Dodaj do ulubionych

Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha....

18.02.06, 23:24
Jak wskazują ostatnie wydarzenia, nasi radni wolą gumolit z namalowaną klepką
zamiast parkietów albo też buty "Abibas" zamiast "Adidas",
telewizor "Powascanic" zamiast "Panasonic". Świat namiastek i podróbek,
tandetnych imitacji i odpustowego sznytu wyraźnie zawładnął wyobraźnią
miejscowych decydentów. Bo jak tu inaczej wytłumaczyć zapał w wydawaniu
pieniędzy na budowę badziewiarskiego pseudo- grodziska w Kochłowicach ? Czy
ktoś wogóle wie, jak to grodzisko wyglądało ? NIE, więc po co niszczyć ślad
po autentyku. To jakaś osobliwość myślowa, odlot normalnie. Czy w sali
sesyjnej nie ulatnia się jakiś klej ? Gdy wokół niszczeją PRAWDZIWE,
fantastyczne zabytki górnictwa, z których możemy być dumni, nasza historia,
ktoś na chama wciska mieszkańcom odpustową kiłę za MILIONY ZŁOTYCH. A jak to
się ma do stanu naszych dróg i mostów ? Panie Osmenda, skoro Pan tu tak
otwarcie występuje, to mam pytanie, czy Pana też zafascynowało to g..wno ? A
może Pan Marcin Krysiński coś napisze. No chyba, że macie zamiar tam zbudować
imitację PlatfOrmy oblężniczej, he he
Obserwuj wątek
    • jozefosmenda Re: ... kiła ?.... Co najmniej! 19.02.06, 00:47
      Całkowicie podzielam to spojrzenie Kapiohu!
      Nie brałem w tym udziału ponieważ twierdzę,że to nie była sesja Rady Miejskiej
      tylko takie sobie spotkanie radnych.Czyli z tego wniosek ,że uchwała podjęta na
      "sesji" zwołanej w terminie niezgodnym z regulaminem jest pod względem prawnym
      wątpliwa! Z premedytacją zatem byłem nieobecny!
      Nie brałem również udziału w głosowaniu parę miesięcy temu (na sesji zwołanej
      zgodnie z regulaminem) bo też uważałem,że to ..... granie w kulki.
      Myslę,ze to niegłosowanie to jest póki co jakaś forma protestu?
      W BIP-ie raczej nie ma wydruków z głosowań radnych ale mogę cię Kapiohu
      zapewnić,że i tutaj są reżyserki!
      Wystarczy nie nacisnąć "knefla " wtedy kiedy ma być naciśnięty i już ani
      komputer ani drukarka niczego nie pokażą!
    • w36 Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 19.02.06, 02:49
      kapioh1 napisał:

> To jakaś osobliwość myślowa, odlot normalnie. Czy w sali
      > sesyjnej nie ulatnia się jakiś klej ?

Hmmm... Przypomniał mi się artykuł w Świecie Nauki (cytowany tutaj:

hyperreal.info/drugs/go.to/art/4507

)
      o tym że słynna Pytia delficka, której wypowiedzi miały niewątpliwy wpływ
      również na ważne decyzje polityczne, tak naprawdę była w robocie po prostu
      naćpana, etylenem który wydobywał się z ziemi i gadała trzy po trzy a ludzie to
      kupowali jako wielkie mądrości. I też pada w artykule słowo klej.
      Tyle dygresji.

Co do grodziska, to znam sprawę tylko z nazwy i nie mam jeszcze zdania. Ale
      ciekawi mnie co w temacie radia S. się dzieje. Miały być finalizowane już w
      lutum jakieś umowy.
      • jozefosmenda Re:Wyrocznia Miejska.... 19.02.06, 12:43
        Na wstępie serdecznie dziękuję W-36 za przekazanie dostępu do bardzo
        interesującego artykułu.Przyznam,że przeczytałem go z wielkim zaciekawieniem.
        Odnosząc to do naszej miejskiej rzeczywistości muszę stwierdzić,że parę lat temu
        (1999/2000),podczas remontu sali sesyjnej stwierdzono w podłodze(a jednoczśnie
        stropie pierwszego piętra)poważne pęknięcie-szczelinę.
        Można zatem domniemywać,że jakieś gazy mogą tam przechodzić nawet po
        remoncie.Pod salą sesyjną mieści się gabinet prezydenta miasta i salka posiedzeń
        z zabytkowym kominkiem.
        Z przerażeniem stwierdziłem zatem,że jestem jednym z czwórki radnych siedzących
        najbliżej tego pęknęcia (wprawdzie naprawionego ale któż tam wie)?
        Zapewniam jednak,że w moim przypadku jak już to wydobywa się tam raczej gaz
        rozweselający.Ale nie zaprzeczam,że również i czasami puszczją mi nerwy!
        W nawiązaniu zatem do artykułu o Wyroczni Delfickiej myślę,że dopiero potomni
        będą mogli wnikliwie i naukowo, zachowania większości obecnych radnych wyjaśnić!
    • marcin_krysinski Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 19.02.06, 11:33
      Akurat osobiście jestem przeciwko odrestaurowywaniu jakichś ruin czy kawałków
      muru, które kiedyś były czymś. Skoro nie przetrwały do naszych czasów to trudno.
      Coś słyszałem o tym grodzisku, ale szczerze mówiąc to chyba ma być jakoś
      finansowane z pieniędzy UE czy coś. Istotnie są ważniejsze problemy - np.
      dziurawe drogi jak to po zimie.
    • mt71 Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 19.02.06, 11:57
      To rzeczywiście chory pomysł. Przecież w tamtym miejscu nie można znaleźć ani
      kawałka konstrukcji dawnego grodu. Nie mając żadnych zdjęć, planów tego
      miejsca, jak można to coś odrestaurować??? Przede wszystkim po co??? Może
      Biskupin II nam się śni??? W każdym bądź razie nie wierzę w sukces tego
      miejsca, jakim chwalić się może np. zamek w Chudowie.

A w sprawie podróbek itp. spraw widziałem w miniony piątek, jak jakiś gość
      wieszał reklamę stacji LOTUS przy ulicy Kłodnickiej, tuż przy KWK "Halemba"
      (kiedyś słynna z gazet stacja sprzedająca marnej jakości paliwo). Coś mi się
      widzi, że z tego LOTUSU to LOTOSU nie będzie...
      • ksiaze_brzr Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 23.02.06, 22:47
        Czy wszyscy na forum uwzieli sie na grodzisko? Pokolei roziweje Wasze
        wątpliwości:
        "Przecież w tamtym miejscu nie można znaleźć ani kawałka konstrukcji dawnego
        grodu." Pozotała do dzisjeszych czasów Nasyp i Fosa. To najbardziej znaczące i
        charakterystyczne dla tego typu bodwli elementy. Grodzisko było drewniane więc
        nie przetrwało by od XIII wieku.

"Nie mając żadnych zdjęć, planów tego miejsca, jak można to coś
        odrestaurować??" W ramach projektu są finansowane Badania archeologiczne, one
        maja na celu wyjaśnić wszystko.

Biskupin nie ponieważ był o wcześniejszy. Po co? żeby ratować pamięć i historię
        naszego miasta. Pisałem już w innym poście, to własnie od grodziska rozpoczęło
        się życie w naszym mieście. to tutaj zamieszkali pierwsi rudzianie. A ja wierze
        w nasze władze i ekipę projketu. Napewno nie bedziemy konkurowali z Chudowem bo
        to jest prawie 300 letnia przepaść w historii ale za współpracą jestem
        jaknajbardziej!

Myślicie o drogach, o ochronie starych szybów kopalnianych. A ja i moi kumple
        myślimy o ochronie właśnie miejsc pamiętających okres średniowiecza. Kurcze
        pozwolcie nam młodym sie rozwijać w przez nas wybranym kierunku. Kto nas poznał
        czy widział na pokazach doskonale Wie, że odtwarzania średniowiecza to świetna
        zabawa. A każdy jest świadomy tego, że będzie to świetny obiekt turystyczny
        wiecej chyba juz nie musze tłumaczyć. Mam wrażenie ze jesteście z małopolski bo
        przeliczacie wszystko niczym centusie. Wstyd panowie!
        • markpunk Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 23.02.06, 23:02
          ksiaze_brzr napisał:

> "Przecież w tamtym miejscu nie można znaleźć ani kawałka konstrukcji dawnego
          > grodu." Pozotała do dzisjeszych czasów Nasyp i Fosa. To najbardziej znaczące i
          > charakterystyczne dla tego typu bodwli elementy. Grodzisko było drewniane więc
          > nie przetrwało by od XIII wieku.

No właśnie w tym problem - nic tam nie ma :(

> "Nie mając żadnych zdjęć, planów tego miejsca, jak można to coś
          > odrestaurować??" W ramach projektu są finansowane Badania archeologiczne, one
          > maja na celu wyjaśnić wszystko.

Badania owszem tak, ale budowa atrapy - to absurdalne, lepiej zachować to co
          zostrtało tak jak zostało.
          Zwróć uwage, że nie próbuje się odbudować Troi czy innych starych zabytków -
          tylko pokazuje to co z tego zostało. Jeśli to jest coś warte to ludzie tam
          przyjadą - jeśli nie, to nie i szkoda wywalić taką kase!!!! Zastanów się dobrze.

> Biskupin nie ponieważ był o wcześniejszy. Po co? żeby ratować pamięć i historię
          >
          > naszego miasta. Pisałem już w innym poście, to własnie od grodziska rozpoczęło
          > się życie w naszym mieście. to tutaj zamieszkali pierwsi rudzianie.

A skąd wiesz?? Były już jakieś profesjonalne badania tam przeprowadzone??

> A ja wierze
          >
          > w nasze władze i ekipę projketu.

twoja sprawa

>Napewno nie bedziemy konkurowali z Chudowem bo
          >
          > to jest prawie 300 letnia przepaść w historii ale za współpracą jestem
          > jaknajbardziej!

Bez komentarza :(

> Myślicie o drogach, o ochronie starych szybów kopalnianych. A ja i moi kumple
          > myślimy o ochronie właśnie miejsc pamiętających okres średniowiecza. Kurcze
          > pozwolcie nam młodym sie rozwijać w przez nas wybranym kierunku. Kto nas poznał
          >
          > czy widział na pokazach doskonale Wie, że odtwarzania średniowiecza to świetna
          > zabawa.

Uważam się za młodego, ale to grodzisko to nieporozumienie. Dla zabawy kilku
          dzieciaków w rycerzy nie warto marnowac miliona złotych z publicznej kasy.

Chcesz sie bawić - to za swoje!!!

> A każdy jest świadomy tego, że będzie to świetny obiekt turystyczny
          > wiecej chyba juz nie musze tłumaczyć.

raczej nie będzie. Chudów nie przynosi kokosów, kiedyś czytałem również artykuł
          o Biskupinie i tam z turystów też rzeki pieniędzy nie ma, a w obiekty tego typu
          ciągle trzeba inwestować, konserwować, etc...

> Mam wrażenie ze jesteście z małopolski bo
          >
          > przeliczacie wszystko niczym centusie. Wstyd panowie!

Bez komentarza, bo mógłbym napisac coś brzydkiego
          • ksiaze_brzr Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 23.02.06, 23:17
            Wiem, że pisałeś późno posta, ale napisalem ze jest nasyp i fosa. Czyli coś
            jest po grodzisku. W nasypie sa pogrzebane szczątki. Czyli mamy jakieś elemnty
            ktore przeleżały tam kilka set lat. A może znajdzie się kolejna rzymska moneta.
            Pod wrocławiem zbudowano gród, na prywatnej posesji, totalnie fantasy.
            Wlasicielowi przynosi teraz ogromne zyski ponieważ ludzie z całej południowej
            polski jeżdża oglądać tą budowlę. Wyspa Wolin, co roku odbywa się tam zjazd
            wojów porównywalny do grunwaldu. Panowie to się musi udać. Co do badań
            wcześniejszych. Wojewódzki konserwator zabytków prowadził tam badania w 1984
            roku. Historycy zajmujący się górnym śląskiem potwierdzaja zgodnie ze od tego
            miejsca powstawały kochłowice. A Ruda była późniejszą osadą.
            Po pierwsze nie miliona :P tylko ok 250 tyś zł. Tyle będzie wynosił wkład
            miasta w odbudowę samego grodziska. Bawić sie za swoje? Czy ochrona zabytków to
            zabawa, czy ochrona miejsc pamięci to zabawa, ej no nie czujesz "bluesa"!

A tak na marginesie w okresie istnienia grodziska byli wojowie nie rycerze :P
            • markpunk Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 23.02.06, 23:25
              ksiaze_brzr napisał:

> Wiem, że pisałeś późno posta, ale napisalem ze jest nasyp i fosa. Czyli coś
              > jest po grodzisku.

nie zawiele :( i niech tak zostanie

> W nasypie sa pogrzebane szczątki. Czyli mamy jakieś elemnty
              > ktore przeleżały tam kilka set lat.

Skąd wiesz?? Widziałeś?? Czy przypuszczasz??

> A może znajdzie się kolejna rzymska moneta.
              >

Super ale za melona z póblicznej kasy nie chcę monety - nawet rzymskiej :(

> Pod wrocławiem zbudowano gród, na prywatnej posesji, totalnie fantasy.

Fantastycznie - prywatna inicjatywa za prywatne pieniądze. POPIERAM!!!

> Wlasicielowi przynosi teraz ogromne zyski ponieważ ludzie z całej południowej
              > polski jeżdża oglądać tą budowlę. Wyspa Wolin, co roku odbywa się tam zjazd
              > wojów porównywalny do grunwaldu. Panowie to się musi udać.

To jedź sie tam pobawić :)

> Co do badań
              > wcześniejszych. Wojewódzki konserwator zabytków prowadził tam badania w 1984
              > roku. Historycy zajmujący się górnym śląskiem potwierdzaja zgodnie ze od tego
              > miejsca powstawały kochłowice. A Ruda była późniejszą osadą.

> Po pierwsze nie miliona :P tylko ok 250 tyś zł. Tyle będzie wynosił wkład
              > miasta w odbudowę samego grodziska.

W Elsacie podali ponad milion w 2006 roku!!! a ile w następnych latach???
              Chyba że Elsat kłamie?

> Bawić sie za swoje?

TAK, ja tak robię :)

> Czy ochrona zabytków to
              >
              > zabawa, czy ochrona miejsc pamięci to zabawa, ej no nie czujesz "bluesa"!

Nie czuję - czym innym jest ochrona zabytków (czyli tego co jest) a czym innym
              budowa _ATRAPY_ !!!

> A tak na marginesie w okresie istnienia grodziska byli wojowie nie rycerze :P

jak zwał tak zwał :P
              • kapioh1 Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 23.02.06, 23:42
                Panie Woju ! Budujcie tą swoją badziewiarską atrapę za SWOJE pieniądze i na
                SWOJEJ parceli. Po pierwsze dlatego, że autentyzm tego miejsca po waszych
                działaniach zniknie bezpowrotnie. Po drugie dlatego, że pomysł ten zapewne
                przyniesie straty. Dokładajcie więc z własnej kasy a nie kieszeni podatników.
                Ja słyszałem o kwocie dużo większej niż milion na ten odpustowy sznyt, który z
                ochrona miejsc pamięci nie ma nic wspólnego.
            • w36 Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 23.02.06, 23:42
              ksiaze_brzr napisał:

> Wiem, że pisałeś późno posta, ale napisalem ze jest nasyp i fosa. Czyli coś
              > jest po grodzisku.

Widzę że osobiście jesteś mocno zaangażowany i masz dużą wiedzę na temat tego
              miejsca. I generalnie jesteś za "odbudową", choć nie wiem czy to dobre
              określenie. Ale nie dziw się może sceptycyzmowi większości tu na forum, już nie
              jedna sprawa wydawania dużych publicznych w Rudzie skończyła się nie najlepiej,
              łagodnie mówiąc.
              Ale mam prośbę do Ciebie. Jeśli jesteś takim pasjonatem tej sprawy to powinieneś
              wiedzieć czy są jakieś informacje w internecie, rysunki itp. tego grodziska,
              zakres ewentualnych prac, jakieś linki. Dobrze by było to zobaczyć skoro mamy to
              finansować. Bo nasyp i rów, wybacz, bardzo mało przemawiają do wyobraźni a o
              wiele bardziej ta milionowa kwota ;)
            • zoro333 Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 24.02.06, 09:54
              Kochany woju, pisz prawdę.
              250 tys. zł będzie wynosił wkład miasta pod warunkiem, że otrzyma dotację z
              unii.
              Tylko, że I etap nie odsłoni Gródka. Tam są zarezerwowane pieniądze na prace
              archeologiczne w niewielkim stopniu. Gro pieniędzy idzie na budowę
              infrastruktury.
              Dopiero po wyborach, jak nadal będzie rządzić Pani Nawa, to miasto wyda grube
              miliony aby odkopać tę ruinę.
              Bawcie się za swoje pieniądze.
              Jeżeli wierzysz, że pomysł Nawy będzie przynosił dochody do miasta to radzę
              zdejmować od czasu do czasu hełm.

• ksiaze_brzr Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 24.02.06, 13:21
                zoro333 jeśli nie otrzyma dotacji, to wątpie żeby ta inwestycja ruszyła więc
                więcej nie utopimy. Będą przeprowadzone pełne badania archeologiczne, które
                maja nam "pokazać" jak wyglądało Grodzisko. Tak jak mówiłem wcześniej będzie
                one odtworzone wiernie. Nad tym miejscem czuwa WKZ jest to stanowisko
                archeologiczne więc nie pozwolą zrobić jakieś "kaszany". To WKZ wstrzymał pełną
                rozbudowę oczyszczalni Barbara, no i też swego czasu wodociągi zpałaciły za
                wtargnięcie bez przeprowadzania badań na teren archeologiczny. Muszę przyznać,
                że znaczna część dofinansowania pójdzie na uzbrojenie terenu, w taki sposob aby
                nie ingierować w strukturę kopca, która jest wytworem ludzkich rąk. Bawcie sie
                za swoje pieniądze... czlowieku czy Ci odbija? Przejzyj sobie ile w ubiegłym
                roku wydano na boiska sportowe. Przypominam zeszloroczną aferę na dziedzictwa
                kultury znaleziono ok 50 tyś złotych na dziłalność klubów sportowych ponad 2
                mln. Na ochronę średniowiecznej historii miasta w ostateczności dostaliśmy 1800
                zł,z której kwoty zrezygnowaliśmy ponieważ za tą kwotę nie byliśmy w stanie
                zrealizować zadania. Czy grodzisko przyniesie dochód miastu? Chciał bym aby
                przynajmniej pracowało samo na siebie. Co do Pani Joanny Nawy to rzeczywiście
                wkłada w tą sprawe chyba całe swoje serce, jeśli nie nasz konserwator zabytków
                to historycy muszą zadbać o miejsca które z punktu widzenia archeologii są
                bezcenne.
                • lswaczyna Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 24.02.06, 13:38
                  Zróbmy zrzutkę na budowę "średniowiecznego zabytku" w Rudzie. Zobaczymy jak
                  wielka jest ofiarność dzisiejszego układu władzy w naszym mieście.
                  • ksiaze_brzr Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 24.02.06, 14:15
                    Dobrze to jeśli robimy zrzutę to pomyślmy ile sami mozemy dać?
                    • lswaczyna Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 24.02.06, 15:55
                      ksiaze_brzr napisał:

> Dobrze to jeśli robimy zrzutę to pomyślmy ile sami mozemy dać?

Daje na ciekawsze projekty.
                  • osi-ris myślcie sobie co chcecie!!! 24.02.06, 14:33
                    myślcie sobie co chcecie..
                    ale powiem wam jedno to ludzie "pokroju" i wieku lS, J.O. A.S. Ż. S. itd..
                    którzy od lat chcą rządzić rządzą najpierw doprowadzają do ruiny bo nie
                    potrafią rządzić a jak coś spier.. to ludu pomóżcie jaki to ja jestem
                    organizator i chcę by było ładnie..
                    jest to anegdota do przemyślenia !!!!
                    na Halembie jest dworek który powoli niszczeje były w nim "skarby" myśliwskie
                    (był to - jest to dworek myśliwski) schody drewniane drewniane stylowe
                    wykończenia i co ? jest to zabytek ale trzeba go najpierw rozpier, rozkraść a
                    pózniej znależć "frajera" który sobie go kupi wyremontuje i zrobi niezły przy
                    uliczny interes..
                    • ksiaze_brzr Re: myślcie sobie co chcecie!!! 24.02.06, 15:08
                      Tutaj musze przyznac rację OSI-RIS. Dworek został zmarnowany, ale nasz XV
                      wieczny zamek rudzki tez rozebrano po 2 wojnie światowej w latach '50 i '60.
                      Serce sie kroi ale pomyślmy co zrobić w przyszlości a nie szukać winnego
                      przeszłości. Jeśli ktoś zainwestowałby w zabytki i okazało się, że robi na tym
                      świetny biznes to ktos za kilka lat napisze ze nasze władze sprzedały to za
                      grosze zeby ktos inny mogl na tym kokosy robić. Jeśli Ci żal to kup se zabytek
                      wsadź se w niego jakiegoś "baniaka" i czekaj na kokosy zobaczysz czy to takie
                      proste!
                      • kapioh1 Re: myślcie sobie co chcecie!!! 24.02.06, 16:50
                        To ja bym Ci woju sprzedał to grodzisko. Za złotówkę normalnie symboliczną. I
                        wsadź se w to grodzisko SWOJEGO, powtarzam SWOJEGO "baniaka", jak to napisałeś
                        Osiemu. I czekaj na kokosy. Doczekasz się na nie, jeśli na środku grodziska
                        zasadzisz se palmę pod szkłem.
                        • ksiaze_brzr Re: myślcie sobie co chcecie!!! 24.02.06, 21:01
                          a mozesz je sprzedac mi, chyba nie masz takiej władzy :P.jeśli okazujesz sie
                          jakims znaczacą osobą w tym mieście,a nie taki szaraczek jak ja to z miłą
                          chęcią odkupie go :P
    • jozefosmenda Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 26.02.06, 00:22
      Ostatnia sesja skończyła się bardzo późno więc czas wystąpienia tutaj
      szanownego Księcia jak najbardziej "się zazębia"!
      A więc nożyce zadzwoniły!Ba, nawet dostrzegły ,że zamek rudzki też istniał!
      Przedstawiłem zatem szanownym radnym na tej sesji wątek tutaj poruszany łącznie
      z gazami (rozweselającymi),szczeliną,pomieszczeniami i nazwiskami radnych
      siedzących na szczelinie.Wszystko w kontekście tutejszej negatywnej opinii o
      gródku, którą niestety osobiście równiez podzielam!
      Uważam,że temat jaki zapisał Kapioh jest jednak o wiele bardziej "atrakcyjny" i
      odniesiony do rzeczywistości niż np.Grodzisko kochłowickie!
      No może zamiast "kiły" można było użyć innego słowa.
      Może ktoś jakieś zaproponuje?
      • w36 Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 26.02.06, 00:40
        jozefosmenda napisał:

> No może zamiast "kiły" można było użyć innego słowa.
        > Może ktoś jakieś zaproponuje?

www.intriguing.com/mp/_pictures/grail/large/HolyGrail066.jpg
        www.intriguing.com/mp/_pictures/grail/large/HolyGrail067.jpg
        www.intriguing.com/mp/_pictures/grail/large/HolyGrail070.jpg

Królik trojański ??

reszta tu, ale jak ktos nie oglądał filmu to i tak nie złapie:
        www.intriguing.com/mp/holygrail.asp
        • hepik1 Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 26.02.06, 08:25
          A nie prościej i szybciej cos takiego wybudować?
          sklep.qp.pl/shopping/product_enlarge.php?id=38
          Bedzie zdecydowanie taniej a księże będzie miał się gdzie bawić.
      • ksiaze_brzr Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 26.02.06, 10:54
        hm niewiem o co chodzi z zazębieniem się sie mojego czasu o ile to dot mnie,
        ale podczas kiedy trwała sesja RM to ja byłem za kierownicą samochodu i
        jechałem w stronę rzeszowa. Więc nie mogłem obserwować nawet sesji. Nie jestem
        radnym nawet pracownikiem urzędu. Poprostu pasjonuje mnie średniowieczna
        historia naszego miasta. I bardzo ubolewam nad tą całą dyskusją. Bo to własnie
        radni to przyjęli. Żyjemy w demokratycznym państwie, więc przyzwyczajmy się do
        tego, że to większość decyduje.
    • ksiaze_brzr Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 26.02.06, 11:12
      samorzad.pap.pl/?d=507051707572086 tak informacje udało mi się znaleźć
      na dowód tego ze nei tylko nasze miasto ma tak fajne pomysły. Dziwne ze na ich
      forum nikt tego nie krytykuje.
      • ksiaze_brzr Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 26.02.06, 11:15
        www.byczyna.pl/cms/php/pobierz.php3?cms=cms_byczy&id_zal=700&id_dok=195
        wiecej info o samym grodzisku. moze to da wam wiare w powodzenie
    • rudy107 Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 26.02.06, 12:31
      Przeraża mnie myślenie "książątka": "pozwólcie nam młodym", "Pani Nawa wkłada w
      to całe serce". KOchany, pozwalamy wam, ale pokażcie co sami potraficie i
      pokażcie ile jest warte serce pani Nawy, ale bez naszych pieniędzy. Niech wam
      podpowie jak organizuja kase organizacje pozarzadowe na swoje inicjatywy.
      Podobno jest fachowcem, a pozyskiwanie funduszy to jedna z dziedzin, bez kórej
      organizacja pozarzadowa nie może się obyc. Czy jej strategia to czerpanie z
      budżetu miasta? Przeraża mnie tez sformułowanie "MIasto da tylko 250 tys." - czy
      to takie nic? To zrób cos i zdobądź cokolwiek. Kurcze, mamy organizacje które
      same coś robią. czytam o balu charytatywnym, o aukcjach, o innych imprezach, a
      przedmiot działań tych orgnizacji predzej bym umieścił w budżecie miasta niż
      grodek. Tylko mam wrażenie, że te organizacje nie cieszą się wsparciem ze strony
      pani Nawy. Nawiasem przydałby sie sondaż: kogo - jakie organizacje wspiera pani
      Nawa, a jakie ma głęboko w... Może powstanie jakaś lista, która nam dowiedzie,
      że proezydentowi potrzebny jest drugi pełnomocnik do spraw organizacji
      pozarządowych, który zająłby się tymi niechcianymi.
      • zoro333 Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 26.02.06, 13:38
        Bardzo poważny temat rudy poruszył.
        Pani Nawa jest niewątpliwie szarą eminencją Urzędu i to od jej widzimisie
        dostają poszczególne organizacje kasę.
        Mogę stwierdzić iż Pani Nawa nie lubi sportu i to odbija się na kondycji Klubów
        i ilości dzieci biorących udział w zajęciach.
        Ostatnie afery dot. konkurów sportowych to "dzieło" tej Pani.
        • lord_of_the_flies Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 26.02.06, 13:58
          Racja. Najpierw trzeba poszukać pieniędzy na zewnątrz. A książe ma myślenie
          najprostrze, czyli mam fajny pomysł niech mi go Miasto sfinansuje. Jeśli masz
          fajne pomysły to sam znajdź pieniądze. Dlaczego wszyscy mamy finansować twoje
          pasje?
          Kapioh ma rację powstanie odpustowa atrapa i tyle. Przecież to co zostanie
          zbudowane nie będzie zabytkiem, gdyż powstanie obecnie!! Równie dobrze to
          grodzsko można wybudować na pl. Jana Pawła II czy na rondzie na Chebziu będzie
          miało taką samą wartość historyczną.
          • ksiaze_brzr Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 26.02.06, 15:45
            Pisalem juz we wczesniejszym poscie ze pozyskujemy srodki zewnetrzne a zmiata
            dostajemy .... w sumie tylko miejsce w ktorym mozemy cwiczyc w piwnicach
            starych koszar przy Jankowskiego ktore sa do remontu, media płacimy we własnym
            zakresie :).
        • jozefosmenda Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 26.02.06, 14:07
          Brawo!
          Ale po kolei.Jestem pod wrażeniem propozycji W-36 a również i Hepika w zakresie
          zamiany słowa KIŁA.Jeden nadał temu pewnej powagi i strachu zaś drugi ujął to
          bardziej żartem czyli zabawowo.Moim zdaniem i jedna i druga propozycja dobra z
          tym,ze ta żartobliwa niewątpliwie jest mniej kosztowna.Sami zainteresowani mogli
          by się na nią zrzucić i było by o'key! A tym bardziej,że niedługo w tamtym
          rejonie powstanie Tesco 2 i kopary mogły by w czynie społecznym teren
          uporządkować - byłoby taniej.
          Ja jednak w dalszym ciągu nie rozumiem dlaczego Gródek(którego szczątków wcale
          nie ma) a nie Zamek Rudzki (który straszy nad okolicą aż psy w schronisku ze
          strachu non stop ujadają)?

A ponadto Zorro napisał:>>> Ostatnie afery dot. konkurów sportowych to "dzieło"
          tej Pani.<<<
          W związku z tym powyższym proszę o podanie konkretów na adres: Komisja Rewizyjna
          Rady Miejskiej w Rudzie Ślaskiej. Plac Jan Pawła II/ 6
          Może być anonimowo!
          • zoro333 Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 26.02.06, 14:24
            Zapraszam Przewodniczacego Komisji Rewizyjnej i jej członków na spotkanie
            prezesów klubów w poniedziałek /27.02./o godz. 14 w Urzędzie Miejskim.
            • kapioh1 Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 26.02.06, 15:34
              Wiecie, że ja tak naprawdę nie lubię sportu, hi hi. Ale ze swojej własnej
              kieszeni, to wolę finansować klub sportowy, gdzie uprawiane są nieco bardziej
              popularne dyscypliny niż naparzanka mieczami. Popieram też Józefa Osmendę co do
              tzw. zamku rudzkiego. Zamek to czy nie zamek, lecz są tam przynajmniej
              AUTENTYCZNE piwnice i fundamenty. No i wiemy kto tam mieszkał. Obok zamku miał
              chatę jeden z najsłynniejszych rudzian- Karol Godula. A czy w grodzisku
              mieszkał Piast Kołodziej czy też Kajko i Kokosz to mnie jako mieszkańca g..
              obchodzi. Ja nie wiem, drodzy woje, czy z tym zamkiem by was nawet nie poparł
              konserwator zabytków, bo Godula i przemysł....
              • jozefosmenda Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 26.02.06, 15:49
                Podobno od zamku rudzkiego istnieje nawet podziemne połączenie z
                Biskupicami.Moglibyśmy być konkurencją do Tarnowskich Gór i organizować "spławy"
                przepraszam "spływy" róznych osobistości.W najgorszym przypadku popularnym
                "szłapcugiem".
                Ale swoją drogą interpelację w tej sprawie już miałem złozyć na ostatniej sesji
                lecz jeszcze muszę coś sprawdzić.Ale coś czy ktoś mi bez przerwy nadaje:
                "IDŹ NA CAŁOŚĆ!; IDŹ NA CAŁOŚĆ!; IDŹ NA CAŁOŚĆ!"
                • ksiaze_brzr Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 01.03.06, 23:45
                  To jest tylko legenda o połączeniu zamku z biskupicami. już to zostało
                  sprawdzone :)
        • ksiaze_brzr Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 26.02.06, 15:43
          HAHA no panowie sportowcy dostajecie wiecej niz inne NGO. Pokazcie ile
          pozyskaliscie pieniedzy z zewnatrz a ile zerujecie na naszych kieszeniach. co
          do dzielenie pieniedzy to z tego co wiem jest ustawa ktora to reguluje, jak
          ktos ma kijowy program to sorry ale dlaczego ma on byc wspierany. Ja mam
          dzieciaków, ktore wolą sie pouczyć szermierki czy łucznictwa i chodzą
          regularnie na treningi. A z puli sportowcu nie dostałem grosza.
      • ksiaze_brzr Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 26.02.06, 15:40
        Jasne oczywiscie zgodze sie z tobą w 100%. I też mamy za soba juz jeden projekt
        który zakończyliśmy w zeszłym roku własnie finansowanwy w ramach funduszy UE.
        Więc jak widzisz jako organizacja działamy prężnie, podaj adres to wyśle Ci
        prezentacje tego co robiliśmy do tej pory. Z miasta nasza organizacja nie
        wzieła ani grosza a grodzisko odbudowuje miasto, ja jako pasonata poprostu
        popieram tą inwestycję. To zrób co kolwiek, łatwo powiedzieć trudniej zrobić.
        bractwo nie ma grodziska nie jest one jego własnościa i nie wyciągamy pieniądze
        na jego budowę. Podejrzewam, że gdybyśmy nawet mogli coś tam zrobić to trwało
        by owiele dłużej. Więc wole aby robili to specjaliści. Wiesz nie bede
        dyskutowal o tym czy Pani Nawa lubi czy nie lubie organizacji bo jest to osoba,
        która wie czego chce i jak jej się coś nie podoba to to mówi wprost, a to może
        się niektórym niepodobać.
    • ksiaze_brzr Re: Odpustowa kiła za miliony złotych, ha ha.... 26.02.06, 16:07
      Kto Wam takich bzdur do głowy natłuk, że miasto dotuje nasza działalność.
      nasz organizacja skupia 15 członków średnia wieku to ok 18 lat przedział
      wiekowy od 15 do 24 lat. Składki miesięczne wynoszą 5 zł, z tego 6 osób z
      powodów trudności w rodzinie (rodzice bezrobotni) nie płacą woogle. W ubiegłym
      roku udało nam się zdobyć: 20 tyś złotych na realizację projektu Biała Dama @
      Europa.pl gdzie realizowalismy półkolonie dla młodzieży w mieście. Do tego
      jakies 2000 zł od sponsorow w formie, nitów blach, gwoździ, desek. Teraz tak
      przegladam sprawozdanie dostalismy z miasta 500 zł na strzały, które były
      wykorzystane podczas Finału Złotej Miejscowości. oczywiście pokaz dla miasta
      był za free czyli przy normalnej stawce za godzine ktora w bractwa wynosi od
      500 do 1000 zł to zrobiliśmy dla miasta pokaz o wartości ok... 2500 zł. Nie
      wspominając o tym ze prowadziliśmy kurs tańca dawnego dla mieszkańców robiliśmy
      prelekcje w szkole. To wszystko w ramach finansów powyżej. Naprawde sądze, że
      mogę powiedzieć, że z miastem jestem na czysto. Wiec prosze mi nie zarzucać, że
      chce korzystać z pieniędzy podatników jeśli nie macie do tego podstaw.

Zamek Rudzki jest jeden zasadniczy problem. Okres ktory odtwarzamy jest to
      okres grodziska kochłowickiego. Dlatego przyczepiliśmy sie grodziska nie zamku.
      nie stać nas jeszcze na to zeby powiedziec sobie, że od jutro kupujemy nowy
      sprzęt i odtwarzamy zamiast XIIIw. pracujemy nad XV. Chyba ze ktoś z Was chce
      nas zasponsorować to nie widze problemu, utworzymy drużyne ktra bedzie
      odtwarzała XVw. Nie mieszam sie w historię Karola Goduli bo nie znam dokladnie
      jest biografii i nie bede sie wypowiadał na ile jest związany z zamkiem. Fakt
      jest taki ze zamek stoi i niszczeje podobnie jak kopiec grodziska. Kiedyś w
      Muzeum usłyszałem info ze miała się nim zaopiekować Fundacja Zamek Chudów.
      Niewiem na czym spoczęły rozmowe, te info słyszałem 3 latat temu.

Jeszcze jedno. Ja nikogo nie zamierzam przekonywać do kopania w piłke czy
      strzelania z łuku. Sądze ze dzięki konkursą na realizację zdań publicznych
      powinna byc równa rywalizacja i równa kasa do podziału. znam miejscowości gdzie
      pozamykno kluby piłkarskie ponieważ dziaciaki miały lepiej zoorganizowany czas
      na turniejach szermierki. Wiec prosze nas nie dykryminować, że robimy coś
      innego ok?
      • kapioh1 Re: Zbudujmy METRO za szmal z UE !! 26.02.06, 17:59
        Najbardziej fascynuje mnie w Was jedno, drodzy woje, TOK MYŚLENIA, he he, tok
        myślenia. Można bronić każdego pomysłu, chociaż pomysł "do rzeczy" obroni się
        sam. Natomiast idąc Waszym tokiem myślenia, że to miasto buduje sobie grodzisko
        a nie woje średniowieczni, należy jednak odpowiedzieć na kilka pytań. Po
        pierwsze, kto w mieście tak naprawdę tego potrzebuje, jaki winien być zakres
        tej inwestycji no i najważniejsze, ILE to będzie kosztowało i KTO z tego będzie
        korzystał. Skoro to taki idealny pomysł, to ja jutro zakładam organizację
        pozarządową. No na przykład "Fanatyczni Wielbiciele Rudzkiego Metra". Metro to
        taka kolejka podziemna, gdybyś woju pytał. Razem z Panią N. robimy bombastyczny
        projekt budowy pierwszej linii tego cudu. Miasto musi włożyć, no, no jakieś
        jedyne 200 milionów. Albowiem trudności techniczne, eksploatacja górnicza i
        inne sraty- pierdaty. No ale MY członkowie stowarzyszenia nie będziemy musieli
        popieprzać do stolycy, żeby se pojeździć. Unia da nam kasę bo działamy na rzecz
        rozwoju EKOLOGICZNEGO TRANSPORTU MIEJSKIEGO, a to wpisuje się we szystkie
        możliwe strategie. To jest właśnie wasz TOK MYŚLENIA. Czy za ten szmal nie
        można wybudować 20- sto krotnie dłuższego odcinka linii tramwajowej na ziemi,
        zapyta ktoś ? TAK SAMO JEST Z GRODZISKIEM. Dlatego mieszkańcy pytają na tym
        forum, a odpowiedzi płyną INFANTYLNE. Ja Kapioh biorę się za metro, ua ha
        ha...
        • lord_of_the_flies Re: Zbudujmy METRO za szmal z UE !! 26.02.06, 18:26
          A może zamiast metra tor saneczkowy sztucznie lodzony na Walencioku?? Wpisuje
          się to w potrzeby sportu polskiego i może za cztery lata danam więcej medali na
          igrzyskach. koszt podobny ok 200 mln zł (przynajmniej tyle wydali włosi na
          swój). :))))
          • lernest Re: Zbudujmy tor saneczkowy i .... 26.02.06, 18:49
            i skocznię narciarską.oczywiscie wszystko tam na tym Walencioku czy jak mu tam.
            Obecnie to i tak tereny chyba dziewicze to i dofinasowanie z UE by było?
            • zoro333 Re: Zbudujmy tor saneczkowy i .... 26.02.06, 19:50
              Jak już tor saneczkowy i skocznia zbudujemy na Walencioku i doprowadzimy tam
              metro to przy okazji postawimy tam dla woja jego Gródek
              Po tym ino biurowiec aby Nawa miała kaj siedzieć i fertich.
              Jak się domyślom to Pani pełnomocnik wymyśli następne cudo.
              • ksiaze_brzr Re: Zbudujmy tor saneczkowy i .... 26.02.06, 21:16
                jeśli postawicie grodzisko to OK możcie kopać metro tylko nie podgrodziskiem.
                Pomysł grodziska jest fajny jest ok. Jeśli ma miastu przystworzyć tyle problemu
                to dlaczego nikt wczesniej go nie oprotestował? Nie przekonał radnych do tego
                aby odrzucili te pieniążki. Zastanówcie sie przed kolejnymi wyborami.
                • kapioh1 Re: Zbudujmy grodzicho z żelbetu, bo szkody.. 26.02.06, 23:22
                  OK, pod grodziskiem nie zbudujemy metra, albowiem za chwilę będzie tam
                  prowadzona eksploatacja węgla przez dwie gruby cuzamen. Pod waszym cudem spotka
                  się KWK "Pokój" z KWK "Polska- Wirek". Ja się o tym dowiedziałem dziś od
                  życzliwego mieszkańca- podatnika. Ciekawe, czy ktoś na to zwrócił uwagę, pisząc
                  projekt.. Pewnie posadowicie ten drewniany gród na średniowiecznym wieńcu
                  żelbetowym, ha ha. Palisadka też z żelbetu malowana a'la pnie drzew ? Czy w
                  średniowieczu zabezpieczali się na III lub IV kategorię szkód górniczych ?
                  Najbardziej jednak wkurzające jest to, że ci sami radni najpierw zajmują się
                  planami ruchu kopalń, a potem "klepią" milionową inwestycję w miejscu, gdzie
                  zgodzili się na intensywną eksploatację. GRATULACJE I OWACJE !!
                  • ksiaze_brzr Re: Zbudujmy grodzicho z żelbetu, bo szkody.. 27.02.06, 07:39
                    Hm no spoko, dyskutowałem z zespołem dokumentacji, kompania jest bogata więc
                    forsa z odszkodowań pójdzie na konserwacje grodziska. Fajnie to spewnoscia
                    ograniczy wklad miasta z pieniędzy podatników. Za głupote się płaci :P
                    • kapioh1 Re: Za głupotę się płaci....... 27.02.06, 19:46
                      Tak, spoko, żeby otrzymać odszkodowanie trzeba najpierw projektowane budowle
                      zabezpieczyć, np. żelbetowym fundamentem. Dodatkowo odszkodowanie wypłaca się
                      za szkody, a nie na konserwację. Przywołany przez Ciebie zespół dokumentacji to
                      muszą być umysły wybitne, he he. Masz rację, że za głupotę się płaci, woju.
                      Czekam tylko aż PIS odkryje Wasz średniowieczny pomysł na drenowanie miejskiej
                      kasy, i za pomocą grodziska przywali Stani w czas wyborów.
                      • ksiaze_brzr Re: Za głupotę się płaci....... 27.02.06, 20:12
                        hihi wzrost politykow PiS wskazuje ze nie mam czego sie bać. Spoko mnie tam nic
                        nie grozi.
                        • ksiaze_brzr Re: Za głupotę się płaci....... 01.03.06, 01:08
                          popierach jeden ruch... Ruch Rycerski :P, tak powracając do historii to
                          politycy czyli wcześniejsza szlachta potomkowie rycerzy ktorzy zamiast walczyć
                          w imie króla woleli jeździć na zjazdy sejmu. no a na zjazdach sie piło, i miało
                          się naszą RP w d...e. Dlatego Polska wygląda jak wygląda. No niestety od tych
                          czasów to nie wiele się zmieniło. są rycerze i są politycy. Jedni robia coś dla
                          dobra RP a szlachta przepija RP
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka