27.01.07, 22:01
Zastanawiacie się czasami czy klipsy założone przy laparoskopi mogą się
obluzować i spaść? Co by się wtedy stało?
Obserwuj wątek
    • llidkao Re: klipsy 28.01.07, 08:46
      Mnie już po powrocie do domu jeden klips z największego nacięcia wypadł (był
      źle założony, wygladał jak wygięta zszywka), na szczęście był "brzegowy", trzy
      pozostałe niby dobrze brzegi cięcia przytrzymały, ale po wyjęciu klipsów
      okazało się, że muszę na tej ranie dłużej trzymać plaster opatrunkowy, bo tak
      jakos lekko sie rozeszła. Plaster naklejałam ciaśniej, żeby dobrze brzegi się
      ze sobą stykały - tak kazał mi lekarz. I obiecał, że to wszystko potem się
      zniweluje. I miał rację:-)
      • joko5 Re: klipsy 28.01.07, 09:56
        Nie wiem, czy dobrze się rozumiemy, chodziło mi o te klipsy w środku, założone
        na cięcie po usunięciu pęcherzyka.
        • llidkao Re: klipsy 28.01.07, 16:38
          No tak, a ja myślałam, że chodzi o zewnętrzne...;-))) Byłam przekonana, że w
          środku nie zakładają nic. Jakie są te klipsy wewn.? O niczym takim mi nie
          mówiono.
          • joko5 Re: klipsy 28.01.07, 17:18
            Mi też nic o nich nie mówiono, ale gdy się zapytałam to się okazało, że tak
            właśnie wykonuje się laparoskopię. Chirurg po prostu nie ma możliwości
            manewrowania, aby zeszywać ranę. Przy zwykłej operacji klipsów się nie zakłada.
            • joko5 Re: klipsy 28.01.07, 17:31
              Tu jest dobrze wszystko zobrazowane:
              www.chirurgia.republika.pl/vesica/cholelap.html
              • llidkao Re: klipsy 28.01.07, 19:12
                Ożesz kurcze blade. Obejrzałam - brrr... I takie cos zostaje w nas?! A może TO
                zakładają tylko na czas zabiegu??
                A o tych klipsach to lekarz Ci mówił?
                Dzięki za informację. A wydawało mi się, że dużo o tym wiem;-)
                • joko5 Re: klipsy 28.01.07, 19:22
                  Lekarz mi nic nie mówił (może nie chciał wzbudzać u mnie paniki), ale
                  dowiedziałam się od pielęgniarki.
                  • kania121 Re: klipsy 29.01.07, 20:02
                    Mi lekarz mówił,że zostaną ale podobno nie piszczą na bramkach (to niby dla
                    pocieszenia) Pewnie widać je na rtg.Swoją drogą to niezbyt miłe mieć taką
                    świadomość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka