Gość: prezes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 15:02 poszukuję ludzi otwartych, posiadających rozległe kontakty handlowe.zapraszam do dyskusji na temat : "jak stworzyć dobrą(skuteczną) siec sprzedaży". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vokulski Re: wystarczy chcieć 15.05.06, 15:22 Tak z czystej ciekawości spytam , czy mogłbyś okreslić swoje oczekiwania ?? Czy chodzi ci aby ktoś na forum podał Ci koncepcję na stworzenie sieci sprzedaży ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezes Re: wystarczy chcieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 15:55 pewną koncepcję mam. chciałbym ją przedyskutowac w celu wyciagniecia konkretnych wniosków. ale do szerokiej dyskusji nas dwóch nie wystarczy. zakładając że sprzedaż dotyczy wyspecjalizowanych usług w dziedzine reklamy, jaki sposób dotarcia do klienta polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezes Re: wystarczy chcieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 17:23 aby naświetlic problem przedstawie moje doswiadczenia: pare miesiecy temu przeprowadziłem próbną rekrutacje do firmy na stanowisko przedstawiciela regionalnego/kierownika regionu. Ogłoszenie w gazeta.pl + w kilku serwisach tematycznych. odzew okolo 250 osób. po trójstopniowej rekrutacji z tych 250osób pozostało...5 osób...a cała reszta zgłoszonych w gruncie rzeczy nie wiem czego i po co szukała ;/ mowi się, że w naszym kraju nie ma pracy....moze coś w tym jest, lecz z mojego punktu widzenia wyglada to tak, że praca jest- trzeba jednak umiec do niej dotrzec a przedewszystkim chciec! na przykladzie rekrutacji którą prowadziłem moge powiedziec...w polsce ludzie SZUKAJĄ PRACY...ale nic poza tym...na nastepny szczebelek juz nie staraja się wejsc...wazne by wysłac 100000 CV i czekac na odzew...nic od siebie nie dokladając.. Odpowiedz Link Zgłoś
vokulski Re: wystarczy chcieć 15.05.06, 18:22 Gość portalu: prezes napisał(a): > aby naświetlic problem przedstawie moje doswiadczenia: pare miesiecy temu > przeprowadziłem próbną rekrutacje do firmy na stanowisko przedstawiciela > regionalnego/kierownika regionu. Ogłoszenie w gazeta.pl + w kilku serwisach > tematycznych. odzew okolo 250 osób. po trójstopniowej rekrutacji z tych 250osób > pozostało...5 osób...a cała reszta zgłoszonych w gruncie rzeczy nie wiem czego > i > po co szukała ;/ mowi się, że w naszym kraju nie ma pracy....moze coś w tym > jest, lecz z mojego punktu widzenia wyglada to tak, że praca jest- trzeba jedna > k > umiec do niej dotrzec a przedewszystkim chciec! na przykladzie rekrutacji którą > prowadziłem moge powiedziec...w polsce ludzie SZUKAJĄ PRACY...ale nic poza > tym...na nastepny szczebelek juz nie staraja się wejsc...wazne by wysłac 100000 > CV i czekac na odzew...nic od siebie nie dokladając.. NIe wiem czy popeniasz tego samego bledu , co moj kolega , powiem Ci tylko tyle dobry handlowiec nie szuka pracy , to tyle to jest podstawowa maksyma od ktorej mozna zaczac , oczywiscie sa wyjatki ze akurat straci , ale wiszosc ma prace i po prostu jedynie awansuje albo przechodzi do lepszej , wracajac do mojego kolegi wiec on tez od 2 lat poszukuje handlowca na Warszawe i co i nie moze go znalezc , pytanie dlaczego jest proste bo na ludzi ktorych potrzebuje go nie stac a ludzie ktorzy sie godza na jego warunki sa calkiem przypadkowi , i nie spelniaja jego wymagan , to proste to tak jakbys oczekiwal szybkiego auta a mial srodki na zakup pandy 1.1 oczywiscie Panda tez jest samochodem , no ale szybko pojechac sie tym nie da Ostatnio czytalem art ze pensje handlowcow wachaja sie pomiedzy 2500 -7500 a prowizja od 40 % nawet do 200 % (wysokoci pensji ) i tak sie zastanawiam bo np cala masa firemek dajacych ogloszenie ze poszukuja handlowca oferuja warunki 1 tys + prowizja , i zastanawiam sie kogo oni chca zrekrutowac Handlowcy to jednak zawod na 10 lat potem ludzie sie wypalaja i musza awansowac , albo odejsc , zadko kiedy sie spotyka handlowca w wieku 50 lat , chodziaz ja mialem kilku znajomych ktorzy mieli po wiecej niz 50 lat a mieli wiecej zapalu do pracy niz 20 latkowie no ale pensje tez mieli troche :-) wieksze Czy uwazasz ze 5 osob to malo , czego oczekujesz ze bedziesz mial do wyboru 40 , ja osobiscie wole wybierac pomiedzy 5 konkretnych niz pomiedzy 40 Po za tym handlowcy to ludzie z inicjatywa , czlowiek sie z tym rodzi , a duzo osob z inicjatywa wyjechalo , duzo probuje samodzielnie sil , wiec niestety na rynku pozostaje coraz mniej osob Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezes Re: wystarczy chcieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 22:06 do Vokulski: zgadzam się z Tobą w 100% co do wymogów ze strony handlowca itd. w zupełności te wymogi rozumiem i zawsze podchodząc do sprawy zatrudnienia czy rekrutacji na dane stanowisko staram się odnalezc w roli zatrudnionego, co za tym idzie dopasowac oferte do koknretnej grupy ludzi. Lecz spójrz...bo w poprzednim poscie chciałem w delikatny sposób pokazac, że ludzie szukający pracy czesto nie nadają się do takowej w ani 1%. i tak było spokojnie z ponad setką ludzi z tych 250...bo wyglądało to czesto tak że owszem..dostawałem CV + list motywacyjny od takiego kandydata tyle tylko, że w nagłówku był on zaadresowany do innej firmy. Inny przypadek to argumentacja przytoczona w jednym z listów, że cyt:"do pracy w pańskiej firmie zacheca mnie jej renoma na rynku" (sprawa dotyczy nowopowstałej firmy) takie przypadki mozna mnozyc na potęge...co pokazuje jak głupi jest naród wokól nas :/ i tak wiekszosc z Was powie ze nie odkryłem ameryki...najstraszniejsze jest tylko to ze to ten naród wybiera co pare lat tych którzy rządza i układają nasz wspolny "ład i porządek". no ale nie o polityce miałem mowic :) moje oferta pracy dotyczyła i dotyczy do dzis sprzedaży pakietów reklamowych do nowopowstałego katalogu firm. pakiet widoczny jest w katalogu firm na www jak i raz w roku wydawana bedzie gratisowa płyta z tą własnie bazą firm. Projekt niby zadna nowosc lecz pewne dopracowane szczegóły mam nadzieje pomoga się przebic przez konkurencje. I tu własnie jest stanowisko przedstawiciela : sprzedaz pakietu reklamowego(trzy rodzaje) i pozostałej oferty (np.serwery www,konta email dla firm) zarobkiem są wysokie prowizje, miejsce pracy cały kraj, najlepsi w skali miesiaca mocno nagradzani. Praca idealna dla studentów, lub dla kazdego jako dodatkowe zajęcie. i co? wszyscy w anglii? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vokulski Re: wystarczy chcieć 16.05.06, 10:17 Będe szczery do bolu , problem wynika z tego że takich ofert jest cała masa , i dlatego nie ma na nie chętnych , jest to akwizycja B2B , ale jest to akwizycja , co prawda nie psrzedajesz pasty do zębow na ulicy , ale mechanizmy działania są podobne patrząc od strony handlowca , nie jest to nic interesującego , jest to dobre dla osób któte chcą złapać doświadczenie , nie mają szans na znalezienie innej pracy , dlatego trafiasz na takie osoby , Idąc dalej , na twoim miejscu cieszyłbym się naprawdę że zwerbujesz kilkanaście osób które pracują na prowizji bo to juz sukces Nie oszukujamy sie większość tych osób zrobi dla Ciebie pracę zarobi do 1 tys zł i zrezygnuje bo dojdzie do wniosku że to nie ma sensu , ty nic nie stracisz zwerbujesz nastepnych a może z tej grupy wyłoni ci się jakiś lider Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezes Re: wystarczy chcieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 14:27 powiem inaczej kontynuujac temat :) jestem w stanie zatrudnic na stałych, korzystnych zasadach 16stu dyrektorów regionu nadzorujacych dany region a w kazdym z rejonow do 20stu-30stu przedstawicieli. moj system zatrudnienia stworzony został po to i start w nim jest dlatego "jedynie" prowizyjny gdyz zabezpieczyc sie chce w ten sposob przed nierobami. Sprawa jest prosta - Ci ktorzy sią wykarzą zostaną za to dobrze wynagrodzeni, i z tymi ludźmi podpiszę stałą umowę współpracy. takich własnie ludzi poszukuje. Ważnym jest, że prowizja startoa nie nalezy do niskich. moje załozenie głowne to dac zarobic przedstawicielom i ich przełozonym. Moim głównym zrodlem przychodu jako centrali firmy, beda inne mozliwosci zwiazane z serwisem który tworzymy. W tym miejscu jeszcze raz zachecam wszystkich zainteresowanych do podjęcia tematu,pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boruta Re: wystarczy chcieć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 09:41 nie dziwie sie ze nie potrafisz znalezc handlowców raczej mało kto chce dzisiaj pracowac tylko i wyłacznie "na prowizji" ludzie mimo wszystko chca zabezpieczenia- jakiegokolwiek no chyba ze faktycznie interesuja Cie jacys studenci którzy dopiero zaczynają, ale w takim razie nie szukasz handlowców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezes Re: wystarczy chcieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 12:29 co byś wybrał? pewne 1500h "na reke"+pare kilka,kilkanaście procent prowizji, czy np. od 45 do 75% prowizji od kwoty zaleznej tylko i wyłącznie od Twych zdolności i pracy włożonej w sprzedaż. Podkeślam, że moja oferta może być spokojnie traktowana jako dodatkowe źródło dochodów (szczególnie dla już działających handlowców posiadających spore kontakty) nie zgodzę się tutaj do końca z Borutą, gdyż moja oferta oparta w jednym z możliwych przypadków o umowę agencyjną, nie jest skierowana jedynie do osób rozpoczynających jakąkolwiek działalność. Tak jak napisałem powyżej...osoby posiadające rozległe kontakty wśród firm, lub takie które są w stanie te kontakty budować będą w stanie tylko i wyłącznie dzieki tej prowizji zarobic naprawde konkretne pieniądze, przy niewielkim nakładzie pracy. Praca przestawia się następująco: - sprzedaż pakietu reklamowego (są trzy rodzaje) - wprowadzenia Pakietu Reklamowego do Katalogu Firm na www,za pomocą indywidualnego konta przedstawiciela - prowizja rosnie wraz z iloscią sprzedanych pakietów - dodatkowe premie za ilosc pakietów - dla najleszych przedstawicieli co miesiac nagrodu rzeczowe typu laptop. - sprawdzeni handlowcy po około 6 miesiacach samochód firmowy Planuję do końca roku zbudowac siec obejmującą cały kraj. 16 wojewodztw, co za tym idzie jest jeszcze okolo 12 stanowisk Dyrektora Regionalnego i dużo wiecej wolnych miejsc na stanowisko Handlowca(potrzebuję od 10-do 20 handlowców na jedno wojewodztwo.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chciwa szuja Re: wystarczy chcieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 14:39 Witam! Zainteresowała mnie tocząca się dyskusja. Zacznę od tego, że w obecnych czasach żaden prezes nie powinien pisać "wykarzą", bo wtedy niczym się nie wyróżnia od krytykowanego przez siebie "głupiego narodu" Jeśli bym był uszczypliwy to bym powiedział - jaki prezes takie mu ludziska CV przysłali :) Do rzeczy. Czym "prezes" Twoja oferta różni się od oferty "Panoramy firm" czy np. nieistniejącego już "Unifilmu" Wymienione firmy też zatrudniały na prowizji przedstawicieli sprzedających powierzchnię reklamową. Zajęcie wyglądało tak: przyjście rano do firmy, wydzwanianie, umawianie się na spotkania (jedno umówione na sto wydzwonionych), spotkanie (najczęściej nieskuteczne), prowizja dosyć kiepska od sztuki. Moim zdaniem "prezesie" szeroki rynek nie będzie zainteresowany ofertą Twojej nowopowstałej firmy. Jest tego pełno i wszystko (prawie?) już było. Może się mylę dlatego napisz coś więcej o swoim przedsięwzięciu. Kto wie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezes Re: wystarczy chcieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 15:05 póki pamiętam to - uszczypliwych za błędy me ortograficzne jakiekolwiek by nie były -przepraszam :) każdemu się zdarzają ;) a na przyszłość pamiętajmy, że wytykanie błędów laży w złym guście jeśli chodzi o forum internetowe(czytaj netykietę) zalety mojej oferty: - nowoczesna baza danych(nowoczesne techniki informatyczne-mysql itd) - katalog firm w serwisie www uporządkowany w sposób przystępny dla klienta w odróznieniu od konkurencji - baza firm związana z działalnością mojej oferty bedzie wydawana raz w roku na darmowym CD - szeroka oferta dodatkowa dla moich klientów w ramach wykupionej reklamy(np. giełda internetowa, forum dyskusyjne) poza Katalogiem Firm mój serwis zawiera dział infomiasto, w którym to zamieścimy Pakiety Reklamowe Miast. jak widzicie sprawa rozległa...potencjał spory...co dalej ? :) jeśli chodzi o cytuję przedmówcę :"Zajęcie wyglądało tak: przyjście rano do firmy, wydzwanianie, umawianie się na spotkania (jedno umówione na sto wydzwonionych), spotkanie (najczęściej nieskuteczne), prowizja dosyć kiepska od sztuki." pokazałeś/aś tą wypowiedzią brak podstawowej wiedzy i umiejetnosci jesli chodzi o techniki sprzedazy. firmy te o których wspomniałeś/aś upadły lub "ledwo zipią" tylko i wyłącznie przez zły system: -szkoleń pracowników -administracji wewnętrznej -wynagrodzeń pracowników -kontaktów wewnątrz firmy Jeśli o mnie chodzikażdy z tych jakże ważnych tematów stale dopracowuję w celu maksymalnej satysfakcji z wykonywanej pracy w mojej firmie - od sprzątaczki po dyrektorów. pozdrawiam i zapraszam do dalszej rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
doginthefog79xxx Re: wystarczy chcieć 17.05.06, 23:08 Witam.(zaznaczam iz bede pisal bez polskich znakow, tak dla tych co lubia sie do tego doczepic). Tak przygladam sie tej rozmowie i mimo szczerych checi poza zbednym wodolejstwem nie potrafie znalezc glebszego sensu. Prezesie oferujesz wysoka prowizje bodajze 45% i wyzej. Zapewne dotyczy ona realnej sciagalnosci od zaplaconych faktur (czyt.sprzedazy twojego produktu/uslugi czy co tam oferujesz). Jestem managerem ds sprzedazy z kilkuletnim doswiadczeniem w Fmcg. I jakos do tej pory nie spotkalem ludzi, ktorych powyzszy system wynagradzania by zadowalal. Wiecej..rzeklbym nawet, iz jest on po prostu smieszny. Wlasny samochod (nie zauwazylem nic o zwrocie kosztow nie tylko paliwa ale i amortyzacji samochodu wg stawki kilometrazowej z ksiazki przejazdow). Panie Prezes, szczerze mowiac nie sadze aby ktorys z handlowcow z doswiadczeniem dal sie zlapac na powyzszy "Plan Rozwoju". Przypomina to bardziej piramide w tym wypadku sprzedazowa. I jeszcze to stwierdzenie.."Glupi Narod".... Wiesz spotkalem juz w swoim zyciu glownego dyrektora baardzo duzej firmy z sektora FMCG, ktory stwierdzil iz Branding i pelne zarzadzanie marka nie opiera sie na kreatywnosci....wiec twoje podejscie tym bardziej mnie nie dziwi. Po prostu zal d...e sciska jak sie czyta takie bzdety majac pojecie na temat handlu. Chcesz sie odciac od nierobow...heh. To powinienes zaoferowac porzadne warunki finansowe, a nie takie, ktore spowoduja jedynie naplywa studenciakow bez zadnego doswiadczenia. Przepraszam ale twoje argumenty sa dla mnie nierzeczowe, smieszne i jako handlowca absolutnie nie do przyjecia....zapewne jak i 99% pozostalych handlowcow w PL. Tak czy siak powodzenia w budowie piramidy...Faraonie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: wystarczy chcieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 23:22 do doginthefog79xxx : doceniam Pańskie zaangażowanie, lecz podstawowym błedem w Pana podejsciu jest ocenianie tego wszystkiego własną miarą, nie stara się Pan elastycznie podejsc do tematu. Jeśli jest Pan tak mocno doświadczoną osobą niektóre Pańskie słowa nie powinny zaistniec na tym forum. teraz zapytam: Ma Pan kontakty Handlowe? Jest Pan dobrym Handlowcem? dzieki mojej ofercie , przy okazji juz wykonywanej pracy, Pan jak i 99% Pańskich kolegów może zarobic z powodzeniem 2...3..tysiące miesiecznie. Owszem, może w tym momencie moja oferta nie jest jeszcze tym ideałem jakim mogłaby byc...wszystko jest dla ludzi i dzieki nim. Dlatego piszemy tu wspólnie abym, ja jako istota mysląca dopracował temat na tyle, aby ktos taki jak Pan był zadowolony ze współpracy ze mną. Pozdrawiam ! czekam z niecierpliwoscią na dalsze uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
doginthefog79xxx Re: wystarczy chcieć 18.05.06, 00:21 Widzi pan, ten pozostaly czas, o ktorym pan mowi, rodzimi handlowcy spedzaja z rodzina najczesciej. Bo jak wiadomo warunki w polskim handlu sa takie, iz pracuje sie srednio 12-14 godzin dziennie. Wiec juz na tym etapie panski plan (dodatkowego prowadzenia sprzedazy dla pana firmy) upada. Pomijam juz klopoty od firmy, dla ktorej aktualnie taki handlowiec pracuje. Jak wiadomo ludzie grajacy na 2 fronty nie sa pozniej akceptowani w tym srodowisku. DLatego mimo, iz sie staram to jednak nie potrafie zrozumiec racjonalnosci panskiego przedsiewziecia. Teraz ludzie na pierwszym miejscu stawiaja stabilnosc firmy. Czyli im wieksza tym lepsza, im bardziej znana tym lepsza. A pan nie zbudowawszy jeszcze renomy oferuje "czysta prowizje".... Moim zdaniem raczej nikt kto ma stala prace i duzo pracujac wyciaga z niej cos niecos, nie bedzie bawil sie w takie gierki. Predzej zakombinuje cos na boku ze sprzedaza na wlasny rachunek. Przykro mi ale takie sa realia. W kazdym razie zycze powodzenia. Ps. A co do mojego doswiadczenia, to jak wspomnialem wczesniej posiadam i to dosc dlugie. A forum jest po to aby bez skrepowania wyrazac wlasne poglady. Po prostu jestem realista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: wystarczy chcieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 01:03 Podkreślam, że nie każdy Handlowiec ma ten sam typ pracy co Pański. wiem doskonale, że są tacy którzy będą umieli pogodzic te obowiązki :) przypominam, że nie każdy handlowiec jest ograniczony do jazdy od marketu do marketu itd. są inne dziedziny tej jakże rozległej branzy. Szanuję Pańskie wypowiedzi, są z pewnością bardzo cenne. Aczkowlwiek troszczekę przypominają one sytuacje jak gdyby spec od produkcji mebli wypowiadał się krytycznie w temacie produkcji trumien (i to z drewna i to...a zastosowanie jakże inne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boruta Re: wystarczy chcieć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 13:48 Przede wszystkim po tym co napisałes o produkcie, uwazam ze jest średni. Takich ofert są setki. Co chwile trzeba odesłac z kwitkiem kogos kto proponuje firmie w której pracuje podobną formą reklamy. Nie widze w niej niczego odkrywczego,a przy takiej konkurencji na rynku tylko takie (odkrywcze) projekty mają szanse sie przebic! Katalog firm (jaki nakład, jaka dystrybucja) strony www(ile kasy zamierzasz przeznaczyc na reklamowanie tej strony)- czy wiesz jakiego rzedu musiałbyby to być kwoty zeby ktos tam w ogole zaglądał? płytka- dla kogo? dla reklamodawców? po co? zadaje Ci pytania które zada Ci potencjalny reklamodawca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: wystarczy chcieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 16:28 Boruta napisał:"Katalog firm (jaki nakład, jaka dystrybucja) strony www(ile kasy zamierzasz przeznaczyc na reklamowanie tej strony)- czy wiesz jakiego rzedu musiałbyby to być kwoty zeby ktos tam w ogole zaglądał? płytka- dla kogo? dla reklamodawców? po co? zadaje Ci pytania które zada Ci potencjalny reklamodawca" - a więc odpowiadam :) *katalog na cd w nakładzie ok 100tys płyt. po pierwszym roku *Katalog na płycie skierowany bedzie do potencjalnych klientów...moich klientów:) *płyta dołączona bedzie do jednego z ogólnopolskich tygodników(jako gratis) *mój serwis niebawem bedzie szeroko reklamowany w wielu mediach, lecz aby do tego doszło musi powstac zalązek bazy(katalogu firm) *na reklamę mojego serwisu bedą przeznaczane środki w wysokosci zaleznej od wzrostu sprzedaży Pakietów Reklamowych tj. w prostym przełozeniu...im więcej firm skorzysta z moich usług tym wiecej wydam na reklamę serwisu. W tym temacie zostały przeprowadzone konkretne badania rynkowe, dzięki którym wiem, że to co oferuję jest potrzebne. Zauważ, że nie opisałem tutaj w 100% mojej oferty gdyż nie mogę reklamowac na forum gazeta.pl mojej działalnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: projekt Re: wystarczy chcieć IP: *.icpnet.pl 03.06.06, 00:06 czytam wlasnie te forum , niesamowicie mnie smieszy tok Pana myslenia i wypowiadane przez Pana bzdury ( argumwenty) dostał Pan kilkaset odpowiedzi na to ze propozycje Pana sa poprostu po ludzku malo ciekawe. jednak dalej czepia sie Pan jak gowno dupy, stosuje pan Gebelsowska argumentacje ( przyklad branzy drzewnej ), smieszny przyklad , proponuje zakonczyc temat bo mam wrazenie ze skanuje Pan jakas ksiazeke nawiedzonego wykladocy ekonokii ( teoretyka ). Proponuje samemu zabrac sie za akwizycje bo to wlasnie pan proponuje bedzie to uczciwsze i z wiekszym pozytkiem dla Pana i tej (firmy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezes bis Re: wystarczy chcieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 21:19 Popieram twoje zdanie doginthefog79xxx, nasz prezes ma wizję zarabiania pieniędzy, być może podpatrzoną u swojego byłego pracodawcy. Z tego co pisze to ma mgliste pojęcie o swojej branży i o konkurencji. Nawet nie potrafi dodrać sobie pracowników bo i jak, pewnie też chciałby podpowiedzi. Nie będę prowadził wywodów bo nie jestem profesorem uniwersytecki, najlepiej niech się pan "Prezes" dokształci, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezes Re: wystarczy chcieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 16:53 FMCG - określenie wykorzystywane w marketingu, opisujące produkty szybko rotujące w punktach sprzedaży (skrót od ang. Fast Moving Consumer Goods - produkty szybko rotujące), najczęściej codziennego użytku. Należą do nich przede wszystkim: artykuły spożywcze, kosmetyki, chemia gospodarcza, drobne artykuły gospodarstwa domowego itp. Przyjmuje się, że większość produktów sprzedawanych w super- i hipermarketach klasyfikowana jest jako FMCG. Produkty FMCG dzielą się na "kategorie produktów" i najczęściej w taki sposób są klasyfikowane w marketingu. "Kategoria" rozumiana jest tutaj jako grupa produktów zaspokajająca tę samą potrzebę i posiadająca zbieżne cechy. Odpowiedz Link Zgłoś
wejder Re: wystarczy chcieć 09.07.06, 12:48 Dobry handlowiec tak jak ktoś już wspomniał ma już pracę, natomiast ja szukając handlowców kierowałem się ich propozycją wynagrodzenia tzn. relacja między prowizją a stałym wynagrodzeniem. Wnioski ? Naprawdę dobry handlowiec nie chce stałej pensji bo zna swoją wartosć. Jak taki pacjent, któremu się wydaje, że jest handlowcem kłóci się na rozmowie kwal. o stałą pensję można go od razu wyrzucić za drzwi. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: prezas wystarczy chcieć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 11:20 Temat ciekawy ale..... To dotychczasowe mielenie tematu nie prowadzi do konkretnego rozwiązania. Dlaczego? Bo większość ma negatywne nastawienie , tzw. Jasiuproblem. Ja jestem tym zainteresowany, mam doświadczenie i pomysł ( sprawdzony) na skuteczną sprzedaż. Ale to nie rozmowa na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seler Re: prezas wystarczy chcieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 12:34 Ale fajny post! Drogi Prezesie, handlowcy mają rację. Nie jest atrakcyjny pomysł na "sprzedaż" tylko pomysł na "kupowanie" a w Twoim projekcie szwankuje zarówno analiza rynku konsumenta jak i rynku pracy. Umiejętności i doświadczenie handlowca na nic się nie przydadzą gdy produkt nie ma "fitu" w luce rynkowej a warunki motywacyjne są wyłącznie prowizyjne - rzeczywiście, takie warunki ściągają z rynku kandydatów zrozpaczonych i bez kwalifikacji. Mimo to podziwiam Prezesa za odwagę i niezachwianą wiarę w swoje kompetencje i życzę mu znalezienia niszy rynkowej na szczycie piramidy (bo pomysł na cechy hit&run). good luck! - seler Odpowiedz Link Zgłoś
infomarketpl Re: prezas wystarczy chcieć 19.05.06, 15:49 jako, że temat się rozwija zdecydowałem się zalogowac tutaj na stałe. Żeby nie było wątpliwosci - mówię ja - prezes :) :) jesli ktoś chetny na kontakt priv - zapraszam. co do opini, że mój pomysł na działalności jest z tych typu hit&run nie do konca się zgodzę, a dokladnie to zgodzę sie w połowie :) na 100% HIT , but no run :) ;) więc trzymajac się głównego tematu- co zrobic zeby to nie wyglądało na piramidę, ale na solidną siec sprzedazy ? Podkreślałem już we wcześniejszych postach, że nie zależy mi na zatrudnieniu "jeleni" tyrających na właściciela firmy. moim celem jest: 1)dobry zarobek Handlowców 2)zapełniająca się baza danych (katalog firm) z góry dziękuje za dalsze opinie.pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kw Re: prezas wystarczy chcieć IP: *.acn.waw.pl 20.05.06, 11:36 Twoim celem jest zysk, w przeciwnym razie to co piszesz i próbujesz robić nie ma sensu. Twoim celem nie jest dobro innych, bo musiałbyś być fundacją. Jeżeli ktoś jest dobry, to się ceni. Jeżeli ma już i doświadcznie i bazę klientów, to za to trzeba zapłacić, prowizja od przyszłej sprzedaży to za mało. Za bazę się płaci. Tak jak za wiedze i porady... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: prezas wystarczy chcieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 14:08 do Kw: przeczytaj uwaznie co napisał Prezes. Wyraznie napisal ze zysk zamierza czerpac z pozostałej dzialalnosci serwisu(nie z budowy bazy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niania Re: prezas wystarczy chcieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 14:21 panie kw, skoro tak za wszystko sie placi to po co to forum jest? prezes widac ze cos chce zrobic i chwala mu za to. takich ludzi powinno byc w naszym kraju wiecej, tak jak i wiecej powinno byc ludzi otwartych na pomoc i wsparcie. wsparcie czesto bezinteresowne, lecz pamietajcie ze dobro dane innym ludziom - wraca, tak samo z resztą zło. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek1a2 Re: wystarczy chcieć 03.06.06, 12:55 A ja wtrącę parę słów od siebie. Podziwiam prezesa za to że cos chce zrobić, ma wizje i plan swojej działalności itp.ok. z tym się zgodzę. Tylko nie czuję tego tematu w kościach, jakoś taka reklama do mnie nie przemawia tego jest pełno wszędzie dookoła. Moja firma też testowała różne formy reklamy(pracuje jako handlowiec) : ulotki – porażka, telemarketing-porażka, reklama w gazetach lokalnych-blisko porażki, sponsoring imprez-tak sobie, radio-już lepiej ale szybko mija. Co do finansów to musisz mieć spoko kasy na „zapas” ,zanim twoja firma się rozwinie i zacznie przynosić zysk to może trochę minąć., a wiesz z doświadczenia wiem że ludziki nie lubią płacić w terminie ,wiec od razu dział windykacji tez musiałbyś utworzyć itp. Problemów czeka cię masa, jakkolwiek życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
infomarketpl Re: wystarczy chcieć 03.06.06, 14:56 w temacie windykacji- myślę, że nie będzie problemów. Windykacja w klasycznej postaci nie powinna mi byc potrzebna poniewaz moj system sprzedazy usług został tak skonstruowany, że jeśli mój klient nie zapłaci za usługę - jej świadczenie zostanie zawieszone po 14 dniach bezpłatnego testu. wygląda to tak: - klient zamawia usługę reklamy (u handlowca lub bezposrednio w firmie)... - reklama klienta jest generowana za pomocą szablonu jednego z Pakietów Reklamowych - klient otrzymuje fakturę PRO FORMA z 14 dniowym terminem płatności - po 14 dniach wpłata jest weryfikowana - jeśli nie zapłacono za usługę Pakiet Reklamowy jest zawieszany(jego prezentacja) do momentu zapłaty. - Pakiet Reklamowy - nieopłacony nie ukaze się równiez w bazie firm w wersji na darmowej cd którą wydam po przekroczeniu odpowiedniego progu ilosciowego firm w bazie. Pozdrawiam Wszystkich i zachecam do dalszych pytan oraz dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
infomarketpl Re: wystarczy chcieć 03.06.06, 15:00 do tomek1a2 : a co powiesz na nowoczesną - nie papierową - "książkę telefoniczną"..bez miliona zbędnych i nieczytelnych reklam, za to otrzymasz cos co da Ci rozeznanie w kazdej mozliwej branzy za pomocą trzech, max cztrech kliknięciach myszką :) ? Odpowiedz Link Zgłoś
infomarketpl Re: wystarczy chcieć 05.06.06, 23:12 ponawiam zapytanie do zainteresowanych tematem oraz takich którzy po zapoznaniu się z meritum sprawy - zdecydują się "pociągnąc ten wózek" do przodu wraz ze mną :) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek1a2 Re: wystarczy chcieć 07.06.06, 17:30 Powtarzam nie czuje tego tematu,idąc dziś po Opolu wszędzie widziałem reklamy na płotach ,domach ,autobusach...człowiek powoli sie na to uodparnia ; twoja baza klientów będzie musiała by być ogromna żeby przyciągnać ludzi do szukania w niej ,tak sobie myślę że to coś co chcesz zrobić to mix google i czegoś tam jeszcze. Nie siedzę w reklamie, więc nie wypowiadam się jako fachowiec ,a jedynie człowiek który parę razy dla swojej firmy zamówił reklamę i poczytał parę książek na ten temat.. Odpowiedz Link Zgłoś
infomarketpl Re: wystarczy chcieć 07.06.06, 22:02 Baza nie bedzie musiała byc ogromna...wystarczy kilka tysięcy firm w skali kraju i juz bedzie w czym "przebierac"..szczególnie, że kategoriami promowanymi w moim serwisie są: - agroturystyka - hotele - restauracje - baseny,aquaparki - i pare innych ...tu nie bedzie musiało byc ogromnego wyboru, ważniejsze jest to, że nie bedzie w mojej bazie firm przypadkowych i mało pewnych. przeglądając moją bazę firm w wersji na www badz na darmowym krazku CD,potencjalnemu klientowi Twojej firmy wystarczą trzy klikniecia myszką aby Cię odnalezc i zapoznac się ogólnie z Twoją ofertą. Moja oferta reklamowa rozni się tym od innych popularnych ze jest i zawsze bedzie nalezycie uporzadkowana, oraz nigdy nie przybierze zbyt agresywnej formy, co na dłuzsza mete odstrasza zgodnie z tym co mowisz. to bedzie jasny i przejrzysty katalog dla ludzi ktorzy korzystają z niego jesli są w potrzebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek-Kołobrzeg Re: wystarczy chcieć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.06, 17:38 odezwę się do Pana w ciągu tygodnia na priv-jak tylko wrócę do Kołobrzegu :) . myślę, że to genialna sprawa, szczególnie jesli chodzi o oferty turystyczne znad całego Bałtyku . Jeśli znajdzie się wiecej chętnych do współpracy w innych branzach i rejonach kraju to ten pomysł ma szanse sukcesu, znam się na tym poniewaz współpracowałem z Panoramą Firm, i pomimo że mają diabelską ilosc niedoróbek oraz błędów...przodują w tej branzy. Mysle że przy odpowiedniej organizacji dotarcia do firm - infomarket to zmieni :) Odpowiedz Link Zgłoś
mucha_na_dziko1 heheh, naiwniaki, optymisci czy wykrecacze? 02.07.06, 19:31 Oto jest pytanie! Ciagle mnie zastanawiaja tacy kolesie jak ty. Jest to raczej charakterystyczne dla polskich forow. A mianowicie, wynurzaja sie z ciemnosci z socjalistycznym okrzykiem: Pomozecie!? lub zapraszam do dyskusji jak zarobic dobra kase lub jak otworzyc dobry biznes? hehehe NA CO WY LICZYCIE? kolesie. Ze ktos kto potrafi lub wie odda takim jak ty mozliwosc ZAROBIENIA? Moze mnie na takie pytanie odpowiedziec? naiwniaki, optymisci czy wykrecacze? Czesc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vito Re: heheh, naiwniaki, optymisci czy wykrecacze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.06, 23:13 Pani Mucha na jakis konkretny temat czy tylko tak dla picu nie na temat? z tego co widze i czytam nikt tu nie szuka pomysłu na biznes...bo pomysł juz dawno jest, co tez mozna przeczytac powyzej..heh... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: heheh, naiwniaki, optymisci czy wykrecacze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 20:34 przeczytałam ten temat jakis czas temu z zaciekawieniem - podjęłam odpowiednie kroki. koncepcja godna uwagi, ale musze wspomniec o tym co od dawna mnie w tym forum denerwuje..to forum w 90% to wyzywanie sie na innych z powodu glupiej ludzkiej zazdrosci i wielu innych negatywnych uczuc. wszedzie sie znajdzie jakis debil i polgłowek który zamieni konkretny temat w opluwanie się wzajemne uczestników forum. widac ze obowiazuje tu zasada: nie znam się na tym ale udam, że jestem specem i dokopię gościowi bo przeciez ma nick "prezes", a jak prezes to trzeba mu dowalic...przeciez po co konkretnie porozmawiac? "moj szef to debil"-tak pewnie wielu z Was uwaza..a tu przeciez jest "prezes" na którym mozna sie wyzyc anonimowo czyz nie :D? co z tego, ze on zapytal o cos konkretnego? co z tego ze wielu ludzi naprawde zainteresowanych tematem mogloby cos zyskac dzieki temu forum? podejscie do rozmowy 90% forumowiczów polega na tym, że poprawiają swój nastrój, bełkotliwymi wypowiedziami na forum, w ich mniemaniu pokaazującymi ich wyzszosc nad innym forumowiczem..głupota jakich mało. P.S jestem z Krakowa, własnie zaczynam wspolprace z firmą "Prezesa" w moim regionie, w zawodzie handlowca działam ponad 8 lat i ta propozycja jest poprostu ok. ani zła ani dobra, poprostu co kto lubi, uwazam, że nawet jesli wczesniej zarabiałam około 3 - 4 tys miesiecznie dodatkowe 2 tys nie zaszkodzi, szczególnie,że potrzebne kontakty już dawno posiadałam :) co lubi robic wiekszosc z tego forum - już napisałam powyzej - na pewno solidna praca nie jest domeną większości z Was(szczególnie tych krzykaczy wszechwiedzacych) :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: handlowiec Re: wystarczy chciec IP: *.pl 13.07.06, 12:15 Co mi sie zdaje ze 'prezes' sam sobie na niektore posty odpowiada :D. Pracowalem w pkt i panoramie firm oraz ze znajomymi pobodny biznes robilismy podpieci pod duza i znana firme.. i co? .. g.. wielkie. Na prowizji tylko jakies niedoswiadczone osoby wytrzymywaly tydzien, doswiadczeni handlowcy zgadzali sie na prowizje .. ale na okresie probnym prowizja 10% + 1500 netto podstawy. Pomysl na biznes wielokrotnie reanimownay i jak widac bez skutkow. Podstawowa rzecz: 'Co moga mi Panstwo zaoferowac czego nie oferuje konkurencja?' - panstwa oferta na 100tys kopii cd Odpowiedz Link Zgłoś
infomarketpl Re: wystarczy chciec 17.07.06, 14:03 Sz. Panie "Handlowiec" - proszę, jeśli to możliwe o kontakt mailowy - piotr@infomarket.pl , pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: wystarczy chcieć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 12:34 Mi się wydaje, że pomysł pana Prezesa wcale nie musi być skazany na porażkę. Powodzenie tego przedsięwzięcia w dużej mierze zależeć będzie od jakości wcześniej przeprowadzonego badania rynku oraz doświadczenia Pana Prezesa w projektach biznesowych. Pozostaje także kwestia finansowa. Czy własny kapitał pozwoli przetrwać okres w którym firma będzie przynosiła straty? Ciekawi mnie jak poradzi sobie na rynku Infomarket. Liczę, że wątek na forum będzie kontynuowany w trakcie realizacji projektu. Odwiedziłem stronę internetową i przyczepiłbym się trochę do jej layoutu. Jakoś mnie nie przekonuje. Ale może jeszcze nie jest on dopracowany. Jeżeli Pan Prezes potrzebuje kogoś do współpracy w woj. Warmińsko-Mazurskim to proszę o kontakt na adres: marcinszczepkowski@wp.pl .Z całego serca życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś