01.06.18, 21:28
Po maju przybył czerwiec. Już wkrótce będziemy mieli lato, astronomiczne, bo
klimatyczne to już chyba mamy.
Piwniczne wycieczki przynoszą różne niespodzianki. Zawsze coś niespodziewane można
znaleźć.
Upał zaczyna być uciążliwy.
Obserwuj wątek
    • warum Re: czerwiec 02.06.18, 09:20
      a/ wd40 nie poskutkowalo, chyba tylko mechaniczny wlam pomoze... Dobrze,ze mam papiery smile
      b/ pogoda sie popsula, siapi i jest szaro. Dzialkowcom ulzylo.
      Udanego wypoczynku Ulubiency.
      Maj byl pogodowo piekny, niech i czerwiec taki bedzie. Lubie jak swieci sloncesmile i dzien jest tak dlugi. Mam takie zludne poczucie, ze mam jeszcze tyyyle czasu..... jakbym cos robila na akordsmile A moja codziennosc taka sama od lat i.... jednak sie zmienia.

• warum Re: czerwiec 02.06.18, 20:44
        To dla ochlody krotki link z Roztocza. Dla wytrwalych.
        www.youtube.com/watch?v=EmUHYRl3JyU
        Na liscie uczestnikow znalezli sie nie tylko mlodzi ale i kilka dinozaurow/ wiekowych/ czyli nam podobni.
        Trzeba miec niezlego hopla by tak szalecsmile Moje uznanie.
        Kilka lat temu wirtualni znajomi pokazali mi zdjecia z Biegu Rzeźnika, dystans ok 50 km. przez Bieszczady. Sama trasa i chytre pochowanie punktow kontrolnych robilo niesamowite wrazenie, ale ze pokonala go normalna mloda dziewczyna w parze ze swoim zaprawionym w przelajowych trasach chlopakiem, po prostu spowodowalo, ze ekstremum czlowieka wydaje mi sie nieodgadnione.
        Tym bardziej,ze to.... hobby? Szalenstwo. I na dodatek przelajowe.
        • wodnik33 Re: czerwiec 02.06.18, 21:42
          Roztocze piękne. Przełajowe biegi, masz rację trzeba mieć niezłego hopla. Rozumiem spacer,
          oglądanie zabytków miejscowego budownictwa no i cała piękna okolica. To lubię.
          • warum Re: czerwiec 03.06.18, 07:09
            Ja tezsmile
            Wczoraj pogoda sie zaraz poprawila, znow swieci slonce, ptaki nadaja, jest odrobine chlodniej.
            Pozbylam sie wczoraj ukochanego tv20' Otake / dzizuss alez to brutalnie brzmi... oddalam w cudze mlode rece, mam nadzieje, ze dobre!/ zakupionego w 90r.ub.wieku za 400 bonow smile/
            Nie dosc, ze byl cyfrowy/ co na tamte lata nic mi nie mowilo, to na dodatek po zmianie systemu nadawania sam z siebie sie dostosowal, do tej pory pieknie odbieral mnostwo kanalow , i kolor i dzwiek bez zarzutu, jedyna wada- jak na teraz dla mnie , ze mial za male literki, ale pilot byl idealny/ pod wzgledem ergonomii - ilosci i ulozenia przyciskow. No i jednak byl kineskopowy/ a z 10 kg wazyl, to byl mebel / No i juz za nim tesknie.....
            Te teraz sa plasciutkie, leciutkie , z internetem i w ogole cuda niewidy. Zobaczymy, ktory model wytrzyma tyle lat?
            No i po co?smile))) Sentymeny sie nie oplacaja, ale... coz byloby to za zycie gdybysmy sie nie przywiazywali ,do rzeczy, ludzi, miejsc....
    • wodnik33 Re: czerwiec 06.06.18, 21:36
      Dzisiaj są imieniny miesiąca. 06 - 06. Już pomału przechodzą w niepamięć.
      Jak spisuje się nowy telewizorek? Czy jesteś zadowolona? A sentymenty, należy je mieć
      trzeba coś miłego wspominać, co warto zapamiętać.
      Mieliśmy kilka dni chłodniejsze ale już od jutra ma nastąpić zwyżka temperatury.
      Przetrzymamy nie tylko upały.
    • wodnik33 Re: czerwiec 08.06.18, 21:01
      Smutno mi. Dzisiaj opuszczono banderę na podwodnym okręcie ORP SOKÓŁ.
      Pozostały dwa 60-cio letnie okręty t. koben oraz około 30-letni ORP ORZEŁ
      od kilku lat stojący w stoczni. O nowych nawet nic nie słychać.
      • warum Re: czerwiec 09.06.18, 08:56
        Mnie tez jest smutno. Tak nie w temacie.
        Pamiatkowe zdjecie, az wierzyc sie nie chce ze to bylo chyba tylko 5 lat temu, teraz takie ujecie jest nie do pomyslenia...
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/jj/yd/ymzm/h2GSgIApe8VOg6HUoA.jpg
        • warum Re: czerwiec 09.06.18, 09:47
          Uleglam wczoraj pokusie i obejrzałam w tv prezia "na wysciu" ...Oczywiscie najbardziej widoczna byla laskasmile)) general sie nie popisal, skoro nie poinstruowal ,ktora noga jest chora. I , w ktorej rece trzeba ja trzymac by wygladalo "wiary'godnie.
          Ale to i tak bez znaczenia.
          Swieci slonce, pranie schnie, pies lezakuje, piloci pewnie sie szykuja.
          Kiedys to w ramach przyjemnosci kibicow - byly treningi przepokazowe, takie "bisy" lyzwiarskie, tylko w powietrzu. Teraz to propaganda+komercja.
          Moj udzial sie skonczyl.
          • warum Re: czerwiec 10.06.18, 09:34
            Uzupełniam : na fotce wyzej sa "Dar Młodziezy" i "Mir" cumujace zgodnie "w parze".
            A propo's szalu na zmiany "narodowe" cd.
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,23517600,juz-jest-nowy-boeing-787-9-dreamliner-dla-lot-u-pomalowany-w.html
            A proporcje jak w plemnikusmile duza głowka i krety ogonek.
            Zaraz okaze sie, ze kadlub jest za maly- na tak bogata narodu historie..../ jak tyle zmiescic zeby bylo czytelne? czcionka musialaby byc "elastyczna"smile /
            No ale skoro i sanepid przestal byc tylko "panstwowy", a stal sie "narodowy" to juz nic mnie nie zdziwi.
            Poki co pogoda piekna i niech trwa.
            Dzis lezakujesmile
            Serdecznie pozdrawiam Ulubiency.
            • warum Re: czerwiec 10.06.18, 16:57
              Wodniku, na pokazach nie bylam ale czuje sie "zauwazona"smile Akrobaci na koniec przelecieli i nade mna. Niestety .... tak szybko, ze nie zdazylam wyciagnac aparatu. Ale za to tak blisko, ze .... ciesze sie, ze to widzialam na wlasne oczy, prawie "na wyciagniecie" reki. Widac, ze topografie miasta maja obcykana.
              Mam nadzieje, ze pracowy kolega zrobil fotki i sie podzieli.
              Niebo bylo wysoko ale upal i slonce pilotom w oczy mogly przeszkadzac.
    • wodnik33 Re: czerwiec 10.06.18, 20:21
      Ty to masz dobrze. Lotnisko za progiem, akrobacje samolotowe nad głową. Tylko
      podziwiać oczywiście jeżeli jest się zainteresowanym lotnictwem.
      Nadmiar słońca na pewno bardzo przeszkadzał pilotom samolotów szczególnie podczas
      akrobacji
      Nareszcie chmury i trochę chłodniej.
      • warum Re: czerwiec 13.06.18, 18:26
        I u mnie chmury i troche chlodniej. Na tyle, ze do pracy zalozylam bluzke z 3/4-owym rekawkiem i nie wlaczylam wentylatora, co zostalo czujnie przez przypadkowego przybysza z zewnatrz zauwazone/ bo go nie slychac ale robi ruch powietrza/. Deszcz pokropil, auto dalej brudne. I wciaz nienaprawionesad
        Po wczorajszej liscie pytan "plebiscytowych" , po prostu 1 sie rzuca w oczy- jaki pan -taki kram. Na nic wiecej go nie stac.

Ale "nie umklo" mej uwadze w dzisiejszej prasowce, to co powiedzial Seweryn Blumsztajn Onetowi:
        Cyt.
        ...." Podczas pierwszego dnia konferencji "Media jako służba publiczna", która rozpoczęła się 10 czerwca w Warszawie, jednym z prelegentów był wicepremier, minister kultury i dziedzictwa narodowego Piotr Gliński.
        "Jest dużo graczy na rynku mediowym w Polsce, którzy wywodzą się bezpośrednio z komunizmu" - powiedział.
        ....

- To wyjątkowo obrzydliwe.
        Trzeba pamiętać, co się wtedy działo.
        Dokonano podziału mediów, gazet.
        Gazety lokalne, regionalne oddano spółdzielniom dziennikarskim, a kilka gazet centralnych rozdano partiom politycznym.
        Na przykład PC - czyli partia Kaczyńskiego - dostała "Express Wieczorny", fantastyczną popołudniówkę, którą ona rozłożyła, zachowując budynki
        - przypomniał Seweryn Blumsztajn, dziennikarz, działacz opozycji antykomunistycznej i prezes Towarzystwa Dziennikarskiego.
        Jak dodał, mówi z perspektywy jednego z twórców "Gazety Wyborczej".
        - Tworzył ją zespół, który przez lata stanu wojennego prowadził "Tygodnik Mazowsze" i wielu dziennikarzy, współpracujący z prasą podziemną.
        To, co Gliński opowiada jest oburzające, obraża mnie osobiście.
        "Gazeta Wyborcza" szybko wyszła na czoło rynku prasowego;
        nie wiem, gdzie był i co wtedy robił Gliński, ja o nim nie słyszałem.
        Ale, że on mi wymyśla od ubeków, czy Helenie Łuczywo i Adamowi Michnikowi, to coś obrzydliwego."
        ciach.
        kultura.onet.pl/wiadomosci/blumsztajn-o-slowach-glinskiego-obrazaja-mnie-osobiscie/62y0tt5

Ten pan"od kultury, o malo co "techniczny" PRemier / to z nim w kontekscie technicznym- czyli przy uzyciu tabletu pokazal sie pierwszy raz prezio publicznie na mownicy w sejmie/ zwyczajnie zazdrosci kolejek , jakie ludzie dobrowolnie tworzyli by kupic w kiosku Gazete Wyborczą. Bo to byla intelektualna karmasmile Ale i czasy i ludzie byli inni. Moze bardziej szczerzy?
        albo chociaz mieli wiecej dobrej woli, a mniej perfidii i cynizmu od obecnej ekipy.

• wodnik33 Re: czerwiec 14.06.18, 21:25
      Mundial. Wyrywkowo oglądałem mecz otwarcia. Gra taka sobie a ja nie jestem fanem
      tego sportu.
      Baaaaaaaaaaardzo dawno temu miałem własną uniwersalną piłkę jedyną na podwórka kilka sąsiednich
      ulic. Ale byłem zawsze w składzie jednej z drużyn, nawet jako najmłodszy.
      • warum Re: czerwiec 16.06.18, 06:38
        I ja wyrywkowo zaczelam Mundial /Inauguracji nie widzialam,ale te 5 goli na wstepie mnie zaskoczylo, tylko.... dlaczego? toz to Rosja, prezydent patrzyl!smile sprobowali by przegrac..../
        Ale wczorajszy mecz P-H byl naprawde wart ogladania. Wynik ~sprawiedliwy.
        Nasi pilkarze chyba tez poczuli presje, ze to nie rozgrywki na stadionie narodowym, i wszystko przed nimi, maja pole do popisusmile
        Auto naprawione, mam nadzieje, ze dobrze zrobilam ruszajac temat / bo to jak z lataniem zepsutego zeba , najlepiej, zeby sie nie zepsul, bo potem to tylko coraz wieksza dziura do zalatania- przy kazdej naprawie, ale to naturalne z'uzycie od pracy, a nie dziura z zaniedbaniasad((/
        PS. Kiedys ktos kto posiadal pilke, to byl Ktos, teraz dzieci nie biegaja za pilka, bo rodzice od razu "planuja" ich kariere- a to profesjonalna szkolka / zaden tam SKS czy podworko/, a to liga sponosrowana, Bez 'klubowej" koszulki czy odpowiednich butow to nikt nie ruszy tylka, tzn, nikt nie zawiezie dziecka na trening.... O kosztach nie wspomne, bo jakie maja znaczenie jak kazdemu sie widzi nowy Ronaldo z jego pociechy....
        Poza tym pogoda dalej piekna, i niech tak trwa.

• warum Re: czerwiec 17.06.18, 13:51
          Cyt.
          Autorka : Joanna Kulmowa
          "Czarna krowa w kropki bordo "

Czarna krowa w kropki bordo
          gryzła trawę kręcąc mordą.
          A nieprawda: wcale nie gryzła.
          Huśtała sie na drobnych listkach.
          A nieprawda: nie kręciła mordą.
          Przechadzała się stokrotką wiotką.
          Wzlatywała do samego słońca.
          Bo to była krowa fruwająca.
          Cała bordo.
          Cała w czarnych kropeczkach.
          Piegowata krówka: biedroneczka."

"Joanna Kulmowa nie żyje. Miała 90 lat
          Pisarka, poetka, autorka sztuk teatralnych zmarła w niedzielę rano."
          ksiazki.wp.pl/joanna-kulmowa-nie-zyje-miala-90-lat-6263740024542849a

• wodnik33 Re: czerwiec 17.06.18, 20:28
      O odejściu Joanny powiadomiono nas pocztą.
      Z Joanną i Janem przyjaźniliśmy się od ponad 50 lat.
      Bardzo nam smutno.
      • warum Re: czerwiec 18.06.18, 06:42
        " Jedna partia pisze prawo, wybiera władze mojego sądu i popiera człowieka, który rządzi w moim mieście.
        To chyba trochę za dużo – mówi w wywiadzie dla WP Jarosław Gwizdak, sędzia, który walczy o fotel prezydenta Katowic.
        - Odzyskajmy najbliższe otoczenie, bo niedługo już nie będzie czego odbierać – dodaje."
        wiadomosci.wp.pl/sedzia-rzuca-zawod-i-wchodzi-do-polityki-niedlugo-nie-bedzie-czego-odbierac-6263780267739265a
        Nie znam tego pana, ale brawo.
        Az chce sie powiedziec: Madrzy ludzie! Odwagi!
        To faktycznie ostatni moment, bo nie zmieniajac konstytucji prezio zmienil wszystko - pod siebie/ i swoje fanatyczne idee/. Nie plamiac sobie rak / zadnym podpisem/, tylko wykorzystujac sprzyjajace okolicznosci / matematyczna "wiekszosc" poslusznych parlametntarzystow/.
        Wstyd dla mas, nas? nie, przyklad jak manipuluje wladza, by utrzymac sie u steru.To patologiczne wykorzystanie cech systemu , a nie demokracja.

• wedrowiec2 Re: czerwiec 18.06.18, 21:38
      Joanna Kulmowa
      LAS OSTATECZNY
      Wejdę w miękko uchylony fiolet.
      I już nie będzie lęku.
      Tylko rzeki przezroczyste zakole
      zroszona ścieżka przez pole
      krople słońca na żywicznym pieńku.

I na zawsze tam daleko gdzieś w dole
      szurgot minut godzin niedorzecznych.

I czas
      zmieni mi się w las.

Las mój ostateczny
      • warum Re: czerwiec 23.06.18, 13:39
        To piekny wiersz, nie sa sadzilam, ze "zacytuje " tak zaraz...

"Zmarła profesor Olga Krzyżanowska.
        Osoba niezwykłej kultury, intelektu i zasług. "

www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/olga-krzyzanowska-nie-zyje,847914.html
        ..
        Po prostu zal.
        ....

Ale zycie toczy sie dalej, i mimo pilki na pierwszym planie, dzieja sie niewyobrazalne rzeczy.
        To co zrobil Orban z konstytucja - dyskwalifikuje go - w cywilizowanym swiecie, wsrod przyzwoitych ludzi. Za chwile Erdogan dorwie sie do wladzy absolutnej... a moze nie? Na 27 . zwoluje sie pilnie posiedzenie sejmu, mam nadzieje,ze nie oglosza nikogo u nas krolem ? / np.prezia? bo miejsce na Wawelu ma zaklepane.../
        Koszmar jakis.
        ....
        Woczoraj, zamiast meczu ogladalam "Pracujaca dziewczyne"... Kolejny raz, rozczulajace i jak wyjatkowo bajkowe. Historia dobrze sie konczy i nikomu nie przeszkadza ostry makijaz, karykaturalny tapir, monstrualnie szerokie bary marynarek, czy kilogramy nadwagi i wlasny biust Melanii ...Jeszcze wtedy patrzylo sie na fabule... i zeby dobro! i prawda w koncu zwyciezalo... To sie liczylo...Kiedy to bylo? aaa.... no tak , jak bylo sie ambitnym i mlodym, i strasznie naiwnym...

A teraz lokalnie..... maly/ a dla psiarzy/ wielki +. Sad zgodzil sie, zeby psiarze mogli spacerowac po Ogrodzie Saskim. Z pupilami. Batalia prawna przez wszystkie instancje trwala 4 lata.... Po prostu, jeden wielki absurd, jak mozna dla udowodnienia swoich racji i wyzszosci marnowac publiczne srodki. PS. naprawde to byla czysta dyskryminacja posiadaczy zwierzat, bo ogrod jest wystarczajaco duzy, by pomiescic wszystkich / kwestia logistyki chociazby i wydzielenia tras/, a najbardziej kuriozalna byla podstawa :ochrona rachitycznych nasadzen, ktore i tak trzeba bylo powtorzyc, nie mowiac o innych "kwiatkach" remontowych, ktore z naturalnego "zabytku", zrobily "teren zielony". Ale zamykany! zeby nie bylo ,ze kogos napadna...

• wodnik33 Re: czerwiec 27.06.18, 20:48
      Kibicowałem piłkarzom Islandii. Niestety za słabo. Połowa ich drużyny to amatorzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka