Dodaj do ulubionych

nasza OdNowa a 100 porzuconych

03.04.11, 10:08
Czytając wiadomość o kolejnych osobach pozbawionych pracy nieco mnie zatkało ale znając tą panią wcale się nie dziwie, ta pani ma takie wybitne rozwinięte cechy charakteru. Nie spotkałem jeszcze takiego drugiego człowieka, powtarzam nie spotkałem takiego drugiego człowieka który by promieniał takim szczęściem w momencie kiedy krzywdzi drugiego. Patrząc na te 4 miesiące wyczynów to tylko widzę skasowane placówki, ludzi wyrzuconych z pracy a kolejnym podkłada się nogi żeby sami odeszli. Ciekawe że nie można było chociaż części zapewnić pracę gdzie indziej lub zrobić to w bardziej łagodnym wydaniu (mam na myśli matki samotne z dziećmi) ale po co, skoro sens tego jest mniej więcej taki "Mnie trzeba się bać bo ja tu panuje, mam swoich wiernych wasali a oni z każdym zrobią porządek kogo tylko mój boski paluszek pokaże"
Tym wspaniałym i genialnym społecznym posunięciem mamy większy tłok w PUP a jednocześnie super firma MOPS ma świeży dopływ klienteli czyli mają komu wypłacać zasiłki, może nawet trzeba będzie zwiększyć budżet tej zacnej placówki. Kto wie czy nie będzie konieczne powołanie 3 wicedyrektora, znowu by można jakiegoś kolesia posadzić i dołożyć mu sekretarkę z dzbankiem do parzenia kawusi, zawsze można wcisnąć jakiś kit o rozszerzaniu horyzontów socjalnych i planowaniu pozytywnej perspektywy przyszłości miasta.
Jeśli to ma być odnowa w postaci rosnącego bezrobocia to za niedługo stracimy sporo młodych fachowców bo pójdą za pracą i do Rudy nie wrócą. Dobra taka przyszłość, no nie. Widać władza stawia na młodych fachowców ale na dystans i w nieokreślonej przyszłości.
A pamiętam hasła tej pani "będę się opierała na fachowcach z Rudy Śląskiej" no i jak się oparła to ich wyparła a fachowcy grzecznie ustąpili, nie wypada kłócić się ze starszą panią.
Albo było też takie hasełko wiele razy powtarzane "dementuje pogłoski że będę zwalniała" to wszyscy pamiętają oprócz jednej starszej pani, widać pamięć coś zawodna.
Do napisania tego przyczyniło się dziecko, byłem świadkiem jak dziecko zapytało "Mamo a czy ta pani może spowodować że nas eksmitują z mieszkania" powiem szczerze że mnie ścięło, to daje do myślenia.
A może by tak przy następnej turze dawać od razu do ręki :
1. - zwolnienie
2. - eksmisje na bruk
3. - rowerek - pomaga przy przemieszczaniu się po śmietnikach
Obserwuj wątek
    • sukiero Demagogia i populizm 03.04.11, 10:55
      Nie da się zbudować na starych śmieciach nowoczesnego i efektywnego zarządzania.
      A tym bardziej na asystentkach sekretariatów.
      To PlatfOrma ciągle miesza w ustawach o lokatorach.
      pierwsza ustawa
      Do tego sejm coś gmera w ustawie by dodać możliwości gminom wypowiedzenia najmu lokatorom mieszkań socjalnych tym " dobrze zarabiającym".
      Nie potrafię znaleźć linka gdyż informacja jest stosunkowo świeża.

Powiedz też dziecku że były pracodawca zatrudniał po każdej imprezie z dużą ilością C2H5OH oraz Clupea harengus z zakazanym dodatkiem niejadalnym

• skalar2011 Re: Demagogia i populizm twoje sukiero 03.04.11, 11:21
        sukiero jak nazwaleś tych zwolnionych z UM? ,,stare śmieci,, pięknie to dokladnie opisuje sposób w jaki ta ekipa traktuje ludzi zamieszkujących nasze miasto, przyklaskujesz zwolnieniom w UM, szafujesz hasłami demagogii i populizmu a to przeciez ta ekipa nic innego nie robi jak mydli oczy mieszkancom naszego miasta,
        Zwolnienia w UM, przyjęcia i tworzenie kosztownych stanowisk w mops, w ZAZ, przecież rzekomo kasa jest pusta to kto za to zapłaci?
        przecież w placowkach podległych mops też za jej dyrektorowania kierowników pomianowano na dyrektorów, ustanawiano wicedyrektorow, budżety mops byly ogromne więc kręcono koszty oby więcej.
        Czy nie wydaje ci się że takie ,,gospodarowanie ,, przyczyniło się do obecnej sytuacji miasta a teraz dalej robi to samo, czyżby już stołków zabrakło ?
        • robertdebruss Re: Demagogia i populizm twoje sukiero 03.04.11, 11:46
          niestety są na świecie i tacy wredni ludzie, że nie dość, że wykopią człowieka z pracy to jeszcze jak się dowiedzą że stara się o prac e w innym mieście to dzwoni tam podjudzając do niezatrudnienia takiej osoby. Ciepło,ciepło. Wiosna idzie.
          • 1sally Re: Demagogia i populizm twoje sukiero 03.04.11, 12:06
            zgadza się robercie są tacy ludzie, na szczęście od grudnia nie ma ich już przy władzy.
      • jv-s Re: Demagogia i populizm 03.04.11, 20:51
        Człowieku ubogi jesteś w swojej wiedzy a populizm i demagogia bije z Twojej strony. Odsyłam do mojego postu:
        forum.gazeta.pl/forum/w,261,123831302,123880782,Re_doswiadczenie_w_cenie.html
    • 1sally Re: nasza OdNowa a 100 porzuconych 03.04.11, 12:15
      zawsze żal ludzi, którzy tracą pracę i dla żadnego pracodawcy nie jest to łatwa decyzja (ups sorry za wyjątkiem byłego prezydenta który zatrudniał i zwalniał w zależności od tego co mu się w nocy przyśniło). TYM LUDZIOM NAJWIĘKSZĄ KRZYWDĘ ZROBIŁ CZŁOWIEK KTÓRY ICH ZATRUDNIŁ WMAWIAJĄC ŻE ASYSTENTKI SEKRETAREK I ASYSTENCI ASYSTENTÓW IT. są niezbędnymi fachowcami ( w większości spokrewnionymi z ludźmi powiązanymi z prezydentem). Teraz szok bo zwolnienia?? ludzie byliśmy pośmiewiskiem wśród innych miast, gdzie ludzie jako anegdotę opowiadali, że w Rudzie Śląskiej za chwilę będzie jedno miejsce pracy Urząd Miasta i większość mieszkańców będzie tam pracować (były jeszcze inne anegdoty ale one dotyczyły już "mądrości" wygłaszanych przez AS).
      • robertdebruss Re: nasza OdNowa a 100 porzuconych 03.04.11, 12:37
        Wiesz Sally czasami zastanawiam się czy ty naprawdę jesteś zdrowa na umyśle, Twoje logiczne myślenie jest chyba na etapie embrionu. Masz się z czego cieszyć, że twoja pani wywala ludzi na lewo na prawo,że ludzie będą stać w kolejce po zasiłek. Że ludzie nie będą mieli co do gara włożyć. Twojej pani i tobie daleko do logicznego myślenia w rozwiązaniu problemu przerostu zatrudnienia. Zawsze można było zmniejszyć ilość godzin. Są, jak już powiedziałem niestety na świecie tacy, którym sprawia to satysfakcję, dokopać komuś, sponiewierać, doprowadzić do tragedii, sami zapominają jak to z nimi było, czasami zastanawiam się czy nie słusznie ?. Dlatego nigdy nie będę po waszej stronie, nigdy bo jesteście najgorszym gatunkiem człowieka. Homo Wredylis Mściwus
    • waple Re: nasza OdNowa a 100 porzuconych 03.04.11, 12:28
      Twoje rozumowanie, to jak nie masz pracy to w UM cię przyjmą. Zwiększyć budżet MOPS, to znaczy tym co już są bez pracy nie pomagać? Małostkowy jesteś. Każdego szkoda i jak są bez pracy pomagać i to bez względu na wykształcenie pochodzenie czy wiarę, takie jest moje zdanie.A MOPS wypełnia tylko swoje zadania.
      • skalar2011 Re: brawo robercie świetne 03.04.11, 14:03
        Robercie bardzo trafnie ująłeś sedno ,,rządzenia,, tej ekipy kto z nami na stanowisko, kto przeciw nam dokopać, zniszczyć.

waple ty chyba masz albo klapki na oczach, albo widzisz tylko to co chcesz widzieć a tesztę pod dywan, czyzby to była twoja filozofia życiowa.

Sally znów się wysilasz na te bzdury bez sensu,robert ma rację co do twojego poziomu- mniej niż zero, zrob nam tą przyjemność i zamilcz.
    • marynik Re: nasza OdNowa a 100 porzuconych 03.04.11, 18:29
      a dlaczego od razu taka grupa zwolnionych? Otóż to się nazywa 'Zwolnienia grupowe" i na to wyraźiły zgodę związki zawodowe. Z czym się to wiąże? - odprawy dla zwalnianych, bo wina "leży po stronie pracodawcy", odwołanie do sądu - w tym wypadku będzie bezzasadne, bo oglądając nowy schemat organizacyjny - to jak na dłoni widac - że "zlikwidowano" referaciki, a w nich stanowiska. No ćóż, to nie jeden urząd w rudzie zwalnia, bezrobocie w Polsce jest już od dawna. I jakoś nikt nie przejmuje się drugim człowiekem zwolnionym, często starszym wiekeim, jakoś tylko larmo się zrobiło w U.M. Oczywiście, że każdego cżłowieka szkoda, ale też myślę (jak tu poprzednicy), że największą krzywdę zrobił tym zwolnionym były prezydent, że ich zatrudnił w sobie znany sposób, a i oni sami sobie zrobili krzywdę jeśłi sądzili, ze juz posadki będa miec do emerytury. Jeśłi są po studiach, jeśłi są fachowacami to pracę znajdą. Z tego co tu wcześniej czytałąm, to zwolniono tych z krótkim stazęm pracy, bez jakiś porządnych kwalifikacji. A teraz propozycja dla zwolnionych - ludzie miejcie baczenie i interesujcie się tym, czy na wasze stanowisko, na wasze meijsce nie przyjdą inni, bo jeśłi tak - to możecie oddać sprawę do sądu, jeśłi wraz z waszym zwolnieneim podano przyczyne - likwidacja stanowiska, kto przyjał wasze obowiażki. Będziemy obserwować czy obecna P. Prezydent bedzie po czasie przyjmowac do pracy.
      No i głowa do góry - bo praca jest, tylkoja trzeba poszukać i to samemey a nie po znajomości, bo tak to się kończy właśnie.
      • mc-6-99 Re: nasza OdNowa a 100 porzuconych 03.04.11, 22:02
        Dlaczego osoby będące po studiach, tj. mające kwalifikacje, mają być mniej żałowane niż inni. Słyszałem o przypadku, że w jednym z Wydziałów zwolniono 3 młode osoby, zaś pozostawiono "emeryta". Rozumiem, że zgodnie z takim tokiem myślenia postąpiono jak najbardziej słusznie, tzn. należy pozostawić osobę która i tak ma dochód, zwolnić zaś osoby na dorobku? Dobrze myślę?
        • ktos33dwa Re: nasza OdNowa a 100 porzuconych 03.04.11, 23:04
          napewno masz na myśli wydział Dróg i mostów.
          A Ponadto jedno jest pewne tak jak za AS rozniosło się donoszenie i politykerstwo to jeszcze długo konieczna będzie miotła. kto donosił lub był "dyspozycyjny" ten awansował
          • jv-s stawiamy na kwalifikacje i doświadczenie 04.04.11, 21:26
            Jak się okazuje bardzo panią Sekretarz zaniepokoił wpis dotyczący wzięcia pod skrzydła „najbardziej” wykształconej, wykwalifikowanej i zasłużonej pracownicy w wydziale zarządzania kryzysowego - szczegóły kwalifikacji, link: forum.gazeta.pl/forum/w,261,123831302,123880782,Re_doswiadczenie_w_cenie.html
            że wykonała od razu telefon do zastępcy naczelnika, o czym nie omieszkał powiedzieć dzisiaj podwładnym. Tyle że rozmowa nie dotyczyła zwolnienia tej pani w związku z tym że ktoś panią Sekretarz zrobił w bambuko i dania szansy komuś innemu posiadającemu wystarczające kwalifikacje a wręcz dochodzenia, kto mógł to napisać, bo przecież to nie błąd, to jakaś farsa.
            Ale wiemy skąd taki wpływ zastępcy na Panią Sekretarz. Jak poiformował zebranych w trakcie bronienia podwładnej przypomniał Grażynce jak dzwoniła do niego i płakała „co teraz będzie, gdy zwolnili panią Dyrektor?”.Pocieszał. Ale tylko przez telefon, bo przy Andrzeju klaskał. A pisze dlatego o pocieszaniu, bo pani tak szlachetnie awansowana, też nic innego od trzech lat nie robi jak tylko parzy kawe i pociesza w rozterkach życiowych zastępce, który zresztą też tylko tym żyje i się zajmuje. Ale na pewno pisze tutaj bzdury, bo nowa władza rozmawia z pracownikami i w pełni ma świadomość kto zasługuje na awans, a kto na zwolnienie. Szkoda tylko, że zamurowali dzwi do swoich gabinetów a sezam otwiera się tylko dla wybrańców nie wiadomo jakim cudem namaszczonych, skoro tak fałszywych.
            Pani „pełne kwalifikacje” ma na pewno gorszą sytuacje życiową od samotnie wychowujących matek; mąż emeryt górniczy a dzieci pracują w urzędzie.
        • siwus2011 Re: nasza OdNowa a 100 porzuconych 06.04.11, 08:06
          Tak, zostawiono w jednym z wydziałów emeryta uzuasadniając, że jest fachowcem, Taki z niego fachowiec, że komputera nie potrafi włączyć, inni za niego pracują, ale cóż znajomy pana M.
    • miglanc_pl Re: nasza OdNowa a 100 porzuconych 06.04.11, 09:32
      Po analizie wszystkich za i przeciw stwierdzam że poznałem przyczyny tej czystki .Zwalniając tylu pracowników dokłada pracy dla swej dziatwy w MOPSIE ,aby ktoś czasami nie posądził MOPSIAKÓW o brak zajęć,bo trzeba byłoby ich także zredukować.A zarazem stwarza sobie przedpole do powrotu na stare śmieci,ale tylko jako petentka, bo z takimi wynikami nawet zasiłek jej nie obejmie chyba na spłacanie pokrzywdzonych przez jej ODNOWE.Reasumując!!! dejcie se yno pozór czasami ciepnięty guzilol wraca bergą.
    • rower444 Re: nasza OdNowa a 100 porzuconych 07.04.11, 09:25
      Pracownicy którzy byli teraz zwolnieni opowiadali jak to wyglądało, istna maskarada. Wzywani stawiali się po 3 osoby przed oblicze wiceprezydenta P., pod drzwiami stało 3 funkcjonariuszy Straży Miejskiej (wypada po jednym na petenta który tam wchodził) dostawali zwolnienie do rączki i następna 3 była wzywana. Brakowało tylko żeby funkcjonariusze Straży Miejskiej robili przed wejściem rewizje, prześwietlenia albo machali pałami bo mógłby się ktoś zamachnąć na demokratycznie wybraną władzę. Pewnie w razie zamieszek lub jakowegoś buntu mieli swoim służbowym ciałem zasłonić pana P. ale mieli mieli pecha , zwalniani mieli więcej kultury niż władza która jak widać trzęsła portkami. Brakuje tylko do całości żeby szanowna starsza pani wprowadziła godzinę policyjną w mieście a może to już jest państwo policyjne a ja o tym nic nie wiem, może pisali o tym w gazecie WR ???????
      • gejsza10 Re: nasza OdNowa a 100 porzuconych 07.04.11, 09:59
        rower444 napisał:

> Pracownicy którzy byli teraz zwolnieni opowiadali jak to wyglądało, istna maska
        > rada. Wzywani stawiali się po 3 osoby przed oblicze wiceprezydenta P., pod drzw
        > iami stało 3 funkcjonariuszy Straży Miejskiej (wypada po jednym na petenta któr
        > y tam wchodził) dostawali zwolnienie do rączki i następna 3 była wzywana. Brako
        > wało tylko żeby funkcjonariusze Straży Miejskiej robili przed wejściem rewizje,
        > prześwietlenia albo machali pałami bo mógłby się ktoś zamachnąć na demokratycz
        > nie wybraną władzę. Pewnie w razie zamieszek lub jakowegoś buntu mieli swoim sł
        > użbowym ciałem zasłonić pana P. ale mieli mieli pecha , zwalniani mieli więcej
        > kultury niż władza która jak widać trzęsła portkami. Brakuje tylko do całości ż
        > eby szanowna starsza pani wprowadziła godzinę policyjną w mieście a może to już
        > jest państwo policyjne a ja o tym nic nie wiem, może pisali o tym w gazecie WR
        > ???????
        Cala to ODNOWA jest wielką maskaradą!Ta pseudowladza niema nic wspolnego z demokracją.Ja nazwalabym to samowolą i wolną amerykanka.Krotko, arogancja, chamstwo i zemsta pt. rzad dusz!!
        • sukiero śmigus dyngus 07.04.11, 10:25
          Dla POmawiaczy proponuję to artykuł - tyle osób straciło pracę Nie przesadzajcie w tyk wpisach
          • skalar2011 Re: śmigus dyngus 07.04.11, 16:06
            sukiero powinieneś zdjąć różowe okulary przez ktore patrzysz na poczynania odnowy!!!
          • g-48 Re: śmigus dyngus Strona jest olana. 07.04.11, 18:25
            Nie znaleziono strony o podanym adresie.
    • hynio59 Re: nasza OdNowa a 100 porzuconych 07.04.11, 21:06
      Aż tak byłeś związany z POprzednim preciem? Ale to wstyd tak jęczeć, gdy nie biją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka