Dodaj do ulubionych

Do Pani Anny Łukaszczyk

09.12.10, 13:09
Gratuluje podwójnego sukcesu:
-Zablokowania budowy zakładu termicznej utylizacji odpadów
-Zdobycia mandatu radnej
Bardzo mi Pani zaimponowała wiedzą i determinacją.
Jak dowiedziałem się poprzednia władza zgotowała rudzianom jeszcze jeden pasztet ekologiczny.
W związku z wyłączeniem z eksploatacji El. Halemba w maju 2011 r postanowiono na terenie KWK Halemba uruchomić stary kocioł wodny - Carbo-Energia, który posłuży do produkcji ciepłej wody dla PEC Ruda Śl. Instalacja ta nie ma nic wspólnego z technologią BAT.
Tak jak rudzianie z Rudy zasługują na znośne tak rudzianie z Halemby zasługują na znośne środowisko.
Dodatkowa jednostka ciepła z El. Halemba to ok. 16 zł z Carbo ok. 26 zł.
Proszę Panią o zainteresowanie się tą sprawą.
Obserwuj wątek
    • jim102 Re: Do Pani Anny Łukaszczyk 09.12.10, 16:56
      Panie bytom ! Pani Anna nie zajmnie się poruszaną przez Pana sprawą z prostego powodu, po pierwsze nie mieszka w pobliżu tej kotłowni, a po drugie nie ma w tym żadnego interesu. A tak na marginesie to ja też tej Pani gratuluję wiedzy, ale na temat jak ogłupić mieszkańców Rudy śląskiej i wciśkać im oczywiste kity a Ci w to uwierzyli. A tak w ogóle to wiele razy ta Pani podkreślała, że nie jest przeciw spalarni jako takiej ale przeciw takiej duuuużej. A teraz jest wielce dumna, poszła jak przecinak no i zrobiła interes na kapitale ludzkim.
    • waple Re: Do Pani Anny Łukaszczyk 09.12.10, 18:24
      Do bytom333: Nie rob z siebie błazna.Ta pani nie jest radną i bardzo jej smutno a sprawy spalarni już nie potrzebuje.Więc teraz z tym problemem zostajesz sam, sam jak palec.
      • mighty_wings Re: Do Pani Anny Łukaszczyk 09.12.10, 20:43
        Waple - ta Pani jest radną. Albo raczej będzie - po ślubowaniu. Bo automatycznie zajmuje miejsce zwolnione w RM przez Prezydent Dziedzic.
        Proste?
        • waple Re: Do Pani Anny Łukaszczyk 10.12.10, 08:48
          mighty_wings napisała:

> Waple - ta Pani jest radną. Albo raczej będzie - po ślubowaniu. Bo automatyczni
          > e zajmuje miejsce zwolnione w RM przez Prezydent Dziedzic.
          > Proste?
          To nic zabawnego,ubolewam nad takimi radnymi!
    • www.spalarnia.slask.pl Re: Do Pani Anny Łukaszczyk 09.12.10, 21:36
      Witam serdecznie.
      Może po kolei:
      - Nie zablokowałam zakładu termicznej utylizacji - podkreślam to po raz kolejny - procedura trwa nadal i pomimo, że GZM utracił dotację nie zamyka to drogi do zbudowania tej Mega Spalarni przez prywatnego inwestora.

W dniu 29.11.2010 r., została wydana decyzja środowiskowa którą jako Stowarzyszenie Rudzianie Razem będziemy skarżyć.

Poniżej link do decyzji:
      www.knurow.bip.info.pl/dokument.php?iddok=11757&idmp=74&r=r

W sprawie El. Halemba zbieram informacje od maja b.r., bowiem wynikła ona przy sprawie spalarni - rozmawiałam też w lipcu z pracownikami tej Elektrowni (tak tak jim 102 - pomimo iż Twoim zdaniem nie mam w tym żadnego interesu - i tu mam prośbę - nie mieżmy wszystkich swoją miarką).

Dodam tylko, że pomimo, iż nie jestem z wykształcenia ekologiem podjęłam walkę ze spalarnią ze względu na mieszkańców, których zlekceważono i którym zostało ograniczone prawo udziału na etapie decyzyjnym.
      Niestety podjęcie przez władze decyzji o takiej dużej spalarni nie miało aspektu ekoligicznego i społecznego, a jedynie liczono na aspekt ekonomiczny.

Pozdrawiam
      Ania Łukaszczyk
      • kseniania Re: Do Pani Anny Łukaszczyk 10.12.10, 00:51
        A jaką ma pani alternatywę do utylizacji śmieci w świetle przepisów unijnych ? Ma Pani działkę ? Może na Pani działce będziemy składować śmieci i Pani w imieniu kraju będzie płacić kary Unii Europejskiej ? Ile to było ? Milion euro dziennie ? Może więcej...
        • j.dob Re: Do Pani Anny Łukaszczyk 10.12.10, 07:56
          > Ile to było ? Milion euro dziennie ? Może więcej...

HAH, aż się zakrztusiłem od tego jakie brednie piszesz !

w najgorszym wypadku to będzie 250tys euro dziennie
          to będzie kara dla Państwa, za niewprowadzenie dobrych przepisów
          które by zmuszały nasz naród do zmniejszenia ilości nieprzetworzonych odpadów składowanych na wysypiskach.

tu nie ma bezpośredniego przełożenia - "nie zbudujecie spalarni dostaniecie karę"
          takie irracjonalne teksty sprzedawał nasz były prezydent i ekipa lobbystów, którzy mogą zarobić na tej inwestycji nawet 80 mln zł.

państwo może spokojnie sobie poradzić z recyklingiem - wystarczy że tam na samej górze przestaną słuchać lobbystów i zaczną wprowadzać dobre przepisy w tej dziedzinie, np.
          ustawa opakowaniowa, która wprowadziłaby nakaz dostosowania wielkości opakowań do zawartości (żeby np w paczcie czipsów nie było 2/3 powietrza) oraz kaucję na wszystkie opakowania - wtedy ludzie będą mieć jasne przełożenie - nikt przecież pieniędzy do kosza nie wyrzuca - a choćby nawet wyrzucali to nasi śmietnikowi zbieracze, którzy skutecznie śmieci czyszczą z aluminium, będą je również wyczyszczać z plastiku ;)

zobacz sobie też film, który tutaj wrzuciłem i tam komentuj dalej sprawy spalarni.
          forum.gazeta.pl/forum/w,261,119685247,119685247,Jak_to_jest_z_tymi_spalarniami_smieci_wideo_.html
          a tutaj zostaw miejsce na dyskusję o elektrowni w halembie.
      • jim102 Re: Do Pani Anny Łukaszczyk 10.12.10, 07:40
        Pani Anno ! Ja zawodowo zajmuję się ochroną środowiska i mam tylko jedną prośbę do Pani: bardzo proszę nie wciskać ludziom kitu, bardzo proszę nie wmawiać im, że spalarnia więcej emituje zanieczyszczeń niż oni sami w okresie jesionno-zimowym, gdy w swoich piecach przehajcowują wszystko co popadnie. Bardzo Panią proszę o obiektywizm. Mam poważne obawy co do Pani prawdziwych intencji, a to dlatego, że jak do tej pory opinie wszystkich fachowców z branży ma Pani gdzieś.
        • j.dob Re: Do Pani Anny Łukaszczyk 10.12.10, 08:15
          > że jak do tej pory opinie wszystkich fachowców z branży ma Pani gdzieś.

przede wszystkim są dwie grupy fachowców, jedni są za inni są przeciw.
          tak się składa, że ci co są za spalarniami, np: Mikuła, Gastoł czy Wroński pracują w firmach, które przygotowują dokumentację dla spalarni, na którą GZM wydał już ponad 2 mln zł.

polecam:
          www.tvncnbc.pl/gminy-przejmuja-smieci,7724352,24,klip.html#
          a niska emisja jest poważnym problemem i jest kompletnie niezwiązana z tematem spalarni, bo obojętnie czy spalarnia powstanie czy nie, ludzie w swoich piecach i tak będą palić to co palili do tej pory, tak samo dzikie wysypiska magicznie same nie znikną.
          czy wiesz, że PEC chce całkowicie odłączyć od centralnego osiedle domków na wirku - to z pewnością pozytywnie nie wpłynie na niską emisję.

Radzę zawodowo się tobie dokształcić jim102. Bo jeśli zajmujesz się ochroną środowiska i uważasz, że spalarnia jest rozwiązaniem wszystkich naszych bolączek, to życzę powodzenia na stanowisku, bo na prawdę może się przydać :)
          • jim102 Re: Do Pani Anny Łukaszczyk 10.12.10, 20:02
            Panie j.dob proszę się o mnie nie martwić pracuję w branży nie od wczoraj, pamiętam w pracy jeszcze komunę i jak na razie nikt nie podważa moich kompetencji w temacie, a do emerytury też mi jeszcze trochę zostało i nie uważam się za alfa i omegę. Jestem za czystą Kłodnicą i czystym powietrzem, ale bierze mnie coś jak ludziom wmawia się rzeczy delikatnie mówiąc daleko mijające się z prawdą. A co do spalarni jest jasne, że to nie załatwia wszystkiego. Sprawa jest chyba oczywista, że za tym idzie segregacja odpadów oraz zmiana sposobu myślenia ale to jest na tyle jasne, że pozwoliłem sobie to pominąć licząc na inteligencję czytających :-)
        • www.spalarnia.slask.pl Re: Do Pani Anny Łukaszczyk 10.12.10, 13:40
          No i gratuluję :)
          Nie wiem skąd macie informacje, że spalarnia emituje mniej niż mieszkańcy w okresie jesienno - zimowym i nie wiem skąd te opinie że ja tak twierdzę ...
          Nadal czytajcie jedyny słuszny tygodnik Rudzki i na jego podstawie wyrabiajcie sobie opinię, ale proszę nie kompromitujcie się tu na forum, bo aż żal.

Zapraszam zainteresowanych do zapoznania się ze stroną www.spalarnia.slask.pl

Są tam umieszczone dokumenty urzędowe, które dotyczą tej sprawy również nasze uwagi do tych dokumentów.
          Ja już rozmawiałam z różnymi "ekologami"- którzy poza górnolotnym, stwierdzeniem że spalarnie są potrzebne nie byli w stanie odnieść się do tej KONKRETNEJ Spalarni do technologii i rozwiązań które są procedurowane, więc proszę się nie silić z wyjaśnieniami, ekologicznymi - proszę zapoznać się z dokumentami.

Więc podsumowując proszę nie przytaczać mi opinii, których nie wypowiedziałam - spalarnia emituje CO2 i to w ilościach których na pewno nie wyemitują mieszkańcy Rudy Śląskiej.
          A czy aglomeracja śląska nie przekracza rok rocznie limitów CO2 ??

Do tego pył PM 2,5:

"W Zabrzu o godz. 1.00 Nowego Roku, stężenia dochodziły do 1000 ug/m3 pyłu PM2,5 !
          Tymczasem norma dla stężenia PM10 24 godz. = 50 ug/m3.
          Przy tak wysokich stężeniach, oprócz negatywnego wpływu na zdrowie (zwłaszcza na układ oddechowy), mogą wystąpić trudności z poruszaniem się ze względu na słabą widoczność oraz dużą gęstość i lepkość powietrza, która gwałtownie wzrasta przy tak dużym stężeniu pyłu."

Z uwagi na ten właśnie pył przewiduje się program kompensacyjny, więc jednak będzie on emitowany.

Pozdrawiam
          Ania Łukaszczyk
          • sabbr Re: Do Pani Anny Łukaszczyk 10.12.10, 13:59
            > Do tego pył PM 2,5:
            >
            > "W Zabrzu o godz. 1.00 Nowego Roku, stężenia dochodziły do 1000 ug/m3 pyłu PM2,
            > 5 !
            > Tymczasem norma dla stężenia PM10 24 godz. = 50 ug/m3.
            > Przy tak wysokich stężeniach, oprócz negatywnego wpływu na zdrowie (zwłaszcza n
            > a układ oddechowy), mogą wystąpić trudności z poruszaniem się ze względu na sła
            > bą widoczność oraz dużą gęstość i lepkość powietrza, która gwałtownie wzrasta p
            > rzy tak dużym stężeniu pyłu."

mogę prosić o link do tekstu źródłowego? bo niestety nie znalazłem.

> Z uwagi na ten właśnie pył przewiduje się program kompensacyjny, więc jednak bę
            > dzie on emitowany.

Pytanie tylko w jakich ilościach?
      • jim102 Re: Do Pani Anny Łukaszczyk 10.12.10, 08:39
        Jeszcze tylko drobna uwaga - nie zauważyła Pani subtelnej ironii w tekście Pana bytom333 ?
      • norma-5 Re: Do Pani Anny Łukaszczyk 10.12.10, 09:46
        mierzyć a nie mieżyć
        • wirujoncyrondel Re: Do Pani Anny Łukaszczyk 10.12.10, 10:32
          Haha już myślałem, że nikt tego nie zauważy.
          Widać poziom naszych radnych! Pozdrawiam serdecznie.
    • bytom333 Re: Do Pani Anny Łukaszczyk 12.12.10, 23:27
      Jakie w końcu żródło ciepła ogrzeje Halembę zimą 2010/2011 i za ile?
      Ktoś wie coś konkretnego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka