Dodaj do ulubionych

Sesja Rady Miasta 27.02.2013 - scenariusz

24.02.13, 09:57
1. Powitanie mieszkańców i spontaniczne uśmiechy do kamery - 10 min.
2. Omówienie porządku obrad – tradycyjny wstęp do zadymy – 1, 5 h,
3. Nudne sprawozdanie Pezydenta Miasta - 15 min,
4. Wystapienia radnych (była opozycja – teraz jest chyba na odwrót) ) w temacie czego nie było w sprawozdaniu Prezydenta , a miało być - od 30 do 50 min,
5. Wymiana osób na wprost kamery na bardziej medialne 2 - 4 h ( z rozdzieraniem szat w stylu Rejtana- polecam przed sesją rzucić poglądowo okiem na obraz Matejki. Tematyka w sumie podobna.)
6. Omówienie uchwał istotnych dla miasta - 20 min,
7. Wolne głosy i wnioski.
a) Aquadrom - dlaczego nas najpierw zaślepiło, a potem oświeciło tak późno i jak
będziemy tłumaczyć się mieszkańcom miasta z comiesięcznych wypłat poręczenia dla
banku aż do 2036r .
b) Jak przejąć gazetkę Prezydenta i uczynić ją drugą Rzeczpospolitą,
c) Gdzie jest kasa z konta depozytowego i dlaczego na pewno jej nikt nie znajdzie.

Jak ktoś ma sugestie do tego scenariusza to uwagi mile widziane. Za najtrafniejsze wytypowanie przebiegu sesji zostanie przyznany tytuł wróżki/wróża 2013 roku

P.S.
Przy okazji mamy 24.02.2013 rok, a ja widze,że nie widzę na BIP projektów uchwał na sesje.
Ciekawe.........
Obserwuj wątek
    • waple Re: Sesja Rady Miasta 27.02.2013 - scenariusz 24.02.13, 11:45
      Scenariuszy może być tyle ile jest tych co mają w tej radzie coś do powiedzenia a większość je poprze.Moim skromnym zdaniem to jeszcze będzie ustalane gdzieś za biurkiem do ostatniej chwili i z tąd ten poślizg na BIP.A życie dopiero pokaże co nam przyniosło.To nasi wybrańcy gotują nam ten los a my czy chcemy czy nie, musimy go przyjąć.Mam nadzieję,że Uchwały Rady Miasta będą nam służyły,nam czyli mieszkańcom Rudy Śląskiej.I taka moja refleksja, czy ja aby nie jestem idealistą?Pozdrawiam.
    • ciotka9 Re: Sesja Rady Miasta 27.02.2013 - scenariusz 24.02.13, 13:17
      aloes zapomniałeśo ważnym punkcie;"odwołanie 2 v-cków,a to zajmie skromnie licząc 2 godz.,
      1)uzasadnienie
      2)kontrargumenty v-ika nr.1
      3)kontrargumenty v-cka nr.2
      4)podziękowania p.Prezydent i przyznanie się do tego że to z jej winy bo .........
      5)kwiatki,dziubki,ocieranie Lez
      7)oświadczenie JO wom jeszcze pokoża,zaś wejda do RM i to bez programu,a jak zechca byda prezydentem,a teraz możecie mi sjechać po puklu
      • skalar2011 Re: Sesja Rady Miasta 27.02.2013 - scenariusz 24.02.13, 17:59
        A jak już wicków nareszcie wywalą to potem Zefel i rycerzyk zaś zmienią szakety i bydom szukać inkszych sojuszników, bydzie ciekawie, nie moga sie już doczekać
      • eremowiec Re: Sesja Rady Miasta 27.02.2013 - scenariusz 01.03.13, 21:31
        Były łzy....
      • aloes69 Re: Sesja Rady Miasta 27.02.2013 - scenariusz 03.03.13, 11:57
        No fakt ciotka trafiła. Były łzy, co prawda zamiast pukla było nie podanie ręki, ale w sumie to na jedno wychodzi. Ciotko masz tytuł Wróżki 2013.
        Rejtana to chyba jednak nasi radni nie oglądali, bo by do nich dotarło,że patos i darcie szat przystoi jedynie słusznej sprawie, a tą nie jest dla mieszkańców drewniany stołeczek w radzie miasta. Mnie się natomiast łza w oku zaszkliła, gdy pojawiła się dyskusja o trudzie uczestniczenia w komisjach. Naprawdę moi drodzy Radni bardzo wam współczuje. Gdybyście chociaż byli do tych komisji zawsze merytorycznie przygotowani , chcieli w nich naprawdę rzetelnie pracować, a nie traktowali ich jak zło konieczne i mierzyli swoje poświęcenie długością ich trwania, to ta łza w moim oku byłaby łzą współczucia , a nie rozbawienia. Ciotko zatem z przyczyn oczywistych dłoni Ci nie uścisnę bo jako roślinka ich nie mam , ale tytuł jest Twój.
        • ciotka9 Re: Sesja Rady Miasta 27.02.2013 - scenariusz 03.03.13, 12:50
          dzięki aloes,lata znajomości z tą trzódką pozwalają przewidzieć ich reakcje,pozdrawiam cię serdecznie i ściskom ten kłujący ablygier. Twoje posty są zawsze ciekawe i trafne.
    • marynik Panie Radny Dariuszu 02.03.13, 13:10
      Ponieważ dopiero dzis odsłuchałam sesję - proszę Pana, aby sie Pan zastanawiał nad tym co Pan mówi, bo juz traci Pan zaufanie wyborców a jeszcze dalsze lizusostwo - to straci pan juz całkowicie na wiarygodności.
      Przypomnę, że Pan J. Kania miał całkowitą rację, mówiąc, że to co się teraz w radzie stało, że to, iz p. prezydent nie ma większości w radzie - to ewidentna wina rządów p. prezydent i wypowiedź w tej kwesti p. kani - nie odebrałąm jako atak na KOBIETĘ - jak Pan to stwierdził, to stwierdzenie faktu.
      Tak a "zdrady" w klubach są normą w naszym mieście, są tacy, co zmieniają zdanie jak wiatr zawieje i cisną sie tam, gdzie widzą korzyść:
      P. Hanke już "zamach" zrobił też, nie zagrzał miejsca w PO
      A tak naprawdę, to jeśłi im nie chodzi o stołki i funkcje(a za tym idą pieniądze) to należy z godnością odejśc i zmienić sceną na widownię - przecież w dalszym ciągu są radnymi.
    • marynik Re: Sesja Rady Miasta 27.02.2013 - scenariusz 02.03.13, 14:48
      Słucham dalej i nie mogę "wyjsc z podziwu" dla ludzkiej głupoty.

Czy Pani Radna Łukaszczyk w ogóle skończyła to prawo? Takie fleki jak waliła na tej sesji - to nawet niech sie nei przyznaje, że skończyła prawo, nawet nie wie, co to jest oświadczenie woli, z jej wystąpeiń widać wyraźnie, że jeszcze nie pogodziła się ze stratą funkcji w komisji, ale widać wyraźnie, że najchętneij wskoczyłąby na następną ,np przewodniczącą komisji rewizyjnej
      A pani Radna - Błąkała - Zawronek??? Kurde niech się zajmie pacjentami, jak nie ma nic lepszego do powiedzenia, odwoływanie się do sumienei_ to jest rada a nie kościół.

• marynik Re: Sesja Rady Miasta 27.02.2013 - scenariusz 02.03.13, 14:58
      c.d obserwacji sesji - dno, dno, dno widać parcie na włądzę, skorp wyciąga się osobiste rodzinne sprawy radnych. Pan Rodzoch - nauczyciel - upadł na samo dno przez to co powiedział do radnego Kobierskiego. P. Prezydent po raz kolejny pokazała, na co ją stać - co potwierdził radny Kobierski.
      Panie Rodzoch co ma wspólnego kandydowanie na wiceprzewodniczącego rady a tym co zaszło w życiu prywatnym radnego? Mówię dla pana - FUJ.
      • pipi43 Re: Sesja Rady Miasta 27.02.2013 - scenariusz 02.03.13, 16:43
        marynik napisała:

Mówię dla pana - FUJ.

Jaki przyjemny regionalizm...;)
        Ze wschodu?
    • marynia550 Re: Sesja Rady Miasta 27.02.2013 - scenariusz 02.03.13, 16:13
      mówie FUJ w strone p. Potyrały, pana lizusostwo siegnęło dna, przeszedł pan samego siebie.Zastanowił sie pan kogo i w jakim celu pan broni.Swoim zachowaniem nie przysparza pan zwolenników SLD, wręcz odwrotnie przyczynia sie pan do odwracanie sie od was już i tak słabego rudzkiego elektoratu.Wierz mi pan, że po tych pana wypowiedziach jest pan krytyczne oceniany w kregach sld.Społeczeństwo tym razem tego nie zapomni.Nadto smieszna wydaje sie obrona p. prezydent i to kobiety, jak to pan powiedział. Nie zauważyłam, aby p. Kania obraził ta pania. Ta pani sama się obraża i robi sobie, a przede wszystkim miastu krzywde.Widac panu to pasuje im gorzej tym lepiej i dalej wchodzisz pan bez wazeliny....
      • ysia666 Re: Sesja Rady Miasta 27.02.2013 - scenariusz 02.03.13, 17:19
        Stara zasada: "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" lub "punkt widzenia zależy od punktu patrzenia".
        • aptykorz Re: Sesja Rady Miasta 27.02.2013 - scenariusz 02.03.13, 17:23
          brałaś nauki u Rodzocha ? ? ?
          • ysia666 Re: Sesja Rady Miasta 27.02.2013 - scenariusz 02.03.13, 20:14
            gwoli ścisłości, nie sympatyzuję ani z prawą ani z lewa stroną, poprostu obserwuję, bezstronnie obserwuję- wydarzenia w mieście,dotyczą bezpośrednio mojego życiaz braku zaangażowania dostrzegam troszkę więcej, jedno dla mnie jest czytelne: ostatnie sesje RM to próba sił, totalna kompromitacja radnych, w nosie mam układy i układziki tak z jednej jak i z drugiej strony, RM ma działać na rzecz mieszkańców, niestety nie działa... a mnie wkurza, że od lat słyszę jedno:zaciskamy pasa (a miało być tak ładnie...) i obojętne kto u korytka- dzieje się niezmiennie jedno
            • aptykorz Re: Sesja Rady Miasta 27.02.2013 - scenariusz 03.03.13, 08:47
              warto coś powiedzieć o scenariuszu jaki nam się szykuje:
              podczas tej części kiedy odwoływano vicków RM agresywny występ Dziedzicowej miał taki przekaz : "To ja tu rządzę i nikt nie będzie bez mojej zgody wprowadzał zmian"
              radny Dryja musiał zrezygnować z funkcji Przew. Komisji Rewizyjnej bo objął funkcję vice Przew. Rady Miasta i jak na zamówienie radny Potyrała rezygnuje z funkcji vice Przew. Komisji Rewizyjnej , tym samym ta komisja przestaje działać. Komisja Rewizyjna która ma wiele kluczowych spraw do załatwienia przestaje działać, pewnie pan Potyrała zrobił to dla prawa, demokracji i dla mieszkańców którzy go wybrali.
              polecam krótką lekturę na BIP-ie czym taka Komisja Rewizyjna się zajmuje
              www.rudaslaska.bip.info.pl/dokument.php?iddok=29681&idmp=1998&r=o
              jednym słowem Dziedzicowa dąży do paraliżu pracy całej Rady Miasta bo tak by było najlepiej, pewnie jeszcze niejedna komisja będzie tak załatwiona,
              w tej sytuacji większość jaka się utworzyła będzie musiała przejąć obowiązki wielu Komisji tylko dlatego żeby te Komisje działały, za co zostaną obrzuceni błotem że się panoszą lub coś w tym stylu,
              próba reanimacji radnego Hanke wypadła bardzo żałośnie, kompletna klapa,
              do tego agresywny atak Dziedzicowej, czekałem tylko kiedy zacznie personalnie wygrażać konkretnym radnym na tej sali
              sama wypowiedź radnego (niestety już nie vice) Osmendy "Teraz już wiem komu ręki nie podam" mówi bardzo wiele, jak już wspominałem prawo, demokracja i mieszkańców ma gdzieś, liczy się tylko własne wybujałe ego,
              jak to określiła Dziedzicowa że winni są "radni bez honoru" to gdzie się podział "honor" radnego Rodzocha, takiego poddaństwa i zależności długie lata nie oglądałem a już pomysł czym podciąć radnego Kobierskiego to brak słów żeby określić,
              chociaż chyba bym skłamał bo jeszcze niedawno (kilka lat wstecz) w MOPS-ie to był widok codzienny, tam to była rozgrzewka do tego co teraz oglądamy .......
              • volwer Re: Sesja Rady Miasta 27.02.2013 - scenariusz 03.03.13, 09:00
                a przeciez nawet Prezydent miasta musi sie poddawać badaniom okresowym- po takich publicznych wystepach lekarz medycyny pracy ,zanim podbije zdolność -powinien skierowac na konsultacje do lekarza psychiatry.
                czy widział ktos zdolnośc do pracy Prezydent -po tej długiej chorobie sporzed wyborów?
                ciekawe kto jej podbił wtedy zdolność?

Swoja droga AS wraca do gry- kapioh pewnie wróci do pisania.ciekawe czy AS znowu nam Bartosza zafunduje?
              • marynik Re: Sesja Rady Miasta 27.02.2013 - scenariusz 03.03.13, 19:05
                aptykorz napisał(a):

> radny Dryja musiał zrezygnować z funkcji Przew. Komisji Rewizyjnej bo objął fun
                > kcję vice Przew. Rady Miasta i jak na zamówienie radny Potyrała rezygnuje z fun
                > kcji vice Przew. Komisji Rewizyjnej ,

Po lekturze protokołów tej komisji uważam, że p. Dryja bardzo dobrze pełnił swoją funkcję. Nareszcie ta komisja zaczeła uczciwie pracować a nie zamiatac pod dywan, jak bywało w poprzednich kadencjach.
                A Radny Potyrała - no cóż, zawsze miałam do niego szacunek i uznanie, ale po ostatniej sesji - juz nie. Widać, że słowa jego "jesteśmy dla mieszkańców" juz nic nie znaczą, bo ostatnie jego wystąpienia możan odczytać jak "jestem dla p. prezydent', stą między innymi rezygnacja z komisji rewizyjnej, bo nie wypada wszystkiego wygrzebać , a może nawet nei wypada wyjaśnić takich spraw jka rak kasy na koncie depozytowy?
                Ale mam nadzieję, że opozycja znajdzie godnych radnych na te funkcje i komisja (jedna z najważniejszych) nie przestanie pracować a sprawy rozpoczęte znajda sówj finał.

tym samym ta komisja przestaje działać. K
                > omisja Rewizyjna która ma wiele kluczowych spraw do załatwienia przestaje dział
                > ać, pewnie pan Potyrała zrobił to dla prawa, demokracji i dla mieszkańców którz
                > y go wybrali.
                > polecam krótką lekturę na BIP-ie czym taka Komisja Rewizyjna się zajmuje
                > www.rudaslaska.bip.info.pl/dokument.php?iddok=29681&idmp=1998&r=o
                > jednym słowem Dziedzicowa dąży do paraliżu pracy całej Rady Miasta bo tak by by
                > ło najlepiej, pewnie jeszcze niejedna komisja będzie tak załatwiona,
                > w tej sytuacji większość jaka się utworzyła będzie musiała przejąć obowiązki wi
                > elu Komisji tylko dlatego żeby te Komisje działały, za co zostaną obrzuceni bło
                > tem że się panoszą lub coś w tym stylu,
                > próba reanimacji radnego Hanke wypadła bardzo żałośnie, kompletna klapa,
                > do tego agresywny atak Dziedzicowej, czekałem tylko kiedy zacznie personalnie
                > wygrażać konkretnym radnym na tej sali
                > sama wypowiedź radnego (niestety już nie vice) Osmendy "Teraz już wiem komu ręk
                > i nie podam" mówi bardzo wiele, jak już wspominałem prawo, demokracja i mieszka
                > ńców ma gdzieś, liczy się tylko własne wybujałe ego,
                > jak to określiła Dziedzicowa że winni są "radni bez honoru" to gdzie się podzia
                > ł "honor" radnego Rodzocha, takiego poddaństwa i zależności długie lata nie ogl
                > ądałem a już pomysł czym podciąć radnego Kobierskiego to brak słów żeby określi
                > ć,
                > chociaż chyba bym skłamał bo jeszcze niedawno (kilka lat wstecz) w MOPS-ie to b
                > ył widok codzienny, tam to była rozgrzewka do tego co teraz oglądamy .......
                >
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka