Dodaj do ulubionych

Free kinowo-książkowa

03.07.16, 09:29
Mała zagadka przy niedzieli. Rozwiązanie w środę. Przykładowe pytania, ale mogą być oczywiście Wasze:
* tytuł
* gdzie/kiedy toczy się akcja
* bohaterowie
* główny wątek

1. Jaki jest mój ulubiony serial?
2. Jaki jest mój ulubiony film?
3. Jaka jest moja ulubiona książka?

Małe podpowiedzi: serial i film są dość popularne, na pewno to nie kino niszowe i nie kino polskie. Serial dość świeży, film trochę mniej wink Książka chyba nie aż tak popularna, ale jest jedna karta która prawie dosłownie odgaduje tytuł.
Zapraszam do zabawy
Obserwuj wątek
    • rrozsypana80 Re: Free kinowo-książkowa 03.07.16, 11:40
      Hmmm sex w wielkim miescie? smile haahhaha wieczorkiem postawie karty ciekawe ciekawe co wyjdzie
      • free.hugs Re: Free kinowo-książkowa 03.07.16, 11:52
        Tylko seksy i seksy Wam w głowie Diablice!
    • aprepope Re: Free kinowo-książkowa 03.07.16, 13:04
      ale fajowe cwiczonko sie tu zapowiada !!! smile Rozwiazanie w srode dopiero wieczorkiem, dobra? wink
      To ja sobie do tego przysiade - tytulow nie zgadne..ale sobie porownam potem karty do tytulow smile
      • free.hugs Re: Free kinowo-książkowa 03.07.16, 13:30
        Poczekam z rozwiązaniem na Ciebie Apre
    • rrozsypana80 Re: Free kinowo-książkowa 03.07.16, 21:25
      Serial: kolo fortuny, papiez, mag -pierwsza moja mysl jak popatrzylam na obrazek kaplana to Wspaniale stulecie o sulejmanie ale po przemysleniu to chyba jakis dr house bedzie albo jakis z serii zagadek kryminalnych bo slepe zrzadzenie losu, madrosc i przebieglosc maga
      • rrozsypana80 Re: Free kinowo-książkowa 03.07.16, 21:27
        Film: sad, smierc, 10 mieczy... jakis horror chyba
        • rrozsypana80 Re: Free kinowo-książkowa 03.07.16, 21:30
          Ksiazka: cesarz, cesarzowa i smierc... o matko jakis romans na bogato bez happy endu. Moze Anna Karenina?
    • tabularasa22 Re: Free kinowo-książkowa 04.07.16, 09:43
      O ciekawe, arcyciekawesmile czytam Tarot Intuicyjny o MA , Antonowicz - Włazińskiej, i utkwiło mi w głowie takie zdanie - "wróżący nie zaprowadzi petenta tam, gdzie sam nie był"
      No ale spróbuję big_grin
      1. Serial :
      tytuł - V Papież
      treść, fabuła - VII Rydwan
      bohater - 4 Mon
      No co ty free - Ojciec Mateusz ? big_grin Kapłan na rowerze tongue_out hehhe, pasuje jak ulał big_grin no ale to polskie sad
      Serial ma jednego , głównego bohatera. Treść - hmm, tu wpisalam hasła - zmagania, panowanie, szybka akcja, poszerzanie horyzontów, eksploracje, badania
      Bohater w 4 Monetach - nieciekawy tym, zamknięty w sobie, zaborczy, niechętny , nieufny , dużo ma ale nie chce się tym dzielić.
      No House wypisz wymaluj - stawiam na niego smile Chyba że the Knick

Film :
      Tytuł - paź MOnet
      Treść - 8 Mieczy
      Bohater - XVII Gwiazda

Tytuł chyba znowu mówi o osobie. O kimś młodym, niedoświadczonym, ale konsekwentnym, otwartym zdolnym. Film opowiada o zmaganiach z życiem, porażkach, poczuciu bezsilności, o tym jak bohater sobie z tym radzi. O trudach życia, uwalnianiu się.
      Bohater jest pełen zapału i nadziei, nigdy jej nie traci i nie poddaje się. Jest uczuciowy i niezłomny.

tutaj mam kilka typów : "Slum Dog Milioner z ulicy", "Buntownik z wyboru", "Co gryzie Gilbera Grape'a"

Książka - no tutaj to największy zawał big_grin Wypadł mi As Bulaw wink czyżby pamiętniki Funny Hill ? tongue_outtongue_out
      hehhe. Ok Ok.
      Pomyślałam o "Wahadło Foucaulta" Umberto Eco
      karty natomiast wyszły :
      Tytuł - As Kielichów
      Treść - XVII Gwiazda
      Bohater - Rycerz Mi

Hmm, czy to książka o jakimś artyście? o kobiecie ? znowu o nadziei, marzeniach. Bohater jest nieokiełznany, silny, aktywny , groźny. Pewnie coś o przemianie , o doświadczaniu uczuć, emocji, porywach. Rany - tutaj bardzo trudno .
      Kolejne typy po twojej podpowiedzi,
      *książka o wodnym tytule "źródło" albo jakimś wodnym
      * "Wielkie nadzieje" Dickensa
      * w księżycowa jasną noc - William Wharton

• aprepope Re: Free kinowo-książkowa 06.07.16, 11:04
      No to i ja sprobuje:
      a) tytuł
      b) gdzie/kiedy toczy się akcja
      c) bohaterowie
      d) główny wątek

"1. Jaki jest mój ulubiony serial?"
      a) 7 monet
      b) XVIII. Ksiezyc
      c) 8 bulaw
      d) Krol monet
      Tytul, to nie wiem, ja z tytulami seriali na bakier. Rzuca sie mi w oczy, ze glowny watek, to pieniadze (spadek, dziedziczenie, majatek, inwestycja, ojcostwo), a bohaterowie sa..energiczni - moze jest tam jakas glowna bohaterka, ktora pedzi jak ta strzala?

"2. Jaki jest mój ulubiony film?"
      a) XXI. Swiat
      b) 5 kielichow
      c) XI. Sprawiedliwosc
      d) 2 monet
      Tytulu to za China nie zgadne, ani gdzie i kiedy, a bohaterowie..ktos chcacy sprawiedliwosci dla siebie i /lub innych? Ludzie z tzw. trzezwym osadem., a glowny watek..jakies drugie podejscie, koniecznosc poprawki, cos powtarzajacego sie, ewentualnie dziecko (prawa dziecka?), bo jest dziecko na tej 2 monet, ewentualnie sa dwa glowne watki. Ogolnie to dobro i zlo, mocniejsi i skrzywdzeni - bredze?

a) 9 bulaw
      b) As kielichow
      c) Giermek monet
      d) 4 bulaw
      Tytul moze mowic o glownym bohaterze, lub jego problemie, zartwieniu? Na karcie mam jakiegos silacza..kiedy i gdzie, to nie wiem - moze poczatek wieku? Mokro tam i mglisto - kraj chrzescijanski, albo maja tam kiepska pogode wink Bohaterowie - mlodzi, z ambicjami, kolezenstwo, a glowny watek, to cieplo domowego ogniska, stanie na strazy jakichs wartosci, sprawiedliwe dzialanie, ochrona, rodzina?
    • aprepope Re: Free kinowo-książkowa 06.07.16, 17:56
      Free, ale z tym wstepem "Mala zagadka", to wiesz..wink

Dzis rozwiazanie - moze sie jeszcze ktos skusi pociagnac na to karty ??? smile
    • free.hugs Re: Free kinowo-książkowa 06.07.16, 21:55
      Dziękuję za udział w zagadce! Dziś na szybko rozwiązanie, jutro się rozpiszę bardziej:
      1. serial - Gra o tron
      2. film - Titanic
      3. książka - Jeździec miedziany
      • tabularasa22 Re: Free kinowo-książkowa 07.07.16, 08:46
        Ale zasadziłaś free - Gra o Tron to była na ostatnim miejscu u mniebig_grin uznałam że czegoś tak oczywistego to być nie może big_grin
      • free.hugs Re: Free kinowo-książkowa 07.07.16, 08:58
        Gra o tron- serial Fantasy, fabuła dotyczy tytułowej walki o tron 7 Królestw. Serial pełen przemocy, nagości, intryg, walk, szokujący i trzymający w napięciu. Zaskakujące zmiany akcji.
        Titanic-no chyba wszyscy znają smile
        Jeździec Miedziany-Leningrad podczas wybuchu II wojny światowej i historia uczucia młodej dziewczyny i oficera. Historyczne tło, nieprzesłodzony wątek miłosny, rozterki i wybory-książka mnie urzekła
        Wieczorem odniosę się do Waszych wpisów smile
    • free.hugs Re: Free kinowo-książkowa 07.07.16, 09:00
      Tabula - gdzieś już pisałam chyba ze mój gust rozrywkowy nie jest zbyt wyszukany big_grin
      • free.hugs Re: Free kinowo-książkowa 08.07.16, 18:55
        Jeśli macie ochotę na kartę w podziękowaniu to śmiało smile
        • aprepope Re: Free kinowo-książkowa 08.07.16, 19:33
          a co z tym odniesieniem sie do naszych wpisow...? wink
          • free.hugs Re: Free kinowo-książkowa 08.07.16, 19:45
            Już, już Pani Manager, połowę zrobiłam a potem leń dopadł ale już spinam poślady
            • aprepope Re: Free kinowo-książkowa 08.07.16, 20:00
              Spokojnie - poczekam(y) wink
    • free.hugs Rozsypka 08.07.16, 20:01
      Serial: kolo fortuny, papiez, mag -pierwsza moja mysl jak popatrzylam na obrazek kaplana to Wspaniale stulecie o sulejmanie ale po przemysleniu to chyba jakis dr house bedzie albo jakis z serii zagadek kryminalnych bo slepe zrzadzenie losu, madrosc i przebieglosc maga
      Ciągłe zwroty akcji, duża ilość odniesień do magii, przeznaczenia, w kolejnych częściach był też kapłan taki mocno ortodoksyjny, no i Czerwona Kapłanka jako jedna ze znaczących ról

Film: sad, smierc, 10 mieczy... jakis horror chyba
      Trochę horrorowato było na pewno, przynajmniej pasażerom Titanica wink Sąd ostateczny pięknej Rose ? poznanie Jack?a zmieniło zupełnie jej życie, oceniła ona swoje dotychczasowe wybory i odrodziła się jako zupełnie nowa osoba. Zmiana jej światopoglądu i życia była bardzo bolesna, lekcja trudna, a romans bez happy endu.

Ksiazka: cesarz, cesarzowa i smierc... o matko jakis romans na bogato bez happy endu. Moze Anna Karenina?
      Romans jak najbardziej, para cesarza i cesarzowej ładnie to pokazała. Jeździec Miedziany to pierwszy tom z trzech ? kończy się właśnie ogromną transformacją życia i relacji głównych bohaterów, ich stare życie umarło i nastało nowe. Śmierć można również rozpatrywać jako tło wydarzeń ? wojna.
      • rrozsypana80 Re: Rozsypka 09.07.16, 13:25
        O pieknie karty to pokazaly. Chociaz na gre o tron bym nie wpadla. Dzieki Free za fajna zagadke smile buziaki w podzience
    • free.hugs Tabula 08.07.16, 20:15
      Serial :
      tytuł - V Papież
      treść, fabuła - VII Rydwan
      bohater - 4 Mon
      No co ty free - Ojciec Mateusz ? Kapłan na rowerze hehhe, pasuje jak ulał no ale to polskie
      Serial ma jednego , głównego bohatera. Treść - hmm, tu wpisalam hasła - zmagania, panowanie, szybka akcja, poszerzanie horyzontów, eksploracje, badania
      Bohater w 4 Monetach - nieciekawy tym, zamknięty w sobie, zaborczy, niechętny , nieufny , dużo ma ale nie chce się tym dzielić.
      No House wypisz wymaluj - stawiam na niego Chyba że the Knick

House?a też lubię smile Tu, jak u Rozsypki wyszedł kapłan ? ogólnie serial nawiązuje do sił wyższych ale też może chodzić o ten pęd do bycia przywódcą, cały serial kręci się przecież wokół zdobycia upragnionego żelaznego tronu. A ten jeden, główny bohater to może być ten tron wink Akcja jak najbardziej wartka, a bohater(owie) bardzo skupieni na zdobyciu władzy, zaślepieni dążą do realizacji swoich celów, bez względu na wszystko.

Film :
      Tytuł - paź MOnet
      Treść - 8 Mieczy
      Bohater - XVII Gwiazda

Tytuł chyba znowu mówi o osobie. O kimś młodym, niedoświadczonym, ale konsekwentnym, otwartym zdolnym. Film opowiada o zmaganiach z życiem, porażkach, poczuciu bezsilności, o tym jak bohater sobie z tym radzi. O trudach życia, uwalnianiu się.
      Bohater jest pełen zapału i nadziei, nigdy jej nie traci i nie poddaje się. Jest uczuciowy i niezłomny.

tutaj mam kilka typów : "Slum Dog Milioner z ulicy", "Buntownik z wyboru", "Co gryzie Gilbera Grape'a"

Tutaj też ładnie ? młody, niedoświadczony Jack, trudne życie zdolnego i inteligentnego faceta, walczy o Rose i uczucie które się między nimi zrodziło. No i DiCaprio grał w ?Co gryzie??!

Książka - no tutaj to największy zawał Wypadł mi As Bulaw czyżby pamiętniki Funny Hill ?
      hehhe. Ok Ok.
      Pomyślałam o "Wahadło Foucaulta" Umberto Eco
      karty natomiast wyszły :
      Tytuł - As Kielichów
      Treść - XVII Gwiazda
      Bohater - Rycerz Mi

Hmm, czy to książka o jakimś artyście? o kobiecie ? znowu o nadziei, marzeniach. Bohater jest nieokiełznany, silny, aktywny , groźny. Pewnie coś o przemianie , o doświadczaniu uczuć, emocji, porywach. Rany - tutaj bardzo trudno .
      Kolejne typy po twojej podpowiedzi,
      *książka o wodnym tytule "źródło" albo jakimś wodnym
      * "Wielkie nadzieje" Dickensa
      * w księżycowa jasną noc - William Wharton

Asik buław jak najbardziej, sporo eroscen było! Nadzieja, marzenia, miłość, silny i pewny siebie facet oraz młoda dziewczyna, która przeżywa swoją pierwszą miłość do chłopaka swojej siostry.
    • free.hugs Apre 08.07.16, 20:39
      "1. Jaki jest mój ulubiony serial?"
      a) 7 monet
      b) XVIII. Ksiezyc
      c) 8 bulaw
      d) Krol monet
      Tytul, to nie wiem, ja z tytulami seriali na bakier. Rzuca sie mi w oczy, ze glowny watek, to pieniadze (spadek, dziedziczenie, majatek, inwestycja, ojcostwo), a bohaterowie sa..energiczni - moze jest tam jakas glowna bohaterka, ktora pedzi jak ta strzala?

7 denarów ma dużo z czekania, tytułowa gra to przede wszystkim akcja i czekanie na ruch przeciwnika. Główny wątek ? świetnie! Pieniądze, władza i dziedziczenie, bohaterowie energiczni aż za nadto wink A ze strzałą to mi się kojarzy Aria.

"2. Jaki jest mój ulubiony film?"
      a) XXI. Swiat
      b) 5 kielichow
      c) XI. Sprawiedliwosc
      d) 2 monet
      Tytulu to za China nie zgadne, ani gdzie i kiedy, a bohaterowie..ktos chcacy sprawiedliwosci dla siebie i /lub innych? Ludzie z tzw. trzezwym osadem., a glowny watek..jakies drugie podejscie, koniecznosc poprawki, cos powtarzajacego sie, ewentualnie dziecko (prawa dziecka?), bo jest dziecko na tej 2 monet, ewentualnie sa dwa glowne watki. Ogolnie to dobro i zlo, mocniejsi i skrzywdzeni - bredze?

Biedni i bogaci som? ? som! wink I wybory są, i rozbite puchary, i sprawiedliwość która dopada każdego bez względu na status.

a) 9 bulaw
      b) As kielichow
      c) Giermek monet
      d) 4 bulaw
      Tytul moze mowic o glownym bohaterze, lub jego problemie, zartwieniu? Na karcie mam jakiegos silacza..kiedy i gdzie, to nie wiem - moze poczatek wieku? Mokro tam i mglisto - kraj chrzescijanski, albo maja tam kiepska pogode Bohaterowie - mlodzi, z ambicjami, kolezenstwo, a glowny watek, to cieplo domowego ogniska, stanie na strazy jakichs wartosci, sprawiedliwe dzialanie, ochrona, rodzina?

Tytuł to mi się z kojarzył z Rycerzem Denarów ? Jeździec z miedziakami, opcja c mi pasuje smile W książce wiele doświadczeń dla bohaterów, które ich zmieniły, miłość która przetrwała okrutne czasy wojny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka