Dodaj do ulubionych

Pieniądze z UE!! obróc tabele Ruda na czele

17.11.13, 23:44
Ruda Śląska zajmuje zaszczytne ostatnie miejsce w rankingu, który obejmuje dotacje zdobyte w latach 2007-2012, opublikowany przez specjalizujący się w sprawach samorządu miesięcznik "Forum Samorządowe".
BRAWO.
To sie pewnie dowiemy, że winny jest AS hehe to oni inwestowali nie my :)

Cały tekst: katowice.gazeta.pl/katowice/1,97222,14967868,Pieniadze_z_UE__Nasze_miasta_poza_czolowka__Honor.html#LokKatTxt#LokKatTxt#ixzz2kwgYCj1T
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Pieniądze z UE!! obróc tabele Ruda na czele 18.11.13, 07:47
      To logiczne chyba?
      Lata 2007,2008,2009 i 2010 to rządy Stani.
      2011,2012 rządy Dziedzic.

4:2 dla Stani
      • jozefosmenda Re: Pieniądze z UE!! obróc tabele Ruda na czele 18.11.13, 09:56
        Też mi ranking!
        Wyraźnie pokazuje gdzie ONI mają Śląsk i jego problemy.
        Ale my, w Rudzie Śląskiej za to mamy takie kosztochłonne barachło jak halembski Otidrimbasen z niedokończoną częścią suchą!
        Bagatelka, tylko 230 mln. zł. poręczenia na kilkadziesiąt lat.Zanim spłacimy to drugie tyle wydamy na remonty,konserwacje i utrzymanie a potem się to i tak będzie nadawało tylko do rozbiórki.
        A potem ktoś "bebla", że na inwestycje nie ma.Właśnie to jest nasza sztandarowa inwestycja na okres 2008-2036,która będzie pochłaniać wszystkie inne!
        A 111 mln. zł. to koszty obsługi kredytu i odsetki! Gdyby każdy z nas miał tak gospodarować swoimi pieniędzmi to skończył by jako dziad pod kościołem!
        I nikt nam nie dał na to żadnego grosza "zewnętrznego" ale gdyby to dodać to przesunęlibyśmy się niewątpliwie trochę do przodu.Może gdzieś pod Warszawę tylko czy to by coś zmieniło oprócz poprawienia statystyki?
    • amarian2 Re: Pieniądze z UE!! obróc tabele Ruda na czele 18.11.13, 10:28
      Właśnie Józefie, sama prawda przez ciebie przemawia.
      Tylko chwileczkę, przecież decyzję o kontynuowaniu budowy a wręcz o wydaniu tych milionów podjęto na początku 2011 roku, wbrew obietnicom! Gdzie wtedy byli radni zwycięskiej ekipy???
      To wam wypomniał na sesji poseł Tobiszowski a wy ani me ani be na ten temat.
      Hepik popatrz sobie na ranking Wspólnoty samorządowej z początku roku, np. na wypowiedź Pietraszewskiej czy artykuł w Prawdzie z marca.
      Hepik jak połączysz milion złotych i i kilka razy 10 zł, a potem podzielisz przez ilość liczb to wychodzi to co wychodzi. Ty o tym wiesz ale dlaczego takie ….. piszesz, to mógłbyś przynajmniej raz wytłumaczyć.
      Taką pisaniną Dziedzicowej nie obronisz.
      • fifik_rsl Pamięc ulotna jest... 18.11.13, 13:29
        Czytając Pana wpis, nasuwa mi się na myśl takie stwierdzenie „Pamięć ulotna jest”. Proszę sobie przypomnieć, o ile Pan jeszcze potrafi, jak oceniał ostatnie lata rządów byłego prezydenta pod względem inwestycji. Dziś próbuje Pan przewrócić zupełnie kota ogonem, wmówić Hepikowi i nam wszystkim że winę za lata 2007-2012 ponosi tylko obecna Prezydent. Przecież takimi wpisami sam Pan się pozbawia resztek wiarygodności.
        Odsyłanie do artykułów w szmatławcu Filara to już w ogóle jest niesmaczne. Równie dobrze ktoś prowadząc z Panem rozmowę na tematy światopoglądowe mógłby odesłać do artykułów w Naszym Dzienniku. Te dwie gazety reprezentują niemal identyczny poziom dziennikarskiego „obiektywizmu”.
        Co do Tobiszowskiego, to gdyby przerwano tę inwestycję, dziś by pierwszy krzyczał o zmarnowanych milionach i zaprzepaszczeniu szansy na rozwój miasta. Niestety zbliżają się wybory, więc wszyscy nasi Warszawscy reprezentanci powoli zaczynają sobie przypominać gdzie za rok przyjdzie im walczyć o reelekcję. Takie prawo polityki. Jedyny plus jest taki, że jak im się uda ponownie dostać do sejmu, to przez 3 kolejne lata nie będziemy zmuszeni ich oglądać w naszym mieście.
        Wracając do tematu, to pozycja ostatnia jest niewątpliwie tragiczna. Niestety aby takie miejsce zająć trzeba solidnie zapracować, i to nie przez 5 lat, ale znacznie dłużej. Równia pochyła w dół rozpoczęła się od drugiej kadencji Stanii, z każdym rokiem było już tylko gorzej, o czym Pan Marian już najwidoczniej zapomniał. Punktem kulminacyjnym była decyzja o postawieniu bardzo drogiego pomnika naszej pływaczce, co skutkowało brakiem reelekcji. Przyszła nowa ekipa, której pomimo składanych obietnic zabrakło odwagi by to uwalić, nawet kosztem tych nastu-dziestu milionów. To mn spowodowało że zamiast odkładać na wkład własny, unijnych inwestycji, ładujemy kolejne środki w aquapadlinę.
        • amarian2 najpierw wiedza 18.11.13, 13:50
          Ja wcale nie chcę być wiarygodny dla ciebie fifik, a pamięć mam doskonałą.
          Odsyłałem do Prawdy, bo tam właśnie był omawiany ranking wykorzystania unijnych pieniędzy przez poszczególne miasta i TO pokazywało jak szybko spadliśmy w ostatnich 2 latach o kilkanaście pozycji. Sam byś tego nie znalazł. Nie moją sprawą jest pokazywanie ile w latach 2002 -2010 dostaliśmy środków, niech się tym chwalą inni ale ostatnie dwa lata (2011-2012)były tragiczne. Ale przecież Ty nie czytasz uchwał czy budżetu, tylko spekulujesz.
          Co do Posła Tobiszowskiego (nie z mojej bajki) to akurat na sesji jasno powiedział, że w czasie tzw. Dogrywki, kandydatka na prezydenta wyraźnie jemu obiecywała zamkniecie lub ograniczenie tej inwestycji. Pamiętaj a raczej w ogóle poczytaj trochę, że w czasie II tury, to właśnie PiS poparł Dziedzic i uzyskał konkretne deklaracje wyborcze. Już chyba raz pisałem, raczej nie pisz o faktach (bo spekulować zawsze możesz) na temat Parku Wodnego. A jak już wszedłeś na ten temat, TO wyraźnie to napiszę. Ta inwestycja została wybudowana z powodu złych decyzji w 2011 (styczeń). A więc jak piszesz o bagnie to skieruj pretensje do osób które ją podejmowały. Ja byłem przeciwny.

• amarian2 i jeszcze jedno fifik 18.11.13, 15:58
            I może raz na zawsze powiemy głośno.
            TO RADA MIASTA Zadłużyła Miasto w sprawie OTTI.
            Nikt inny nie mógł poręczyć dziesiątek milionów złotych. Tu masz tą sesję, przeczytaj i zobacz kto głosował za zadłużeniem:
            www.rudaslaska.bip.info.pl/dokument.php?iddok=8493&idmp=1276&r=o
            Niestety nie mam dokumentu z 2010 roku kiedy Rada Miasta powiększyła (tylko)poręczenie, ale jak głosowali radni znajdziesz na tym forum. Porównaj te dwie listy z dzisiejszymi Radnymi i takie wpisy:
            „Punktem kulminacyjnym była decyzja o postawieniu bardzo drogiego pomnika naszej pływaczce”
            „ładujemy kolejne środki w aquapadlinę.”
            Kieruj do odpowiedzialnych za to osób.. Niektórych mocno wychwalałeś. Bądź przynajmniej w tym konsekwentny.

• fifik_rsl Re: i jeszcze jedno fifik 18.11.13, 20:20
              Tylko że temat w którym rozmawiamy dotyczy raportu z inwestycji za lata 2007-12, czyli 6 lat. Całościowa ocena dała nam ostatnie miejsce. Niestety Pana zacietrzewienie nie potrafi dostrzec tego co akurat trafnie wskazał Hepik, że w tym 6 letnim okresie G. Dziedzic rządziła przez dwa lata. Pan próbuje na siłę wszystkich przekonać iż do 2010 roku Ruda pod względem inwestycyjnym była krainą mlekiem i miodem płynącą i dopiero rządy obecnej prezydent spowodowały tę dramatyczną sytuację.
              Nawet z rankingu prawdy jasno wynika że równia pochyła w dół zaczęła się dużo wcześniej. Co więcej na tym forum, był Pan osobą która najostrzej taki stan rzeczy krytykowała, z tym że z profilu Zorro. Zastanawia mnie jedynie skąd ta amnezja u Pana.
              Co do Pisu to dobrze wiemy jakie były przyczyny odejścia do opozycji. Z pewnością decydujące nie były sprzedaż PEC i Aqua, a nie powołanie Wesołego na Vicka i nie przyznanie innych oczekiwanych stanowisk.
              Co do poręczeń to ma Pan racje, RM wydała zgodę, co było błędem, ale pomysł-wizja tej padliny wyszła chorych ambicji Stanii, by później być kończoną wbrew wyborczym deklaracjom przez G. Dziedzic.
              • krokiet44 Re: i jeszcze jedno fifik 18.11.13, 22:21
                Kolego proszę o większy szacunek dla nieomylnego amariana. Jak możesz tak wątpić w jego znajomość wszelkich spraw samorządu Rudy Śląskiej. Kim ty jesteś wobec takiego autorytetu. Zastanów się nad swoim postępowaniem i przeproś amariana za twoje zwątpienie.
                • karlikos666 Re: i jeszcze jedno fifik 18.11.13, 22:39
                  Panie Marianie jako znawca samorządu dobrze wiesz żę pieniążki z Unii były do wziecia z poprzedniego programu tylko do 2013, i konieczne były środki na wkład własny, dobrze wiesz że nie było jak zapewnić środków własnych to raz, a biurokracja Uni powoduje że jakikolwiek projekt od złożenia do zatwierdzenia przechodzi około dwóch lat. Nawet teraz gdy jest nowy program najwcześnie pieniążki będę do wzięcia 2015 jeszcze nie ma pokazanych zasad konkursów, ani dokładnych tematów. Chyba że samorządy chcą korzystać z linni kredytowych która nazywa się Angelika, z czego chce skorzystać tak chwalone świętochłowice, tylko że to nie jest dofinansowanie tylko kredyt i to wcale nie na najlepszych warunkach.
                  • amarian2 karlikos 19.11.13, 09:01
                    konieczne były środki na wkład
                    > własny, dobrze wiesz że nie było jak zapewnić środków własnych”
                    Rozumiem, że jak się składa wnioski w 2011 to środki własne trzeba mieć za 2-3 lata?
                    Niestety nie zgadzam się, że nie było środków na wkład własny. Ciągle powtarzanie, że brak środków, że zadłużenie jest … dziwne. Dlaczego. Bo Ruda Śląska jako jedne z nielicznych Miast podwyższyła koszty własne o blisko 10%. A konkretnie w 2013 roku zwiększyła o ponad 40 mln złotych w porównaniu do roku 2012. I to głosząc publicznie, że w Rudzie Śląskiej realizowany jest program oszczędnościowy. To tak jakby w zadłużonej rodzinie, chcącej zainwestować w kupno samochodu, postanowiono oszczędzać i … jednocześnie zwiększono wydatki na wyżywienie, kosmetyki, rozrywkę.
                    Inne Miasta robią wręcz zupełnie odwrotnego. Np. w założeniach na rok 2013 prezydent Chorzowa postanowił zmniejszyć koszty własne o … 10%.
              • amarian2 Re: i jeszcze jedno fifik 19.11.13, 09:22
                Fifik najpierw zmieniasz temat wątku a potem … mnie przypominasz jaki jest temat.
                Fajnie, czyli jak ci nie pasuje ten temat to wracasz do swojego. Zadrzewienie u mnie?
                Fifik ty chyba własnych tekstów nie czytasz.
                Co do krytyki, powtórzę, zawsze śmieszyła mnie „odwaga” tych którzy krytykują władzę po kilku latach. Wyżywanie się na poprzedniku dzisiaj jest … zresztą sam określ.
                Jeżeli jakieś działania władz mi się nie podoba, mam wątpliwości to piszę o tym a nie czekam aż ta władza zostanie odwołana. Dla mnie dziwni są „bohaterzy” którzy nagle po latach krytykują poprzedników. Więc fifik, jak prezydentem był A. Stania to głośno krytykowałem to co uważałem za złe. Dzisiaj prezydentem jest G. Dziedzic (jakbyś zapomniał) i jeżeli jej działania (niektóre) uważam za złe, to będę głośno o tym mówił. I te twoje wycieczki, że kiedyś, że krótka pamięć itd. Nie robią na mnie żadnego wrażenia. Ba jestem pewny, że za kilka lat będę musiał to samo napisać, następnemu fifikowi , tylko wtedy to będzie o G. Dziedzic. I wtedy będę uchodził wśród takich znawców jak ty za jej obrońcę.
                Niestety nie masz najmniejszego pojęcia dlaczego PiS odszedł od p. prezydent. Ty ciągle myślisz o kilku nazwiskach i stołkach. Gdyby stołki byłyby problemem, to PiS dostałby każdy stołek. Widzisz, stanowiska w Radach Nadzorczych nie znikły. Powtórzę, nie znikły. Jeżeli p. prezydent twierdzi, że pozbawiła partie tych stanowisk to zadaj sobie pytanie to kto na nich teraz siedzi???? Myślisz, że nie próbowano w tym roku „dogadać” się z partiami? Jesteś naiwny a twoje powtarzanie tekstów prezydenta czy wicków jest ….
                Fifik i jeszcze jedno. Aquapark czy PEC to nie był program wyborczy czy obietnice tylko p. prezydent. To nie to, że w debacie coś na ten temat powiedziała. To był wypracowany program całej ówczesnej koalicji, to były zapewnienia na konkretnych spotkaniach z patiami, stowarzyszeniami, środowiskami. Jeżeli wspólnych, wypracowanych programów się nie realizuje i olewa koalicjantów to efektem jest rozstanie. A to ,że p. prezydent ciągle mówi o stołkach, a o czym ma mówić, o swojej niekompetencji?
                • amarian2 Re: i jeszcze jedno fifik 19.11.13, 09:25

Oczywiście miało być „Zacietrzewienie u mnie?”
                • fifik_rsl Re: i jeszcze jedno fifik 19.11.13, 20:42
                  Z całym szacunkiem ale pana argumentacja jest coraz mniej logiczna. Gdyby ten raport był za lata 2011-2013 to oczywiście w 100% odpowiadałaby za niego obecna Prezydent, ale dlaczego ma odpowiadać całościowo za coś w czym jej udział zamykał się w 1/3 badanego okresu?
                  Mamy Pana uznawać jako bohatera bo potrafi Pan krytykować obecną władzę za wszystko, nawet za lata rządów poprzednika? Ja też krytykuję tę władzę, mn. za akcję PR’ową z IV miejscem, za bierną postawę w sprawie oponiarni na Frynie, ale tym się różnię od Pana że potrafię zauważyć to, iż nie wszystkie klęski i porażki ostatnich dekad, to wyłącznie wina obecnej ekipy.
                  Załóżmy że GD przegra przyszłoroczne wybory. W 2016 roku ktoś sporządzi podobny raport za lata 2010-2015 i znowu będziemy na dnie, to rozumiem że cała wina spadnie na następcę GD bo „ zawsze śmieszyła mnie „odwaga” tych którzy krytykują władzę po kilku latach. Wyżywanie się na poprzedniku dzisiaj jest … zresztą sam określ.”
                  Proszę wybaczyć, ale do takiej postawy nikt mnie nie przekona, bo każdy odpowiada za ten okres w którym sprawował władzę.
                  Co do PiSu to oczywiście Pan ma wiedzę dlaczego wyszli z koalicji? Wiedzę od Tobiszowskiego albo jego parobków? Oczywiście mamy uwierzyć ze ta wiedza jest tą prawdziwą i jedynie obiektywną?
                  Odpowiem identycznym argumentem, a co mieli powiedzieć odchodzimy bo stołki się nie zgadzały?
                  Czemu Pan się tych rad nadzorczych tak uczepił. Obaj dobrze wiemy, że z tym nie byłoby problemu, ale jeśli żądania partii idą w kierunku (Wesoły za Morka) plus stanowiska dyrektorów miejskich spółek… to już chyba byłaby za wysoka cena za poparcie?
                  • von-cymbergaj i jeszcze jedno ..... 20.11.13, 09:54
                    Jak miały iść pieniądze na Śląsk skoro "zegarki" załatwiały wszystko dla siebie,pod siebie i przed siebie?
                    Cyniczne typy można by powiedzieć i jak obserwuję wystąpienia na sesjach byłego prezesa GPW to tym bardziej się w tym utwierdzam.
            • jozefosmenda Re: i jeszcze jedno Marianie! 18.11.13, 23:48
              Akurat to co przytoczyłeś czyli protokół z sesji RM z dnia 28.09.2006 r. dotyczy uchwały RM w sprawie partnerstwa publiczno-prywatnego w kwestii ewentualnej budowy Parku Wodnego na Halembie.W par.4 tej uchwały( nr1123/LXIV/2006) czytamy: Poręczenie o którym mowa w par.1 niniejszej uchwały zostaje udzielone pod warunkiem zgodnej z zasadami prawidłowej realizacji inwestycji przez Spółkę Park Wodny w Rudzie Śląskiej Sp. zo.o. z siedzibą w Rudzie Śląskiej w fazie budowy i funkcjonowania na zasadach określonych w umowie z 18 kwietnia 2006 r. zawartej pomiędzy Spółka Celową Park Wodny w Rudzie Śląskiej Sp. z o.o. a Konig GmBH7CO.KG w Saarbrucken w Niemczech przy udziale gminy Ruda Śląska.

I za tym Marian głosowałem jak 21 innych radnych, 1 się wstrzymał a 1 (czyli ty) był przeciw.(gwoli ścisłości 1 był nieobecny). Jak wszyscy (zainteresowani) później mogli się przekonać to była to jedna wielka ściema ówczesnego prezydenta o czym może m.innymi świadczyć wynik głosowania!
              Już następna uchwała nr 182/XII/2007 z dnia31.06.2007 r. została podjęta stosunkiem głosów 11 za, 8 przeciw, i 3 wstrzymujących się. Byłem jednym z tych ,którzy głosowali przeciw i zdania już nigdy nie zmieniłem! Wtedy to poręczenie miało wynosić 174.184.400,00 zł.!
              Jakiekolwiek inne interpretowanie całej tej sytuacji to manipulacja!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka