solbea 10.06.09, 15:16 Witaj, napisz proszę jak możesz jak u Ciebie? Jak zdrówko, już po wszystkich bólach? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panip Re: Do Panip! 12.06.09, 08:12 Witam, ostatni duży atak miałam w grudniu, ale ciągle mnie coś w brzuchu kuje i pobolewa i oczywiście na razie nikt nie wie dlaczego w maju miałam robione drugi raz ERCP w znieczuleniu ogólnym, nic nie znaleźli w przewodach, nacięli mi brodawkę i mówili że wyglądała jakby była po jakimś zapaleniu i może od tego miałam ataki dostałam skierowanie na kolonoskopie, jeszcze się nie zapisałam i mam już tego serdecznie dość, po cichu liczę, że ataki się nie powtórzą a co u Ciebie, jak się czujesz? pozdrawiam Odpowiedz Link
solbea Re: Do Panip! 12.06.09, 20:48 Witam, mnie pobolewa często, raz mam tydzien lub nawet dwa przerwy (zdarzało się że nawet 2 miesiące, ale to już przeszłe "dobre" czasy,a kiedy indziej co dzień. Ataki nie są takie, żeby się nie dało wytrzymać, ale jednak wystarczająco zniechęcają do życia. Przechodzą same, trwają dość krótko. Jak się zdarzy że trwają dłużej jak pół godzinki to biorę coś przeciwbólowego lub nospę i jest ulga. Miałam gastroskopię i wyszło że mam niestety przepuklinę rozworu przełykowego i refluks (biorę Nolpaze20). Na usg wychodzi, że przewody żółciowe nie są poszerzone, próby wątrobowe ok. Ale wiadomo, często tak jest. Objawy przepuklinowe i kamicy są bardzo podobne do siebie. Dlatego 6 lipca mam rezonans dróg żółciowych. Nie wiem czy ten koszmar kiedyś się skończy. Po prostu chcę ewentualnie wykluczyć kamicę i mam pewność że to przepuklina. A jak się okaże że mam kamienie to wtedy ERCP i zobaczymy jak to będzie dalej. Chce coś z tym robić, bo zauważyłam że z tego powodu zaczynam haczyć o depresję powoli. Pisałam też na forum do bub.u, bo ostatni jej wpis był niezbyt ciekawy, nie odzywa się, już na forum pewnie długo nie zaglądała. A ona pobolewania miała podobne jak u mnie, przez 5 lat, wyniki ok, a się okazało na rezonansie coś niedobrego i na tym się urwało... Mam nadzieję że się odezwie kiedyś i że u niej wszystko ok jest. Dziwne jest u mnie to jeszcze, że po operacji zauważyłam że raz wypróżniam się normalnie, a raz baaaardzo luźno i żółto :-( i tak na zmiane to jest u mnie. Ty też tak masz? U mnie nie ma to związku z jedzeniem. Pozdrawiam, życzę dobrego samopoczucia. Odpowiedz Link
panip Re: Do Panip! 15.06.09, 16:43 mi na rezonansie magnetycznym nic nie wyszło oprócz dyskretnie poszerzonego ogona trzustki, no i ercp to potwierdziło, chociaż tak jak pisałam brodawka wyglądała jakby była po zapaleniu, więc może coś było, ale wyszło, sama nie wiem nie znam się na tym, z wypróżnianiem to mam podobnie jak Ty i też bez względu na to co zjem mam nadzieję, że po rezonansie będziesz miała pewność od czego te bóle pozdrawiam serdecznie i życzę żeby wreszcie zdrówko dopisało ps daj znać po rezonansie Odpowiedz Link