kanoka Re: Zakupy przez Internet 14.03.05, 11:11 Poleciało za szybko Co i gdzie , oprócz rożności na Allegro, kupujecie w necie, gdzie, co i w jakich sklepach warto kupować? Ja kupuję głównie książki, w "Księgarni wysyłkowej" www.ksiegarnia.wysylkowa.pl/index.php?PHPSESSID=1061152894a421800025e i w księgarni medycznej www.medbook.com.pl/ i zawsze byłam zadowolona z realizacji zamowień. A teraz zamowiłam serwis obiadowy i kawowy w sklepie Dajar(na prezent) sklep.dajar.pl/index.php?p=przegladaj&c=001 i czekam na realizację zamówienia. Jak już dostanę, to napiszę. A jakie sa Wasze doświadczenia? Odpowiedz Link
mantra1 Re: Zakupy przez Internet 14.03.05, 12:07 Jesli ciuchy w necie, to glownie na Allegro. Udalo mi sie wlasnie ustrzelic te kiecke, przebijajac w ostatniej minucie doslownie o zlotowke . Lubie to, czasami nawet dla sportu i poprawy nastroju cos tam sobie wylicytuje. Ale butow juz raczej bym sie bala tam kupic bez przymierzania. Bielizne pare razy zamawialam na www.intymna.pl, ale tez wole w realnym sklepie. Ksiazki - w Merlinie (glownie, jesli zamawiam dla kogos za granica na prezent, bo wiem, ze nie nawala i wysla w terminie), albo dla siebie i najblizszych w Klubie Ksiazki Ksiegarni Krajowej - www.kkkk.pl , ktorego jestem czlonkiem, wiec mam tam jakies znizki i bonusy. Kiedys jeszcze kupowalam kosmetyki Avonu w necie, ale teraz juz rzadko ich uzywam, a poza tym zaczela je "dilowac" zaprzyjazniona fryzjerka. Jak dotad (odpukac!) nigdy sie nie nacielam, czego i Wam zycze ) Odpowiedz Link
kanoka Re: Zakupy przez Internet 15.03.05, 13:12 Właśnie odebrałam przesyłkę ze sklepu Dajar z serwisem z luminarcu. sklep.dajar.pl/index.php?p=przegladaj&c=001 Wszystko dotarło w całości i zgodnie z zamówieniem. Od momentu złożenia zamówienia, do chwili odbioru przesyłki, byłam informowana na bieżąco mailami o etapach realizacji zamówienia. Płaciłam przy odbiorze, po otrzymaniu i sprawdzeniu przesyłki - nie z góry ) A za towar wraz z dostawą do domu, zapłaciłam prawie 100% mniej, niż za identyczny serwis w supermarkecie. Jestem bardziej niż zadowolona ))))))) Odpowiedz Link
popaye Re: Zakupy przez Internet 14.03.05, 19:46 Przed ca: 2-ma laty kupowalem czesto - czesci do komputera, software, ksiazki (rzadziej bo mam niedaleko doskonale zaopatrzona Ksiegarnie Uniwersytecka) a nawet w ten sposob kupilem samochod. Od ca: roku zorientowalem sie iz wiekszosc licytowanych np: w Ebay rzeczy to propozycje zawodowych handlarzy ktorzy wyzbywaja sie w ten sposob zapasow magazynowych - dot. np: prawie wszystkich propozycji w zakresie porcelany. Nic w tym zlego (moze) ale, dziwnym trafem, w "okazjach" takich nigdy nie mozna kupic NIC ponizej ceny sklepowej bo na minute przed zakonczeniem licytacji zawsze ktos podbije cene akurat do wysokosci cen rynkowych mimo, ze przez cvaly czas jest tylko jedna propozycja (moja w tym przypadku) . Od pewnego czasu w kilku (powazniejszych) programach TV podnoszona byla sprawa bezpieczenstwa logowania i podawania hasla do Ebay www.ebay.de/ - a to najwieksza platforma handlu internetowego. Kilku programistow "udowodnilo" iz sa w stanie poznac haslo kazdego bioracego udzial w licytacjach (jesli ma zainstalowany aplet java´y). Ebay obstaje przy stanowisku iz to nie jest mozliwe (teraz - przynajmniej). Poniewz jednak naglosniono sprawy np: bezrobotnego ktory w ciagu 1/2 godziny nabyl w Ebay luksusowe towary za ca: 500 tys € (yacht, samolot sportowy i RollsRoyce) twierdzac iz w zadnej z licytacji nie bral udzialu. Mimo wszystko narazil sie na procesy sadowe (i pokrycie ich kosztow) od wnerwionych sprzedawcow ktorym udalo sie obciazyc go conajmniej poniesionymi stratami. Jakos stracilem zaufanie do tych "zabaw" znajac realia "netu" i przegladajac protokoly mojego firevall´a w Router-ze. Do Ebay juz sie napewno nie zaloguje Dowcipnisiow coraz wiecej Odpowiedz Link
maryna04 Re: Zakupy przez Internet 15.03.05, 03:11 Ja kupuje w internecie z roznych hurtowni internetowych, ktore maja towary naogol troszeczke taniej niz u producenta, co natychmiast sprawdzam porownujac cene, lub ze sklepow firmowych. Komputery z "przyleglosciami", w mojej rodzinie i nie tylko, wszyscy kupuja w firmie Dell, kilka dni trzeba pozagladac i ustrzelic najlepsza cene, czasem jest rewelacyjna, a zawsze niska. Ponadto nie placi sie podatku, co jest wielce atrakcyjne i za darmo dostarcza do domu paczke w ciagu kilku dni z Teksasu. Ponadto kupilam sobie przez internet porzadny tapczan z zaglowkiem na ksiazki, biurko, dwie szafki kuchenne, telewizor, rower skladany i na pewno duzo wiecej. Corka kupuje tez "szmaty", idzie np do Banany - wisi plaszczyk, sprawdza na internecie, tam maja 20 dol taniej, albo tez maja rozmiar, ktorego juz w sklepie nie bylo. Ksiazki na amazon. Znam osoby. ktore kupuja zywnosc przez internet, jest specjalna siec, wygodnie to dla ludzi, ktorzy nie maja czasu, lub nie moga wyjsc z domu. Czasem wszystko to jest wielka oszczednoscia czasu, a czasem wrecz przeciwnie. Kiedy kupowalam tapete do kuchni, poniewaz bylo do obejrzenia kilka tysiecy wzorow i to na pewno nie wszyskie, zeszlo mi kilka dlugich wieczorow na zakup 4 rolek. Taki przeglad towarow jest czasem korzystny. Np chcesz sobie kupic suknie slubna - wiec pregladasz pierwszy tysiac i juz masz rozeznanie, co szukac w sklepie i orientacje w cenach. Oczywiscie dom, mieszkanie tez najpierw wszyscy szukaja w internecie. Prawie wszystkie platnosci, ktore nie sa mi potracane automatycznie robie przez internet. Oszczedzam znaczek, blankiet czekowy, koperte i czas, ale nerwy, ze tylko rachunki, rachunki niestety sa takie same. Odpowiedz Link
kanoka Re: Zakupy przez Internet 31.03.05, 19:54 Od 5 kwietnia wchodzi do Polski eBay. www.internetstandard.com.pl/news/77012.html A co na to Allegro? "Artur Brzęczkowski, Sales and Marketing Manager, Allegro.pl Nie komentujemy pojawiających się w mediach informacji o ewentualnym wejsciu serwisu eBay do Polski.Tak jak do tej pory to czyniliśmy, obserwujemy rynek zarówno w Polsce jak i poza granicami kraju i koncentrujemy się na pracy. " Hmmm, dużo się nie dowiedziałam od tego pana... Na eBayu niczego nigdy nie kupiłam, ale sporo ogladałam - szczególnie drobne współczesne wyroby z nefrytu, za niewielką cenę.....może to się zmieni? Odpowiedz Link
emerytus Re: Zakupy przez Internet 31.03.05, 20:34 Super link Kanoka do ksiegarni wysylkowej. Poszperalem tam troszke,znalazlem kilka pozycji..ale zwalila mnie z nog odpowiedz na moj e-mail w sprawie oplat za wysylke z POlski do Kanady. Lotnicza oplata -stala 22 zlote plus 22 zlote za kazda ksiazke.Trzy ksiazki to koszta wysylki 4 x 22...prawie 90 zlotych Trzy ksiazki droga morska 52 zlote..ale znow czas dostawy 3 miesiace. Nie dam im.Tlumacza , ze nie oni a poczta.... a szkoda Odpowiedz Link
kanoka Re: Zakupy przez Internet 31.03.05, 21:16 To fatalnie, że tak jest A właśnie dzisiaj przysłali mi dwie zamowione książki - opłata pocztowa w Polsce = 9 zł, bez względu na ilość pozycji.... Przykro mi, że dla Polonii Poczta Polska jest tak okrutna i pazerna na forsę pozdrawiam knk Odpowiedz Link
omeri Re: Zakupy przez Internet 31.03.05, 22:16 Właśnie zakupilam przez internet bilety do teatru. Bardzo jest to wygodne. Odpowiedz Link
onkwe Re: Zakupy przez Internet 31.03.05, 23:43 www.tigerdirect.ca lub dla USA www.tigerdirect.com wszelka elektronika taniej niz w Dell'u i wiekszy wybor ) Poza tym: bilety lotnicze, rezerwacje hoteli, wyprawke komunijna dla chrzesniaczki w Polsce ( na ebay ), ksiazki ( w Chapters i Indigo jest o okolo 10-25% taniej przez ich portal, niz w sklepie ),Ikea, przerozne uslugi i oplaty w necie ( "miejsce" na serwerach etc )...A co do bezpieczenstwa...Np. placac karta w knajpie lub sklepie narazamy sie rowniez na "wyczyszczenie" konta, wiec bez paniki, money makes the world go around... ) Czasy sie zmieniaja. Zakres oferowanych dawniej drogami tradycyjnymi przeniosl sie do cyberlandu. Nie tylko ciuchy, komputery i ksiazki... Obecnie, z zacisza wlasnego domu mozna tez sobie zamowic dziecko, nowy organ, meza lub zone....z dostawa pod drzwi ) Odpowiedz Link
gaja_1 Re: Zakupy przez Internet 31.03.05, 23:45 Emerytusie, chbya masz fory na poczcie Tydzień temu wysyłalam do kuzyna w Kanadzie jedna ksiażkę i krzykneli 70 zł z groszami Zwykłe kradziejstwo No, ale z czegoś te marmury trzeba opłacić Odpowiedz Link
emerytus Re: Zakupy przez Internet 01.04.05, 00:50 W Kanadzie mam wybor.Wyslanie przez polska firme wysylkowa paczki 30 kg powiedzmy -nie wiecej niz jakies 50 dolarow.Okolo 4 tyg z dostawa do domku adresata.Przez poczte kanadyjska to samo okolo 3 razy drozej.Konkurencja robi swoje. Onkwe ,niezle ceny na tigerdirect Canada.Ale niestety ,po przejechaniu autem naszej poludniowej granicy w sklepach taniej niz na tigerdirect.Wiem cos o tym ,bo w sumie to pojechalem ostatnio po aparat do US. Odpowiedz Link
mantra1 Re: Zakupy przez Internet 01.04.05, 01:21 A probowales w Merlinie? Wysylalam stamtad jakis czas temu pare kasiazek do Stanow i bylo sporo taniej. Odpowiedz Link
onkwe Re: Zakupy przez Internet 01.04.05, 10:45 > Onkwe ,niezle ceny na tigerdirect Canada.Ale niestety ,po przejechaniu autem > naszej poludniowej granicy w sklepach taniej niz na tigerdirect.Wiem cos o > tym ,bo w sumie to pojechalem ostatnio po aparat do US. Wszystko cacy jesli mieszka sie "przez miedze", a nie jak ja, 350 km od granicy z Montana...Do najblizszego "malla" po sasiedzku mam jakies 6-7 godzin z wiatrem w jedna strone i 8-9 pod wiatr w druga... Nie dziw sie wiec, ze biorac pod uwage koszty benzyny i dwa dni spedzone w bryce, preferuje "bezposredniegotygrysa" ) Odpowiedz Link
kanoka eBay już w Polsce 22.04.05, 10:04 Jw. na razie nieoficjalnie. Są już pierwsze opinie. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2668677.html Odpowiedz Link
gaja_1 Re: eBay już w Polsce 22.04.05, 11:51 Jak w takim tempie bedzie się otwierała strona, to wszyscy zrezygnuja Przy licytacji wazna jest kazda sekunda, a od 4 minut czekam na otworzenie strony głównej I to napewno wyjątkowo nie jest wina mojego łacza Allegro smiga a gazeta wyjatkowo szaleje Odpowiedz Link