Dodaj do ulubionych

Co to ma być?

23.05.11, 16:50
W pałacyku na Halembie, po zdjęciu, tak mi się wydaje, ma być jakiś instytut Kańskiego.Zadałem pytanie o tą osobę na forum rudaslaska, kto to jest, jakie zasługi dla miasta i cisza.Nie bolało by tak, ale pytałem kilka osób i to wykształconych o jego zasługi dla miasta, ale nie znają.Dziwi bardziej,że mieszkańcy , czyli Rudzianie wydają na remont miliony a wynajęte to ma być za friko.Spółdzielnia chciała to sprzedać, na cele zdrowotne, ale spółdzielcy postanowili to przekazać miastu a miasto po wyremontowaniu,udostępnić młodzieży na kulturę i co? Po pierwsze jest to niezgodne z przekazaniem, podrugie niby bieda w mieście aż piszczy a rozdaje się znowu miliony? Było bagno, ale w takim wypadku jeszcze w większe bagno wchodzimy. Nie ma finansów na nic a tu proszę, tak się traktuje naszą młodzież? To woła o pomstę do nieba! Miały tam mieć miejsce, zespoły, kółka zainteresowań, pograć w szachy czy skata a tu masz? Nawet nikt nie raczy przedstawić tej osoby, gdzie mieszkała, jej zasług. ODnowa? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • fast-kajfasz Re: Co to ma być? 23.05.11, 17:16
      Hym.... No to niech ci się wydaje. Albo jest tak albo nie?
      • jankolodziej Re: Co to ma być? 23.05.11, 20:39
        Rudzianie to mądrzy podatnicy, wiedzą na co warto ich podatki wydawać. Pewnie wiele dobrego przyniosą im codzienne, tłumne wizyty w gabinecie Karskiego. A jaki przykład dla Warszawy! Tam trzeba dzieciom tłumaczyć nawet skąd bierze się wiatr, budować w tym celu jakieś specjalne centra, a u nas proszę: kilka groszy z podatków a jaki prestiż! A jaka kultura, a jakie miłe spędzanie czasu! Szczęśliwi ci halembianie ... taki piękny prezent od władz miasta. Pewnie już na Dzień Dziecka.
        • marynik Re: Co to ma być? 23.05.11, 21:23
          Jeden z radnych (K.M.) lobbował za utrzymaniem szkoły ponadgimnazjalnej, motywując to PRESTIŻEM dla tej dzielnicy.(mimi iz szkoła sie kurczy i nie jest "rentowna") to przensząc z Rudy na Halembę Instytut Karskiego - Halemba będzie miłą większy prestiż. Tylko pogratulować radnemu, że jego marzenie się spełni, a to jeszcze nei koniec z prestiżem, bo jak bedzie czynny kompleks basenów - to dopiero będzie prestiż dla dzielnicy. Panie Radny K.M. o większych prestiżu nie Pan już nie marzy.
          • erudzianka Re: Co to ma być? 23.05.11, 21:53
            Dzielnica Ruda jest zapomniana przez wszystkich, nawet przez radnych mieszkających na jej terytorium. Liczy sie Halemba, Wirek itp itd, w Rudzie tylko dziur w jezdniach przybywa, przykre :(
    • mie_cio Re: Co to ma być? 23.05.11, 22:44
      Karski (nie Kański!!!) ma pewnie takie same zasługi dla Rudy Śląskiej jak Kopernik dla Warszawy. A jednak w stolycy wybudowali Centrum Nauki "Kopernik". Bo tu nie o zasługi idzie, ale o propagowanie pewnych idei - w przypadku rudzkiego Instytutu - idei dialogu i tolerancji (choć moim zdaniem u nas w mieście tego brakuje w szczególności). Na pewno pani Dziedzic powinna być objęta opieką tego Instytutu, bo u niej akurat z tolerancją i dialogiem krucho... A Karskiemu odmówić zasług nie można. No chyba, że ktoś jest antysemitą, to z Karskim będzie mu nie po drodze. Jak ktoś nie wie, kim był Karski, to odsyłam do: pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Karski
      • pawel.k.2 Re: Co to ma być? 23.05.11, 23:15
        Nie przypisujcie pani Prezydent tego Instytutu ani OTI bo to wielki nasz Prezydent wymyslił
        • erudzianka Re: Co to ma być? 23.05.11, 23:32
          Ten Instytut jest wielką szansą dla miasta, które jest pustynią w wielu dziedzinach, są ludzie, którzy chcieli to zmienić ale napotykają na same problemy. Dziwię się, że obecna władza nie chce wykorzystać tego co dobre dla mieszkańców opętana jakimś szałem niszczenia wszystkiego czego sama nie wymyśliła. Żyje już tyle lat i teraz widzę wyraźnie, że nasze miasto staje się bardzo nieprzyjazne dla mieszkańców. Mieszkańcy są potrzebni wyłącznie do oddania kasy z podatków i oddania głosów w wyborach. Nie ważne jaka opcja, nasi radni udowadniają to na co dzień, że jeśli czegoś się podejmują to najpierw dobrze kalkulują czy im się to opłaca i czy przysporzy im to głosów w kolejnych wyborach. Żal serce ściska jak porównamy nasze miasto z innymi :( Szkoda
      • waple Re: Co to ma być? 24.05.11, 07:45
        Przeczytałem z uwagą, zasługi Karskiego, no i ok.Ale co ma piernik do wiatraka, pałacyk miał służyć młodzieży, taki był warunek przekazania do UM.Niby bieda w mieście, miliony na remont a tu instytut kogoś co 40 lat po wojnie wykładał na obczyżnie. Co ma do tego Ruda, co mają do tego nasze pieniądze, ładujemy miliony w nasze pociechy w dobie kryzysu a naszą krwawicę oddaje się komuś za friko.Łagodnie mówiąc to skandal, bo to jedyny ośrodek kultury w tej dzielnicy, zlikwidowano nawet kino. Pomniki stawiajmy jak będziemy mieli co jeść,a tu zabiera się strawę dla ducha najmłodszym.
    • miglanc_pl Re: Co to ma być? 24.05.11, 09:38
      " w-pale"się mieści ?? !!! - do Rudy Śląskiej mieli przyjeżdżać młodzi ludzie z całego świata, by tu uczyć się tolerancji. Naszemu miastu też się coś należy ,a o historii instytutu można poczytać tu: katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,6343578.html. Jak ktoś zapomina lub nie wie kto to był Karski niech spyta pani Kayi Mireckiej-Ploss. "Dziołchy ze Śląska".A odnośnie przeznaczenia pałacyku , najlepiej tam jeszcze jedną piwiarnię otworzyć, dla tych którym dyskusja na tym forum nie służy.
      • najlepszy.boleklolek Re: Co to ma być? 24.05.11, 11:33
        hehe a Ty byś chciał przyjechać do wujka AS-a ?? bo ja bym się bronił od tego .
      • waple Re: Co to ma być? 24.05.11, 12:39
        Do miglanc:
        Młodzi ludzie tu mieli przyjeżdzać z całego świata, pytam się po co? Pokazywać im mamy pozamykane , elektrownie, kopalnie, bo co więcej? Przekazanie pałacyku było jasne, remont i oddać go młodym ludziom na ośrodek kultury,koła zainteresowań, zespoły młodzieżowe, małą kawiarenkę. Pamiętam jak to miejsce tętniło kulturą.Doba kryzysu, miliony z kasy miasta na remont a władza urządza sobie samowolkę i kpi z nas w żywe oczy.Uczyć to najlepiej w szkole, bo taki jest tok prawidłowego myślenia.A co do piwiarni to jest ich bez liku, jak lubisz a nie masz to Ci postawię. Głodnemu chleb na myśli. I jeszcze jedno, piwiarnie też są potrzebne, z monopolu są największe zyski, w przeciwnym wypadku płaciłbyś wyższe podatki a tak z tego są zasilane wojsko, policja itd.No i o ile popierasz łamanie prawa przez nasze najwyższe władz, to nie mamy o czym dyskutować.Przy przekazywanie tego obiektu do UM, jasno był określony cel, służyć młodzieży tej dzielnicy.I tu nie ma kompromisu i zgody na inność.Pozdrawiam.
        • jankolodziej Re: Co to ma być? 24.05.11, 16:08
          Wypowiedź miglanca trzyma się kupy. Młodemu człowiekowi najlepiej różne rzeczy ilustrować przykładami. Instytut dialogu. No to właśnie w Rudzie Śląskiej zobaczą, jaka jest różnica pomiędzy dialogiem obiecywanym, przedwyborczym, a smutną rzeczywistością. Do czego prowadzi dialog mopsowo-śmieciowy.
        • waple Re: Co to ma być? 24.05.11, 17:22
          Coś mi się wydaje,że zaczyna się początek końca tej władzy, nie można mówić tak a robić inaczej.Jutro jest dzień sprzeciwu wobec polityki,tej szeroko rozumianej i myślę,że i lokalnej.Nie będę nawoływał do zebrań bo jest już za niyskoro, ale co się odwlecze to nie uciecze. No i zapraszam na Halembę władze naszego miasta na spotkanie z mieszkańcami tej dzielnicy, serdecznie zapraszam!
          • nick_na_raz Re: Co to ma być? 24.05.11, 20:21
            katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,9178226,Karski_za_drogi__Ruda_Slaska_szuka_oszczednosci.html
            to raz. a dwa - jaki halembski pałacyk? przecież to muzeum miało być w r-1?
            • waple Re: Co to ma być? 24.05.11, 21:58
              Do: nick na raz.
              Dzięki za ten link.Dużo wyjaśnia, ale jak sobie może pozwolić jakiś dziennikarzyna pisać i stawiać w ten sposób Prezydenta naszego miasta, p.Karski urodził się w Łodzi, 40 lat pracował w stanach,czy tam go nie chcą? Ja temu panu nic nie ujmuję z jego zasług.Ja tylko domagam się przeznaczenia tego obiektu zgodnie z wolą tysięcy Halembian,czyli na ośrodek kultury młodzieży tej dzielnicy.To jedyne takie miejsce na tej pustyni kulturalnej. Przy okazji chciałem przeprosić tych, co ich nieświadomie obraziłem.Ale przedstawione niby fakty przez dziennikarza opisującego,że prezydent miasta taką decyzję już podpisała okazały się na szczęscie nieprawdziwe.Wyczytałem to na portalu miejskim rudaslaska com.pl, to co miałem nie wierzyć, jeszcze raz przepraszam, nie kosztem naszych dzieci.Pozdrawiam.
              • erudzianka Re: Co to ma być? 24.05.11, 22:50
                Niestety decyzja zapadła umowę podpisano. Znowu przegrała Ruda 1.
                www.rudaslaska.com.pl/p,s,200120,o,listing_informacji,id_kat,200274,id_informacji,745481.html
                • miglanc_pl Re: Co to ma być? 25.05.11, 10:09
                  "a władza naszą krwawicę znowu rozdaje za friko",krwawili to za czasów p.Karskiego teraz sobie stołki porozdawali."Wpale" się nie mieści pisać takie brednie : "A tak w nawiasie, kto stawia naszego Prezydenta w takiej sytuacji?" -cytat tego Pana z innego forum. A co panią P.R.Śl. ubezwłasnowolnili ,takie decyzje jak władza !!. A najlepiej w "Halembskim Zameczku" filia MOPSU + klub nocny dla starszej !! młodzieży i wszyscy mają to co chcieli !! ROZRYWKA + KULTURA + ZAGOSPODAROWANE (krwawe) złotówki podatników.
                  • waple Re: Co to ma być? 25.05.11, 12:38
                    miglanc_pl napisał:

> "a władza naszą krwawicę znowu rozdaje za friko",krwawili to za czasów p.Karski
                    > ego teraz sobie stołki porozdawali."Wpale" się nie mieści pisać takie brednie :
                    > "A tak w nawiasie, kto stawia naszego Prezydenta w takiej sytuacji?" -cytat te
                    > go Pana z innego forum. A co panią P.R.Śl. ubezwłasnowolnili ,takie decyzje jak
                    > władza !!. A najlepiej w "Halembskim Zameczku" filia MOPSU + klub nocny dla st
                    > arszej !! młodzieży i wszyscy mają to co chcieli !! ROZRYWKA + KULTURA + ZAGOSP
                    > ODAROWANE (krwawe) złotówki podatników.
                    Dajmy spokój już p. Karskiemu.Urodził się w Łodzi, po wojnie pozostał w USA, zmarł w Izraelu, niech mu ziemia lekką będzie.Patriota- polski.oRudzie przez całe życie nie słyszał. Doba kryzysu, remontujemy za miliony i mamy rozdawać i utrzymywać? Pałacyk został przekazany miastu na warunkach kultura dla młodzieży tej dzielnicy, tak się wypowiedziały tysiące Halembian nie ja.To jedyne miejsce dla odnowy tego co tam było.Zespoły muzyczne, taneczne, kółka zainetesowań, gry warcaby, szachy, skat.Była i mała kawiarenka. I nie pisz,że to brednie.W tej chwili to pustynia kulturalna tej dzielnicy.I myślę, że teraz się to zmieni.A te stołki co piszesz to miały być chyba dla Ciebie, zazdrość czy co? Pozdrawiam.
                    • zajec_pagadi Re: Co to ma być? 25.05.11, 16:39
                      Waple ty sie wreszcie zdecyduj czy jesteś za czy jesteś nawet troche przeciw. Bo albo cie trzepie potężna skleroza, albo zachorowałeś na rzadką i groźną chorobę t.j. kociokwik pospolity. Przez ostatnie dzisięć lat w naszym pięknym powiecie zdiagnozowano tylko trzy przypadki tej francy. U Zbyńka Konowalskiego, Teda Chowanego i dochtora Śmieszkowicza. I pamiętaj waple jak dzwonią z centrali Porozumienia dla Swoich Przyjaciół to musisz koniecznie stać, kłaniać sie nisko i pisać co każą. O takich przypadkach Sztaudynger pisał:"łatwo ci zachować twarz, gdy kilka na zmianę masz".
                      • waple Re: Co to ma być? 25.05.11, 17:41
                        Moje wachanie wynikało z tego,że jeden link wyglądał tak a drugi wręcz przeciwnie. Takie mi podsyłano, ale z tym koniec, sprawdziłem sobie i teraz jestem pewien. Nie ma jeszcze decyzji co dalej.Co do mojego zdrowia to dziękuję za troskę, ja już jestem po poważnej operacji i nie na głowę tylko prawe płuco, na tomiast Ty nie wywołuj wilka z lasu bo ona może Cię dotknąć. Jak zrozumiałeś skąd u mnie te wachanie to dobrze. Tyle w temacie. Pozdro.
                      • volwer Re: Co to ma być? 25.05.11, 21:19
                        zajec_pagadi napisał:

> Waple ty sie wreszcie zdecyduj czy jesteś za czy jesteś nawet troche przeciw. B
                        > o albo cie trzepie potężna skleroza, albo zachorowałeś na rzadką i groźną choro
                        > bę t.j. kociokwik pospolity. Przez ostatnie dzisięć lat w naszym pięknym powiec
                        > ie zdiagnozowano tylko trzy przypadki tej francy. U Zbyńka Konowalskiego, Teda
                        > Chowanego i dochtora Śmieszkowicza. I pamiętaj waple jak dzwonią z centrali Por
                        > ozumienia dla Swoich Przyjaciół to musisz koniecznie stać, kłaniać sie nisko i
                        > pisać co każą. O takich przypadkach Sztaudynger pisał:"łatwo ci zachować twarz,
                        > gdy kilka na zmianę masz".
                        Smieszkowicz jeszcze dodatkowo dotkniety jest telepawką pospolitą
                        po prostu jak mu przypominają o jaka kase dla kolegów dochtorów walczył z poprzednim prezesem ,jak mu teraz mówią wypłac to dyrektorze ..to go telepie,nie ze złości,tylko z niemocy,bo myśli ,myśli i przypomnieć sobie nie może tych bajońskich sum(pielegniarkom tez cos miało skaponac-pamietam co 2 lata temu obiecywał) jakie szpital miał nam wypłacić!!
                        a kasy u mas jak na lekarstwo i dlatego
                        telepawka pospolita z niemocy codziennejj
                        u Smieszkowicza dodatkowo sie objawiła.
    • waple Re: Co to ma być? 26.05.11, 14:16
      Oglądałem dzisiejszą sesję RM. No i potwierdziło się, p. Prezydent przekazuje nieodpłatnie pomieszczenia w pałacyku na Halembie ins, im. Karskiego.Przybliżając osobę karskiego, to urodził się w Łodzi, 40 lat pracował w Stanach Zjednoczonych, zmarł w Izraelu.A nasza młodzież znowu kilka lat poczeka, podpisała już o remoncie 2-go piętra. Wstyd i hańba i jeszcze z naszej kiesy mamy to opłacać.Tam go nie chcą, a w Rudzie jeszcze za to zapłacimy. Tak się nasze władze przejmują przyszłością naszego miast.Jeszcze raz kategoryczne nie, nie ,nie! Tak na marginesie, proszę nie mówić,że nie ma pieniędzy na nic.Nie ma dla mieszkańców i ich najmłodszych.Kontaktowałem się jeszcze z sekretariatem p. Prezydent i oświadczono mi,że decyzji jeszcze w tej sprawie nie ma.I komu tu wierzyć, no komu?
      • volwer Re: Co to ma być? 26.05.11, 14:25
        no kłamią jak z nut,od samego poczatku kampani wyborczej.
        niektórzy dopiero teraz to zauważyli.lepiej póżno niż wcale.
        • waple Re: Co to ma być? 26.05.11, 16:16
          Dalszy tok mojego myślenia, może się mylę? O ile by żył pan Karski poprosił bymo rezygnację z tego miejsca na czas remontu tego następnego piętra,może by się zgodził, tym bardziej,że nie miał nic wspólnego z Rudą Śląską.Nie ma co ukrywać,że był Zydem.Powiadomił świat co się działo z jego nacją, podczas 2-ej wojny i to jego zasługa i oddaję mu cześć.Ale tu jak mi się wydaje jest gra o ciepłe posadki a my mamy za to płacić.Teraz wynika sprawa już chyba dość głośna,że my Polacy jesteśmy złodziejami, bo pokradliśmy im majątki.Ja nic nikomu nie ukradłem i złodziejem nazywać się nie dam.Są niezależne sądy, niech kierują sprawy do tych organów i tyle. Nie wiem na co czekają na ustawy, złodziej pod sąd i tyle.Szkoda tylko naszych dzieci. Iostatnia sprawa, jakim trzeba być człowiekiem, aby tak inteligentny naród jak Niemcy chcieli wytępi tę nację, czyli musieli mieć z nimi jakieś diabelskie doświadczenia. A ja poproszę jeszcze p. Prezydent ,aby ten instytut poczekał a nie nasze dzieci na remont tego do remontu piętra, tyle jeszcze mogę.Inna sprawa czy nie zostało naruszone prawo, bo mieszkańcy przekazując pałacyk miastu, podali określony cel jego użytkowania i ta sprawa musi być zbadana! Halemba to duża dzielnica, i jeszcze większa pustynia kulturalna. Pozostały festyny, jak dopisze pogoda. Pozdrawiam.
          • volwer Re: Co to ma być? 26.05.11, 16:33
            brr ..co ty wypisujesz o jakiejś racji niemców w tepieniu narodu wybranego
            to juz troche za daleko zaszło.tak nie wolno.
            Pałacyk jest miejski wiec miasto z nim zrobi co zechce.poroblem polega na tym ,zeby władza potrafiła brac odpowiedzialnosc za słowa,które wypowiada w kampanii wyborczej i nie tylko.
            a tu mamy same kłamstwa!!
            Ktos podjął decyzje o Instytucie Karskiego (AS),był juz dyrektor tego przybytku -ale najjaśniejsza go wywaliła bo był od AS
            teraz znowu najjasniejsza ze zbolała miną do złej gry chce wbrew zapewnieniom swoim robic Instytut bedzie -znowu rzeczywistosc okazała sie inna od wizji przedwyborczej.
            tak nawiasem mówiac pomysł zeby u nas w mieście organizowac spotakania młodzieży z całego świata nie jest wcale głupi,a to czy ktos jest obrzezany czy nie to jego prywatna sprawa.
            • marynik Re: Co to ma być? 26.05.11, 19:13
              Instytut Karskiego ma (miał) swoja siedzibę w Rudzie ŚŁ. 1 w zabytkowej willi przy ul. Mickiewicza, za remont której zapłacilismy (za rządów A.S.) ponad 2 miliony zł. Widać willa jest teraz potrzebna na inne cele - tylko na jakie? A może bedzie do sprzedaż? skoro tak nam brakuje kasy ? Tak czy siak gdzieś się podziac muszą, choć od samego początku tworzenie Instytutu w naszym mieście było tylko jedna wilka 'propagandą" i robione na pokaz. Kto zawita z wielkiego śwaita do Rudy, jak młodzież, co już do tej pory Insytut zrobił? O tolerancji to uczymy nasze dzieci w szkole no i w domu, nie trzeba do tego Instututu. Jeśłi jeszcze ten Instytut zarobi na siebie i nie trzeba będzie dokladac z miejskiej kasy - to niech sobie będzie. Może nie zajma calego pałacyku na Halembie a wystarczy im tylko 1 izba na urzędowanie, no chyba, że 2 , bo ponoc przypłynęły już jakieś mable Karskiego z jego gabinetu i będzie je można podziwiać, rownie dobrze można taką izbe jego pamięci utworzyć w naszym miejskim muzeum, żeby je troche odświeżyć ze starych ekspozycji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka