country_1 25.03.09, 16:16 Mam pytanie:) Rozważam możliwosc dojazdu samochodem do Rumunii, cel- tamtejsze góry. Czy bezpieczne i możliwe jest pozostawienie auta u kogos (nawet za opłatą) i pójście w góry np. na tydzień? Dzięki za opinię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
avroml Re: Rumunia 25.03.09, 20:36 Gratuluję pomysłowego zatytułowania wątku:) Rumunia to generalnie bezpieczny kraj, a ludzie są przyjaźni, bogobojni i uczciwi, ale sam nie zdecydowałbym się na zostawienie samochodu na cudzym podwórku nawet w Szwajcarii, jeśli nie miałbym innej gwarancji, niż słowo nieznajomego gospodarza. Kto wie, co mu się przez ten tydzień w głowie ulęgnie... Jeśli już, to pewnie możesz próbować przy jakiejś plebanii, opłacając ofiarę z góry; niektóre kempingi i hotele oferują takie usługi. Warto może zapłacić więcej, ale mieć za to spokojną głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
jutan Re: Rumunia 26.03.09, 18:41 Często w Rumunii wykorzystuję własnie taką możliwość i uważam, że jest to dobry sposób na pozostawienie samochodu bez obawy na kilka dni. Nie wszędzie jest to możliwe z uwagi na problem z porozumieniem się w wielu miejscach, ale w miejscowościach turystycznych jest dużo łatwiej. Wybieram domy, w których można wynająć kwaterę. Przy takim budynku są odpowiednie miejsca do parkowania i gospodarze często znają jakiś europejski język. Druga możliwość to schroniska do których można dojechać samochodem. Bywało też, że na dzień czy dwa pozostawiałem samochód gdzieś we wsi i jak do tej pory zawsze miałem czym wrócić do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela.verde Re: Rumunia IP: *.93.classcom.pl 26.03.09, 19:09 rumuński to też europejski język.(przepraszam,że zaśmiecam wąteknie na temat,ale się powstrzymać ni mogłam:P) Odpowiedz Link Zgłoś
jutan Re: Rumunia 27.03.09, 19:31 Gość portalu: mela.verde napisał(a): > > rumuński to też europejski język.(przepraszam,że zaśmiecam wąteknie na temat,al > e > się powstrzymać ni mogłam:P) Wybacz Mela.Verde jeśli Cię uraziłem, owszem przyznaję, że rumuński jest językiem europejskim, ale w swoim poście miałem na myśli język, który jest szerzej znany w Europie a nie tylko w granicach danego kraju. Sama przyznasz, że język rumuński tych warunków nie spełnia, podobnie jak polski, słowacki, czeski, bułgarski i wiele jeszcze innych używanych jedynie na terenie danego państwa i jako język do komunikowania się na terenie Europy nie może być zaliczany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneczka77 Re: Rumunia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.09, 15:16 Jutanie drogi! Mam chęć ogromną wybrać sie do Rumunii nad morze. A z twojej wypowiedzi wynika, że jeździsz tam często. Czy nie masz przypadkiem namiaru na jakiegoś gospodarza lub kwaterę sprawdzoną, bo jedziemy w dwie rodziny z dziećmi i wolałabym mieć sprawdzone miejsce. Proszę o wiadomość na adres annamaria77@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: country_1 Re: Rumunia IP: *.mielec254.tnp.pl 27.03.09, 13:56 Dzięki,Jutan!Więc nie jestem taki naiwny mimo swoich "-sięciu" lat!W innych krajach i w Polsce też zostawiałem samochód "u ludzi"i nigdy nie żałowałem .O Rumunię (to mój pierwszy raz) wolałem zasięgnąc opinii innych i wtedy dopiero decydowac.pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adzik Re: Rumunia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.09, 12:24 auto lepiej zostawic za opłatą to kraj złodziei Odpowiedz Link Zgłoś
vineri Re: Rumunia 05.06.09, 15:05 A w polsce to niby nie ma złodzieji, jedź do włoch to się przekonasz czy nie ma tam złodzieji, zwłaszcza na parkingach. Moim skromnym zdaniem rumunia jest tak samo bezpiecznym krajem jak polska, i tak jak u nas są tam miejsca które lepiej omijać, a w niektórych jej zakątkach nie bał bym się zostawić otwartego samochodu, no ale takich miejsc jest coraz mniej bo coraz więcej polaków tam jeździ... Odpowiedz Link Zgłoś