Dodaj do ulubionych

tarot od kuchni

21.06.16, 07:46
A moze macie jakies kulinarne spostrzezenia tarotowe. Wpis zostal zainspirowany moja wczorajsza zabawaw co pijemy. Ten wisielec na herbatke Apre i as mieczy na goraca wode Tabuli mnie zainspirowal haahaa. Ja osobiscie nie mam takich doswiadczen kulinarno tarotowych ale gdzies kiedys mi sie czytalo albo slyszalo, ze Diabel to mieso, potrawy miesne, bicie miesa na kotlety..
Obserwuj wątek
    • aprepope Re: tarot od kuchni 21.06.16, 20:02
      Fajnie karty pokazaly te nasze "napoje wyskokowe", ale nadal nie wiem co pokazal u Ciebie szanowna Rozsypana, szanowny Glupiec...? smile

W Polsce nie mieszkam, ale mam tu swoja ulubiona Polska Ksiegarnie (wysylkowa) i widzialam u nich na liscie ksiazke "Kulinarny Tarot" - niestety obecnie niedostepna. Troche zaluje, ze zawiera ponoc tylko (opis/przepisy?) potraw pod Arkana Wielkie (ponoc po dwie potrawy na Arkan), a nie po potrawie na cala talie, czyli 78 potraw..wink

a jesli chodzi o 0. Glupca, to jaka potrawa sie Wam z nim kojarzy? mnie nic poza mielonka turystyczna nie wpada do glowy wink
      • rrozsypana80 Re: tarot od kuchni 21.06.16, 20:06
        A no tak weryfikacja wprawdzie nie pod tym postem ale zawsze no to glupiec pokazal coca cole. Wprawdzie nie bardzo to lacze ale czemu nie?
    • rrozsypana80 Re: tarot od kuchni 21.06.16, 20:07
      Glupca kulinarnie bym kojarzyla ze slodyczami bo to takie glupotki, dzieciece przysmaki...
    • lilijova Re: tarot od kuchni 21.06.16, 20:16
      Raczej nie przypominam sobie swoich rozkładów typowo kulinarnych, ale kiedyś kładłam na dietę odchudzającą. Wyszła królowa kielichów przy mieczowych kartach (nie pamiętam już jakich). Nie schudłam ale przestałam wtedy jeść mięso.
    • aprepope Re: tarot od kuchni 23.06.16, 23:29
      Bardzo sie stesknila za nalesnikami..krolestwo za nalesnika z dzemem wink a juz z farszem pieczarowym, cebulka i serem zolym, to dwa krolestwa wink Jak mi pokaze tarot nalesnika? XXI. Swiat - ciekawe.. Moze, ze to jedyne danie, z ktorym mozna otworzyc cala restauracje i masz swiat smakow wink albo, ze znaja to danie na calym swiecie smile
      • rrozsypana80 Re: tarot od kuchni 24.06.16, 07:36
        Swiat? Czytalam gdzieś kiedys, ze komus Swiat sie skojarzyl z tortem dwupietrowym. Nie pamietam gdzie to czytalam ale ten tort wbil mi sie w pamiec bo lasuchem jestem mniam
        • rrozsypana80 Re: tarot od kuchni 24.06.16, 07:37
          O tak! Swiat smakow z nalesnikami. Bardzo trafnie Apre
    • aprepope Re: tarot od kuchni 18.07.16, 16:08
      Nie tylko na nalesniki, ale i na chleb wypadla mi rowniez karta XXI. Swiat. Mysle, ze chleb, jak jak i prosty placek z maki i wody, a takze wlasnie nalesniki (ktore zreszta przyrzadzam pol na pol mleko z woda), to nie tylko potrawy owalne, okragle, jak nasz Swiat, ale i zywia niemal caly swiat, sa pozywieniem powszednim, powszechnym.

W niedziele lubie sniadania na cieplo i ostatnio to byly jajka sadzone na bekonie - zanim sie wzielam za palaszowanie, to polecialam wylosowac karte: Ksiezniczka monet (odpowiednik Giermka monet) - pasuje wink
      • rrozsypana80 Re: tarot od kuchni 18.07.16, 18:17
        Hehe i jeszcze pewnie z okraglej talii wylosowane smile
        • aprepope Re: tarot od kuchni 18.07.16, 18:21
          a nie, Golden Dawn wink
    • rrozsypana80 Re: tarot od kuchni 27.07.16, 10:55
      Wczoraj 10 denarow pokazala mi pizze z szynka, boczkiem, pomidorami i cebula. Wprawdzie zamiast boczku mialo byc salami ale pani sie pomylila albo ja sie przejezyczylam. Smakowalo i tak. Coz 10 denarow... denary okragle jak pizza a 10 bo hmm bogactwo smakow? Myslalam, ze moje dzieci zdecyduja sie ostatecznie na rybke i frytki a jednak wybraly pizze...
      • tabularasa22 Re: tarot od kuchni 27.07.16, 11:01
        weź , w sobotę jadę nad morze, i już jestem przerażona czekającą nas dietą sad
        dla siebie będę ielić ziarna na zapas, i zgrzewkę kefirów zabieram big_grin
        • aprepope Re: tarot od kuchni 27.07.16, 16:40
          o ile jedziesz nad polskie morze, to w sklepach nad morzem chyba dostaniesz kefir?
          • tabularasa22 Re: tarot od kuchni 27.07.16, 16:56
            ten który lubię jest tylko w Lidlu i musiałabym jeździć kilkanaście kilometrów po niego smile
            tak że własne zapasy podarują mi trochę czasu smile
            przy okazji polecam kefir i koktaile kefirowe na męczące, suche północnoeuropejskie upały
            nie wiem jak tarot mógłby mi to pokazać, ale coś z mieczami smile bo zimne i cierpkie smile
      • aprepope Re: tarot od kuchni 27.07.16, 16:30
        Mnie na taka pizze, gdzie rzucilam jeszcze swieze, ale resztki, to wypadla 5 monet, a na taka z pokupowanych specjalnie skladnikow tez 10 smile
        • rrozsypana80 Re: tarot od kuchni 27.07.16, 17:16
          Ooo czyli 10 denarow pizza kupna smile
          • aprepope Re: tarot od kuchni 27.07.16, 18:54
            Pizza "kupna", to predzej taka mrozona z marketu i ona nie bedzie chyba podchodzic pod 10 monet - predzej pod te resztkowa 5 monet pizze wink cos lepszego, to porzadna domowa, lub w przyzwoitym barze/restauracji i wtedy pasuje pod 10 monet smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka