lokator.pl 26.05.15, 11:33 Wchodzący na salę obrad Walnego Zgromadzenia Członków na zebraniu 25.05.2015 byli filmowani kamerą nic o tym nie wiedząc... Czy to jest zgodne z prawem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
greenrs2 Re: Rudzka Spółdzielnia Mieszkaniowa - ukryta kam 26.05.15, 13:37 Czy ktoś odniósł obrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Rudzka Spółdzielnia Mieszkaniowa - ukryta kam 27.05.15, 10:39 Filmowany kamerą wiedząc czy nie wiedząc jesteś w sklepach,na dworcach,ulicach i w setkach innych miejsc. Zabronione jest dopiero udostępnienie twojego wizerunku a nie samo filmowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: RSM - nieukryta kamera 27.05.15, 11:38 Byłem na tej części WZCz RSM ADM 5, które miało miejsce w ODK "Pulsar". Już w samym temacie mamy zakłamanie bo nie było żadnej ukrytej kamery! Ja osobiście nie mam nic a nic przeciwko temu by nawet było 10 kamer! Gdyby w Knurowie nie filmowali zdarzenia na stadionie i poza nim to jatka byłaby niezła! Jak zwrócił uwagę Hepik kamery zainstalowane są w różnych miejscach.Nawet przy wjeździe do niektórych miejscowości stoją tablice z napisem "Miasto monitorowane". Dlatego ja będąc w jakimś "monitorowanym " miejscu czuję się bezpiecznym. I tak było i w tym przypadku. A tam na sali w Pulsarze słyszałem głos, że to jest mobbing! Bez dalszego komentarza zatem! (na razie) Odpowiedz Link Zgłoś
lokator.pl Re: RSM - nieukryta kamera 27.05.15, 12:13 Skoro nie była ukryta, to kto z członków spółdzielni wiedział, że jest filmowany? I dlaczego wyświetlacz LCD od kamery był złożony? www.facebook.com/rudzkaspoldzielnia/photos/a.850318451689970.1073741828.850248561696959/850318508356631/?type=3&theater Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: RSM - nieukryta kamera 27.05.15, 13:16 Jakiś mistrz kamuflażu ja ukrywał.W ogóle jej nie widać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lokator.pl Re: RSM - nieukryta kamera 27.05.15, 13:50 Czy wchodzący zostali poinformowani, że kamera robiła im zdjęcia i rejestrowała dźwięk? Odpowiedz Link Zgłoś
lokator.pl Re: RSM - nieukryta kamera 27.05.15, 13:59 www.traktat.pl/pl_dopuszczalnosc-fotografowania-innych-osob,200.html "Co w sytuacji, gdy ktoś robi mi zdjęcie, a ja tego nie chce? W tym wypadku, możemy chronić swoje dobra osobiste poprzez wyrażenie sprzeciwu i żądanie zaprzestania dalszych naruszeń ze strony osoby trzeciej. Mówi o tym art. 24 K.C § 1. Ten, czyje dobro osobiste zostaje zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania, chyba że nie jest ono bezprawne. W razie dokonanego naruszenia może on także żądać, ażeby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności ażeby złożyła oświadczenie odpowiedniej treści i w odpowiedniej formie. Na zasadach przewidzianych w kodeksie może on również żądać zadośćuczynienia pieniężnego lub zapłaty odpowiedniej sumy pieniężnej na wskazany cel społeczny. § 2. Jeżeli wskutek naruszenia dobra osobistego została wyrządzona szkoda majątkowa, poszkodowany może żądać jej naprawienia na zasadach ogólnych. § 3. Przepisy powyższe nie uchybiają uprawnieniom przewidzianym w innych przepisach, w szczególności w prawie autorskim oraz w prawie wynalazczym. Podsumowując, fotografowanie i filmowanie osób wymaga przede wszystkim ich wyraźnej i świadomej zgody, gdyż w innymi przypadku możemy narazić się na poważne konsekwencje karne czy cywilne..." Mnie nikt nie pytał o zgodę, stąd moje pytanie w pierwszym poście, czy to Państwa zdaniem było zgodne z prawem? Odpowiedz Link Zgłoś
greenrs2 Re: RSM - nieukryta kamera 27.05.15, 14:28 lokator.pl napisał: Podsumowując, fotografowanie i filmowanie osób wymaga przede wszystkim ich wyraźnej i świadomej zgody, gdyż w innymi przypadku możemy narazić się na poważne konsekwencje karne czy cywilne..." Czy oglądając w TV relacje z różnych posiedzeń, manifestacji czy chociażby wydarzeń sportowych jesteś pewien, że wszyscy pokazani tam ludzie wiedzą, że zostali sfilmowani i wyrazili na to zgodę? Na ostatnich MŚ w siatkówce mnie również spotkało takie "nieszczęście" i mogłem obejrzeć się w TV ;) Jakoś nie pomyślałem by rwać włosy z głowy z powodu naruszenia moich dóbr osobistych. A miałem powód bo rozmazał mi się makijaż :) Nie popadajmy w paranoję. Odpowiedz Link Zgłoś
jezioraniagara Re: RSM - nieukryta kamera 28.05.15, 07:24 § 1. Ten, czyje dobro osobiste zostaje zagrożone cudzym działaniem, może żądać > zaniechania tego działania, chyba że nie jest ono bezprawne Trzeba tu najpierw zadać pytanie jak fotografowanie na zebraniu może zagrozić dobru osobistemu jego uczestnikom? Nie widzę tu związku . Chyba że ktoś tu dowalał się do sąsiadki i zobaczy to żona a nie wiedział ,że jest nagrywany? Odpowiedz Link Zgłoś
specjalista_doradca Re: RSM - nieukryta kamera 29.05.15, 21:48 Czy wiadomo jest czyja ta kamera była? Odpowiedz Link Zgłoś