1802ef 30.01.12, 14:01 kto wie coś na temat o/okulistyki w Goduli, wieść niesie, że musieli wyzerować oddział bo nie dostali kontraktu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jankolodziej Re: okulistyka 30.01.12, 15:44 Ano nie dostali. Brak kwalifikowanych w okulistyce pielęgniarek. Według wymogów, określonych przez NFZ, w naszym województwie są podobno tylko trzy takie Panie. Osobiście nie życzę sobie, by kontrakty na opiekę zdrowotną nade mną zawierał NFZ. Wnioskuję przywrócenie do życia Śląskiej Kasy Chorych, która będzie dysponowała składkami mieszkańców Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
22burza Re: okulistyka 30.01.12, 17:58 ja też,bo jak na Śląsku się polepsz to zawsze przyjdzie ktoś co to sp..... No a co z pacjentami co mają zaczęte leczenie długoterminowe ? Odpowiedz Link Zgłoś
bad_and_ugly Re: okulistyka 30.01.12, 20:18 "Wnioskuję przywrócenie do życia Śląskiej Kasy Chorych, która będzie dysponowała składkami mieszkańców Śląska." I bardzo dobrze wnioskujecie Panie Janie! Tela, że jo niy mom pewności, co minister od zdrowio czytajom nasze forum i wnioskować na forum to może być tak choćby łodwołać się... z łokna. A faky faktym - za Sośnierza to boła nojlepszo rkch... I komu to zawodzało? Odpowiedz Link Zgłoś
1802ef Re: okulistyka 02.02.12, 22:17 kto zajmie się tym, że 140 tys. miasto nie ma okulistyki, może Posłowie coś zrobią dla zdrowia swoich wyborców ?Konia z rzędem temu kto załapie się na leczenie na Ceglanej w Katowicach, a tylko kilka klinik w naszym województwie ma kontrakty, a więc co robić, a może NFOZ założył hodowlę psów przewodników i musi je teraz zatrudnić, ciekawe czy na karmę też dają ? Pytanie do dyr. NFOZ-u "gdzie i kiedy w Polsce były licea pielęgniarskie profilowane ?" w Polsce pielęgniarki zawsze były poliwalentne, specjalizowały się podczas pracy na danym oddziele, a większy stopień wtajemniczenia uzyskiwały na różnych kursach dokształcających np. instrumentariuszki, pie. środowiskowe.Jedynie psychiatria miała kilka szkół o kierunku psychiatrycznym i to tylko w tych miastach gdzie były duże szpitale psychiatryczne. Pytam więc co to za argument "brak pielęgniarek okulistycznych" niech te pracują tak długo az następne kandydatki nauczą się zakraplać oczy ,bo inne zabiegi (zastrzyki , kroplówki, opatrunki), robi się na wszystkich oddziałach tak samo, a te konkretne pielęgniarki z okulistyki rudzkiej robiły to akurat bardzo dobrze i zawsze z uśmiechem. Komu to zawadzało ? Odpowiedz Link Zgłoś
volwer Re: okulistyka 04.02.12, 08:16 Geniusz Smieszkowicz nie pierwszy raz namieszal w NFZ - no i nie mamy kontrafktu na oko. Chodzą słuchy ze celowo- kontrakt z oka przerzucili dla Sliwy Gruszczynskiego- Kamrat ma poparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
sukiero Re: okulistyka 09.02.12, 13:09 nie tylko oni! www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mRfYx35Jblw#! Odpowiedz Link Zgłoś
volwer Re: okulistyka 09.02.12, 19:36 ale nasz oddział miał zawsze kontrakt.trzeba było byc mniej pazernym i nie dawac taaakiej ceny za punkt-no i pielegniarki tez trzeba. a teraz okulistyka zamknieta. Odpowiedz Link Zgłoś
zista Re: okulistyka 09.02.12, 20:06 Jest czas odwołań dla szpitali . Podobno Szpital złożył nową ofertę do Funduszu i może jeszcze nie wszystko stracone..... Odpowiedz Link Zgłoś
kastor74 Re: okulistyka 09.02.12, 21:40 Trzeba pomyśleć zanim walnie się taką głupotę. Niższa kwota mogła by doprowadzić jedynie do zadłużania oddziału, a tym samym szpitala. Jak się ktoś nie zna na ekonomice i kontraktowaniu to niech nie traci dobrej okazji i siedzi cicho. Radzę kliknąć czasem na podawane przez forumowiczów linki. Odpowiedz Link Zgłoś
22burza Re: okulistyka 09.02.12, 22:21 sukiero nas nie obchodzi kto jeszcze, my chcemy wiedzieć gdzie i kiedy możemy leczyć nasze oczy.Dla towarzystwa to tylko Cygan się dał powiesić.Pytam się co zarząd szpitala na to i jakie robi starania aby 140 tys. aglomeracja miała okulistykę, czy w tym miejscu też oszczędzacie na mieszkańcach ? Żenujące!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
volwer Re: okulistyka 10.02.12, 17:54 tych dwu miesiecy bez kontraktu juz nic nie zwróci ani pacjentom ani szpitalowi-a w nfz jest konkurs kto da lepsza oferte tego musza wybrac.skonczyły sie czasy kiedy kazdy dostawał kontrakt.kilka z naszych dziewczyn dorabuia w prywatnych firmach-tam wszyscy do nfz daja w konkursach mniejsze ceny BO CHCA DOSTAC KONTRAKT,a potem nadrabiaja to na innych zleceniach .ALE MAJA KONTRAKT.. a my mamy wizje rozwoju i smieszkowicza. a oczy leczyc mozemy w Katowicach ,mimo ze mamy taka wspaniała okulistyke na miejscu. Odnowa jest po prostu super.najlepiej niech podludki zrobia pikiete pod NFZ!! Odpowiedz Link Zgłoś
sukiero Re: okulistyka 10.02.12, 18:50 Tak, tak, szpital nie otrzymał kontraktu odwołać p. prezydent. Na dworze -20C odwołać Panią Prezydent. Ty jesteś jak Mc Gyver z igły zrobisz widły. ps. Mam trochę asfaltu i parę krawężników nie chcesz zrobić szpitalowi lądowiska dla helikopterów? A co powiesz na to - szpital rok wcześniej otrzymał na planowane kontraktowanie - o 10~15% mniejszy kontrakt - biorąc pod uwagę kryzys i wzrost cen tegoroczny kontrakt też będzie mniejszy ew. może się z innymi oddziałami bilansować na danym poziomie. W całokształcie prognozuję na 99% nie będzie taki sam. Do tego dochodzi wzrost cen leków - czyli podstawy działania szpitala. Stałe koszty osobowe. Wzrost cen energii. Chęć dorobienia sobie na komercji też nie przynosi założonych efektów bo - bo klient za biedny. Wiewiórki szczekają że szpital już nie pogłębia strat finansowych- ma trend dodatni. Nie gadajcie ciągle co Śmieszkowicz ma dać Wam ale co Wy możecie dać szpitalowi. Obudźcie się to już nie jest socjalizm szpitalem rządzi rynek i KSH. Odpowiedz Link Zgłoś
22burza Re: okulistyka 10.02.12, 20:28 sukiero,ty jak zawsze mędrkujesz, a znasz się na służbie zdrowia jak kot na kwaśnym mleku. Może mi powiesz gdzie między tymi krawężnikami i asfaltem zgubiłeś pacjenta ? Może mi wytłumaczysz co pacjenta obchodzą tendencje zwyżkowe czy zniżkowe szpitala ( a kto sprawdził ,że podawane wiadomości są prawdziwe ?) , pacjent jest ubezpieczony i chce być leczony i to tu w swoim mieście a nie "szlajać się po cudzych kątach", i za to jest odpowiedzialny zarząd szpitala niech nie bierze kwot z sufitu , tylko takie, które są realne, bo NFOZ-ie też nie siedzą durnie i wiedzą co ile kosztuje, a konkurencja nie śpi i nie zasypuje gruszek w popiele, a w tej walce ofiarami są Rudzianie i nie tylko P.Prezydent w to nie mieszaj, już dość namieszaliście, czas by byLo pomyśleć co zrobić dobrego dla tego Miasta i jego mieszkańców. Na takim lizusowstwie możesz się czsem przejechać jak przysłowiowy " Zabłocki na mydle" nie marnuj czasu i weź się do uczciwej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
robertdebruss Re: okulistyka 10.02.12, 21:13 Tak swoją drogą, co ten cudak właściwie wpierdziela się we wszystkie sprawy tego miasta, kim on jest, przecież już nie piastuje żadnej funkcji w UM a panoszy jakby był właścicielem całej Rudy.Chyba nikt mi nie powie, że taki z niego wielki społecznik i wszystko robi za darmo. Jeżeli on tak twierdzi, to srali muchy wiosna będzie i już uwierzyłem. Gdyby mu zależało na mieście i mieszkańcach to by robił jako radny a nie poszedł na ciepła posadkę za kokosy i to nie małe.Tylko na to czekał aż mu skapnie. Ludziom takiego pokroju zawierzono przed wyborami i niestety widzimy co jest. W mieście bida a temu się imprezki na 18 latek firmy zachciało,nam ceny wody w górę a oni paniska pełnym pyskiem i jeszcze włażą tam gdzie tylko może namieszać. Czas się obudzić i zacząć myśleć zdecydowanie drodzy rudzianie.W tym mieście jest masa młodych dobrze wykształconych osób, osób bez układów i bez pięcioków na ślepiach. Postawmy na młodych przegońmy te stare zasiedziałe od wielu lat sowy.Przecież widać, że nic dla tego miasta nie robią a jak już to ze strachu wszystko zaklepują. Czas wziąć miotły w garść i pozamiatać. To miasto i jego mieszkańcy nie zasłużyli na dmuchanych bohaterów typu, gdyby nie ja to nikt inny. Zróbmy coś dla miasta i samych siebie, zróbmy normalność. Nie ma ludzi nie zastąpionych, a co warci są obecni ? może przefiltrować po nazwiskach ich zasługi i głośno o nich powiedzieć. Powiedzieć jak zadbali o swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
marynik Re: okulistyka 10.02.12, 21:47 Dzisiejsza wizyta na okulistyce mojego znajomego Czas oczekiwania na zabieg - 2 lata ( termin wyznaczono w 2010 roku) Planowany zabieg zacmy - kwiecień 2012 r Czy zabieg sie odbędzie? Odpowiedź - Proszę pytać pod koniec lutego, nie wiadomo Ale możemy zrobic już nawet jutro - cena 3500 zł Człowiek pracował 45 lat, opłacał wszystko, co państwo nkazywało Ma wielkie szczęście, że nie korzytsał i nadal nie korzysta systematycznie ze służby zdrowia ( ma chłop szczęście) nadal pracuje jako emeryt i nadal opłąca wszystkei należne zobowiązania wobec państwa (łącznie ze skłądką rentową, choć na rentę już pójdzie, bo ma emeryturę) ijego skłądka zdrowotna wspomagał przez lata innych pacjentów i NFZ a teraz każe mu sie płacić taka forsę, bo ktoś zasrał kontrakt w naszym spzitalu No a skąd pracownicy okulistyki mają na wypłaty, jeśłi nie ma kontraktu i nic nie robią? Odpowiedz Link Zgłoś
sukiero Re: okulistyka 13.02.12, 00:00 marynik napisała: > Dzisiejsza wizyta na okulistyce mojego znajomego > > Czas oczekiwania na zabieg - 2 lata ( termin wyznaczono w 2010 roku) --To nie wina szpitala ani Pani Prezydent. > Planowany zabieg zacmy - kwiecień 2012 r --j.w > Czy zabieg sie odbędzie? > Odpowiedź - Proszę pytać pod koniec lutego, nie wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
22burza Re: okulistyka 13.02.12, 00:12 sukiero na wszystko jest możliwość, tylko jeszcze ten emeryt musi mieć na to pieniądze a skąd je wziąść nie wszyscy siedzą przy korytku.Wytłumacz mi ty wszystko wiedzący jak to może być; za kasa "już jutro" w szpitalu ,na szpitalnym sprzęcie ,szpitalne środki medyczne,szpitalne instrumentariuszki,szpitalne salowe woda, prąd a kasa do jedny kapsy.Czy to jest zgodne z prawem ? sprawdź to i daj odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
sukiero Re: okulistyka 13.02.12, 00:27 22burza napisała: > sukiero na wszystko jest możliwość, tylko jeszcze ten emeryt musi mieć na to pi > eniądze a skąd je wziąść nie wszyscy siedzą przy korytku.Wytłumacz mi ty wszyst > ko wiedzący jak to może być; 3500 /36 mcy =120 zł rata/mc nie uwierzę że nie ma 120 zł > za kasa "już jutro" w szpitalu ,na szpitalnym sprz > ęcie ,szpitalne środki medyczne,szpitalne instrumentariuszki,szpitalne salowe w > oda, prąd a kasa do jedny kapsy.Czy to jest zgodne z prawem ? sprawdź to i daj > odpowiedź. Dobrze to wymieniłeś szpitalne no chyba że ma to być w garażu. Tyle właśnie kosztuje ten zabieg - dolicz jeszcze badania(krzepliwość, próba krzyżowa- oznaczenie grupy krwi) doba hotelowa. odpowiadam Ci - TAK JEST TO ZGODNE Z OBOWIĄZUJĄCYM PRAWEM po to jest komercjalizacja by takie usługi robić oficjalnie a nie z kopertę pod stołem. Odpowiedz Link Zgłoś
zista Re: okulistyka 11.02.12, 10:11 Poczytaj sobie kmiotku poniższe wpisy a potem powołuj na ekonomie ,cenę daje się taką aby dostać kontrakt ,ale i taką aby nie stracić. Mieszkańców obchodzi ,gdzie najbliżej i najszybciej mogą się leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kastor74 Re: okulistyka 12.02.12, 18:51 Zgadzam się, że trzeba dać taką cenę aby uzyskać kontrakt, ale jest jedno "ale". Cena nie może doprowadzić, że trzeba będzie dopłacać do biznesu. Jasne jak słońce. Podstawowa zasada - bilans musi wyjść co najmniej na zero. Weż i poczytaj jakieś pozycje z ekonomii, a później się wypowiadaj plebsie jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
skalar2011 Re: okulistyka 12.02.12, 20:08 biznes powiadasz ,biznes to sobie będziesz robił jak za własne pieniądze sobie klinikę wystawisz, Odpowiedz Link Zgłoś
kastor74 Re: okulistyka 12.02.12, 20:15 Rozumiem oburzenie forumowiczów, ale chcę tylko przypomnieć, że szpital to już nie SPZOZ, ale spółka prawa handlowego. Taki podmiot podlega określonym rygorom. Proszę wrócić do dyskusji z przełomu 2009/2010 jaka toczyła się na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
robertdebruss Re: okulistyka 12.02.12, 22:34 Q-wa !!!!! no to teraz pacjenci powinni zmienić zasady i powiedzieć, że zakładają SPÓŁKĘ -ODDAJCIE NASZE PIENIĄDZE - składane przez lata na leczenie i wtedy niech sobie sobie zakładają nawet prywatne kliniki ,pies ich srał. Wtedy może stać by nas było na leczenie prywatne. Wspomnę jeszcze przypadek wcześniej wymieniony przez innego forumowicza, gdzie opisał sprawę dorabiającego emeryta, któremu składki potrącają z emerytury i wypłaty a kiedy idzie do lekarza to musi zapłacić za prywatną wizytę , bo inaczej daliby mu termin na dwa dni przed śmiercią. Tak nas ciu....z każdej strony a my durnie jeszcze ich za to kochamy. Odpowiedz Link Zgłoś
robertdebruss Re: okulistyka 12.02.12, 22:40 Poszkodowani zawsze są pacjenci i personel, taki jak pielęgniarki, salowe,kierowcy ratownicy pogotowia, reszta nie dojść że bierze kasę jak jasny gwint to jeszcze sobie na państwowym sprzęcie potrafią drugą pensje dorobić. A dlaczego pytam tak ma być. Odpowiedz Link Zgłoś
zista Re: okulistyka 12.02.12, 21:09 kastor 74 czy umiesz czytać ,ze zrozumieniem :"cenę daje się taką aby dostać kontrakt ,ale i taką aby nie stracić". Jestem pracownikiem Szpitala i na pewno zależy mi ,aby dobrze funkcjonował i nie generował długów.A epitety zostaw sobie dla znajomych.... Odpowiedz Link Zgłoś
kastor74 Re: okulistyka 12.02.12, 21:19 Przepraszam za ostatnie słowa w wypowiedzi, ale była to reakcja na podobny epitet wobec mnie. Jesteśmy kwita. Roumiem Twoją wypowiedź, ale chyba nizebyt dokładnie przeczytałas/łeś moją wypowiedź, do której się ustosunkowałeś wcześniej. Odpowiadałem volverowi, który twierdził że trzeba było zjechać z ceną. Nie wiem jaka była cena sugerowana przez NFZ (coś takiego robią), jaka była oferta szpitala, a ile trzeba było dać by coś zyskać. Pozostaje odr ębną kwestią czy to co inni zaproponowali to by się nam opłacało. Np. oddział by się zbilansować musi mieć 1mln, a dostaje 200 tyś., wiec generuje 800 tyś. straty rocznie. Rachunek jest nieubłagany. Mówiąc o ekonomice odnosiłem się do volvera, który podszedł do kontrektu jak do fituitengescheftu. Odpowiedz Link Zgłoś
zista Re: okulistyka 12.02.12, 21:25 Słyszałam,że maksymalna cena za punkt to 52zł,a ceny konkurencyjne ,które wygrały to 46zł Odpowiedz Link Zgłoś
kastor74 Re: okulistyka 12.02.12, 21:37 No i taką dyskusję sobię cenię. Dziękuję za info. Trzeba tylko znać granicę opłacalności tzn. ile zł za pkt nie będzie nasz szpital ciągnęło w dół. W Tychach wojewódzki został strasznie okrojony z kontraktu, chyba tylko po to by go dobić finansowo. Odpowiedz Link Zgłoś
volwer Re: okulistyka 12.02.12, 22:49 Kastorku -twoja ekonomia jest do bani. ci Prusa karze co dali po46 zł za pinkt to myślisz, ze nie potrafią liczyć??potrafią lepiej niż nasz Smieszkowiczi jego Podludek i Agnes razem wzięci.i to tez są podmioty gospodarcze a nie SPZOZ. A co miał zrobicNFZ.. ..? On ma obowiązek kupić taniej . I tyle.my tez w szpitalujak mamykilka oert w przetargu na to samo - to musimy wybrać najtańsza ofertę i się nie przejmujemy, ze ci co dali drożej mogą splajtowac. Kastorku zostaw sobie te filozofię swoją na pogaduchy z Podludkem. A na kontratach się nie znasz.nawet my w związkach wiemy ,ze Smieszkowicz to zawalił - dlatego aby odwrócić uwagę była ta konferencja prasowa o szpitalu w styczniu. Odpowiedz Link Zgłoś
skalar2011 Re: okulistyka 12.02.12, 22:51 wszak śmieszkowicz i podludek to chłopaki grażki a więc jaki pan taki kram Odpowiedz Link Zgłoś