ladynemeyeth 28.10.08, 10:56 To nazwa nowego forum, które założyłam. Podaję link: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=86156 Zapraszam Was, jeśli tylko macie ochotę uczestniczyć :-) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aczenko Re: DDA - grupa wsparcia 28.10.08, 16:03 czyli forum ukryte nastawione pod kątem dzielenia się doświadczeniem na temat terapii DDA forum ukryte powstało z złożenia, że przy omawianiu takich delikatnych spraw jak terapia - nikt buciorami tych wypowiedzi nie ma prawa deptać jak to robiła leda . życzę powodzenia założycielce forum DDA w opcji wsparcia Odpowiedz Link
wg-p Re: DDA - grupa wsparcia 29.10.08, 14:08 GRUPA TERAPEUTYCZNA DDA Doświadczenie „alkoholowego dzieciństwa” niesie ze sobą szereg konsekwencji przekładających się na funkcjonowanie w dorosłym życiu. Doświadczenie nieprzewidywalności zachowań jednego lub obojga rodziców, odrzucenia czy braku jednolitego systemu wartości powodują pewien rodzaj przystosowania, schemat zachowań, które w dorosłym życiu utrudniają funkcjonowanie i są źródłem problemów. Problemy te mogą dotyczyć m. in. postrzegania siebie (negatywny stosunek do siebie, lęk przed zmianą, przymus kontrolowania), trudności w przeżywaniu uczuć, rozumieniu i realizacji potrzeb, trudności w tworzeniu bliskich, intymnych relacji (postawa zależności, zachowania autodestrukcyjne). Psychoterapia, w tym psychoterapia grupowa, pomaga odbudować zaufanie do siebie i innych. Większa świadomość świata emocji i potrzeb, a także destrukcyjnych schematów zachowań, otwiera drzwi do zmiany, umożliwia planowanie i wdrażanie zmian poza grupą terapeutyczną. Spotkania odbywają się w małej grupie (do 10 osób) raz w tygodniu, w piątki, w godzinach 18.15 – 20.30. Sesja trwa ok. 2-2,5 godziny. Koszt jednej sesji wynosi 60 zł (płatne za miesiąc z góry). Przed przystąpieniem do grupy niezbędne jest spotkanie konsultacyjne. Koszt konsultacji -100 zł. Planowane rozpoczęcie grupy w drugiej połowie listopada 2008, przewidywany czas trwania 9 miesięcy. Dokładny termin uruchomienia grupy uzależniony jest od zebrania odpowiedniej liczby chętnych osób. Grupę prowadzi psycholog, psychoterapeuta Marzena Zajdel- Bachta Zapisy i informacje: info@wgp.org.pl lub pod numerem telefonu 022 402 88 89 Spotkania odbywać się będą w siedzibie WGP przy ul. Czerskiej 18 lok. 130. Odpowiedz Link
megg2003 Re: DDA - grupa wsparcia 29.10.08, 15:22 Bardzo dobrze, że się tak stało. Coś niedobrego zaczyna sie dziać tutaj na forum otwartym. Z wielką przyjemnością do Was dołączam :)) Odpowiedz Link
log222 Re: DDA - grupa wsparcia 30.10.08, 11:21 A co się niedobrego zaczyna dziać, że aż trzeba zmienić piaskownicę? Odpowiedz Link
czarna.kotka.psotka Re: DDA - grupa wsparcia 30.10.08, 15:26 Nie jestem wpisana na listę osób uprawnionych do korzystania z forum zatem nie wiem, jakie posty dotychczas tam się pojawiły. Ale (to oczywiście z powodów podanych wyżej) przypuszczam, że obecność TUTAJ pewnej osoby zmusiła twórcę nowego forum do jego ukrycia. No i jeszcze - kolejna faza domysłów - przypuszczam, że chodzić może o osobę, która już została karnie pozbawiona dostępu do pisania na TYM forum. Ale tak BTW - czy takie forum, które z założenia ma służyć pomocą (to przecież nie jest forum hobbystyczne, chociaż takie też lubię i czasem wypowiem się tu i tam) nie powinno być bardziej dostępne dla większego grona - np. jako forum zamknięte, które czytać mogą wszyscy chętni, ale pisać tylko osoby zarejestrowane? Takie rozwiązanie też umożliwiłoby wstępną selekcję charakteru postów. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
ladynemeyeth Re: DDA - grupa wsparcia 30.10.08, 15:40 Nie chciałam, żeby było szeroko dostępne, ponieważ i grupa wsparcia z założenia jest kameralna. Nowe forum DDA ma spełniać inną rolę, niż to tutaj. Mamy tam sobie pomagać i siebie nawzajem wspierać. Tutaj jest wymiana opinii i poglądów, jak ktoś słusznie wcześniej zauważył. Nowe forum stworzyłam w odpowiedzi na potrzebę większej prywatności, bezpieczeństwa, zaufania. Otrzymałam wiele maili na ten temat i wniosek nasunął się jeden - ludzie porzebują wsparcia i chcą pisać na takim forum, gdzie bezpiecznie się będzie otworzyć ze swoimi problemami, gdzie nikt nikogo nie wyszydzi, nie dokopie, nie obrazi; gdzie otrzyma się pomoc lub chociaż dobre słowo. Wybrałam formę forum ukrytego. Czy to się sprawdzi, czas pokaże. Odpowiedz Link
czarna.kotka.psotka Re: DDA - grupa wsparcia 30.10.08, 15:56 Dziękuję za szybką odpowiedź i życzę owocnej działalności. ladynemeyeth napisała: > gdzie otrzyma się pomoc lub chociaż dobre słowo. O dobre słowo niestety coraz trudniej :-). I dlatego jest ono bezcenne. Odpowiedz Link
anhes Re: DDA - grupa wsparcia 30.10.08, 17:32 zapisałam się :-) chętnie skorzystam z takiej bardziej intymnej formy Odpowiedz Link
kajda28 Re: DDA - grupa wsparcia 01.11.08, 16:01 dzięki za wyróżnienie:)) dopiero co weszłam do tego wątku, nowe forum mam już w ulubionych, obiecuje zaglądać:) i pisać w miarę możliwości. Odpowiedz Link
mamamisiasia Re: DDA - grupa wsparcia 06.11.08, 22:00 a moze by informacje o grupie wsparcia wrzucic na gore strony pod duze DDA, tak, zeby wszyscy widzieli, ze cos takiego jest i zeby to nie ginelo w nawale postow. Odpowiedz Link
aczenko Re: DDA - grupa wsparcia 29.11.08, 21:47 właśnie mija miesiąc :) To należą się pierwsze życzenia. pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link
ladynemeyeth Re: DDA - grupa wsparcia 01.12.08, 09:03 Dziękujemy bardzo za życzenia :-) Odpowiedz Link
amdda Re: DDA - grupa wsparcia 14.11.18, 11:30 Jak dołączyć do grupy wsparcia DDA. Kilkakrotnie próbowałam, ale dalej nie widzę postów. Pozdr. Odpowiedz Link