teletoobis 03.10.13, 11:40 jednak nie wszystkim w Rudzie żyje się dobrze...:) katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,14713473,Gdzie_wladza_najbardziej_wkurza_mieszkancow__Wynik.html#LokKatTxt Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amarian2 Pomocy!!! 03.10.13, 12:43 Tak się przejąłem tym czwartym miejsce w Polsce najbardziej zadowolonych mieszkańców (że taki inny jestem) i postanowiłem sprawdzić. Ponieważ gazety piszą to co mają pisać i co im każe za kasę doradca, więc sięgnąłem do źródła. ce.vizja.pl/en/issues/volume/7/issue/4#art297 Czytam i czytam i potrzebuję pomocy: Bo w Całym Raporcie i Głównych Wnioskach par.9 czytamy „że najlepiej się żyje mieszkańcom Torunia, Warszawy, Poznania i Krakowa a najgorzej mieszkańcom Włocławka, Sosnowca i Wałbrzycha”. Nic o Rudzie Śląskiej???? Szukam dalej setki stron i wreszcie na stronie 394 (Jakość życia w Polsce – Wygrani i przegrani ) odnajduję Rudę Śląską … na 25 miejscu (gorszy wynik ma tylko Wałbrzych). Nim zacznę krzyczeć o największym przekręcie w tym roku ( przecież mogę się mylić), może ktoś mi pomoże znaleźć te 4 miejsce?? Odpowiedz Link Zgłoś
amarian2 Re: Pomocy!!! 03.10.13, 13:08 A tu potwierdzenie Ranking 10 Miast gdzie mieszkańcom żyje się najlepiej -2013. www.sfora.pl/Polacy-ocenili-w-tych-miastach-zyje-sie-najlepiej-s59063 Odpowiedz Link Zgłoś
aptykorz Re: Pomocy!!! 03.10.13, 15:08 to jest zastanawiające , jak pamiętam lokalne media również opisywały to nasze szczęście na tym 4 miejscu , nawet w radiu leciały audycje napisałbym do prof. Czapińskiego z pytaniem gdzie ta Ruda Śląska ma to miejsce w tej tabeli, kto wie czy tego nie zrobię ? ? ? ? ten cały ranking miast odnosi się do odpowiedzi 50 respondentów (tak pisze w tej tabeli) , tylu wystarczy żebyśmy byli wiarygodni ? trzeba popytać oficjalne redakcje gazet które o tym trąbiły skąd mają dane o 4 miejscu Rudy Śląskiej w tym konkretnym raporcie prof. Czapińskiego ........ bo jeśli mamy do czynienia z kolejnym oszustwem , to nie wolno tego tak zostawić , takich oszustów trzeba publicznie napiętnować ......... Odpowiedz Link Zgłoś
skalar2011 Re: Pomocy!!! 03.10.13, 17:06 ten cały ranking miast odnosi się do odpowiedzi 50 respondentów (tak pisze w tej tabeli) , tylu wystarczy żebyśmy byli wiarygodni ? no cóż mopsikowo to wiele dusz trzeba popytać oficjalne redakcje gazet które o tym trąbiły skąd mają dane o 4 miejscu Rudy Śląskiej w tym konkretnym raporcie prof. Czapińskiego ........ a może za ile odtrąbiły ten ,,sukces,, bo jeśli mamy do czynienia z kolejnym oszustwem , to nie wolno tego tak zostawić , takich oszustów trzeba publicznie napiętnować ......... czy to jakaś nowość Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: Pomocy!!! 03.10.13, 18:59 amarian2 napisał: > Nim zacznę krzyczeć o największym przekręcie w tym roku ( przecież mogę się myl > ić), może ktoś mi pomoże znaleźć te 4 miejsce?? Te wielkie hura zadęcie wynika tylko z tabelki na stronie 179 pierwszego na liście dokumentu a dotyczy tylko jednego cząstkowego parametru badania. Wynik ogólny za to, nie uzasadnia żadnego sikania po nogach z radości :( . Odpowiedz Link Zgłoś
amarian2 Re: Pomocy!!! 03.10.13, 19:41 Dzięki w36. Czy dobrze rozumiem, na 50 badanych mieszkańców R.Śl. aż niecałe 6 powiedziało, że jest „bardzo zadowolonych” z życia w R.Śl??? I jest to jedno z wielu pytań? A końcowy wynik przedostatnie miejsce??? I z tego powodu płacimy kokosy radiu, prasie aby nas promowali???? I tak robi wodę z mózgu ekipa p. prezydent. A czytałeś ostatni „sukces” lub też ranking popularności OTI? rudaslaska.com.pl/i,aquadrom-na-czworke-z-plusem,200274,958334.html i znowu, 95% zadowolonych, a 99% ponownie odwiedzi. Tylko dlaczego my ciągle dopłacamy miliony do tego interesu? W art. Nie znalazłem odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
amarian2 Re: Pomocy!!! 03.10.13, 19:53 Do początku wątku trzeba chyba jeszcze dodać, że niezadowolenie(irytację) z decyzji władz to mamy wyjątkowy wynik z 8,5% w 2011 do 18,4 w 2013. I chyba się pomyliłem, tu i w tych b. zadowolonych badanych było 98 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
aptykorz Re: Pomocy!!! 03.10.13, 21:15 nie mam zamiaru płodzić tu obszernych analiz społecznych , zainteresowanych odsyłam do wpisu w36, tabela 5.2.2 na str. 179 wyraźnie mówi o osobach zadowolonych z miejsca zamieszkania , tu mamy to 4 miejsce , jednak trzeba się zapoznać z tym tekstem tabela 5.2.6 na str. 181 pokazuje jak wzrosło niezadowolenie z obecnej władzy o ponad 10 % można by to też tak ująć , mimo pozbawienia pracy kilkuset osób to mieszkańcy nadal kochają swoje miasto i nie dadzą się stąd wykurzyć , chociaż władzunia cały czas czyni takie starania natomiast jakość życia spadła (tabela 9.2.7 na str. 394) TO JEST NAJWIĘKSZA ZASŁUGA OBECNEJ WŁADZY na tej tabeli mamy wypracowane przez władzunię 25 miejsce jeszcze rok będzie pchała to miasto w dół tej tabeli a oddani propagandziści będą tworzyć kolejne pierdoły o dobrobycie ......... Odpowiedz Link Zgłoś
aloes69 Re: Pomocy!!! 04.10.13, 00:05 Panowie szacunek za weryfikacje informacji u źródła. Delikatny przytyk, że robocie to wtedy gdy wam to bardziej politycznie pasuje. Listopad 2014r. „Po wyczerpującej walce, pełnej ciosów poniżej pasa, wrednych fauli. Po wyciągnięciu wszystkich brudów i zatopieniu miasta w błocie oto mamy nowego prezydenta. Wygrał, bo mieszkańcom obiecał duże inwestycje, nowe miejsca pracy, rozwój budownictwa mieszkaniowego, samofinansowanie się aquadromu, rozbiórkę krematorium, ograniczenie działalności kopalń, zmniejszenie zadłużenia miasta i wzrost jego dochodów (oczywiście bez zwiększania obciążeń dla mieszkańców), pozyskanie funduszy unijnych itd., itp. Obiecał, że efekty te osiągnie robiąc wyłącznie tylko to, co do tej pory zawsze robił tj. będzie wszem i wobec głosił, że: - w Rudzie żyje się koszmarnie, - ludzie są niezadowoleni, - miasto się nie rozwija, - Aguadrom jest na skraju zapaści i lepiej tam nie pływać, - kopalnie fedrują na zawał więc nie warto w Rudzie budować, - prawo w mieście jest do bani, - szkoły są na niskim poziomie, a mieszkancy skłonni do częstych zrywów typu referenda. I głosząc te „prawdy”, siedząc wygodnie na stołku będzie cierpliwie czekał, aż stanie się cud...” - fragment zaczerpnięty z nie tak odległej przyszłości, bez gwarancji spełnialności ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aptykorz Re: Pomocy!!! 04.10.13, 00:20 tu mamy kolejną perełkę propagandy sukcesu , nawet żaden tego nie chciał podpisać :):))) rudaslaska.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1995840,diagnoza-spoleczna-2013-w-rudzie-slaskiej-zyje-sie-swietnie,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: Pomocy!!! 04.10.13, 02:25 aptykorz napisał: > tu mamy kolejną perełkę propagandy sukcesu , nawet żaden tego nie chciał podpis > ać :):))) No przecież jest pod tym wazeliniarskim tekstem mail pani Oreł z DZ, która głównie obsługuje wieści z naszego miasta. To pewnie ona to wypociła. I jakiś cel w tej głupiej propagandzie jest. Co prawda dla nas tutaj, po zapoznaniu się ze źródłem, sytuacja wygląda jak u ucznia, który chwali się że ma szóstkę na świadectwie (z wyefu) a nie wspomina że reszta jego ocen to same dwóje. Ale Dziedzicowej ze świtą to nie przeszkadza klatę wypinać bo to taka zakłamana mentalność. A większość Rudzian i tak nie będzie dociekać istoty rzeczy, tylko łyknie propagandę usłużnych mediów. Jeszcze nam to bokiem wyjdzie ta tabelka, bo wymachując tą nieistotną w gruncie rzeczy cząstkową oceną, zrobi nam jeszcze jakiś numer po którym się nie pozbieramy przez pół wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
aptykorz Re: Pomocy!!! 04.10.13, 09:20 wiesz co w36 częściowo się zgodzę , jednak porządny redaktor podpisuje swój artykół a nie lepi pod spodem adres mailowy zresztą pani Oreł szybko by wypadła z tego komfortowego miasta gdyby chociaż jedno zdanie napisała krytycznie o tej chorej władzy jedno co trzeba powiedzieć to tym 4 miejscem zrobili ludziom dobry ubaw , bo śmiech i drwiny słychać z każdej strony, jedni robią to otwarcie a inni po cichu łącznie z charakterystycznym zakreślaniem kółek na głowie żeby pomylić miejsce zamieszkania w 5 rozdziale z jakością życia w 9 rozdziale to trzeba być etatowym pracownikiem UM czekają nas zapewne kolejne wielkie osiągnięcia o jakich nam się nawet nie śniło, tu się z Tobą zgadzam że wyjdzie nam to bokiem a szkody jakie już wyrządziła i jeszcze wyrządzi wystarczą na wiele kadencji, za to naszym wybrańcom z RM nic to nie robi, cisza , spokój , pełny luzik , wypłatki kasują i kursują po kurortach ............. Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Tubisiuuuuu!!!! 04.10.13, 09:20 teletoobis napisał: > jednak nie wszystkim w Rudzie żyje się dobrze...:) Teletubisiu drogi. Rozumiem, może nie masz czasu ale skoro już przychodzisz coś nowego napisać to bądź uprzejmy dokończyć stare tematy. Już w trzech wątkach jest poruszony temat Ciebie dotyczący a zupełny brak jest Twojego udziału. Wygląda to nawet jakbyś celowo unikał dyskusji w tej sprawie. Dla Twojej wygody zbiorę linki: forum.gazeta.pl/forum/w,261,147063378,147063378,Czy_wladze_Rudy_Sl_trzymaja_z_Ruchem_Palikota.html wcześniej we fragmencie wątku: forum.gazeta.pl/forum/w,261,147053700,147053700,A_to_ciekawe.html a tu o istocie sprawy: forum.gazeta.pl/forum/w,261,146136452,146136452,zdolna_ale_bezpartyjna.html Zauważ że więcej osób, nie tylko ja, interesuje ta sprawa, w której z pewnością miałbyś coś wartościowego do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: Tubisiuuuuu!!!! 04.10.13, 12:00 Odpowiem krótko, bo rzeczywiście czasu brak przed Kongresem : BZDURA Odpowiedz Link Zgłoś
mietlorz707 Re: Tubisiuuuuu!!!! 04.10.13, 14:48 > BZDURA Faktycznie, wartościowa odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: Tubisiuuuuu!!!! 04.10.13, 15:38 teletoobis napisał: > Odpowiem krótko, bo rzeczywiście czasu brak przed Kongresem : BZDURA Rzeczywiście masz chyba urwanie głowy bo wydaje się że nie zrozumiałeś o co biega. Ta wazeliniarska publikacja w NIE, niewątpliwie powstała na lokalne rudzkie zapotrzebowanie, to fakt niezbity i jest nawet jej skan z dumą prezentowany na stronce ekipy Dziedzicowej opublikowany zaraz po wydaniu. Artykuł - kuriozum, jak na tą gazetę, lokujący ją poniżej Wazelinowatości Rudzkich. Pytanie do Ciebie. Co z tego macie? Co to za dziwny układ między RP a Dziedzicową? Bo przecież nie Urban ani nikt z Warszawy nie ma interesu babrać się w Rudzkim szambie i tak służalczo bronić interesów takiej osoby jak Dziedzicowa (już choćby jeśli chodzi o dewocję i jej koleżeństwo z Gazetą Polską ale też inne przypadłości). Jeśli nie masz czasu teraz, bo zmieniacie ponoć szyld, to obiecuję się przypomnieć później, bo to bardzo ciekawy temat. Ale dobrze że się chociaż odezwałeś, to wiadomo że czytasz czasem to forum a nie tylko piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: Tubisiuuuuu!!!! 04.10.13, 15:53 Powtarzam: BZDURA, a o co chodziło z artykułem, nie wiem. Pytanie skieruj do redakcji. Ja tam wpływów nie mam... Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: Tubisiuuuuu!!!! 04.10.13, 15:55 Jeśli chcesz naprawdę wymiany informacji- służę adresem: slaskie@europaplus.org.pl P.S. Oprócz nazwy zmienia się program, ludzie, kształt struktur... Polecam wiadomości niedzielne :) Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: Tubisiuuuuu!!!! 04.10.13, 16:15 teletoobis napisał: > Powtarzam: BZDURA, a o co chodziło z artykułem, nie wiem. Pytanie skieruj do re > dakcji. Ja tam wpływów nie mam... Ale Rozenka przecież promowałeś. A jest on jedną z istotnych postaci spinających tą wazelinę z NIE i Wasze lokalne interesy w Rudzie. A chyba w ramach najbliższego re-brandingu chyba nie pozbędziecie się tak wartościowego dla Waszych interesów człowieka i nie będziecie szukać kandydatów na swoich posłów wśród kolegów Dziedzicowej z Klubu Gazety Polskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
amarian2 Nigdy bym nie uwierzył 04.10.13, 19:31 Że pochwalę portal rudaslaska.com.pl Ale pokazali: rudaslaska.com.pl/i,wyniki-diagnozy-spolecznej---w-rudzie-slaskiej-niekoniecznie-jest-az-tak-dobrze,100,958855.html#ixzz2gk0eTC9Z Bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
aptykorz Re: Nigdy bym nie uwierzył 04.10.13, 20:05 Co na to pani Oreł ? ? Jak uzyska zgodę to też coś nagryzmoli ? ? Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Odkręcanie DZ 05.10.13, 13:06 aptykorz napisał: > Co na to pani Oreł ? ? > Jak uzyska zgodę to też coś nagryzmoli ? ? Chciałeś masz. rudaslaska.naszemiasto.pl/artykul/2021260,diagnoza-spoleczna-2013-w-rudzie-slaskiej-nie-wypadla-zbyt,id,t.html?kategoria=1 Pani redaktor Oreł, nie dość że odważnie prostuje swoją poprzednią wypowiedź to jeszcze, muszę przyznać tłumaczy się całkiem rzeczowo. Rzeczywiście źródłem tej propagandy sukcesu dla Rudy wydaje się być audycja radiowa (którą nb tu zalinkowałem wcześniej), gdzie rzeczywiście jeden z prowadzących badania wyjechał z tym czwartym miejscem Rudy w sposób wyraźnie sugerujący że jest to całościowy wynik badań. www.polskieradio.pl/10/485/Artykul/928471,Gdzie-w-Polsce-zyje-sie-najlepiej Odpowiedz Link Zgłoś
aptykorz Re: Odkręcanie DZ 05.10.13, 14:42 dzięki w36 za link, faktycznie pani Oreł sprostowała ten wyczyn władzuni, ciekawe czy to też odbije się takim echem jak to "4 miejsce" ? ? trudno coś takiego w radiu poprawić , co już poszło w eter to poszło ....... dziwi mnie milczące zachowanie radnych z tzw. opozycji , jakoś łykają wszystko bez szemrania Odpowiedz Link Zgłoś
mietlorz707 Re: Nigdy bym nie uwierzył 04.10.13, 20:29 Nie no, Marianie, w tym portaliku też Ci coś nie pasi? Czym Ci podpadli? ;-) Nawiasem mówiąc, nie chwal ich za bardzo, bo 3 tygodnie temu opublikowali coś takiego: rudaslaska.com.pl/i,ruda-slaska-w-krajowej-czolowce,200274,954099.html Czy zweryfikowali tamte rewelacje? Odpowiedz Link Zgłoś
amarian2 Re: Nigdy bym nie uwierzył 04.10.13, 20:36 Postawa tego portalu tu była tu omawiana, więc po co wracać. Pochwaliłem, bo od rana prowadzę ciekawe rozmowy z gazetami, które uczestniczyły w cyrku „4 miejsce” i akurat ten portal jako pierwszy poprawił swoją wcześniejszą „radosną nowinę”. Odpowiedz Link Zgłoś
mietlorz707 Re: Nigdy bym nie uwierzył 04.10.13, 20:54 Nie poprawili, a opublikowali dodatek. :) Natomiast to co nazywasz "cyrkiem" - to problem znacznie poważniejszy, bo powszechny w mediach - publikowanie informacji bez ich weryfikacji, bo pochodzą z "pewnego źródła". Odpowiedz Link Zgłoś
amarian2 Re: Nigdy bym nie uwierzył 04.10.13, 21:00 Mietlorz gdyby tak było to jeszcze nie jest źle. Ja niestety zawsze o kasie. Radio Piekary nadaje więcej informacji o R.Śl niż o Bytomiu i Piekarach razem wziętych. Jeżeli to z miłości to OK, jeżeli za kasę to jest to skandal. Jeżeli Rado Polskie program I nadaje rozmowę z jakąś urzędniczką R.Śl. na temat 4 miejsca i ta zapewnia , że w następnym roku będziemy na I miejscu to ma pytanie, czy za to płacimy???? Odpowiedz Link Zgłoś
mietlorz707 Re: Nigdy bym nie uwierzył 04.10.13, 21:18 Może to jest tak, że o Piekarach nie ma czego opowiadać, a wieści z Bytomia są zbyt przygnębiające, by je puszczać w eter? ;-) A na poważnie - świadczy to o tym, że osoby wysyłające w świat informacje o Rudzie Śląskiej znają się na swojej pracy. A że czasem się zdarzy jakaś wpadka... cóż. Tak bywa. Z drugiej strony - to chyba dobrze, że media przedstawiają pozytywny obraz miasta? Może czasem warto za to zapłacić? Oczywiście o ile wiadomości są zgodne z prawdą i przekazywane rzetelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aloes69 Re: Nigdy bym nie uwierzył 05.10.13, 11:52 Słuszne spostrzeżenia Mietlorzu. Zresztą tak po prawdzie trudno uznać wyciągnięcie z znacznego objętościowo raportu jednej informacji i jej opracowanie na potrzeby tzw. newsa jako podanie nierzetelnych, czy nieprawdziwych danych. Chwała portalowi internetowemu, który pokusił się aby tę informacje dodatkowo uzupełnić, a sam raport czytelnikom przybliżyć. Rolą i obowiązkiem władzy ( niezależnie od opcji politycznej czy jej braku) , jest i zawsze będzie kreowanie pozytywnego i przyjaznego wizerunku swojego miasta, bo inaczej nie da się ani pozyskać inwestorów, ani nowych mieszkańców, ani zachęcić innych do jego odwiedzania. Przy okazji moi znajomi (fanatycy moczenia tyłka w szerokim tego słowa znaczeniu) z Gliwic, po skrytykowaniu większości aguaparków i pływalni w okolicy bardzo pozytywnie ocenili nasz park wodny pod względem warunków do pływania i innych atrakcji, a mnie to zwyczajnie ucieszyło. Wracając do tematu...skoro wiec według raportu Ruda znalazła sie w jednym z zestawień na 4 miejscu to należało to według was przemilczeć ? A jak w takim razie traktować podawane na tym Forum lub w Prawdzie o Rudzie, czasem w Sferze czy na innych portlach internetowych lub gazetach informacje wyrwane z kontekstu, czasem niesprawdzone lub wybiórczo selekcjonowane wyłącznie na okoliczność wskazywania negatywów, żeby coś na siłę udowodnić lub komuś dokopać ? Każdy kij ma dwa końce. Walczyliśmy o wolność prasy, a często zapominamy o rozliczaniu i stawianiu dziennikarzom wymagań względem etyki, uczciwości, rzetelności dziennikarskiej i zwykłej ludzkiej przyzwoitości, o takcie i kulturze to nawet nie wspomnę. A swoja drogą wdług mojego rozeznania temat czwartego miejsca okazła się zadziwiajaco nośny. Pomijam fakt, że nagle w kraju usłyszano o Rudzie i to tym razem w aspekcie wyłącznie pozytywnym, ale też jakaś część mieszkańców nagle zaczeła się poważnie zastanawiać, a nawet spierać i dyskutować jak naprawdę tu się żyje i porównywać z innymi miastami. Trzeba mieć doprawdy talent dziennikarski, żeby z jednej małej cyfry zrobić hałas na całą Polskę i to w sumie dla miasta pozytywny.:) Odpowiedz Link Zgłoś
aloes69 Re: Nigdy bym nie uwierzył 05.10.13, 12:03 Przepraszam za literówki w 3 zdaniu od końca. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: Tubisiuuuuu!!!! 04.10.13, 20:26 Rozenek od 2 lat nie jest pracownikiem NIE. Nie odpowiada wiec za tresci tam publikowane. Odpowiada za to za informacje z RP. Wiec oficjalnie informuje ze RP nie byl zaangazowany po stronie pani Dziedzic ani pp stronie referendystow podczas przymiarek do referendum w Rudzie Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: Tubisiuuuuu!!!! 05.10.13, 13:44 teletoobis napisał: > Rozenek od 2 lat nie jest pracownikiem NIE. Nie odpowiada wiec za tresci tam p > ublikowane. Odpowiada za to za informacje z RP. Wiec oficjalnie informuje ze RP > nie byl zaangazowany po stronie pani Dziedzic ani pp stronie referendystow pod > czas przymiarek do referendum w Rudzie Zgoda. Ale to zupełnie nie chodzi o okoliczności wokół referendum. Publikacja była dużo później. A przykład Rozenka przywołałem tutaj tylko dla ilustracji, powiązań, sympatii, wspólnoty interesów (niepotrzebne skreślić), między NIE a RP. Sprawa zresztą oczywista i nie czynię żadnych zarzutów z tego. Pewnie teraz po niedzieli będzie to mniej eksponowane bo czytałem że macie być mniej antyklerykalni. Tym niemniej problem pozostaje. A właściwie wielki dysonans poznawczy. Prędzej bym się spodziewał że Dziedzicowa będzie zabiegać o laurki w Radyju czy u Prezesa. A naprawdę ostatnim miejscem na które bym liczył to RP a szczególnie poprzez gazetkę NIE. A jednak jest to faktem, jak też gorliwe wywieszenie tego prezentu w witrynie ugrupowania Dziedzicowej. Jakie jest Twoje wytłumaczenie tej przyrodniczej ciekawostki? Odpowiedz Link Zgłoś
aptykorz suplement 06.10.13, 07:44 znając charakterek tej panienki to i tak przy każdej medialnej okazji będzie trajkotać o tym "4 miejscu" , choćby nie wiem ile razy to było opisane i wyjaśniane dla niej kłamstwo to chleb powszedni , do tego te anielskie niewinne oczęta ....... Odpowiedz Link Zgłoś