Forum Zdrowie DDA
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

cytaty/ motta

09.04.06, 00:37
    Słowa, ktore pomagają:

"Dopiero kiedy pogodzimy się z brakiem kontroli nad swoim życiem, stwarzamy
    przestrzeń dla cudu" Erica Jong

"Tylko ty możesz przynieść sobie spokój" Emerson

"mniej dramatów, więcej prania" (to chyba motto AA)

"Obyśmy nie rozszerzali wymiarów cienia.Promień światła niechaj pada w seca i
    prześwietla mroki pokoleń. Strumień mocy niech przenika słabości.Nie możemy
    godzić sie na słabość" Jan Paweł II
    Obserwuj wątek
      • anik223 Re: cytaty/ motta 09.04.06, 00:59
        Zeby nie zakladać nowego wątku: znacie może jakieś książki, które warto
        przeczytać? I nie mówię tylko o poradnikach, mam na myśli również prozę.

Ja na pewno POLECAM gorąco książkę Caroline Knapp "Picie. Opowieść o miłości".
        To jest jej autobiograficzna książka, świetnie napisana, ilustrująca jej
        wieloletnią walkę z alkoholizmem.Ja tej książce wiele zawdzięczam. Bardzo się
        przywiążałam do Caroline, i jest mi smutno, gdyż akurat jak uporała się z
        problemem alkoholowym zmarła na raka płuc :(
        ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/ksiazka.html?kw=43861
        Inne książki które czytałam i wywarły na mnie duże wrażenie to książki Erici
        Jong, głownie "Babski Blues":
        www.traffic-club.pl/sklep/ksiazki_show/id_product/92815.html
        czekam na wasze propozycje:)
        • amazon500 Re: cytaty/ motta 09.04.06, 13:21
          Super pomysł. Co do cytatów, w tej chwili mi nie przychodzi nic do głowy, ale z
          książek bardzo polecam "Rehab" Wiktora Osiatyńskiego. Są to wspomnienia autora
          z jego leczenia na farmie trzeźwości w USA, piękna i bardzo mądra książka.
        • obietnica.poranka Re: cytaty/ motta 11.04.06, 09:03
          No to ja też się przedstawię, choć w trochę inny sposób i w innym wątku.
          Obietnica.poranka powstała dla jednej jedynej osoby, to tytuł książki
          (oczywiście bez kropki, kropka tak jakoś dziwnie się kojarzy... z czymś co
          nieuniknione), tytuł książki, którą mimo wszystko i mimo różnym opiniom warto
          przeczytać, jest w niej sporo o tym ludziku, no i ten tytuł, to delikatne
          poczucie humoru, koloryt przyrody i coś jeszcze... co? Każdy tam znajdzie
          cząstkę siebie, co miał, co ma, czego chce lub o czym marzy, taki swoisty
          rodzaj przyjaźni z ... literaturą :)... i nie tylko :). A i jeszcze jedno to
          biografia... nie bajka.
          Fajny wątek, dzięki za niego.
          • amazon500 Re: cytaty/ motta 11.04.06, 21:39
            Acha, i jeszcze "Pełnia serca", "Dzikie serce. Tęsknoty męskiej duszy" (dla
            panów) i "Urzekająca" (dla pań) autorstwa Johna Eldredge.
            • anik223 Re: cytaty/ motta 12.04.06, 01:26
              amazon500, a o czym te ksiazki? Prosimy o krotki opis:)Bo tytuly jak z
              Harlequina;)
              • amazon500 Re: cytaty/ motta 12.04.06, 20:15
                Oto krótkie opisy tego, o czym są te książki:

John Eldredge "Dzikie serce. Tesknoty męskiej duszy"
                "Dzikie serce" to ksiązka da mężczyzn, ale nie dla tych śpiących przed ekranami
                swoich telewizorów bądź w kościelnych ławkach. To książka dla mężczyzn
                tęskniących w swym życiu za prawdziwą duchową przygodą, która nazywa się
                MĘSKOŚĆ.
                Bóg zna twoje imię, twoje prawdziwe imię. Tak brzmi przesłanie tej książki. On
                wie kim naprawdę jesteś. Włożył to głęboko w twoją istotę gdy cię stwarzał, i
                teraz pragnie to z ciebie wydobyć na zewnątrz... Abyś był tym kim zostałeś
                stworzony – Bożym zdobywcą z rasy duchowych zwycięzców.

John Eldredge "Pełnia serca"
                John Eldredge,autor głośnej książki „Dzikie serce",mówiącej o pragnieniach
                męskiej duszy — w „Pełni serca" pokazuje, jak Bóg przywraca nam nasze prawdziwe
                człowieczeństwo, nasze serca, i jak nas wyzwala. Serce jest ośrodkiem naszego
                życia, źródłem kreatywności, skarbem Boga. To właśnie przez ludzkie serca Bóg
                pragnie zmieniać świat. Ta książka pomoże ci dostrzec, jak zaciekła walka toczy
                się o twoje serce i jak przyjąć to wszystko, co przeznaczył dla ciebie Bóg.

John & Stasi Eldredge "Urzekająca"
                Każda kobieta była kiedyś małą dziewczynką. A każda mała dziewczynka piastuje w
                swoim sercu najskrytsze marzenia. Marzy o porwaniu w wir romansu, o odegraniu
                niezastąpionej roli w wielkiej przygodzie, o roli Pięknej w czyjejś historii.
                Te pragnienia są czymś więcej niż dziecięcą zabawą. Stanowią sekret kobiecego
                serca.
                A jednak - ile znasz kobiet, które znalazły takie życie? W miarę upływu lat
                serce kobiety zostaje zepchnięte na bok, zranione, pogrzebane. Ona sama nie
                znajduje żadnego innego romansu niż te z powieści, żadnej przygody oprócz tych
                w telewizji, i szczerze wątpi, czy kiedykolwiek będzie Piękną w jakiej bądź
                historii.
                Większoś kobiet dochodzi do wniosku, że musi się zadowolić sprawnością w
                wykonywaniu obowiązków, także domowych, w załatwianiu natłoku spraw, starając
                się stać kobietami, jakimi "powinny" być, ale często czują, że zawodzą. Smutne,
                iż nazbyt wiele przesłań kierowanych pod adresem chrześcijańskich kobiet
                jeszcze zwiększa presję. "Zrób tych dziesięć rzeczy, a uznamy cię za kobietę
                pobożną". Efekty nie są dobre dla kobiecej duszy.
                Ale serce kobiety ciągle tam jest. Czasem gdy ogląda film, czasem nocą przed
                bladym świtem, jej serce znów dochodzi do głosu. Ogarnia ją przemożne
                pragnienie życia, jakie jej było przeznaczone - życia, o jakim marzyła jako
                mała dziewczynka.
                Przesłanie Urzekającej jest takie: twoje serce znaczy więcej niż cokolwiek
                innego w stworzonym świecie. Pragnienia, jakie miałaś, będąc małą dziewczynką,
                i tęsknoty, które nadal nurtują twoje serce - mówią ci o życiu, do jakiego Bóg
                cię stworzył. On teraz oferuje ci przyjście w roli Bohatera twojej historii,
                żeby ocalić twoje serce i przywrócić cię do życia jako istotę pełną żarliwej
                energii i kobiecości. Kobietę naprawdę urzekającą.
                To, co Dzikie serce uczyniło dla mężczyzn, Urzekająca uczyni dla ciebie.

Przy okazji: chociaż w książkach Eldredge'a stale się przewija motyw Boga, nie
                są to książki religijne, nie prezentują bełkotu rodem z ambony, a są mądre,
                głębokie i wartościowe. Warto po nie sięgnąć.
      • amazon500 Re: cytaty/ motta 18.04.06, 18:43
        To z piosenek:
        "Gdzieś za morzem łez, daleko stąd / wielka miłość jest i spotkam ją" - Halina
        Frąckowiak
        "Obmyślam nowy domu plan / od jutra, może już od dziś / nadchodzi słodka chwila
        zmian / tylko za tobą zamknę drzwi" - Basia Stępniak - Wilk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka