Dodaj do ulubionych

praca w RO - jechac czy nie

30.10.06, 12:29
przebrnelam przez prawie cale forum, nabralam troche wiedzy, ale moze spytam
wprost: jak w temacie, piszcie o odczuciach swoich bedac tam, i z perspektywy
kraju do mieszkania i ew kroku zawodowego, chociaz to drugie zakrawa na krok
w bok, jesli nie nawet skok :), bo jednak rumunia w tyle odrobine prawda?
Obserwuj wątek
    • wiktorka99 Re: praca w RO - jechac czy nie 30.10.06, 20:09
      Ja dokładnie rok temu chyba zadałam to samo pytanie :)))))) Byłam przerazona
      myslą ze mam tutaj zamieszkać i to na ok 5 lat. Wszyscy znajomy pukali sie w
      głowe ze chyba jestesmy nienormalni wyjezdzajac tutaj a ja coż tez sie bałam ,
      ale moj mąż wieczny optymista powiedzial ..... wiktoria bedzie ok , jedziemy .
      I tak juz prawie rok tutaj mieszkam ..... na poczatku było dziwnie , ukradli
      nam samochod, musiałam jakos przejsc biurokracje (czytaj łapowki) ale teraz
      twierdze ze warto bylo zaryzykowac. Poznałam wielu znajomych tutaj a naprawde
      rumunii to super ludzie symaptyczni , mili , pomocni a do tego tryskajacy
      energia i checia do zycia.
      Z racji zawodu mojego męża mieszkalismy troszke w londynie, wawie i ostatnio w
      pradze teraz bukareszt i wydaje mi sie ze chyba anjbardziej bedzie mi zal
      wyjezdzac własnie z bukaresztu :))))
      Jezeli chodzi o dom i prace to byłam na tyle w dobrej sytułacji ze załatwiała
      nam to firma meża.
      Jedyna rzecz ktora mnie tutaj denerwuje to to ze obcokrajowiec płaci wiecej niz
      rumun. Kilka miesiecy temu chcielismy kupic maly domek nad morzem dla naszego
      znajomego rumuna cena byla o 30 % nizsza niz dla nas ... ogolnie to rumunii
      mysla ze jak juz obcokrajowiec do nich przyjezdza pracowac to stac go na
      wszystko i ceny rosna
      Wstyd mi sie przyznac bo rumunia jest bardzo piekna a ja tylko raz ja
      zwiedzałam w podrozy z poslki do bukaresztu przez okno samochodu i tak szczerze
      to zwiedzilam tylko rumunskie wybrzeze ale mam nadzieje ze niedlugo sie
      poprawie
      pozdrawiam
      • junkoh Re: praca w RO - jechac czy nie 30.10.06, 20:24
        dzieki
        ja przerazona nie jestem, ale chyba pragmatyczna, z jednej strony kusi mnie
        przygoda pewna, z drugiej nie wiem czy to fantastyczny krok zawodowy, chyba
        raczej powinien na ten temat napisac cos Twoj maz :)

z racji pracy meza, jak piszesz, widzialas sporo - jaka relacja
        bukaresztu/rumunii do warszawy lub pragi jest? chodzi mi o stopien rozwoju rynku
        • wiktorka99 Re: praca w RO - jechac czy nie 31.10.06, 08:22
          Ja w chwili obecnej pracuje w szpitalu , jestem na stazu. Odnosnie medycyny to
          wawa a bukareszt nie rózni się wcale, może tylko tym ze w bukareszcie normą
          jest wręczanie lekarzom kopert, a w polsce robi się to "pod stołem". W pradze
          taki staż załatwiałam 7 dni tutaj ponad 2 miesiące- straszna biurokracja i
          ogolnie nie ufnosc wobec obcokrajowcow. Tak jak napisałam wczesniej jedyna wada
          rumunow to własnie twierdzenie ze bez kasy nic nie załatwisz. :(((
          Ja zwiedziłam tylko wybrzeże i wiem ze sporo można tam zrobić bo rumunskie
          wybrzeze ma wielkie mozliwosci ale potrzeba sporo czasu i niestety pieniedzy.
          Troszke żałuje ze do domu latamy samolotem , raz wybralismy się tylko
          smochodem. Jazda samochode to dla mojego męża strata czasu tak wiec nie wiem
          kiedy będzie nastepna okazja do zwiedzenia innych zakatkow Rumunii.
          Bardzo szybko rozwija się tutaj rynek nieruchomości , farmacji oraz
          motoryzacyjny. Sporo osob niestety wyjezdza , ale tez sa firmy które zaczynaja
          cenic swoich rumunskich pracownikow i coraz wiecej się slyszy o podwyzkach ich
          wypłat aby nie korcił ich zachód.
          Myslę ze Rumunia z chwilą wejscia do Unii będzie się bardzo szybko rozwijała.
          Ja jednym słowem napisze ze nie żałuje ze tutaj jestem :)))))
          • junkoh Re: praca w RO - jechac czy nie 31.10.06, 09:53
            mowisz ze szybko rozwija sie farmacja, w polsce tez sie rozwija, ale gdyby to
            porownac to ile rumunia ma do polski na tym przykladzie?
            • wiktorka99 Re: praca w RO - jechac czy nie 31.10.06, 12:12
              Moj mąż otworzył przedstawicielstwo duzej angielsko-fracuskiej korporacji
              farmaceutycznej tak wiec w temacie farmacji jestesmy bardzo blisko , według
              analizy rynku bukareszt szybko "goni" warszawe , z tym ze tutaj jest bardzo
              mala konkurencja, rynek polski jest zapchany roznymi firmami a tutaj jest ich
              niewiele ale same dobre renomowane firmy.
              Jezeli rumunia bedzie działac w takim tempie to na rynku farmacji dogi polske
              za poł roku.
              • junkoh Re: praca w RO - jechac czy nie 31.10.06, 12:38
                oh, no prosze
                to maz Twoj jest moja konkurencja :)

dzieki za odp.
                • wiktorka99 Re: praca w RO - jechac czy nie 31.10.06, 12:59
                  Jest tu sporo miejsca dla konkurencji ....:))) Rumunia a zwłaszcza Bukareszt
                  potrzebuje rozwoju firm zwłaszcza tych dobrych zagranicznych.
                  Tak wiec moze do zobaczenia :)))
                  • junkoh Re: praca w RO - jechac czy nie 31.10.06, 13:12
                    :))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka