ela2222 08.12.06, 23:28 Mam kłopot z wywołaniem głoski k u 4latki .Z palcem czy ze szpatułką wychodzi x.Bulgoczemy i wykonyjemy inne ćwiczenia no i nie ma zwarcia.Może ktoś podrzuci mi jakiś pomysł, będę bardzo wdzięczna Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
classic_music Re: Wywołanie k 31.08.07, 18:50 Pewnie już trochę późno, ale może jeszcze komuś się przyda. "Moje" dzieciaki najłatwiej "łapały" [k] podczas ćwiczeń na materacu albo też poprzez zwykłe naśladownictwo. Na materacu ćwiczymy w ten sposób: kładziemy się obok dziecka, wykonujemy wraz z nim kilka swobodnych oddechów po czym polecamy dziecku by lekko odchyliło głowę ku tyłowi i udawało, że kaszle. My oczywiście także to robimy. Jeśli dziecku uda się ta sztuczka próbujemy "kaszleć na k". Nie umiem tego lepiej opisać słowami, przepraszam Naśladownictwo - wiadomo. Przed lustrem, pokazujemy dziecku gdzie czubek języka, jak się układa aparat artykulacyjny, pozwalamy dziecku zajrzeć nam do buzi, a potem dajemy lusterko do reki i maluch próbuje. Czasem udaje się od razu, czasem trzeba troszkę poćwiczyć. Szpatułki unikam, bo mi się dzieci buntują Odpowiedz Link