Dodaj do ulubionych

Podziękowanie

18.07.14, 16:03
W dniu dzisiejszym złożyliśmy na ręce Marszałek Sejmu RP podpisy osób, popierających obywatelską inicjatywę zmiany Ustawy o mniejszościach narodowych i etnicznych. Wymogiem było zebranie 100 tysięcy podpisów, ale dla bezpieczeństwa zebraliśmy w sumie 140 tysięcy, z czego w samej Rudzie Śląskiej 11 tysięcy. To dobra chwila, by serdecznie podziękować mieszkańcom naszego miasta, ich gościom, czy naszym sympatykom z całego kraju, którzy swe podpisy złożyli właśnie w naszym mieście. Dziękujemy pomagającym w tym dziele stowarzyszeniom, w tym SONŚ i ZG, ale najcieplejsze słowa kierujemy do naszych członków, którzy wytrwale i z poświęceniem podpisy zbierali. Miło jest też zauważyć, że wielu spośród nasze miasto jedynie odwiedzających kierowało do wolontariuszy słowa poparcia i nadziei, że zebrane podpisy staną się początkiem przywracania Śląskowi miana regionu dobrego do życia i pracy, z dumą ze swej historii patrzącego w przyszłość, należycie wykorzystującego społeczną energię wszystkich mieszkańców. Dziękujemy Wam wszystkim!
Obserwuj wątek
    • w36 A ja Wam nie dziękuję, rasiowcy 18.07.14, 17:20
      jankolodziej napisał:

> Miło jest też zauważyć, że wielu spośród nasze miast
      > o jedynie odwiedzających kierowało do wolontariuszy słowa poparcia i nadziei, ż
      > e zebrane podpisy staną się początkiem przywracania Śląskowi miana regionu dobr
      > ego do życia i pracy, z dumą ze swej historii patrzącego w przyszłość, należyci
      > e wykorzystującego społeczną energię wszystkich mieszkańców.

Nie podziękuję separatystom z Rasia i jego przybudówek za krzewienie nienawiści międzyludzkiej, oszukiwanie i tworzenie konfliktów zamiast uczciwej postawy wobec współmieszkańców i ich realnych problemów.

Szczególnie teraz gdy model nienawistnego separatyzmu jaki oferuje Raś, zabija ludzi na Ukrainie.
      • jankolodziej Re: A ja Wam nie dziękuję, rasiowcy 18.07.14, 17:55
        Tyle razy prosiłem, odstaw dopalacze - to przecież szkodzi. Jeżeli nie czujesz się adresatem podziękowań, dlaczego się odzywasz? Czyżbyś chciał być mądrzejszym od tych 140 tysięcy mieszkańców Śląska, którzy jednak chcą zmian? Z Ukrainą, poza używanymi przez nią śląskimi (choć odwróconymi) barwami narodowymi innego związku nie widzę.
        • w36 Re: A ja Wam nie dziękuję, rasiowcy 18.07.14, 18:15
          jankolodziej napisał:

> Tyle razy prosiłem, odstaw dopalacze - to przecież szkodzi.

Kłamiesz podle Janie Kołodzieju, sugerując publicznie wobec mnie używanie dopalaczy.
          A w ogóle przychodzisz tu jako funkcjonariusz lokalnych struktur Raś z partyjną agitką zasr... nasze Rudzkie forum.
          Macie swoje media, tam róbcie sobie te spektakle.
          Wiesz mam z drugiej strony wiele podziwu i uznania dla Ciebie za różne osiągnięcia np. modelarskie, ale ciągle nie rozumiem jak ten sam człowiek może robić się podły, przywdziewając organizacyjny wizerunek.
          A co do analogii destrukcyjnego separatyzmu Raś do, ogólnie mówiąc, zbrodniczego separatyzmu na Ukrainie, to nie uwierzę byś Ty, jako wykształcony człowiek nie widział niepokojącej analogii.
          I stanowczo nie życzę sobie byś jako funkcjonariusz Raś wycierał gębę terminem Ślązak czy mieszkaniec Śląska w konteście Waszych Rasiowych biznesów. Bo ja jestem Ślązakiem ale nie separatystą.
          • jankolodziej Re: A ja Wam nie dziękuję, rasiowcy 18.07.14, 19:43
            Mam nadzieję Ślązaku, że podpisałeś się na którejś z list, choćby przedkładaną przez działaczy ZG. Najzwyklejszy członek RAŚ robi dla Śląska na pewno więcej, niż tabun szczekających ratlerków z formacji "ogólnopolskich".
            • w36 Re: A ja Wam nie dziękuję, rasiowcy 18.07.14, 20:23
              jankolodziej napisał:

> Najzwyklejszy członek RAŚ robi dla Śląska na pewno więcej,
              > niż tabun szczekających ratlerków z formacji "ogólnopolskich".

W sensie działań negatywnych dla Śląska, Twoje stwierdzenie uważam w sporej części za prawdziwe. Choć może nie na poziomie każdego szeregowego członka Raś a bardziej na poziomie wodzowskim.
              Że nie wspomnę o takich "drobiazgach" jak bezczelne wyłudzenie publicznej kasy samorządu Rudy Śląskiej na finansowanie biuletynu Raś, przez skarbnika Raś. W sensie takich działań owszem, może Raś ma "osiągnięcia". Tylko czy jest się czym chwalić. I to osoba taka jak Ty.

> Mam nadzieję Ślązaku, że podpisałeś się na którejś z list

Po co?
              Mnie do bycia Ślązakiem nie potrzeba szczególnych przywilejów ani zezwoleń. Również z powodu bycia Ślązakiem nie doznaję żadnej dyskryminacji ani poniżenia. Etniczność to nie grupa inwalidztwa.
              No chyba z wyjątkiem wyrabianego mi przez separatystów rasiowych, wizerunku bezmyślnego, roszczeniowego ksenofoba z pianą na ustach. I właśnie o to mam do Was pretensję, musząc świecić oczami przed resztą Polski i wciąż udowadniać że nie każdy Ślązak to separatysta.

• jankolodziej Re: A ja Wam nie dziękuję, rasiowcy 18.07.14, 20:41
                I złapałem Cię na kłamstwie. Żadnego biuletynu nie finansował rudzki samorząd skutkiem wyłudzenia. Za to przyznajemy się, że Industriada o rosnącej lawinowo popularności czy ratowanie świętochłowickich wież to nasze "dzieci".

Wielu jest takich, którzy w myśl "tu mi dobrze i wygodnie" nosa nie wyściubią z norki, choćby 100 tysięcy ich sąsiadów odczuwało coś innego. Nie zabraniam im do takich stworzonek należeć, więc są mimowolnie ksenofobami, hołdującymi ideałom Tito czy Stalina. I nie próbuj obciążać takim określeniem RAŚ, bo to organizacja działająca zgodnie z prawem dla dobra regionu i Polski. Przed resztą Polski nie musimy się niczego wstydzić, raczej jest na odwrót. To właśnie tacy jak szanowny kolega sprawiają, że czasem musimy oczami świecić za zero pozytywnych efektów ich działań.
                • w36 Re: A ja Wam nie dziękuję, rasiowcy 18.07.14, 22:25
                  jankolodziej napisał:

> I złapałem Cię na kłamstwie. Żadnego biuletynu nie finansował rudzki samorząd s
                  > kutkiem wyłudzenia.

Jako funkcjonariusz Raś jesteś obrzydliwy. Przecież wiesz doskonale o sprawie Twojego współpracownika, Leona Swaczyny i drukowanym bezprawnie w samorządowej gazecie, biuletynie Raś.
                  I wiesz tak samo dobrze, że tu na tym forum sprawa jest opisana detalicznie i to kilkukrotnie. Łącznie z tym że inspiracja wykorzystania gazety samorządowej do celów własnych Raś wyszła ze strony Wspomnianego Leona. Jest wszystko czarno na białym.
                  Tak że Twoja, jako członka Raś, strategia "jeśli cię złapią za rękę to mów że to nie twoja ręka", tu i teraz jest co najmniej żałosna.

> om Tito czy Stalina. I nie próbuj obciążać takim określeniem RAŚ, bo to organiz
                  > acja działająca zgodnie z prawem dla dobra regionu i Polski.

Weź nie rozśmieszaj. Opluwanie kogoś dla jego dobra?

Tak a propos tego Waszego rasiowego "dobra".
                  Dziś na tapecie jest m.in. sprawa prokremlowskiego serwisu Russia Today i ich propagandy wybielającej prorosyjskich separatystów na Ukrainie. Jakaś tam dziennikarka odchodzi z tego serwisu bo nie chce dalej uczestniczyć z manipulacjach, że tuba Kremla itp. itd. .

Ale co innego chciałem przypomnieć w związku z tym akurat rosyjskim serwisem i Raś.
                  W roku 2008, kiedy Raś był kanapowym ugrupowaniem, serwis RT tak broniący dziś separatystów na Ukrainie, opisywał śląski separatyzm (głównie ZLNŚ założony przez Gorzelika) jako grożący scenariuszem Kosowa (czyli jak wiadomo, również zabijaniem i wypędzaniem ludzi).

"According to experts, a deliberate decision to ignore the Silesians’ interests could provoke the ‘Kosovo scenario’."

A również wtedy rasiowcy robili dym o ustawę o mniejszościach.

" The movement officially declares its support for the autonomy of Silesia. The association was founded in 1991 and is based mainly in the Polish part of Upper Silesia.

A similar petition has been sent to the Polish Sejm, the lower house of parliament, which along with the Senate (the upper house) has adopted the Act on National and Ethnic Minorities and on Regional Language in the country. The Silesians and the Silesian language have not been mentioned among other nationalities and ethnical minorities."

Jeszcze na marginesie, tak dla przypomnienia. RT zarejestrowało kłamstwo Gorzelika o rzekomej rejestracji jezyka śląskiego przez Bibliotekę Kongresu. To kłamstwo również jakoś nie współgra z tym dobrem, które ponoć macie w ofercie. Tym bardziej że bezczelnie okłamaliście głównie swoich rodaków.

" The language has been entered into the list of languages at the US Library of Congress."

Całość:

rt.com/news/poland-threatened-by-kosovo-scenario/

a tu jeszcze raz o śląskich separatystach w RT:

rt.com/news/poles-apart-silesians-realize-themselves-as-a-nation/

To się spytam Ciebie, Janie Kołodzieju, jako człowieka z wyobraźnią i wiedzą historyczną.
                  Czy to że "myśleniem życzeniowym" Kremla, jest groźba krwawego separatyzmu w Polsce, a w szczególności na Śląsku z inspiracji Raś i jego przybudówek, nie niepokoi Ciebie choć trochę?
                  Szczególnie teraz, kiedy za pomocą różnego rodzaju separatyzmu, dokonuje się zbrodni w sąsiednim kraju.

• mietlorz707 Re: A ja Wam nie dziękuję, rasiowcy 19.07.14, 00:59
                    Twoje stwierdzenie, że separatyzm w Polsce jest "myśleniem życzeniowym" Kremla, uważam za zbyt daleko posunięte. W ich interesie leży raczej funkcjonowanie Polski jako stabilnego kraju, czyli płacącego w terminie za gaz, ropę, w przyszłości za węgiel.
                    Poza tym motywacje na Ukrainie i u nas są inne. Tam chodzi m. in. o przemysł (w tym lotniczy i zbrojeniowy) i surowce, a więc ogromne pieniądze, a u nas o co? ;-)

Ale wg mnie problemem jest już nawet sam fakt, że ruch separatystyczny istnieje, i został zauważony np. w rosyjskojęzycznej wikipedii albo w Prawdzie (to oczywiście spadkobierczyni tamtej "Prawdy").
                    Niezbyt przyjemnie czyta się artykuł wikipedii w którym Śląsk jest wymieniany obok kraju Basków czy Ulsteru.
                    • w36 Re: A ja Wam nie dziękuję, rasiowcy 19.07.14, 06:09
                      mietlorz707 napisał:

> W ich interesie leży raczej funkcjonowanie Po
                      > lski jako stabilnego kraju, czyli płacącego w terminie za gaz, ropę, w przyszło
                      > ści za węgiel.

Może i logiczne rozumowanie ale musisz wziąć poprawkę że to Rosja.
                      W kraju gdzie wciąż "Lenin wiecznie żywy", gdzie nie rozliczono się z własną historią, gdzie żyje się imperialnymi mitami, strategia utrzymania władzy, to nie jest proste zadanie: zarobić więcej dla kraju. Nie mówię nawet o czyjeś złej woli czy uprzedzeniu wobec Polski, ale o racjonalnej strategii na użytek wewnętrzny. Może to że u nas będzie gorzej, to będzie komuś lepiej.

Dlatego nie mogę zdecydowanie wykluczyć że gdzieś, komuś, kiedyś może pasować osłabienie i konflikt wewnętrzny w Polsce. Choćby ze względu na nasz "zły wpływ" na kraje z naszej wschodniej strony. A separatyzm jest do tego celu chyba jedyną realną do przeprowadzenia metodą w warunkach polskich i bądź co bądź, skutecznym środkiem na lata. Stosowanym zresztą w historii wielokrotnie. Ileż to różnych ruchów "narodowo-wyzwoleńczych" czy innych niszczących państwa od środka organizacji, okazało się "sponsorowanych", czy w inny sposób animowanych przez sowiecką Rosję.

A retoryka akcji promocyjnej Rasia w źródłach związanych z Kremlem (RT i Prawda), wyraźnie pokazuje co najmniej sympatię dla śląskich separatystów, i to będących przecież w owym czasie właściwie tylko jakimś lokalnym folklorem, prawie nieznanym w Polsce a co dopiero za granicą. A tu masz. Dwa niby całkiem niezależne od siebie media i artykuły, przypadkiem obydwa w czerwcu 2008 o jakimś politycznym planktonie w odległym kraju.

Bardzo ciekawy dałeś ten artykuł z Prawdy. No tak teraz nie ulega wątpliwości z jakiego powodu Raś dostał się na listę służb specjalnych jako organizacja potencjalnie szkodliwa dla Polski.
                      Myślę że ta promocja Rasia ze strony rosyjskich władz, była jak na nasze warunki zbyt gorliwie acz mało subtelnie przeprowadzona (choć nie sądzę by głównymi odbiorcami tej reklamy mieli być Polacy). Bo w tym artykule, który zalinkowałeś, Gorzelik sprawia wrażenie jakby nawet starał się nieco tonować zapędy Rosjan w kreowaniu Polski zagrożonej śląskim separatyzmem. Co jednak nb. jakoś nie przeszkadzało później Gorzelikowi rozkręcać samemu klimatów nacjonalistycznych w swojej robocie.

> Ale wg mnie problemem jest już nawet sam fakt, że ruch separatystyczny istnieje
                      > , i został zauważony

O to by był zauważony starają się usilnie rasiowi separatyści. I przypominają się nawet z własnej inicjatywy. Że wspomnę ich niedawny list do Putina deklarujący pomoc w precyzyjniejszym wycelowaniu kaliningradzkich rakiet na Polskę. Sam się przecież nie napisał.

> Niezbyt przyjemnie czyta się artykuł wikipedii w którym Śląsk jest wymieniany o
                      > bok kraju Basków czy Ulsteru.

No nie jest przyjemnie, ale według słów Jana Kołodzieja wice wodza Raś na Rudę, to chyba jest właśnie to dobro, którym według niego, Raś obdarza Śląsk i Polskę ;)

• jankolodziej Re: A ja Wam nie dziękuję, rasiowcy 19.07.14, 15:25
                        Oj chłopie, to już do tego u Ciebie doszło?
                        Powtórzę jeszcze raz: Żadnego biuletynu nie finansował rudzki samorząd skutkiem wyłudzenia. Czyżbyś był jednoosobowo prokuratorem i sądem, że tego typu ustalenia czy wyroki wygłaszasz?

Co do Rosji. Chyba nie należysz do tej grupy ludzi, którym rozum odmawia już posłuszeństwa? Bo tylko na karb tego można zwalić zupełne pomieszanie historycznych faktów. Wszak to Polska "sponsorowała" powstania śląskie, przemycając tu broń i wyszkolonych żołnierzy, "animując" separatyzm Śląska wobec Niemiec. To część Polski pod ruskim zaborem błagała ich o autonomię zapewniając, że absolutnie nie jest to separatyzmem. To Polska narzuca teraz Ślązakom swój nacjonalizm i ksenofobię, długofalowo szkodliwe dla niej samej. Niestety - jako ambasador tego faszyzującego nurtu powinieneś też brać odpowiedzialność choćby za wnioski, ostatnio publikowane na temat wyludniania się naszych miast czy poziomu zamożności mieszkańców.
                        W każdy wtorek zapraszam do naszego lokalu przy ulicy Markowej - tam też możemy dyskutować.
                        • jankolodziej Re: A ja Wam nie dziękuję, rasiowcy 19.07.14, 16:44
                          A tutaj ciekawy opis z przebiegu akcji:
                          slaskiobiektyw.wordpress.com/2014/07/18/spowiedz-repa-czyli-szczerze-o-finale-i-calej-akcji-jestem-slazakiem/
                        • w36 Rosja a separatyści śląscy 20.07.14, 20:51
                          jankolodziej napisał:

> Powtórzę jeszcze raz: Żadnego biuletynu nie finansował rudzki samorząd skutkiem
                          > wyłudzenia. Czyżbyś był jednoosobowo prokuratorem i sądem, że tego typu ustale
                          > nia czy wyroki wygłaszasz?

Jak Ci się nie podoba słowo "wyłudzenie", to proszę, zaproponuj inne odpowiednie określenie na bezprawny druk i kolportaż numerowanych, oznaczonych logo Raś biuletynów Raś, opatrzonych nazwiskiem działacza władz Raś, Leona Swaczyny, w samorządowej gazecie na koszt rudzkiego samorządu.
                          A tu dla przypomnienia (i byś czasem nie wpadł na pomysł zaprzeczania że tego nie było) widok jednego z przykładów tej rasiowej chamówy ( nb. z wizerunkiem Waszego kolegi, tego który w zeszłym roku pisał w imieniu śląskich separatystów list do Ławrowa o lepsze wcelowanie rakiet) :

oi59.tinypic.com/2hey3ht.jpg

Ale zostawmy motyw mentalności przywódców Raś odnośnie własności publicznej mieszkańców Śląska, bo temat stosunków między separatystami śląskimi a władzami Rosji, jest ciekawszy.

> Wszak to Polska "sponsorowała" powstania śląskie, przemycając tu bro
                          > ń i wyszkolonych żołnierzy, "animując" separatyzm Śląska wobec Niemiec. To częś
                          > ć Polski pod ruskim zaborem błagała ich o autonomię zapewniając, że absolutnie
                          > nie jest to separatyzmem.

Wiadomo że Śląsk po pierwszej wojnie to wielka wartość sama w sobie ze względu na przemysł i zasoby naturalne. I nie zamierzam się upierać że wtedy były tylko czysto platoniczne uczucia Polski do Śląska.

Ale powiedz, co to ma wszystko wspólnego z bieżącymi relacjami Raś z władzami Rosji? Z reklamą rządowych rosyjskich mediów robioną separatystom rasiowym na cały świat? Z Waszym przypominaniem się Putinowi, że są na Śląsku separatyści wrogo ustosunkowani wobec Polaków, gotowi do agresji wzorem Kosowa czy separatystów hiszpańskich?

Zrozumiał bym bardziej sentymenty Raś do Niemiec. Sporo Ślązaków zresztą ma niemieckie korzenie i to jest zupełnie naturalne w regionie będącym długi czas pogranicznym, dodatkowo przy pewnej ruchomości tej granicy. Tyle że moim zdaniem, Niemcy oficjalnie w ogóle nie są zainteresowani żadną współpracą z separatystami na Śląsku.

Ale wytłumacz proszę, jaki Raś ma interes w tych powiązaniach z Rosją?

> W każdy wtorek zapraszam do naszego lokalu przy ulicy Markowej - tam też możemy
                          > dyskutować.

A dlaczego nie tutaj? Przypomnę że to Ty, tutaj a nie na Markowej wkleiłeś agitkę.
                          Nie wygodny temat? Ale ciekawy i bardzo aktualny.
                          • jankolodziej Re: Rosja a separatyści śląscy 20.07.14, 21:50
                            Zaczynasz wierzgać nogami, zapętliwszy się w swych urojeniach.

"bezprawny druk i kolportaż numerowanych, oznaczonych logo Raś biuletynów Raś"
                            Trzeba udowodnić tę "bezprawność" - póki co Twoja awersja do L.Swaczyny nawet cieniem dowodu nie jest. A jest niestety tylko ośmieszaniem się. Skoro o bezprawności domniemywasz, dlaczego nie powiadomiłeś odpowiednich organów?

"na koszt rudzkiego samorządu" Tu mnie rozbawiłeś niemal do łez. Dziękuję.

"co to ma wszystko wspólnego z bieżącymi relacjami Raś z władzami Rosji" Totalny odlot. Z równym powodzeniem mogę zapytać Ciebie o polskich nazistów, bo tak gdzieś napisano:
                            www.pch24.pl/amerykanka-pisze-o-polskich-nazistach-i-nowym-holocauscie,24286,i.html
                            "Z Waszym przypominaniem się Putinowi" Dobry kawał, ale nudnawy ...

"separatystami na Śląsku. " Gdzie widzisz separatystów? Polecam wizytę u jakiegoś okulisty może ...

"Przypomnę że to Ty, tutaj a nie na Markowej wkleiłeś agitkę. " Wkleiłem podziękowanie dla mieszkańców. Nie czujesz się adresatem, Twoja sprawa i wstyd. Zatytułowałeś swój rozpaczliwy wpis "a ja Wam nie dziękuję". A nam na tym zależy, jak na zeszłorocznym śniegu.
                            • w36 Re: Rosja a separatyści śląscy 21.07.14, 02:46
                              jankolodziej napisał:

> Trzeba udowodnić tę "bezprawność" - póki co Twoja awersja do L.Swaczyny nawet c
                              > ieniem dowodu nie jest.

Tracisz twarz, Janie Kołodzieju.
                              Temat bezprawnego druku biuletynów Raś w WR jest już tutaj definitywnie opisany łącznie z linkami do dokumentów. Dlatego twoje żałosne próby rozmycia tematu nic Ci nie pomogą.
                              Dlatego skończmy tą dygresję o biuletynie Raś w WR teraz, a zainteresowani mogą poszukać sobie tu na forum materiały według hasła "biuletyn Raś"

> " Gdzie widzisz separatystów? Polecam wizytę u jaki
                              > egoś okulisty może ...

Nie wydurniaj się proszę. Temat jest w gruncie rzeczy poważny.
                              Jak choćby to że lider Twojego stowarzyszenia prostuje publicznie że pomyłkowo przypisano mu chęć do wariantu kosowskiego (gdzie mordowano i wypędzano według etniczności) zamiast hiszpańskiego (gdzie np. ETA mordowała przeciwników autonomii bardziej personalnie, by zabijać jak najmniej postronnych osób, choć i takim się dostało).

Jeszcze raz dziękuję koledze mietlorzowi za link do "Prawdy". Zmobilizowało mnie to do głebszego poszukiwania w źródłach rosyjskojęzycznych informacji na temat Raś i jego działań. Choć ze względu na cyrylicę trudniej znaleźć, np. "Gorzelik" w rosyjskim googlu nie łapie, ale "Ежи Гoжелик" jak najbardziej. A szkoda bo się okazuje że na temat Raś jest całkiem sporo ciekawostek i to nie tylko z 2008r.

• jankolodziej Re: Rosja a separatyści śląscy 21.07.14, 11:10
                                To szanowny kolega traci twarz. Nic mi o bezprawnym druku nie wiadomo i powtarzam: Twoje domniemania powodowane awersją do kogoś są jedynie dowodem na rozpaczliwe poszukiwanie dziury w całym. Kropka. Oprócz tego temat wątku był inny od tego, na który postanowiłeś go skierować w histerycznym duchu jakiejś chorobliwej ambicji. W tym przypadku Twój głos liczy się jak jeden do 140000, wniosek sam sobie dopisz.
                                W kwestii samej autonomii wyznacznikiem działania jest artykuł 15 naszej Konstytucji i tego w przeciwieństwie do naszego rządu się trzymajmy.
                                Teksty z ruskich gazet czy portali mało kogo obchodzą, nie takie rzeczy się tam wypisuje, mogą sobie pisać. Przez wiele lat wychwalali np. przyjaźń Polski i ZSRR, poświęcenie ludu pracującego Śląska dla dobra socjalizmu, choć wszystkich Ślązaków do śmierci Stalina traktowano jak hitlerowców.
                                I raz jeszcze zapraszam do rozmowy w naszym lokalu przy Markowej. Wiem - brak cywilnej odwagi do rozmowy oko w oko może być pewną przeszkodą. Dodam tylko: nie lękaj się, nie taki diabeł straszny. Może po takiej rozmowie przestałbyś szkodzić Śląskowi i Ślązakom.
                                • w36 Re: Rosja a separatyści śląscy 22.07.14, 14:41
                                  jankolodziej napisał:

> Nic mi o bezprawnym druku nie wiadomo

No i poprzestańmy na tym. Przedstawiłeś, jako funkcjonariusz rudzkich struktur Raś, jasno zdanie o sprawie druku biuletynów Raś w samorządowej gazetce i bardzo dobrze. Zresztą mrzonką by było oczekiwać innej postawy, po aktywistach ugrupowania posługującego się kłamstwami typu "Biblioteka Kongresu". Raś tak ma, po prostu ;)

> Teksty z ruskich gazet czy portali mało kogo obchodzą, nie takie rzeczy się tam
                                  > wypisuje, mogą sobie pisać.

Tu akurat się nie zgodzę z Tobą.
                                  To że ze strony Rosji przychodzi pomoc propagandowa dla separatystów Raś i jego przybudówek, ma znaczenie i to duże. Choćby w sprawie ważnych zagranicznych inwestycji w Polsce, które to z dostrzegalną tendencją omijają teren Górnego Śląska.
                                  I to że opinie przedstawiające Śląsk jako terytorium agresywnych antypolskich separatystów, pochodzą z Rosji i to z kręgów związanych w obecną władzą, jest dodatkowo odstraszające dla analityków finansowych poważnych firm światowych. Choćby przez analogię do bieżących wydarzeń na Ukrainie.

Pierwszy lepszy artykuł na ten temat:

slaskie.naszemiasto.pl/artykul/1068357,miroslaw-sekula-inwestorzy-boja-sie-gorzelika-przez-jego,id,t.html

Dlatego uważam że Raś choćby w tym aspekcie znacząco szkodzi wymiernie Śląskowi, już teraz, nie biorąc nawet pod uwagę ewentualności czynnego udziału separatystów Sląskich w polityce Rosji jak np. w modelu ukraińskim.
                                  Cena jaką płacimy za pompowanie ego Gorzelika i kolegów, jest już teraz wysoka.

Czy Ty, Janie Kołodzieju, godzisz się na jawne szkodzenie swojej małej ojczyźnie?
                              • mietlorz707 Re: Rosja a separatyści śląscy 21.07.14, 15:32
                                Upór Jasia przypomina mi dyskusję o nieszczęsnej tabelce. Nie zrozumiał jej, więc zaczął twierdzić że tabelki tam nie było. ;-)

yandex.ru potrafi znaleźć bardzo "ciekawe" rzeczy:
                                рyccкoедвижение.рф/index.php/articles/42-articles/3469-avtonomiya-verhnei-silezii
                                nesident.livejournal.com/10218.html
                                Trochę dla żartu postanowiłem sprawdzić, czy Pepiki też nie są autonomią zainteresowani.
                                Z wielkim zdziwieniem znalazłem to:
                                www.facebook.com/pages/Hnut%C3%AD-autonomie-Slezska/157257151140084?hc_location=timeline
                                • jankolodziej Re: Rosja a separatyści śląscy 21.07.14, 16:00
                                  Tabelki nie było. Była informacja, nieudolnie i w sposób mylący wsadzona w arkusz excela. W odróżnieniu od jej autora, posiadam certyfikat MOS Expert.
                                • w36 Ludzie Gorzelika a nie Rosjanie. 22.07.14, 15:25
                                  mietlorz707 napisał:

> rel="nofollow">рyccкoедвижение.рф/index.php/articles/42-articles/3469-avtonomiya-verhnei-silezii
                                  > nesident.livejournal.com/10218.html

Ten link z cyrilicą w adresie jakoś mi nie wchodzi.
                                  Ale ten drugi owszem.
                                  "Силезия пoльcкий Крым?".
                                  Nie wiem czy nadal jesteś tak skłonny odrzucać hipotezę o "życzeniowym myśleniu" rosyjskiego rządu w sprawie uczynienia Śląska separatystycznym bagnem.

Ale jest coś lepszego. Po obejrzeniu tego zdjęcia żadem politruk Raś nie będzie twierdził że to Rosjanie sobie tam tak bez sensu wymyślają bzdury.

Tu przecież już bez wątpliwości ludzie z zaplecza Raś wywiesili to hasło:

www.niebiescy.pl/album/ruch_widzew_03_01/duze/14.jpg

• jankolodziej Re: Ludzie Gorzelika a nie Rosjanie. 22.07.14, 15:57
                                    Gratuluję cytowania Sekuły - trupa z politycznej szafy, który rujnuje wszystko, czego się dotknie. Odnośnie inwestycji to albo kłamiesz, albo powtarzasz obiegowe banały. Śląskie pod względem przyciągania inwestorów przoduje w kraju, ustępując chyba jedynie stolicy.
                                    wyborcza.biz/biznes/1,100969,15614006,Slaskie_samorzady_wysoko_w_rankingach_dot__przyciagania.html
                                    manager.money.pl/news/artykul/zagraniczni;inwestorzy;wybieraja;dolny;i;gorny;slask,227,0,1201379.html
                                    To Sekuła szkodzi Śląskowi, Ty przy okazji też. Szczególnie rozsiewając kłamstwa, pomówienia, konfabulacje i nienawiść do tych, którzy coś dla Śląska robią. Wstyd jak widać jest dla Ciebie pojęciem obcym.
                                    • w36 Re: Ludzie Gorzelika a nie Rosjanie. 22.07.14, 16:16
                                      jankolodziej napisał:

> To Sekuła szkodzi Śląskowi, Ty przy okazji też. Szczególnie rozsiewając kłamstw
                                      > a, pomówienia, konfabulacje i nienawiść do tych, którzy coś dla Śląska robią.

Rozumiem że Raś do Sekuły nie pała miłością. Ale problem wyrabianej przez Raś Śląskowi etykiety, nie dotyczy tylko tej wypowiedzi.

Ale nie ustosunkowałeś się do zdjęcia z portalu Niebiescy.

Jak to jest, że niby to Gorzelik nazywa porównanie Śląska do Kosowa przez rosyjskie media, prowokacją:

"Лидер "Движения зa aвтoнoмию Силезии" Ежи Гoжелик зaявил пoртaлy tvp.info, чтo Рoccия ycтрaивaет прoвoкaцию c целью oттoргнyть oт Пoльши чacть ее территoрии – Силезию."

a sam rozpowszechnia te treści publicznie z pomocą własnych ludzi?

• lswaczyna Re: A ja Wam nie dziękuję, rasiowcy 19.07.14, 20:20
                        To je gyszynk dlo Panoczka W 36 kery sztudia robioł w Moskwie i nigdy niy przestoł z tamtond brać wajzrow ;-))) www.youtube.com/watch?v=UjWa3V8KlsE&list=UU2t1tox7KtVEqHR7eu121fg
                        • w36 relacje Raś - Rosja ? 01.08.14, 15:00
                          lswaczyna napisał:

> To je gyszynk dlo Panoczka W 36 kery sztudia robioł w Moskwie i nigdy niy przestoł z tamtond brać wajzrow ;-)))

O...
                          A może Ty Leon rozjaśnisz nam tu kwestię wypowiedzi Gorzelika, gdzie twierdzi on publicznie że przypisanie separatystom śląskim dążeń do odtworzenia wydarzeń z Kosowa na Śląsku, jest rosyjską prowokacją.
                          A jak się okazuje ten właśnie pomysł rozpowszechniają środowiska związane z Raś, czyli klub kibica Ruchu Chorzów?

To jak to jest w końcu? Bo trudno mi cokolwiek nawet przypuszczać że Wasze "patriotyczne" zaplecze z Chorzowa to rosyjska agentura.

Twój kolega rasiowy, Jan Kołodziej jest obecnie zajęty, to może Ty pociągniesz ten temat, tak pasjonujący szczególnie w świetle bieżących wydarzeń na Ukrainie.

Przypomnę źródła.
                          Tu Gorzelik o "rosyjskiej prowokacji":

"
                          "Рoccийcкaя прoвoкaция"

"Движение зa aвтoнoмию Силезии" нaпoмнилo o cвoем cyщеcтвoвaнии в 2008 гoдy, кoгдa ycтрoилo бoльшyю мaнифеcтaцию в Вaршaве.
                          Вcлед зa этим рaзрaзилcя cкaндaл, в кoтoрый oкaзaлacь зaмешaнa рoccийcкaя преcca.
                          "Рoccийcкaя гaзетa" oпyбликoвaлa cтaтью, aвтoр кoтoрoй вырaзил мнение, чтo Движение cтремитcя преврaтить Силезию в пoдoбие Кocoвa, и дaл пoнять, чтo Пoльшa пoжинaет тo, чтo пocеялa, неcкoлькими меcяцaми рaнее признaв кocoвcкyю незaвиcимocть.
                          Ежи Гoжелик нaзвaл пyбликaцию "рoccийcкoй прoвoкaцией" и пoдчеркнyл, чтo oн и егo cтoрoнники выcтyпaют не зa oтделение Силезии, a зa ее aвтoнoмию в cocтaве Пoльши."

nesident.livejournal.com/10218.html

A tu fotka z oficjalnego portalu kibiców Ruch:

• w36 Narodowy sport Autonomii Śląska? :-)) 06.08.14, 23:36

lswaczyna napisał:

> To je gyszynk dlo Panoczka W 36

Leon. Siedzisz cicho a nie pochwalisz się sukcesem.

Wasza "młodzieżówka" zdobyła zaszczytne miejsce w Europie:

www.dziennikzachodni.pl/artykul/3522433,kibice-ruchu-chorzow-bija-sie-najlepiej-wygrali-team-fighting-championship-komentarze,id,t.html

Gratulacje.

Tylko nadal nie rozumiem dlaczego usilne starania tych zdolnych synków w reklamie rasiowych starań by ze Ślaska zrobić drugie Kosowo, Gorzelik niesprawiedliwie przypisuje Rosjanom. Są przecież zdjęcia:

Proszę, wytłumacz mi to Leon.
    • lswaczyna Re: Podziękowanie 07.08.14, 20:29
      www.youtube.com/watch?v=UjWa3V8KlsE&list=UU2t1tox7KtVEqHR7eu121fg Coś na temat
      • w36 Re: Podziękowanie 08.08.14, 17:27
        lswaczyna poasił się:

> rel="nofollow">www.youtube.com/watch?v=UjWa3V8KlsE&list=UU2t1tox7KtVEqHR7eu121fg Coś na temat

Wiesz Leon. coś mi się widzi że drugi Bronek nam rośnie ;)

Ale odłóżmy na bok ten folklor, bo poważniejsze rzeczy się dzieją.

Oto wypowiedziane kiedyś słowa Twojego Wodza Gorzelika (spocznij, możesz usiąść) :

"Już nie mówią o przedwojennej autonomii, ale o autonomicznych regionach europejskich. Wzór to Kraj Basków i Katalonia. Jerzy Gorzelik: - Hiszpania jest bardzo podobna do Polski, oni też wychodzili z autorytaryzmu. Kiedy Baskowie zaczęli się bić o swoje, Hiszpanie zdecydowali, że nie dadzą im przywileju autonomii, ale rozciągną ją na całe państwo. Mamy podobną wizję. "

No to przypomnę.

Kraj Basków - morderstwa idące w setki, rabunki itp. .

Katalonia. Korupcja, nepotyzm na wielką skalę i to właśnie ze strony krzewicieli autonomii, tych co najbardziej krzyczeli że ich okradają. Tak nie przymierzając to jakby taki ichni Raś okradał ludzi, którym obiecywał raj na ziemi.

Dla porządku przypomnę jeszcze reklamowane przez Was na transparentach Kosowo jako wzór dla Śląska - nierozliczony do dziś ogrom zbrodni, prześladowań.

Leon. Wzorce Raś legły definitywnie w gruzach a Ty się pierdołami zajmujesz. A przecież jesteś w końcu wysokim funkcjonariuszem, o parę stołków od Wodza. Bo ta cała Twoja akcja auto reklamowa w świetle tych faktów, jest w ogólnej sytuacji nawet nie śmieszna a strasznie żałosna. Tak jak cały Raś z rzeszą fanów.
        • jankolodziej Re: Podziękowanie 08.08.14, 20:44
          Nie wiedziałem, że 140 tysięcy głosów poparcia wywoła aż taki ból głowy u zamkniętych w swoich wyimaginowanych światkach ...
          • w36 Re: Podziękowanie 08.08.14, 21:33
            jankolodziej napisał:

> Nie wiedziałem, że 140 tysięcy głosów poparcia wywoła aż taki ból głowy u zamkn
            > iętych w swoich wyimaginowanych światkach ...

Przecież widzisz że nie o to "poparcie" mi tu chodzi. Są o wiele istotniejsze sprawy.
            Proszę, Janie Kołodzieju, odnieś się do konkretów zamiast bełkotać.

Czy nadal jesteś przekonany do słów Twojego Wodza o kopiowaniu wzorców hiszpańskiego czy kosowskiego separatyzmu przez Raś?

• jankolodziej Re: Podziękowanie 09.08.14, 17:24
              Przypominam, że wątek dotyczy podziękowania za złożenie 140 tysięcy podpisów. Na rozmowy w innych tematach zapraszam na Markowej, oczywiście te tematy powinny dotyczyć rzeczywistości.
              O imaginacjach najlepiej rozmawiać w cztery oczy. Z psychologiem.
    • hynio59 Re: Podziękowanie 09.08.14, 20:32
      Nie nadmuchujcie tego tematu, bo to śmieszne. Piszecie jeden do drugiego aby post był na przedzie. Śmieszne.<lol>
      • w36 Re: Podziękowanie 09.08.14, 20:58
        hynio59 napisał:

> Nie nadmuchujcie tego tematu, bo to śmieszne. Piszecie jeden do drugiego aby po
        > st był na przedzie. Śmieszne.<lol>

Masz rację.

A tak po prawdzie to ten wątek, wbrew temu co twierdzi wiceszef rudzkiego rasia, po prostu nieregulaminowy śmieć, chamska agitka Raś.
        Ale jak to teraz jest trend na recykling śmieci, udało się w tym śmieciu nawet trochę pożytecznych treści poruszyć.
        A mnie osobiście zobligował do wyszukania w języku rosyjskim ciekawych źródeł informacji na temat śląskich separatystów, dostarczających tematów do przyszłych dyskusji z agitatorami Raś.
        Tak że nawet spam czasem jest pożyteczny.
        • fast-kajfasz Re: Podziękowanie 10.08.14, 12:42
          Mam wrażenie, że czasem ludzie nienawidzą innych i grupują się w narodowościowych grupach, po to by siać nienawiść. Europa idzie w innym kierunku. Ludzie się mieszają. Hitler też wykorzystywał narodowościowe sprawy do swoich fobii.
          • jankolodziej Re: Podziękowanie 10.08.14, 14:53
            To i racja. Polscy nacjonaliści narobili już zbyt wiele szkód.
            • w36 Re: Podziękowanie 11.08.14, 00:39
              jankolodziej napisał:

> To i racja. Polscy nacjonaliści narobili już zbyt wiele szkód.

No dobrze. Ale to Twoje (no i organizacji, którą reprezentujesz) stwierdzenie nasuwa pewne istotne pytania. Jak wiemy Raś lansuje wzorzec Kosowa dla Śląska co dość jednoznacznie wskazuje wybraną metodykę działań. I w związku z tym mam pytania:

1. Czy mógłbyś jako przedstawiciel władz Raś, tak w sposób szacunkowy (rząd wielkości), określić liczbę wyeliminowanych fizycznie (czyli prosto mówiąc zabitych) polskich nacjonalistów, niezbędną dla osiągnięcia pomyślności Autonomii Śląskiej?

2. Proszę, wyjaśnij jakie kryterium stosuje Raś w rozpoznawaniu kto jest polskim nacjonalistą a kto nie?
              Konkretnie, czy taki, na przykład, rodowity Ślązak ale nie będący wyznawcą ideologii Raś, jest według Raś, polskim nacjonalistą czy jeszcze nie. Czy może wprowadzicie jakieś stopniowanie (kategorie, grupy) między prawdziwym Ślązakiem a wrogim elementem (takim np. do likwidacji)?
              • jankolodziej Re: Podziękowanie 11.08.14, 15:06
                Pewnie się zmartwisz, ale nie będziemy korzystać ze sprawdzonych, powojennych polskich wzorców postępowania, które tak przywołujesz. Nacjonaliści identyfikują się raczej sami
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/oj/lb/gh4s/Ur6CJe6BwR4rRi1avA.jpg[/img]
                • jankolodziej Re: Podziękowanie 11.08.14, 15:09
                  [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/oj/lb/gh4s/Ur6CJe6BwR4rRi1avB.jpg[/img]
                • fast-kajfasz Re: Podziękowanie 11.08.14, 22:06
                  Gdyby nie zmieniono strony RAŚ, to nie lepsze tam były sceny. I nie dupc. Robicie tylko zamieszanie i stołki dla siebie szykujecie a w d... macie Ślązaków. Gdybyście tak dbali o Śląsk, to na pewno nie siedzieli byście na Śląsku, tylko robili co się da w Wawie, aby na Śląsk dawano więcej z Warszawki. A siedzicie na tyłku już od kilku lat wspólnie z PO w sejmiku. Marzą się dalsze stołki. Wasze podrygiwania powodują to, że Warszawka was i Śląsk olewa. Ani roboty, i po kopalniach. Dlaczego? Na separatystyczne zagrania tak działają wszystkie władze. A tu co nie co wyjaśnione jest: wgadowski.salon24.pl/599367,gorzelik-przed-sad
                • w36 Re: Podziękowanie 12.08.14, 00:23
                  jankolodziej napisał:

jankolodziej napisał:

> Pewnie się zmartwisz, ale nie będziemy korzystać ze sprawdzonych, powojennych p
                  > olskich wzorców postępowania, które tak przywołujesz.

Niezbyt mnie pocieszyłeś.
                  Ale do rzeczy kolego. Chodzi tu konkretnie o Wasze Rasiowe zapowiedzi powielenia na Śląsku wzorców separatyzmu z Kosowa.
                  Ponownie dam fotkę by nie by nie było wątpliwości o co mi chodzi:

Zauważ że nie jest to jakiś impulsywny wybryk kibola-graficiarza a zorganizowany jasny przekaz członków czy sympatyków Raś z konkretnej inspiracji. I być może że nie wszyscy którzy to robili wiedzą co to Kosowo, ale już z pewnością Ty powinieneś doskonale wiedzieć co to oznacza.
                  Dlatego nadal oczekuję od Ciebie jako osoby czynnie uczestniczącym w śląskim ruchu separatystycznym o merytoryczne odpowiedzi na te ważne i uzasadnione pytania. Tym bardziej że tu już koledzy forumowi się niecierpliwią jałowością dyskusji w tym wątku.
                  • fifik_rsl Re: Podziękowanie 12.08.14, 01:13
                    Czytam Waszą dyskusję tzn Twoją W36 z Rasiowcami i niewiele z niej wynika. Zauważyłem że wyciągnąłeś kilka głupich wypowiedzi Gorzelika, wykazałeś że są głupie i każesz jego podwładnym je komentować . Czego oczekujesz że napiszą, tak taki mamy kierunek i tym samym zrażą znaczne grono swoich wyborców lub też liczysz że Ci oficjalnie napiszą że ma on niewyparzoną gębę i czasem coś chlapnie, a potem dopiero pomyśli, tudzież w ogóle tego nie zrobi.
                    Nie mniej sam Gorzelik staje się powoli ich problemem, bo retoryka jaką stosuje nie pokrywa się z oczekiwaniami znacznej liczby osób, które z RAŚ sympatyzują. Żaden człowiek o zdrowych zmysłach nie będzie nawoływał do likwidowania kogokolwiek, czy chwalił tym że będzie chciał iść drogą wojny, przemocy i dzielenia ludzi. Na to nie będzie zgody, tych normalnych, że tak się wyrażę.
                    O ile punktowanie i pokazywanie głupoty tez wygłaszanych przez Gorzelika jest potrzebne, bo może pozwoli zrozumieć tym normalnym, że na tym nurcie co prezentuje ten pan płynąć się nie da. Natomiast zdaniem Ruskich bym się nie sugerował, każdego będą w dobrym świetle przedstawiać kto jakoś tam dobrze się o nich wypowiedział. Wg tego samego schematu gwiazdą ich gazet jest Korwin. Podobnie z kibicami(olami) spod znaku R-ki. W każdej grupie znajdują się osoby umiarkowane, ale też radykały. Stawiając wszystkich w jednym rzędzie niczym nie różnisz się od Kazi Szczuki dla której każdy człowiek o przekonaniach narodowych to faszysta i naziol.
                    Droga którą obrał RAŚ pod rządami Gorzelika jest donikąd. Tak jak budowali swoje poparcie przez lata, tak będą je tracić, choćby z powodów które dobitnie pokazałeś. Większość osób z nimi sympatyzujących (mn. moja osoba do niedawna) nie czuje obrzydzenia do Polski, nie chce separacji, bo oprócz bycia Ślązakami, jednocześnie czują się Polakami. Większość osób nie oczekuje konfliktu Polsko-Śląskiego nie oczekuje drogi Basków. Chciałbym aby RAŚ stał się profesjonalną organizacją lobbującą na rzecz Śląska wobec władz krajowych. Zgodzimy się chyba z tym, że często jesteśmy traktowani jak Polacy drugiej kategorii, choćby na przykładzie z autostradami, bezpłatnymi na weekendy. Dlatego też jest miejsce na politycznej mapie Śląska dla organizacji lobbującej na jego rzecz, bo skutecznego lobbingu brakuje.
                    Pytanie tylko czy Gorzelik przejrzy na oczy, zmieni retorykę i zacznie prowadzić swoją organizację tymi torami, bo jeśli nie, to Ci umiarkowani(nie anty Polscy) odejdą, a przy wodzu zostanie wąska grupa fanatyków. To spowoduje że sam RAŚ stanie się izolowany i traktowany jako niebezpieczną grupa separatystów, a nie jak licząca się siła polityczna.
                    Jako że przestrzeń nie toleruje pustki, szybko powstanie kolejny twór zrzeszający tych co nie są z natury anty Polscy, ale chcą działać na rzecz naszego regionu.

• w36 Re: Podziękowanie 14.08.14, 05:14
                      fifik_rsl napisał(a):

> Czego oczekujesz że napiszą, tak tak
                      > i mamy kierunek i tym samym zrażą znaczne grono swoich wyborców lub też liczysz
                      > że Ci oficjalnie napiszą że ma on niewyparzoną gębę i czasem coś chlapnie, a p
                      > otem dopiero pomyśli, tudzież w ogóle tego nie zrobi.

W pierwszym rzędzie to oczekuję odpowiedzi na poziomie dorosłych, inteligentnych ludzi, prezentując do dyskusji fakty ogólnie dostępne, weryfikowalne. A to że są funkcjonariuszami Raś i podwładnymi Gorzelika, to wyłącznie kwestia ich świadomej osobistej decyzji, ich wyboru życiowego. Co mnie to wzrusza? Dlaczego miałbym zrezygnować z postawienia pytań, których odpowiedzi mnie ciekawią?

> Nie mniej sam Gorzelik staje się powoli ich problemem, bo retoryka jaką stosuje
                      > nie pokrywa się z oczekiwaniami znacznej liczby osób, które z RAŚ sympatyzują.

Gorzelik jako fachowy populista, gada wyłącznie to to chcą usłyszeć ci, których poparcia Raś potrzebuje w danej chwili. Tylko. To właśnie dlatego, jeśli wziąć każdy szerszy zakres jego wypowiedzi, to wszystko co gada wygląda na niespójny bełkot, ale nie o to chodzi. Operuje na emocjach odbiorców, które są zmienne, a nie na ich rozumie, do którego dotarcie wymaga wysiłku i kreatywności.

Bo jest niestety, spora liczba ludzi, których z powodzeniem tą metodą można pozyskać dla własnych celów.

Znakomicie ilustrują to na przykład sondaże poparcia dla partii politycznych.
                      Zdawało by się że taki homo sapiens, dorosły, który zbiera obserwacje i doświadczenia na przestrzeni wielu lat, powinien na podstawie tego wieloletniego doświadczenie mieć swoje w dużym stopniu skonkretyzowane poglądy na to czego może oczekiwać po różnych ugrupowaniach politycznych. A w praktyce, przecież wystarczy parę dni by tysiące tych homosapiensów pod wpływem jakiegoś drobiazgu, wypowiedzi zmieniło diametralnie swoje poglądy. I słupki skaczą.

A tego zjawiska doskonałą świadomość ma Gorzelik, Korwin i cały tabun bełkoczących polityków jakich musimy oglądać w mediach. Tak że bełkot i niekonsekwencja w wypowiedziach to nie cel a tylko efekt uboczny podążania za popularnością.

Tyle że, co uważam za bardzo istotne, rzemiosłem ambitniejszych populistów jest nie tylko bełkot składający się z zlepów tego co klientela chce usłyszeć ale i czasem czynne działanie. Dlatego też przekaz Raś obiecujący Kosowo na Śląsku, choć wydaje się być skierowany do specyficznej grupy targetu Raś, jest warty co najmniej poważniejszej refleksji. I to tym bardziej że wydaje się z pewnej chronologii, że wyjątkowo, ta akurat koncepcja zastała polecona Raś z zewnątrz. A dopiero później zaadaptowana w kręgach wyznawców Raś.

> Natomiast zdaniem Ruskich bym się nie sugerował,
                      > każdego będą w dobrym świetle przedstawiać kto jakoś tam dobrze się o nich wypo
                      > wiedział.

Może kiedyś tam wcześniej przyznał bym ci rację. Ale teraz już nie.
                      W świetle tych wszystkich wstrząsających wydarzeń które obserwujemy codziennie, tych tysięcy ludzi zabitych na Ukrainie, nie zlekceważyłbym żadnych relacji między Raś a środowiskiem władz Rosji.
                      A przede wszystkim obserwacji, że to właśnie wcześniejsze istnienie na Ukrainie grup typu Raś, wybitnie ułatwiło realizację celów władz rosyjskich.

> W każdej grupie znajdują się osoby umiarkowane, a
                      > le też radykały.

No tak, ale jeśli ta dychotomia jest śladowa a w grupie dominują ślepi potakiwacze?

> Chciałbym aby RAŚ stał się profesjonalną organi
                      > zacją lobbującą na rzecz Śląska wobec władz krajowych.

Pomyśl i powiedz, po jakiego grzyba potrzebny jest lobbing jakiś krzykaczy we władzach krajowych, regionowi, który posiada najliczebniejszą reprezentację swoich przedstawicieli w Sejmie i na tyle tyle mieszkańców by swoimi przedstawicielami obsadzać główne stanowiska w kraju?
                      Przecież to Śląsk ma wszelki możliwości być liderem Polski i nie istnieją żadne uwarunkowania ani prawne ani pozaprawne to ograniczające. Separatyzm śląski w obecnych warunkach jest wręcz irracjonalny.
                      Raś nam jest potrzebny jak dziura w moście. Nawet jeśli nie zrobi ze Śląska Kosowa.
                      Bo tylko szkodzi, antagonizuje i izoluje nas od Polski gdzie właśnie my, Ślązacy mamy wszelkie warunki zaistnieć pozytywnie dla dobra ogółu a szczególnie dla dobra nas samych .

• lewap.0 Re: Podziękowanie 15.08.14, 21:07
                        Ohyda czytać posty W36
                        • w36 Re: Podziękowanie 15.08.14, 22:35
                          lewap.0 napisał:

> Ohyda czytać posty W36

Zdaję sobie sprawę. No ale co zrobić, skoro taki właśnie jest cały ten temat.
                          Dzięki za okazane zrozumienie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka