Dodaj do ulubionych

Satya Sai Baba

28.08.06, 12:51
czy ktoś słyszał o tym człowieku? i co sądzicie? bo są zarówno bardzo
pozytywne jak i negatywne opinie z tego co wiem. Lecę w październiku do Indii
turystycznie i zamierzam odwiedzić również jego aśram smile nie wiem czy mi to
na dobre wyjdzie. chce się sama przekonać jak to wszytsko wygląda. nie mniej
jednak prosze o opinie na ten temat. A może ktoś się zetknął osobiście? nie
mam zamiaru propagować kultu Sai Baby czy czegoś
podobnego,,.spokojnie..jestem tylko ciekawska smile)
Obserwuj wątek
    • wandal1 Re: Satya Sai Baba 28.08.06, 13:00
      dla atrakcji turystycznej ja bym pojechal, czyli z ciekawosci. smile
      • sanyu Re: Satya Sai Baba 28.08.06, 14:48
        no to zapraszam smile to nie jedyna atrakcja turystyczna w Indiach smile
        • duszek49 Re: Satya Sai Baba 28.08.06, 15:19
          A ja właśnie czytam książkę "Sai Baba mówi o związkach"
          Dopiero zaczęłam, jak skończę to podzielę się wrażeniamismile Pozdrawiam
    • agnitum Re: Satya Sai Baba 29.08.06, 08:04
      Cześć smile

Przeczytałem różne książki i artykuły o Sai. Hmmm jest to bardzo ciekawa
      osobistość. Zresztą nagminnie atakowana przez środowiska związane z KK (głośna
      sprawa niby oskarżenia o molestowanie dzieci przez Conniego? jakoś tak to się
      pisze?).
      Znam ludzi, którzy byli u Niego... I są zupełnie innymi ludźmi smile w sensie na
      "+". Wielki +. Wiele osób opowiadało o niesamowitej miłości bijącej z tego
      człowieka. Jedna z osób (po przeżyciu śmierci klinicznej) była pewna że jest to
      ta sama energia/miłość jaka bije od "Światła, który ogarnia człowieka po wyjściu
      z tunelu". Wiele osób uważa Sai za kolejną inkarnacje JCh.

Kim jest i jak sie to odniesie do nas - to już każdy sam się musi przekonać smile

Ps.
      Ciekawostką jest fakt, że to co zrobił Sai dla ludzkości jest już nieowybrażalne
      - potężne szpitale dla dzieci, wiele fundacji rozwoju własnego ja itp

Agnitum
      • wandal1 Re: Satya Sai Baba 29.08.06, 13:42
        tak.. ale porownaj ksiazki Sai Baby ( te Sai Baba mowi do Zachodu i o
        zwiazkach ) i Rozmowy z Bogiem. Przy tej pierwszej jest pelno zakazow i
        nakazow - wolno to i tamto a tego nie wolno robic/myslec. Przy jego ksiazkach
        sie zjezylem ( wtedy jeszcz wierzylem ze jest inkarnacja Boga ) ze ktos mi cos
        nakazuje robic/nie robic.
        W Rozmowach z Bogiem jest odwrotnie - jest to ksiazka pelna milosci- rob co
        chcesz bo wszystko jest dobre i boskie. Nie ma tez wywyzszania sie typu - ja
        jestem Bog a Wy male robaczki ktorym daleko do mnie ( tak odnioslem wrazenia
        przy czytania tych dwoch ksiazek Sai Baby )
        Moj stosunek do tej soby jest mieszany. Jest napewno mistrzem duchowym , ale
        jesli juz mowimy o mistrzach to ja o niebo wole Oshosmile
        • agnitum Re: Satya Sai Baba 29.08.06, 14:04
          Czytałem obydwie knigi smile Również inne Sai Baby jaki Donalda i nie odniosłem
          takiego wrażenia.

Agnitum
          • sanyu Re: Satya Sai Baba 29.08.06, 14:12
            ciszę się że temat jest na wierzchusmile proszę napiszcie coś więcejsmile jestem
            strasznie ciekawa, wiem że wiele osób interesuje się tego typu postaciami, na
            pewno wszyscy macie jakieś pzemyślenia. Proszę podzielcie się nimi.
            Dodam tu jeszcze że w Indiach jest także kult Sai Baby z Shirdi, którego
            podobno inkarnacją jest właśnie Satya..ale wiekszość zwolenników tego
            pierwszego nie zgadza się z tym, poznam kilku takich osobiście niedługo, więc
            będę wam mogła opisać po powrocie smile

• motyvvacja Re: Satya Sai Baba 29.08.06, 15:09
          Cze wandal1 piszesz:W Rozmowach z Bogiem jest odwrotnie - jest to ksiazka pelna
          milosci- rob co
          chcesz bo wszystko jest dobre i boskie. Nie ma tez wywyzszania sie typu - ja
          jestem Bog a Wy male robaczki ktorym daleko do mnie ( tak odnioslem wrazenia
          przy czytania tych dwoch ksiazek Sai Baby )

“I am God. And you too are God. The only difference between you and Me is that
          while I am aware of it, you are completely unaware.”

To jest jego dokladny przekaz.

Ja jestem Bogiem,Ty jestes Bogiem, tylko roznica pomiedzy nami jest taka,ze Ja
          tego jestem swiadom,a Ty kompletnie nie.

Gdy czlowiek zrozumie ze jest miloscia,czyli bedzie ja czul.(oczywiscie przy
          tym sie odKOMPLEKSI)smile
          Sam bedzie wiedzial co robic a co nie.Pelno zakazow jest w Jego ksiazkach,bo sa
          pisane z jego punktu widzenia ,z punktu widzenia czlowieka kochajacego.Nie
          mysle ze My do tego punktu doszlismy(choc moze niebawemsmile

Jak wyjdziemy z ciemnosci i naszych kapleksow napewno nam sie rozjasni,i
          poczujemy Lovesmile
          ..a zeby kochac

.....poprostu kochaj

smile
          byetongue_out

• wandal1 Re: Satya Sai Baba 29.08.06, 18:36
            kazdy mam prawo do swojego punktu widzeniasmile a forum jest wlasnie do tego
            aby je przedstawiac. ja nie watpie w jego mistrzostwo duchowe, poprostu ten
            gosciu mi nie lezy, lepiej mojemu swiatopogladowi odpowiadaja ksiazki Osho.
            That's allsmile
            • motyvvacja Re: Satya Sai Baba 29.08.06, 20:47
              Wandal alez ja sie z toba zgadzam.Najsmieszniejsze jest na forum to,ze moj
              tekst TY CZYTASZ I TY OSOBISCIE NADAJESZ MU FORMEsmileswoim wlasnym wewnetrznym
              glosemsmile
              Ja tam nie jestem krytykarsko nastawiona do nikogo slonko

ALe wiedz ze ani Sai Baba nie zostaniesz ani Osho,ani budda.Zostaniesz i jestes
              soba.ty wybierasz droge,ktora ciebie doprowadzi tam gdzie sobie wyznaczyles
              cel,i juzsmile
              ja osobiscie tez wole osho..i jest fajowosmile
              Pozdrowka
              • motyvvacja Re: Satya Sai Baba 29.08.06, 20:50
                ....a wybieramy osho dlatego ze on sie ladnie nastawil do europejskiej kultury.
                Potrafil do nas przemawiac,znal nasze programy...i dlatego odnosimy wrazenie ze
                bardziej odpowiada naszym swiatopogladom.Bo poprzez nasze swiatopoglady
                wyglaszal swoje prawdy.smile

buzka malysmile
              • wandal1 Re: Satya Sai Baba 29.08.06, 22:54
                nie mam nic przeciwko krytyce- czasami przeciez przyczynia sie do zmiany
                naszego punktu widzenia.
                Wcale mi nawet nie zalezy na zostaniu Sai Baba, budda, Jezusem itd.
                Zbyt mocno moje podejscie do zycia rozni sie od swietych wink
    • sanyu Re: Satya Sai Baba 03.09.06, 14:02
      a czy ktoś z Was wybiera się może do Indii albo z waszych znajomych?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka