Dodaj do ulubionych

Weekend w Bukareszcie

IP: 188.25.155.* 12.08.10, 20:28
Witam,

czy ktoś ma jakieś pomysły/wskazówki na temat: co robić (gdzie iść) w upalny
weekend w Bukareszcie? Mieszkam tu już rok więc te oczywiste miejsca typu
parki czy stare miasto już raczej znam...

Z góry dziękuję za wszelkie pomysły
Obserwuj wątek
    • avroml Re: Weekend w Bukareszcie 13.08.10, 12:43
      Polecam pałac w Mogoşoaia z bardzo ładnym parkiem i całkiem znośną restauracją.
      Można spokojnie spędzić tam cały dzień: zwiedzić muzeum, zrobić piknik w
      parku... Cicho, czysto i spokojnie. Dojazd - samochodem drogą w kierunku na
      Târgovişte, pierwsza ulica w lewo za obwodnicą, transport publiczny: metrem do
      stacji 1 Mai, po wyjściu na powierzchnię wsiadasz do maxi-taxi w kierunku Buftea
      (bilet 3,5 lei)

Podobno fajnie jest też w Snagov - sam nie wiem, nie byłem.

Upały dobrze się też znosi w klimatyzowanych muzeach - np. Narodowym Muzeum
      Sztuki, Muzeum Chłopa, Muzeum Wsi.

Jest też Aquapark w dzielnicy Baneasa, ale to droga impreza - chyba 50 lei od
      osoby za dzień. Tańsze są baseny odkryte (np. ştrand Cara, metro Nicolae
      Grigorescu), ale one także bywają głośne, zatłoczone i często brudne.

Warto także wybrać się do Sinaia albo do Braszowa - pociągi jeżdżą co godzinę -
      dwie, jadą dość szybko, więc opłaca się urwać z miasta choć na dzień, bez
      noclegu. W górach jest dużo chłodniej:)
      • Gość: gość portalu Re: Weekend w Bukareszcie IP: 188.25.153.* 14.08.10, 08:19
        Dzięki za wskazówki, pałac wygląda dość zachęcająco.

Sinaia jest na naszej liście ale w ten weekend chcemy uniknąć dalszego
        jeżdżenia (w zeszłą sobotę "niechcący" przejechaliśmy 550 km objeżdżająć DN7C,
        Sibiu i Calimanesti.

Pozdrowienia
        • Gość: Adam Re: Weekend w Bukareszcie IP: *.europe.hp.net 17.08.10, 08:46
          ja polecam strand Crangasi ;)
          • Gość: gosc Re: Weekend w Bukareszcie IP: 94.52.150.* 17.08.10, 20:08
            a po Crangasi dermatolog ;)
    • Gość: Argas Re: Weekend w Bukareszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.10, 11:54
      Jak parki i ogrody masz juz sprawdzone to moze galerie i muzea?
      Poszperaj na bukareszt.pl. Moze cos nowego wypatrzysz. Ekspozycje pewnie sie co
      pewien czas zmieniaja.
    • Gość: mimi Re: Weekend w Bukareszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 19:33
      Polecam spacer po dzielnicy Cotroceni, najpiekniejsza dzielnica Bukaresztu,przepiekna architektura i
      niesamowity klimat. Polecam rowiez restauracje Carul cu bere, naprawde warto, zwlaszcza dla
      wnetrza. Z knajpek warto wpasc do La mama na swietne domowe wino.
      Ja najbardyiej lubie spacerowac po Calea Victoriei i Piata Unirii.
      Z dalszych wzjazdow to polecam Bran, Rasnov i trans fagaras.
      • Gość: j Re: Weekend w Bukareszcie IP: *.icpnet.pl 03.09.10, 20:13
        a tak z innej beczki pytanie. byłem w Bukareszcie z 10 lat temu i główny deptak ul. Lipscani był w kompletnej ruinie. czy obecnie wygląda jak na stolicę przystało? pozdrawiam
    • Gość: sebik Re: Weekend w Bukareszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 20:46
      idź dziś do bamboo albo Terminusa i spokojnie sobota zleci :)
      A na jednodniową wyprawę niedaleką to rzeczywiście Snagov jest przyzwoite. Poza tym szybko można dojechać do Cernohory (czy jakoś tak) i pozaglądać na wiochy Dobrudży.
      Sam Buk w upalny weekend jest nudny. Chyba że wieczorami... Ach te Rumunki ich pocałunki z obcego kraju wprost do raju wiodą bram!! :)
      • Gość: aiwlys Re: Weekend w Bukareszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 21:01
        Ja tak trochę może nie w temacie, ale zapytam. Dlaczego tam jest tyle kabli na słupach, mnóstow
        kabli. Nie które kable pomiędzy słupami zwisają nawet do ziemi. Byłam w lipcu Bukareszcie i to jest
        to co nas bardzo zaintrygowało.
        • Gość: czarne_oczy Re: Weekend w Bukareszcie IP: *.chello.pl 03.09.10, 21:11
          To teren sejsmiczny, w razie trzesienia ziemi jest klopot, a tak to po wszystkim
          nie trzeba w ziemi szukac kabli.
        • Gość: mimi Re: Weekend w Bukareszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.10, 15:07
          niedawno rozmawialam z taksowkarzem i mowil, że mieli plan wposcic te kable w ziemie, ale jest ich
          tyle , ze sami nie wiedza ktore sa od czego ;). A te zwoje wiszace na slupach to, zeby szybko
          wymienic wrazie awarii.
          • Gość: Adam Re: Weekend w Bukareszcie IP: *.houston.hp.com 12.10.10, 15:47
            moj kumpel ma ciekawa koncepcje, ze bez kabli miasto zlozylo by sie jak namiot:)
            • napolnoc Re: Weekend w Bukareszcie 16.10.10, 00:08
              kable to jedno, ale te odplywy z klimy, te kapiace krople, ech, w lecie trzeba z parasolem chodzic..
    • no.to.mamy.problem Re: Weekend w Bukareszcie 03.09.10, 22:51
      Nie mogę się powstrzymać. :)
      A więc jako miejsce, które powinno się unikać(!), z całego serca polecam:

www.fun.net.pl/Zabytki_From_Hell/2003/2003-12-19/Bukareszt-wita.jpg
      :>
    • Gość: commbi Re: Weekend w Bukareszcie IP: 89.43.180.* 12.10.10, 10:54

A ja polecam klasztor Czernica, tuz przy obwodnicy Bukaresztu, a potem kawa w restauracji czernica z widokiem na jezioro...
      pzdr
      www.rumunia.blox.pl
    • Gość: ania, katowice polecam uslugi "niesamowity_bukareszt.com" IP: 86.34.199.* 01.04.11, 13:06
      jak sie ma malo czasu to najlepiej spedzic go z kims kto zna sie dobrze i orientuje w temacie, tutaj ich znajdziecie
      www.niesamowity-bukareszt.com
    • Gość: riddler Re: Weekend w Bukareszcie IP: *.play-internet.pl 30.01.18, 23:05
      Polecam stronę www.pojedziemy.pl - znajdziesz tam wiele cennych informacji o Bukareszcie, miejscach do zobaczenia oraz gdzie można zjeść coś dobrego ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka