Znów się ktoś przychrzani do zamkniętych osiedli i porówna z gettem..

bo to są getta, tylko drutów kolczastych brakuje.
      • krwawymsciciel Re: Apartamenty Murano 13.03.07, 12:56
        przeciez kurwa napisali, ze nie bedzie zamkniete!
        • niegrzeczna_czarna Re: Apartamenty Murano 13.03.07, 13:09
          Ale mi nie chodzi, że zamknięte jako, że zamknięte na klucz!
          Jego forma sprawia wrażenie zamkniętej. Nie widzisz tego na zdjęciu? kurwa?
          I
          • krwawymsciciel Re: Apartamenty Murano 13.03.07, 13:31
            bo to jest osiedle mieszkaniowe projektowane na dzialce o wymiarach od do, a nie
            rzezba suprematyczna. bardziej niz jego wyimaginowane zamkniecie irytuje mnie
            jego ewidentna brzydota i przerazajaca chujoza.

swoja droga juz sie skonczyly czasy, kiedy projektowalo sie cale dzielnice na
            raz, jak to bylo na muranowie i np: marinie urynie. teraz sie zyluje do oporu
            malutkie dzialeczki i wciska tam wszystko
            • niegrzeczna_czarna Re: Apartamenty Murano 13.03.07, 13:39
              Najmocniej Cię przepraszam za to, że mi się też nie podoba.
            • warszawianka_jedna Re: Apartamenty Murano 13.03.07, 13:46
              krwawymsciciel napisał:
              >
              > swoja droga juz sie skonczyly czasy, kiedy projektowalo sie cale dzielnice na
              > raz,

no niestety, każdy sobie rzepkę skrobie a potem wychodzą takie kupy jak silver
              screen.
              • krwawymsciciel Re: Apartamenty Murano 13.03.07, 13:55
                kupa kupą, ale przynajmniej pełni jakieś funkcje, ludzie chodzą do kina, do
                kawiarni i na siłownię. gorzej będzie z domem handlowym Szczękościsk, który
                będzie taką próbą uprzątnięcia całego syfu z centrum i zgarnięcia go nad metro.
                • warszawianka_jedna Re: Apartamenty Murano 13.03.07, 14:06
                  krwawymsciciel napisał:

> kupa kupą, ale przynajmniej pełni jakieś funkcje, ludzie chodzą do kina, do
                  > kawiarni i na siłownię.

ale można było to jakoś wtopić w istniejącą architekurę.

gorzej będzie z domem handlowym Szczękościsk,

jeżeli to coś, będzie w środku też tak marne, jak teraz, to będziemy nadal
                  mieli namiastkę Jarmarku Europa.
                  • krwawymsciciel Re: Apartamenty Murano 13.03.07, 15:06
                    mam wrazenie, ze sie wtedy pojechalo w symbol - ze nowoczesna architektura,
                    biznesowy kapitalistyczny biurowiec na miejscu socrealistycznegoo kina z moskwa
                    w nazwie. i ze dopiero teraz myslimy tak jak myslimy.

tym co bedzie w srodku beda zarzadzac ci sami ludzie co ka de te, wiec nie
                    spodziewalbym sie zlotych tarasow albo chociazby centrum wilenska. beda malutkie
                    boksiki z malutkimi sklepiczkami i z towarem wywieszanym w przejsciach miedzy
                    nimi. ucywilizowany bazar zawsze bedzie bazarem. a ludzie ze szczek i lozek
                    polowych dostaja ten teren za friko i wkurwia mnie to niemozebnie. bo nie
                    wierze, ze po 30 latach ten budynek zostanie zburzony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka