Dodaj do ulubionych

Historia -do Janka Kołodzieja

03.06.16, 14:52
Czy na tym zdjęciu na pewno jest most na Poniatowskiego?
pbs.twimg.com/media/Cj9yqhbXAAQ2D75.jpg
Tam na bank nie ma takiego domu(i nie było) z takim dachem.
Bardziej by mi pasowało ,że to most w ciagu 1 Maja,I wtedy to był dach mojej chałpy.(rok produkcji ok 1904)
Sama Klodnica niepodobna a ni do tamtego miejsca ani do tego w okolicach Hasioków.Ale poziomy sie zmieniają.Aldik czy BP stoją dzisiaj na równo z drogą a kiedys były w dziurach.
Obserwuj wątek
    • mietlorz707 Re: Historia -do Janka Kołodzieja 04.06.16, 15:03
      Może się okazać, że na odpowiedź poczekasz do wyborów/referendum. ;)
    • jankolodziej Re: Historia -do Janka Kołodzieja 04.06.16, 20:33
      Rzadko tu ostatnio zaglądam. Przepiękny dokument z tej widokówki Moim zdaniem opis jest prawdziwy, taki budynek stoi tam do dnia dzisiejszego. Trzeba pamiętać o tym, że na pewno podlegał jakimś modernizacjom. Most w Halembie musiał być w tych czasach na pewno nieco większy, bo droga trochę ważniejsza (a towarzyszące mu płynory znamy z innych zdjęć).
      Pobieżna analiza widokówki - ślady na wodzie wskazują kierunek jej płynięcia, co za tym idzie zdjęcie robiono z północnego brzegu. Cienie wskazują na porę popołudniową. Mostek jest dość wysoko, a wjazd na przyczółki stosunkowo krótki i ostry. Albo nie przewidziano na nim ruchu kołowego i jest tylko dla pieszych, albo jest dopiero co budowany, jeszcze niegotowy do końca. A co robi zaprzęg? Za chwilę przejedzie na drugi brzeg brodem! Wskazuje na to ukształtowanie brzegów.
      A tutaj zdjęcie lotnicze tego miejsca z tym domem:
      s33.postimg.org/yum1nymb3/DSC_0667.jpg
      • hepik1 Re: Historia -do Janka Kołodzieja 05.06.16, 09:00
        Oprócz dachu,który jest wtedy dużo bardziej skośny wszystko pasuje.Ale faktycznie mógł być po prostu przebudowany.
        • greenrs2 Re: Historia -do Janka Kołodzieja 06.06.16, 00:12
          Dom, który jest na zdjęciu już dawno mógł zostać zburzony. Mnie jakoś bardziej pasuje to do mostku w rejonie obecnej ulicy Morskiej - blisko starego młyna. Może się mylę ale wydaje mi się, że rejon dzisiejszej ulicy Poniatowskiego w tamtych czasach nazywany był Kłodnicą a granice dzisiejszej dzielnicy Halemba nie sięgały tak daleko? No ale tu JK ma na pewno znacznie gruntowniejszą wiedzę.
          • hepik1 Re: Historia -do Janka Kołodzieja 06.06.16, 10:23
            E,no nie ;)
            W tamtej okolicy ,w tamtych czasach to po stronie Halemby II był albo głęboki las albo szczere pole a na 100 % zaden trakt drogowy.Domek stoi,przyjrzałem sie dzisiaj z bliska,podobnie jak mój,bedzie datowany na pierwsze dziesięciolecie XX wieku.Kwestia dachu to albo przebudowa albo perspektywa aparatu fot.
            • mietlorz707 Re: Historia -do Janka Kołodzieja 06.06.16, 14:00
              Według geoportalu domek z 1890. Wszystko więc we wpisie Janka pasuje.
              Fajnie że tu jednak czasem zagląda. :)
          • hepik1 Re: Historia -do Janka Kołodzieja 06.06.16, 10:30
            Ta nazwa Halemba na pocztówce tez mi nie bardzo pasowała i stąd te poczatkowe wątplliwosci.Bo była Kłodnica,Stara Kuźnia a Halemba de facto to tereny po północnej stronie rzeki.
            • jankolodziej Re: Historia -do Janka Kołodzieja 09.06.16, 18:21
              Na pocztówce pisze "bei Halemba", czyli pod Halembą lub jak kto woli - koło Halemby. Co do budynku - to typowo śląski dom, jakich było wiele. Parterowy, cztero- lub pięcioizbowy z obszerną sienią. W sieni schody na strych (wysoki ponad 2 metry w środku, przy ścianach kolankowych około pół metra wysokości), pod nimi schody do piwnicy. W przypadku takich budowli czasem zagospodarowywano strych poprzez urządzenie na nim dwóch pokoi i bocznych komórek. Poważniejsze remonty to podniesienie ścian kolankowych ze zmianą kąta nachylenia dachu - i tak stało się chyba w tym przypadku. Dodam jeszcze, że stropy w takich domach były drewniano-trzcinowe, pokrywane od dołu gliną, gipsem i wapnem.
              Co do mostu - na widokówce jest to zdecydowanie most wyłącznie dla ruchu pieszego, zaprzęgi jeździły brodem, ewentualnie objazdem przez Halembę ;-) Został zbudowany po likwidacji grobli dawnego stawu hutniczego, która była najstarszą drogą w okolicy wiodącą do innego księstwa (najstarszą częścią tego traktu w Kłodnicy jest dzisiejsza ulica Orzeszkowej).
              • greenrs2 Re: Historia -do Janka Kołodzieja 09.06.16, 20:33
                Czyli jesteś pewien, że to w miejscu obecnego mostu na ulicy Poniatowskiego?
                • jankolodziej Re: Historia -do Janka Kołodzieja 10.06.16, 15:12
                  Całkowicie. Powiem tylko, że do gustu zbytnio nie przypada mi nazwa ulicy. To miejsce jest kolebką śląskiego hutnictwa. To śląscy też hutnicy z Gliwic odlewali pierwsze krzyże żelazne, którymi odznaczano setki Ślązaków - bohaterów bitwy pod Lipskiem, w której walczyli z m.in. Poniatowskim by nie dopuścić do francuskiej okupacji Europy. Ginęli za swoją ojczyznę, a teraz ulicy patronuje ich wróg ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka