Dodaj do ulubionych

magiczne myslenie

11.05.06, 19:51
mam pytanko co mam rozumiec pod pojeciem magicznego myślenia .
I jesli ktos mówi ze ktos ma magiczne oczy to niby jakie one są?
Obserwuj wątek
    • panbaal Re: magiczne myslenie 12.05.06, 09:28
      To zalezy w jakim kontekscie zostalo owo pojecie uzyte... To wieloznaczne okreslenie.
      • tom40gda Re: magiczne myslenie 13.05.06, 01:31
        Magia jest przydatna i potrzebna. jesli Cie nie ogranicza, jest bardzo przydatna
        w codziennym zyciu. Ale przedmówca ma racje, co tak własciwie masz na mysli?
        Myslenie prawdziwie magiczne, czy pseudo- magiczne?
        Zabobony, czy prawdziwa Magię? Czy moze zwykłe natręctwa?wink

Pozdrawiamsmile
        • motyvvacja Magia mysli 13.05.06, 04:12
          Cze Tomcio-cio tam? wsio okiks?
          Dobra Panowie-nie moge spac,czyja to sprawka??
          Tom ja bardzo chciala bym wiedziec na czym polega prawdziwe magiczne myslenie,a
          na czym to podszyte,natrectwo mysleniowe to wiem co to jestsmileAle to wy Panowie
          raczej choldujeciesmile widzac fajna lasketongue_out

BArdzo mocno i natretnie prosze o odpowiedz!!!(:
          • tom40gda Re: Magia mysli 13.05.06, 05:06
            Chetnie przyznam sie do winywink))))))))
            Nasze natretcwa są abstrakcyjne, dopiero widząc ucielesnienie absrtaktu,
            dostajemy małpiego rozumusmile)))))))
            Ale, jakie to urocze..............

Odpowiem, jak wróce, czyli po niedzieli.

Wsio okismile

Pozdrawiamsmile
    • motyvvacja Re: magiczne myslenie 16.05.06, 14:14
      Wczoraj czytalam artykul na temat wlasnie magicznego myslenia.
      nie jestem pewna ale wnioski jaki mi sie wysunely sa nastepujace.
      Czlowiek wierzy ze wykonywaniem danej czynnosci spelni swoje oczekiwanie.
      Np: zapalajac papierosa na ulicy-autobus zawsze nadjezdza.
      Wiec zapala,i prawie zawsze widzi autobus na rogu.
      ALe moim zdaniem,ma to zwiazek szeroki zwiazek z wiara.Jesli wiara jest duza(w
      wypadku papierosa podparta kilkoma zdarzeniami;autobus przyjechal;;Moze
      powodowac roznego rodzaju spelnienia.
      Dlatego magowie urzywali roznych rzeczy do podparcia swojej
      wiary.Laleczki,pierdoleczki,woreczki i tym podobne atrybuty.Ktore nie tyle
      dzialaly a podpieraly wiare-opieraly sie na niej i odbijaly z zwiekrzona sila.
      co powodowalo spelnienie sie.

Ja tak to widze.
      • tom40gda Re: magiczne myslenie 21.05.06, 01:20
        Myslenie pseudo magiczne własnie opisałas. Ma ono swoje dobre strony, ja np
        jadąc do szkoły, sumowałem liczby z tablic rejestracyjnych, jesli wychodzilo 21,
        to wiedziałem, ze nie dostane dwójki (teraz jedynki), jesli zaś wyszło 13, to
        byłem przygotowany na kłopoty. Oczywiście, prosciej było odrobic lekcje smile))))))))
        To nie zawsze sie sprawdzało, (szczerze mówiąc bardzo rzadko), ale człowiek
        wchodzil na lekcje podbudowany, ze widzial na rejestracji "oczko"......

Myslenie obsesyjne, natretne, wystepowałoby wtedy, gdybym stal przed szkoła i
        nie wchodził na lekcje tak długo, dopóki nie zobacze tablicy z suma 21. wink
        Magia własciwa, prawdziwa, ma moc sprawczą. Zeby stosowac magie, nalezy najpierw
        zobaczyc rzeczywistośc taka, jaka ona jest. Dopiero wtedy mozemy ją zmienic.
        Jesli zaineresujesz sie magia, powinnaś najpierw poczytac o najstarszych
        wierzeniach, siegnąc do szamanizmu, wtedy zobaczysz, po co magom różdzki,
        laleczki, i inne tego typu "cudawianki".....

Pozdrawiamsmile
        • motyvvacja Re: magiczne myslenie 21.05.06, 01:34
          Hey Tomsmile
          witankosmile
          Dzieki za obszerna wypowiedz.Mowiac szczerze-lepiej zebym sie magia nie
          interesowala.Obawiam sie ze gdybym zglebila tajniki urzywala bym jej dla
          wlasnych korzysci.Choc z drugiej strony-gdybym zobaczyla rzeczywistosc taka
          jaka jest naprawde ,byla bym juz innym czlowiekiem,wiec nie bylo by takiego
          strachu przed sama sobasmile
          Tu sie chyba rozni biala magia od tej czarnej
          Ci czarni maja wiedze-ci biali swiatlo serca
          • tom40gda Re: magiczne myslenie 21.05.06, 02:46
            Magia jest neutralna. Motywacja(!) Maga nadaje jej "kolor". Uwierz mi na słowo,
            ze im wiecej bedziesz na ten tamat wiedziała, tym mniejsza ochote bedziesz miala
            na wykonywanie działań magicznych. W pewnej ksiązce przeczytałem, ze swiadomy
            Mag, uzywa magii 2-3 razy w zyciu. Kiedys wydawało by mi sie to mało
            prawdopodobne, teraz wiem, ze Autor ma racje. Problem w tym, ze im wiecej wiesz,
            tym wiesz mniej.....Taki sobie paradoksiksmile
            Siebie nie nalezy sie bac, siebie nalezy poznac, bo w Tobie jest potezna siła,
            która moze "ruszyc z posad bryłę swiata"..... To tak jak z mistrzami sztuki
            walki. Jak zaczynasz trening, to myslisz sobie.... teraz ja im wszystkom pokazę!
            Nikt mi nie "podskoczy". Jak stajesz sie mistrzem, i masz swiadomośc, ze kazdy
            Twoj ruch moze kogos zranic albo zabic, zaczynasz unikac walki, i nie jest to
            tchórzostwo, tylko odpowiedzialnośc.
            Tak jest z magia, tak jest tez z rozwojem duchowym (szeroko pojetym). Rozwijasz
            sie, szukasz, kombinujesz, uczysz sie, i w trakcie tej wedrówki niezauwazalnie,
            ale stale sie zmieniasz. Nawet o tym nie wiesz.wink
            Pewnego dnia, odłozysz wszystkie ksiązki na półke, bo okaze sie, ze tak naprawdę
            jestes szczesliwa, nie musisz niczego zmieniac, zaczniesz ZYC, dawne dylematy
            nie beda juz dla Ciebie wazne, bedziesz oddychac pełna piersia, bez lęku, az
            zjawi sie ktos, kto zacznie zadawac Tobie takie same pytania, jakie Ty zadawałas
            kiedys innym.....smile
            W sumie tego Tobie zycze. Bys na pytanie, czy jestes szczęsliwa, odpowiedziała,
            "nie wiem, nie zastanawiałam sie nad tym...."

Pozdrawiamsmile
            • motyvvacja Re: magiczne myslenie 21.05.06, 11:08
              Dzien dobrysmile
              Wlasnie sie nie wyspalam-ale co tam! smile
              Wlasnie brakowalo mi tego puzzla,zastanawialam sie czesto w jaki sposob
              czlowiek sie zmienia,jak to sie dzieje.

Rozwijasz
              > sie, szukasz, kombinujesz, uczysz sie, i w trakcie tej wedrówki
              niezauwazalnie,
              > ale stale sie zmieniasz. Nawet o tym nie wiesz.wink
              > Pewnego dnia, odłozysz wszystkie ksiązki na półke, bo okaze sie, ze tak
              naprawd
              > ę
              > jestes szczesliwa, nie musisz niczego zmieniac, zaczniesz ZYC

Ja narazie wedruje,ale wiesz,jak sie tak zastanowie nad tym wszystkim,to
              zaczyna mi zal byc ludzi.Zobacz -ja czuje ze sie zblizam,czuje sie
              lepiej.Szczesliwsza-choc jeszzce duzo przedemna.a inni?-mecza sie,nawet nie
              maja zielonego pojecia ze moga cos zrobic z swoim zyciem.Tak jakos ostatnio o
              tym mysle-i poprostu mi zal-ze tyle ludzi zyje w nieswiadomosci
              siebie.Wystarczy sie w okolo rozejrzec.

W sumie tego Tobie zycze. Bys na pytanie, czy jestes szczęsliwa, odpowiedziała,
              > "nie wiem, nie zastanawiałam sie nad tym...."

Dzieki i nawzajem!smile

Pozdrowka
            • mrall Re: magiczne myslenie 21.05.06, 11:09
              Znowuz wiele zalezy od definicji magii.

Dla mnie modlitwa, blogoslawienstwo czy wizualizacja jest zabiegiem magicznym,
              wiec stosujemy ja na codzien.
            • wandal1 Re: magiczne myslenie 21.05.06, 15:13
              niektorzy mowia ze magia jest zycie..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka