18.08.06, 21:13
Chcialabym pojechac do Moldawii
czy mozna sie z Rumunii dostac do Moldawii,jakie trzeba miec papiery i.t.p?

Obserwuj wątek
    • avroml Re: Moldawia 19.08.06, 16:06
      trzeba miec paszport. polakom nie trzeba wiz ani niczego takiego, teoretycznie
      trzeba miec jakas kase do okazania na granicy, ale jeszcze nigdy mnie nikt o
      nia nie zapytal. na granicy mozna sie dogadac po rosyjsku albo angielsku,
      zalezy od oficera. nie ma kolejek.
      jesli chcecie jechac samochodem, to trzeba miec standardowe papierki
      samochodowe - ubezpieczenie itd. mozna takze jechac autobusami, bardzo tanimi,
      z czerniowiec albo jass. oczywiscie z galacza i bukaresztu tez. z jass do
      kiszyniowa mozna tez dostac sie prywatnymi samochodami, za jakies 10 dolca albo
      ciut wiecej, nie pamietam dokladnie. tacy taksiarzestacjonuja albo w okolicach
      dworca kolejowego i wypytuja wysiadajacych, albo na parkingu sklepu billa,
      jakies 300 m na lewo od dworca. ich samochody mona poznac po moldawskich
      blachach.
      najpowolniejsza jest podroz pociagami, ale to dla bardezo cierpliwych ludzi.
      • veverita Re: Moldawia 19.08.06, 19:06
        Bardzo dziekuje za informacje

czy mozna z Polski zarezerwowac hotel w Kiszyniowie i w Jass?
        • rumuniafan Re: Moldawia 21.08.06, 08:33
          www.turism.md/eng/hotels/
          To są hotele prawie wszystkie w Kiszyniowie, osobiście polecam hotel COSMOS,
          siermiężnie,ale schludnie, zwłaszcza jeśli się zamówi pokój o podwyższonym
          standardzie, co prawda niezbyt tanio. Klimaty b.ZSRR do obejrzenia w
          najtańszym, jak sądzę, hotelu w Centrum Kiszyniowa - hotelu Kiszyniów, na jedną
          noc znośnie. Miasto na mnie zrobiło wrażenie, byłem kilka razy już. (polecam -
          www.pk.org.pl/ppk/00/ppk.asp?dzial=16&artykul=Moldawia_i_Kiszyniow )
          Dwukrotnie jechałem autem własnym do Mołdawii, zawsze przekraczałem granicę w
          drodze z Jass do Kiszyniowa (24 km do granicy z Jassów) i ZAWSZE trzeba mieć
          pieniądze na opłaty graniczne (dezynfekcja auta, podatek itp. - w sumie kilka,
          kilkanaście dolarów max) EKSTREMALNIE WAŻNE jest posiadanie tych kwitów, co
          wystawiają urzednicy graniczni mołdawscy w drodze powrotnej, bo inaczej nie da
          się wyjechać (tak twierdzą!), poza tym należy zadeklarować długość pobytu w
          Mołdawii (jeśli się jedzie własnym autem) bo od tego zalezy wysokość opłaty
          granicznej. Aha i mnie się na tym przejściu zawsze zdarza spotkać rumuńskich
          pograniczników, którzy uparcie twierdzą iż rzekomo POlacy potrzebują wiz do
          Mołdawii (bzdura!) próbując przy tym zniechęcić do wjazdu do Mołdowy (taka jest
          prawidłowa nazwa tego kraju. Wychodzi więc na to, że najbardziej opłaca się
          pojechać środkami transportu sugerowanymi przez avroml (drogi w Mołdowie trochę
          gorsze niż Rumunii), ale swoją droga wyrazy uznania dla kolegi Tomka który
          przez półtora roku pobytu w Rumunii widzę w sposób absolutnie pełny poznał
          kraj, bo jak ślędzę forum to widzę, że praktycznie na każdy temat ma coś do
          powiedzenia z pozycji specjalisty. Zazdroszczę!?
          • avroml Re: Moldawia 21.08.06, 15:06
            dzieki za komplementa:) rumuniafan - czy my sie aby nie znamy?...

w Jassach nie masz potrzeby rezerwowac hotelu, jest ich tam sporo i nie sa bardzo oblozone. sa w centrum, sa i na obrzezach. polecam np. city hotel. jedzie sie tak: wjedziesz do miasta od strony zachodniej, ulica pacurari. dojedziesz do glownego ronda w miescie, w ktorym ulice ida w rozmaitych kierunkach. nie jedziesz ani w gore (na lewo) ani w dol (na prawo), tylko prosto, no moze ciut w lewo. najlepiej w mala uliczke z kierunkowskazem na szpital. po ok. 200 metrach wolnej jazdy bedziesz miec hotel po prawej rece. to taki nowy, bialy budynek, przytulony do bloku. standard- zdaje sie trzy gwiazdki, ale tak naprawde to dwie. nie znam cen, ale ponoc jest kozystnie. sprobuj z reszta cos wyguglowac.

w kiszyniowie tez jest sporo hoteli o roznym standarcie, ale moze byc dosc drogo. tak bardzo ekonomicznie, ale w przyzwoitych warunkach przespisz sie w hotelu zorea, kolo uniwersytetu ekonomicznego. tyle ze moze byc tez zajety... wyguglaj cos.
            • veverita Re: Moldawia 22.08.06, 09:17
              bardzo dziekuje za informacje
              a jakie sa ceny hoteli w Kiszyniowie?
              • avroml Re: Moldawia 22.08.06, 14:01
                nie potrafie ci powiedziec w tej chwili dokladnie, bo ostatnio w kiszyniowie
                bylem przed rokiem, a i tak spalem u znajomych. ale z tego co pamietam, to
                jedynke w przyzwoitych warunkach dostaniesz za 15-20 euro. w nieprzyzwoitych:
                np. hotel meridian, kolo dworca autobusowego nawet za 5 e.

a propos: nie wiem, czy juz czytalas, mojego posta na ten temat, ale w md
                zdazylo mi sie cos ciekawego. gdy wyciagalem pieniadze z polskiego konta w
                moldawskim bankomacie odkrylem, ze bankowy kurs wymiany jest dwukrotnie lepszy,
                niz wymiana 'na piechote' - zlotowki na euro, euro na leje moldawskie. sprawdz!
              • rumuniafan Re: Moldawia 22.08.06, 14:03
                www.turism.md/eng/hotels/
                są tu ceny również tych hoteli! hotel NATIONAL i COSMOS mają porównywalne, w
                CHISINAU cena jest prawie połowa niższa, ale standard też

• rudziel Re: Moldawia 22.08.06, 16:56
                  Spalem przed tygodniem w hotelu Cosmos w Kiszyniowie, cena za jedynke ze
                  sniadaniem 45 EUR.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka