Dodaj do ulubionych

Aż miło poczytać

02.03.12, 21:07
Obiecałem wczoraj, że zamieszczę jakieś dobre wiadomości i oczywiście słowa dotrzymam. Wczoraj przypomniałem informację o pozyskaniu przez Miasto funduszy unijnych na inwestycje oraz o sprzedaży PEC. Ponad 40 mln na inwestycje i modernizację w mieście, kawał kasy!!! Miasto się rozwija.
Tak dla zapominalskich:

forum.gazeta.pl/forum/w,261,133860734,133860734,Dobre_wiadomosci_dla_mieszkancow.html
a teraz na wieczór aby ukoić wasze nerwy i nie męczyć was prokuratorem chciałbym napisać coś o miejscach pracy dla młodych ludzi. Magistrów mamy bowiem dostatek, za mało stołów zakupił AS do urzędu, aby te wszystkie zacne dupska posadzić. Cieszyć się więc należy, że w Rudzie Śląskiej zadbano o pracę u podstaw, naukę zawodu i zapewnienie absolwentom miejsc pracy. Kopalnia jak deklaruje jest w stanie wchłonąć każdego roku ok. 500 absolwentów!!! Do tej szkoły nie tylko będą walić młodzi z Rudy, ale też z miast ościennych. Tak się drodzy marudzący, ludzi do Miasta przyciąga. A jeszcze jedno, myślę że w tej szkole będzie wyższy poziom niż w nie jednym "wspaniałym" liceum. Cóż, moda na ogólniaki mija ...
oczywiście link dla zainteresowanych:

www.dziennikzachodni.pl/artykul/499546,w-rudzie-slaskiej-powstaje-szkola-gornicza,id,t.html
Na jutro też mam pomysł na przytoczenie pozytywów, których część z was nie chce widzieć.
Miłej lektury
Obserwuj wątek
    • erudzianka Re: Aż miło poczytać 02.03.12, 21:32
      Chyba upadłeś na głowę. To są tylko Twoje mrzonki.
      • skalar2011 Re: Aż miło poczytać 02.03.12, 21:42
        gaj 0gaju mam nadzieję że swoje dzieci poślesz do tej górniczej szkoły i dasz przykład innym czyż nie?
        • ga-gaj Re: Aż miło poczytać 02.03.12, 22:02
          widzę, że nie lubisz górników. Gardzisz ludźmi którzy muszą sobie ubrudzić łapki. Ale fakt, ty jesteś ta klasa rządząca - takim skalarem-rekinem jesteś. Przez lata pływałeś i ślizgałeś się po stołeczkach, nadal pewnie jesteś oślizgły - bo tego rybiego śluzu nie można się tak łatwo pozbyć. A co do pracy, to żadna nie hańbi, pamiętaj o tym!
          • skalar2011 Re: Aż miło poczytać 03.03.12, 13:47
            Widzisz tak się składa że od wielu lat prowadzę własną firmę i dlatego nie muszę nikomu lizać d...py wręcz odwrotnie do ciebie.A dla ludzi pracy mam wielki szacunek , szacunku nie mam tylko dla takich jak ty, nierobów co chcą brać kasę za friko i doić kasę miejską
          • supel111 Re: Aż miło poczytać 03.03.12, 16:24
            święte słowa
    • mietlorz707 Se bloga załóż. 02.03.12, 21:42
      I zacznij blogować. Codziennie wpis, codziennie sukces.
      • nick_na_raz Re: Se bloga załóż. 02.03.12, 22:06
        fajnie!
        niemniej jednak moja rada jest tak, żebyś pogadał/a z anitą o leczeniu stanów hipomaniakalnych.
    • robertdebruss Re: Aż miło poczytać 02.03.12, 22:10
      Kiedy to wszystko oglądam, to wydaje mi się, że to miasto to jakiś wielki przytułek. Bo jeżeli przyjrzeć się temu co się dzieje, mam wrażenie, że wszystkie największe zasługi naszej panującej to jedynie, rozbudowa bazy MOPS, powstanie świetlic, albo szkoły przygotowującej do zawodu górnika.To ma być rozwój miasta ?Zapomniałem jeszcze o jakże mądrych słowach naszego radnego Józefa O. że można jeszcze zapisać się do szkoły muzycznej, zaiste super pomysł.Wykształceni tam będą przygrywać w centrach ościennych miast z puszka pod nogami. Wydaje mi się, że utrzymanie takiego molocha jak MOPS mija się z celem na dodatek kiedy mówi się o zarobkach tam zatrudnionych. Może stworzyć ludziom mniej zamożnym pomoc bardziej na zasadzie zróbcie coś dla miasta a my wam damy na utrzymanie. Na moich obserwacjach śmiało mogę powiedzieć, że znakomita część tych potrzebujących to ludzie którzy znaleźli sobie łatwy dostęp do zapomogi. W mieście powinno się stworzyć bazę prac interwencyjnych.Można zaproponować pracę przy łataniu dziur w drogach, czyszczenia rowów przydrożnych, oczyszczenia lasów z śmieci, sprzątania parków czy nawet odśnieżania albo dbania o stan czystości chodników. ALE, Nie, najlepiej dać wszystko za darmo niech społeczeństwo utrzymuje a co tam, przy tym dobrze się będzie wiodło urzędasom Mopsu zwłaszcza tym ważnym. Czy ktoś to kiedyś przekalkulował ? czy to się na prawdę opłaci ? chyba nie, bo tak wygodniej się żyje. Tak tylko, że żyje się na koszt z naszych podatków, urzędnikom i podopiecznym. Kiedyś powiedział jeden prezydent USA odwiedzając Polskę: wam jest potrzebna wędka nie ryba, rybę powinniście sobie złowić sami .Mądre słowa tylko w rozumowaniu naszych decydentów nic nie znaczące. Ale jak mamy takich speców od Szkół Muzycznych to nic dodać nic ująć.. Nie miałem na celu obrażać naszych młodych muzyków, ale chciałem wytknąć mądrość naszych mędrców wybranych. Dobranoc państwu.
      • jozefosmenda Czy miło poczytać? 02.03.12, 22:43
        Robercik!
        Czuję, że się czegoś....... na.....jadłeś niestrawnego na kolację.
        Chyba zatem stąd ten bełkot?
        • robertdebruss Re: Czy miło poczytać? 02.03.12, 23:09
          Zamiast kolacji grzeje 70 pompek dla kondychy, dziadek. Nie, nażreć się i obracać jak foka, myślicielu.
          • jozefosmenda Re: Czy miło poczytać? 04.03.12, 00:00
            A po co ci 70 pompek?
            Ja mam jedną na akumulator i mi wystarcza.Nawet materac idzie nadmuchać nie mówiąc już o innym dmuchaniu.
            A myślenie i tak jest lepsze od pompek.
            • rudzian2 Re: Czy miło poczytać? 04.03.12, 08:36
              jozefosmenda napisał:

> A po co ci 70 pompek?
              > Ja mam jedną na akumulator i mi wystarcza.Nawet materac idzie nadmuchać nie mów
              > iąc już o innym dmuchaniu.
              > A myślenie i tak jest lepsze od pompek.

Józek możesz balony dmuchać na odpustach a myślenie już dawno masz zdmuchnięte .....
            • robertdebruss Re: Czy miło poczytać? 04.03.12, 11:28
              Józiczku roztomiły a ty myślisz czy kombineyszen ????????? ty ino sprawdź, czy cie ktoś przypadkiem kaj do sztekra niy przyłaczoł. Jak ty już wszystko robisz przy pomocy urządzyń to już z toba faktycznie źle. A takich małych bateryjek kajś koło ....... żeś niy zauważoł. Acha no ja ty choćbyś i znolozł to i tak niy powiysz. Naładuj sie Józićzku na fool baterie bo teraz ci na pewno bydom fest potrzebne.
              • jozefosmenda dmuchanie...... 04.03.12, 16:47
                Widzę chłopy Rrrrrrroberciku i Rrrrrrrrudzianie, że wy niczym ciepłe braciszki nadajecie wspólnym językiem z pewnym tylko odstępstwem czasowym.
                Ale co do tych pompek to zadałem sobie trud i policzyłem jakich ile mam. Wychodzi, że takich mechanicznych nożno-ręcznych jest 12 a tych elektrycznie dmuchanych 3.(z tych ostatnich jedna niestety zepsuta)
                Ale nie potrzebuję żadnych baterii bo wystarczy mi gniazdko z prądem ,prostownik(mam 2) i akumulator z auta(też dwa!).
                Mogę zatem wam nadmuchać byle co, ile wlezie i ile będziecie chcieli.
                Nawet jak jakąś lalę gumową przytargacie to po starej znajomości sprawę załatwimy no i oczywiście z odpowiednim upustem promocyjnym.
                • robertdebruss Re: dmuchanie...... 04.03.12, 18:43
                  Joziczku, byle ta twoja promocja niy bydzie tako jak w sklepie z kołami i lodówkami na Goduli. My już tako jedna niydojda poznali co dużo obiecywała a wyszoł z tego bronotny rolmops. A co ty tak durś o tych gumowych lalkach, coś ci sie kojarzy. Bo mie z takiymi lalkami co naduchane siedzom bez 4 lata nic niy robia ino sie filmujom i chwolom. Potym jak sie zbliżo koniec siedzynio to odtorzajom taki teks z nagrywarki : Jo boł innego zdania, jo sie niy zgodzoł, jo wiym, ale niy powiem, łoni som winni jo tu niy rzadzioł i tak dalij i tak dalij. No toż już nojwyższy czas spuścić luft z tych lalek i zawrzić je we szranku, niy ? Szkoda ino, pora naprowdy super lalek, co tyż przez to stracom luft. Tym lalkom tak do końca lufu niy spuszczymy.
                • bad_and_ugly Re: dmuchanie...... 04.03.12, 19:41
                  "Wychodzi, że takich mechanicznych nożno-ręcznych jest 12 a tych elektrycznie dmuchanych 3.(z tych ostatnich jedna niestety zepsuta)"

Kery normalny człowiek potrzebuje tela pompek, abo kery się chwoli że ich tela mo? No chyba, że mocie Panie Radny:
                  1) pompka do przedniego lewego koła, pompka do przedniego prawego koła, pompka do zadniego lewego koła i pompka do zadniego prawego koła i to we 3 kompletach - to by było te 12 (3 komplety po 4), a te 3 na elektryka to bydom 3 komplety do koła zapasowego;
                  2) pompka do przedniego koła Waszego koła i pompka do zadniego koła Waszego koła - we sześciu kompletach (6 kompletow po 2), a te 3 na elektryka to som 3 komplety do dmuchanio np. pontona kerym Wom idzie, jak to godocie: "z pukla sjechać";
                  3) nowe hobby - take jak żeście kedyś pisali z tym kolekcjonowaniym instrumyntów.

A jak sam nikerym obiycujecie promocjo do tego dmuchanio, to co by to było ta promocjo? "Zjazd z pukla"...?
                  • jozefosmenda Re: dmuchanie...... 04.03.12, 23:29
                    Badzie ty jednak masz łeb ny od parady!
                    W tym zestawie faktycznie są pompki do pontonów.Poza tym są jeszcze pompki do dmuchania piłek i to z różnym rodzajem wentyla.
                    A do zjechania z pukla to mam extra materac-łóżko z zabudowaną pompką elektryczną.Myślę, że niektórzy go sobie już niedługo będą mogli wypożyczyć za odpowiednią odpłatnością oczywiście bo tak jest w gospodarce wolnorynkowej.
                    Ba, mało tego żeby zjechać, nawet i skoczyć można będzie i to na 100 %!
                    I to całkiem tanio, zapewniam.
      • avatar1050 warto zainteresować się faktami! 03.03.12, 08:23
        od 2011 roku pełną parą ruszyły prace społecznie użytecznie realizowane przez MOPS na terenie Miasta. W ramach tych działań bezrobotni klienci pomocy społecznej wykonują prace porządkowe i remontowe na terenie Rudy. Likwidowane są dzikie wysypiska śmieci, porządkowane są tereny miejskie, wykonuje sie prace remontowe na terenie miejskich placówek.
        MOPS wielokrotnie był nagradzany za tego typu rozwiązania a w 2011 roku otrzymał wyróżnienie Ministra Pracy i Polityki Społecznej
        www.rudaslaska.pl/ruda-slaska/aktualnosci/2011/11/24/nagroda-za-aktywne-formy-pomocy/
        a tu przykład działań
        kontakt24.tvn.pl/artykul,nie-tylko-po-zasilek,86582.html
    • g-48 Re: Aż miło poczytać 02.03.12, 22:48
      Kopalnia jak deklaruje jest w
      > stanie wchłonąć każdego roku ok. 500 absolwentów!!! Do tej szkoły nie tylko będ
      > ą walić młodzi z Rudy, ale też z miast ościennych. Tak się drodzy marudzący, lu
      > dzi do Miasta przyciąga. A jeszcze jedno, myślę że w tej szkole będzie wyższy p
      > oziom niż w nie jednym "wspaniałym" liceum. Cóż, moda na ogólniaki mija ...
      > oczywiście link dla zainteresowanych:
      No tez sie zglosze na kopalnie pracowac jak Grazynka dostanie robote w lampowni.
      A tak na prosty rozum to pomysl ile kopalnie wyplacily odprawek aby pozbyc sie pracownikow?! Zebys teraz po ostatnich wypadkach zbiorowych na kopalniach rudzkich namowic kogos na robote pod ziemia za tyatka bombonow od Potyraloy to beda sie werbownicy musieli pofatygowac az za wschodnia granice lub na Chiny.
    • bad_and_ugly Re: Aż miło poczytać 03.03.12, 00:50
      "Miasto się rozwija."
      No dobra, dawaj kogo OdNowa ściągnęła do miasta ze swoim biznesem? General Motors, Ford, TRW, Microsoft, IBM, Siemens, Toyota, Arcelor-Mittal...? Rozwój MOPSu to jeszcze nie rozwój miasta...

"Magistrów mamy bowiem dostatek, za mało stołów zakupił AS do urzędu, aby te wszystkie zacne dupska posadzić."
      A będziesz za chwilę leciał tak jak Przes Kaczyński, "wykształciuchami"?

"Cieszyć się więc należy, że w Rudzie Śląskiej zadbano o pracę u podstaw, naukę zawodu i zapewnienie absolwentom miejsc pracy."
      Na politechnikach i uniwersytetach też uczą zawodu...

"Kopalnia jak deklaruje jest w stanie wchłonąć każdego roku ok. 500 absolwentów!!!"
      Kopalnia chyba nie - może chodzi Ci o Kompanię Węglową?

"Do tej szkoły nie tylko będą walić młodzi z Rudy, ale też z miast ościennych."
      Oj, ale komuś "wali"...

"Tak się drodzy marudzący, ludzi do Miasta przyciąga."
      No nie od zaraz "ludzi" na razie to uczniów, od września do czerwca. Nie możesz z góry zakładać, że absolwent tej szkoły będzie chciał osiąść w Rudzie Śląskiej. Może chcieć kontynuować naukę gdzieś indziej albo podejmie pracę w kopalni bliższej aktualnemu miejscu swojego zamieszkania.

"A jeszcze jedno, myślę że w tej szkole będzie wyższy poziom niż w nie jednym "wspaniałym" liceum. Cóż, moda na ogólniaki mija ..."
      ... i skończ wbijać klina pomiędzy ogólniaki a szkoły uczące zawodu i wyciągać wnioski pt. na co mija moda, bo w Rudzie Śl. otwiera się szkołę górniczą. W dalszym ciągu jedziesz "wykształciuchami" jak Prezes Kaczyński... Ty masz jakiś kompleks ogólniaka, bo się nie dostałeś, nie skończyłeś, z maturą Ci nie wyszło...?

"Na jutro też mam pomysł na przytoczenie pozytywów, których część z was nie chce widzieć."
      No a powiedz jak te pozytywy mamy dostrzec jak ciemno jak w dupie u murzyna w tym naszym mieście? Ok. godziny 17:40 jechałem od Nowego Bytomia aż do Goduli (ul. Bogusławskiego) - główny trakt komunikacyjny miasta w kier. Bytomia - droga nr 925 i nie świeci się ani jedna latarnia i tak samo po skręcie w ul. Joanny. W tych ciemnościach to sklep Pana Domżalskiego trudno znaleźć, a co dopiero mówić o zauważeniu pozytywów. Przed 18:00 jupitery się zaświeciły. Tylko czy do cholery, oświetlenie ulic jest od tego żeby świeciło "od - do", czy wtedy kiedy kiedy jest ciemno?!

"Miłej lektury"
      No OdNowa na pewno ma miłą lekturę. Pozostali Cię chyba odbierają jako replikę Dziennika Telewizyjnego z czasów słusznie minionych, przekazującego propagandę sukcesu i wiadomości typu - "idą święta - do sklepów dotarły pomarańcze z Kuby".

Normalnie Ty taki Urban OdNowy jesteś...
    • rudzian2 Re: Aż miło poczytać 03.03.12, 16:22
      gę-gaj zapomniałeś napisać ile trwa nauka w tej szkole górniczej , pewnie minimum ze 2 lata , czyli mamy jeszcze czas z zatrudnieniem młodzieży ......... ale masz kiepełę , kurde co za czacha .... a przez ten czas będziemy dalej rujnować miasto , no nie mózgownico .........
      • rudzianie2010 Re: Aż miło poczytać 04.03.12, 23:32
        zrujnowałeś razm z asem to miasto,teraz wszyscy za to płacimy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka