Dodaj do ulubionych

Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje?

26.07.06, 03:57
Ściślej, dlaczego wciąż figuruje na sewerze UM w spisie spółek z udziałem miasta?

Przecież ta spółka, jak to było wyraźnie powiedziane choćby w prasie miała
tylko posłużyć tylko do numeru p.t. "niemiecki inwestor", w celu nagięcia
pewnych przepisów prawa, nie pozwalających zadłużyć miasta w ten sposób. A jak
przecież wiadomo Izba Obrachunkowa zablokowała ten numer (no i dobrze), więc
dlaczego jeszcze nie rozwiązano tej spółki a przede wszyskim dlaczego nie
zwrócono do kasy miasta włożonych do niej udziałów.

Nie realizuje się pewnych inwestycji a inne okraja bo nie ma w kasie pieniędzy
a tam w spółce do niczego już potrzebnej marnują się publiczne pieniądze.

Domyślam się, jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi, że personel spółki a
w szczególności prezes zarządu pani Truchan, zrzekli się pobierania
jakiegokolwiek wynagrodzenia za fikcyjną działalność spółki w tej sytuacji.
Zresztą pani Truchan, jako wieloletniemu pracownikowi samorządu
odpowiedzialnego za wydatki publicznych pieniędzy pewno by nawet przez myśl
nie przeszło, marnowanie majątku samorządu w ten sposób.

Ale są też przecież inne koszty stałe zjadające kapitał spółki, więc na co
czekać?
Obserwuj wątek
    • rudy107 Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 27.07.06, 16:07
      Jeżeli to prawda (że prezes zrzekła sie pobierania wynagrodzenia), to jest to
      dla mnie dowód nakazujący jeszcze zachowanie nadziei. Niestety, malutkiej, bo
      niestety, spółek miesjkich, których prezesi zbierają kasę za pozorowanie roboty
      nam nie brakuje... Tak nawiasem, czy my kiedyś się doczekamy wyliczeń z
      zarządzania tymi spółkami, tzn. dowiemy się, czy sa jakieś dochodowe spólki?
      (wątpię oczywiście...).

• lernest Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 28.07.06, 10:07
        ..to chyba jakaś bajka z tym "zrzeknięciem się" wynagodzenia!
        A jeszcze jest tam Rada Nadzorcza, czyżby ci co w niej zasiadają też się zrzekli?
        Ludzie ,nie wierzcie w takie brednie bo to to samo co Miedzynarodowa Giełda
        Towarowa.W niej za darmo nie pracują!
        • w36 Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 29.07.06, 02:07
          lernest napisał:

> ..to chyba jakaś bajka z tym "zrzeknięciem się" wynagodzenia!

Lernescie. Chciałbym powtórzyć z naciskiem że to zrzeczenie prezesowskiego
          wynagrodzenia przez panią Truchan, to tylko moje domysły, nie poparte jakąś
          konkretną wiedzą o sytuacji w UM, a bardziej może wyrażające pewne nadzieje
          (podobnie jak rudy107, tu powyżej).

Przypomnijmy sobie że sprawa aqaparku, po odrzuceniu nieistotnych szczegółów,
          polegała na wzięciu przez miasto kredytu 20mln€ i spłacaniu go przez miasto wraz
          z 100% odsetkami w sumarycznej kwocie 40mln€, oraz wydatkowaniu tej pożyczki z
          pominięciem procedur przyjętym w prawie dla wydatków publicznych.

Ponieważ takiego zadłużenia nie dało się włączyć w budżet Rudy a sposób
          wydatkowania pieniędzy też nie spełnia warunków prawa, zastosowano próbę zmiany
          sposobu zdefiniowania całej sprawy. I stąd udział praktycznie figurantów tj.
          Firmy Koenig i spółki pani Truchan, oraz powoływanie się na rzekomy zysk mający
          pokryć raty zadłużenia.
          Zacytuję pierwszy lepszy artykuł na ten temat z DZ:

" Zamiast gminy umowę z firmę Koenig - inwestorem przedsięwzięcia - podpisze
          więc przedstawiciel specjalnie w tym celu powołanej spółki miejskiej "Park
          Wodny" (spółki komunalne nie są wymienione w ustawie o PPP jako partner
          publiczny), a następnie wspólnie z Koenigiem zawiąże ona spółkę inwestorską."

Podkreślę słówko: specjalnie.
          Właśnie to mam na myśli, domniemując zachowanie pani Truchan, będąca przecież na
          codzień pracownikiem UM. Prezydent powołując tą panią na prezesa, nie miał pewno
          na celu aby pani Truchan dorobiła sobie do pensji, ale by coś zrobiła w
          interesie miasta (trochę dziwnie pojmowanym, tak na marginesie) za co już
          pobiera wynagrodzenie. A po ustaniu powodów dla których utworzono tą spółke, to
          tym bardziej, było by nieetycznie taką fikcyjną działalnością uszczuplać
          publiczne fundusze.

A wracając do zysków. W zysk z basenu nikt poważny, w tym eksperci finansowi
          uczestniczący w tej sprawie nie wierzyli, nawet się z tym nie kryjąć.
          Wiadomo przecież że przy braniu kredytów np. domy, mieszkania, samochody,
          maszyny , fabryki itd., pod zastaw kredytu zwykle służy przedmiot inwestycji. A
          tutaj było zupełnie inaczej. Tylko zobowiązanie płacenia żywą gotówka z kasy
          miasta. Trudno się zresztą dziwić bankowi, bo jak miałby w razie potrzeby
          wycofać swoje środki z czegoś czego nikt nie odkupi za rozsądną cenę bo jest na
          dłuższą metę niedochodowe.
          Pośrednik w załatwianiu, czyli pan Koenig też nie wykazał złudzeń co do zysków,
          bo kazał sobie od razu gotówką zapłacić 0,5mln€ z kredytu za swoje usługi a nie
          np. w formie procentu od zysków basenu.

Ale dzięki trzeźwości RIO, mam nadzieję że to wszystko już przeszłość, błąd
          naszych samorządowców (zresztą nie tylko naszych, tak gwoli usprawiedliwienia),
          z którego warto wyciągnąć wnioski na przyszłość.

Przy okazji jako mieszkaniec Rudy stałem się współwłaścicielem krzaków nad
          Kłodnicą i ruin amfiteatru, co może kiedyś w przyszłości okazać się jakimś plusem.
        • broneknotgeld Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 19.11.06, 19:50
          Durś "Park Wodny"
          w Rudzie modny?
          • rabarberok Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 19.11.06, 20:05
            Bo da kase politykierom, i kilkum wybranych firmom z rudy powiązanym z władzą.
            Sprawdzić listy kandydatów z Wspólnie dla i Platfusów i już widać kto tam będie
            robił za grube miliony.
    • broneknotgeld Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 23.02.07, 20:46
      Jak "woda leje"
      Tako istnieje!
      • broneknotgeld Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 07.03.07, 23:15
        Ktosik niy wiy czego chce
        Kredyt czy tyn geld z UE?
        • rafalprencel Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 08.03.07, 11:51
          ja się tylko zastanwiam po co komu milion tematów w jednym temacie?
          • sentee Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 08.03.07, 15:13
            a co, lepiej byłoby wyciszyć sprawę?
            • broneknotgeld Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 08.03.07, 16:34
              Dlo naszy rudzki władzy pewnikym ja, choć dobrze wiedzom że już se niy do.
              Ani, toż trza im szukać inkszych "kozłow ofiarnych", bo przecanikierzy richtig
              łodwykli ło dbicio se we własno klota i do tego publicznie.
              • rafalprencel Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 08.03.07, 17:24
                :) pytam po co w 6 teatach pisać o tym samym jak można w jednym, to takie
                sztuczne nabijanie forum:)
                • hepik1 Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 08.03.07, 17:57
                  To jest "normalna" działalność Notgelda.Plus jeszcze w każdym wątku link do innego,który jednocześnie podnosi.
                  • broneknotgeld Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 08.03.07, 21:02
                    Hehe - a wiela tych wontkow "basynowych" jo założoł?
                    Możno ktoś zrachuje.
                    Tymat był gorki i terozki jest gorki tym bardzi.
                  • w36 Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 08.03.07, 22:39
                    hepik1 napisał:

> To jest "normalna" działalność Notgelda.

Khmmm... khmmm.. przeciw ewidentnemu spamerstwu (kopiowanie identycznych postów)
                    istnieją chyba pewne mechanizmy? ;)
                    Hmmm.... (tu do Rafała), szkoda chyba klawiatury na podniecanie czyiś
                    niezdrowych popędów :(

No ale przynajmniej skorzystam z okazji że wątek ożył, bo dowiedziałem się
                    właśnie jaki byłem kiedyś naiwny formułując kiedyś pytanie w tym wątku.

Myślałem wtedy że pani Truchan zatrudniona jednocześnie w UM pełni funkcje w tej
                    spółce, w sumie potrzebnej tylko w celach ominięcia n.p. wymogów prawa
                    koniecznych przy wydatkowaniu środków publicznych (np. ryzyka dla dwóch
                    konkretnych niemieckich firm odpadniecia ich ofert w przetargu), całkowicie
                    społecznie czy w ramach swoich obowiązków w UM.
                    Teraz jak oświadczyła pani Mańka okazało się że, samo wynagrodzenie pani
                    Truchan, pana Rózgi i trzech innych, nieznanych mi z nazwiska, osób, kosztuje
                    mieszkańców Rudy 11500zł miesięcznie. Ale trzeba przyznać że się napracowali bo
                    zdaje się, zmienili ostatnio nazwę spółki.

• robot001 Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 10.03.07, 09:41
                      Jak już przewije pisowców i zniknie Ziobro to prokuratura będzie miała duuużo
                      roboty.
                      Zmiana nazwy to nic innego jak próby mataczenia.
                      • w36 Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 10.03.07, 10:21
                        robot001 napisał:

> Zmiana nazwy to nic innego jak próby mataczenia.

:)
                        Spółka zmieniła nazwę z SC Park Wodny na SC Kompleks Basenów
                        Rekreacyjno-Sportowych w Rudzie Śląskiej.
                        Co to oznacza? Pewno nic dobrego dla mieszkańców ale za to oszczędzi się pani
                        Truchan, w razie czego, przykrości rozstania się z fotelem prezesa, bo zawsze
                        może jakikolwiek rudzki basen dostać i może wtedy nie było by rozliczania strat
                        aquaparkowych (~2mln zł ?) przy likwidacji spółki. Na sesji RM padła zresztą
                        taka propozycja a proponującym okazał się jeden z tutejszych forumowiczów.

• zoro333 Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 10.03.07, 11:15
                          Wszystkie kryte baseny przynoszą straty, które będą większe, jeżeli przejmie je
                          nowa spółka.
                          Dziwi mnie taka rozrzutność władz miejskich.
                          Cały problem Parku wodnego czy spółek to nie tylko sprawy prawne, etyczne ale
                          przede wszystkim finansowe. Jeżeli takie Miasto jak Ruda /zadłużone/ rozrzuca
                          na lewo i prawo miliony zł i nikt tego nie rozlicza to może przyłączymy się do
                          Chorzowa, jedna Rada jeden mądry prezydent – same plusy.
                          Myślę, że pomysł Józka był miał jakiś ukryty cel.

• w36 Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 10.03.07, 11:36
                            zoro333 napisał:

> Wszystkie kryte baseny przynoszą straty, które będą większe, jeżeli przejmie je
                            >
                            > nowa spółka.

Podstawową "zaletę" spółek miejskich mieli wątpliwą przyjemność poznać byli
                            radni (w tym pan Sławik) z komisji rewizyjnej RM w zeszłym roku. Nie pamiętam
                            dokładnych szczegółów ale chodziło mniej więcej o to, że możliwość pełnej
                            kontroli przez RM dokumentów spółki, pomimo tego że spółka gospodaruje w całości
                            środkami miasta, blokuje prawo handlowe.
                            No to czemu nie skorzystać? ;)
    • rudy107 Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 15.03.07, 21:08
      Słyszałem ,że te baseny to dla naszego prezydenta idea, która ma dowieźć, że
      nadal szczęście go nie opuszcza i że wszystko jest mozliwe. Dziwi mnie tylko
      ślepa wierność radnych. Nie widzą, że umoczymy w tym biznesie? I na tym ta idea
      polega...
      • zoro333 Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 15.03.07, 22:06
        Wśród pracowników UM, tych wysokiego szczebla oraz szefów instytucji miejskich
        nikt nie wierzy w możliwość budowy Aquaparku.
        Liczy się, że przygotowane projekty będą zgłaszane na wszelkie rodzaju konkursy
        dot. środków marszałka, unii, ministerstwa sportu itd. samo dofinansowanie
        przez UW w układzie kilku parków działających na Śląsku z dużymi kłopotami
        finansowymi, z rozpoczętymi budowami następnych parków jest niemożliwe.
        Marszałków i wojewodów mamy różnych, ale nikt z nich nie jest samobójcą.
        Wszystkie te jednak działania nie mają nic wspólnego z dalszym istnieniem
        spółki Wodnej. Jej istnienie nie jest zrozumiałe nawet dla najbliższych
        współpracowników prezydenta.
        Dla pani prezes znalazłoby się stanowisko inne, dla członków RN inne rady.
        Więc w czym tkwi problem?
        Czy rzeczywiście Stania kieruje się już tylko niezdrowymi ambicjami za wszelką
        cenę chce udowodnić, że miał rację i nie popełnił błędu.
        A może jest to strach, że jak się zatrzyma to zaczną go rozliczać za pieniądze
        wyrzucone w błoto!

• w36 Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 17.03.07, 04:46
          zoro333 napisał:

> Więc w czym tkwi problem?

Bardzo ważne pytanie za 40mnl€ ;)

Przecież wciąż ta uchwała RM, pozwalająca obciążyć miasto taką kwotą, istnieje i
          jest nadal ważna. I to w najgorszym dla Rudzian wariancie, tj. bez wkręcenia
          jakiegoś jelenia na dotację, co akurat wydaje się być całkowicie
          nieprawdopodobne, czego m.in. dowiódł eksperyment z Urzędem Marszałkowskim.

A nie zauważyłem by ta uchwała miała jakieś zastrzeżenia co do terminu
          wykonania. Nie widziałem też by ją uchylono czy unieważniono (np. RIO).
          A ze słów pani Mańki wynika że Niemcy wciąż coś w tym temacie dłubią i dotacja
          uchwalona ostatnio przez RM dla spółki pani Truchan, też niby jest pod hasłem
          jakiś prac geologicznych i "koncepcji". A to że Niemcy dotychczas nie odpuścili,
          to jednak może świadczyć że jednak wyczuwają że jest ktoś w naszym samorządze
          gotów pod hasłem "a po nas choćby potop" gotów tą bzdurę finalizować.

Czy to akurat Stania, mam lekkie wątpliwości. Przypominam sobie jego ulotki
          wyborcze przysyłane do domu i tam nie eksponował tego aquaparku, pomimo
          posługiwania się wizerunkiem Otylii. Czyli chyba uznał ten temat za mocno
          ryzykowny dla jego kampanii. A chyba też sobie zdaje sprawę że jeśli ma apetyt
          na jeszcze jedna kadencje, to patrząc na przypadek Dąbrowy, na rezultaty załapie
          się jeszcze przed nią.

Może przyczyn należy szukać całkiem z wierzchu, gdzie wszyscy patrzą a nikt nie
          widzi?

• brynio5 Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 17.03.07, 11:12
            No faktycznie.
            Jeszcze temat jest otwarty ze szkodą do miasta!
            • broneknotgeld Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 17.03.07, 12:57
              Ano, czas chyba dać se z tym spokoj, a Dolina Kłodnicy drapko zagospodarować
              jako piyrwyj. Może być tam gryfnie jako na "Strzelnicy".
        • w36 Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 21.03.07, 06:07
          zoro333 napisał:

> Wśród pracowników UM, tych wysokiego szczebla oraz szefów instytucji miejskich
          > nikt nie wierzy w możliwość budowy Aquaparku.

Za komuny też mało kto wierzył w socjalizm ale mało kto się z tym poglądem
          publicznie wychylał. Z basenem chyba tak samo.

Bo oto znowu w zeszłym tygodniu, gdy już zdawało by się po lutowej akcji
          płatnych ogłoszeń nasi basenowcy dali spokój, jakiś dziennikarz podpisujący się
          inicjałami JM wypisuje w papierowej i internetowej GW że:
          " Rudzcy urzędnicy nie zamierzają wycofać się z planów budowy kompleksu
          nowoczesnych basenów"

Którzy konkretnie urzędnicy nie zamierzają, to już dziennikarz przemilczał. Nie
          zadał sobie nawet trudu sięgnąć do materiałów wcześniej publikowanych
          dotyczących rudzkiej obsesji basenowej. Dostał pewno gotowca z UM.
          W sumie beznadziejny artykuł zawierający propagandę szerzoną przez UM a nie
          istotne fakty. Ale przynajmniej w tym przypadku za darmo.

linka:

miasta.gazeta.pl/katowice/1,35063,3990934.html
    • rudy107 Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 21.03.07, 14:53
      co do braku akwaparku w kampanii prezydenta - nia mam wątpliwości, że to
      jedynie brak czasu na dagadanie wszystkiego. Nawet jeżeli uznałby ten pomysł za
      absolutną bzdurę, nie powstrzymałoby go to przed publikacjami w ulotkach.
      Przypomne kampanie sprzed 4 (5) lat, kiedy to obiecywał piętrowe garaże.
      Zapytany o nie w pewnym gronie, śmiał się do rozpuku. Taką ma fantazję ijuż. A
      co do planów, to istotnie - nie tylko urzednicy, ale i cała PO wierzy ślepo w
      realizację. Dlaczego - trudno zrozumieć. Odmowę marszałka wiążą z działaniami
      UM Katowice, który ma planowac własny kompleks i nie chce konkurencji.
      • w36 Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 22.03.07, 06:12
        rudy107 napisał:

> co do braku akwaparku w kampanii prezydenta - nia mam wątpliwości, że to
        > jedynie brak czasu na dagadanie wszystkiego.

Możliwe że masz rację. Odniosłem po prostu takie wrażenie, że nieeksponowanie
        aquaparku miało podłoże racjonalnej kalkulacji wyborczej. Ale mogę się mylić.

> Zapytany o nie w pewnym gronie, śmiał się do rozpuku. Taką ma fantazję ijuż.

Nie odmawiam nikomu prawa do fantazjowania ale tu już nas te fantazje kosztowały
        ze dwa miliony z kasy miasta (z perspektywą znacznego zwiększenia),
        zmarnotrawiony czas urzędników i braki w innych o wiele ważniejszych dziedzinach
        (n.p. obcięcie tych dopłat do obozów dla biednych dzieci).

> Dlaczego - trudno zrozumieć.

Może się to kiedyś wyjaśni. W naszym województwie już w paru miejscach
        dociekaniem przyczyn nadzwyczajnej troski samorządowców o potrzeby kąpielowe
        mieszkańców, zajmuje się teraz sąd:

zawiercie.naszemiasto.pl/wydarzenia/710459.html

i wygląda że jakoś chodzi o dość prozaiczne motywacje.

Co może być istotne też dla nas:

"Warto jednak przypomnieć, że to m.in. Jadwidze M. prokuratura w Częstochowie
        zarzuca działania na szkodę spółki Jurajski Park Wodny w Ogrodzieńcu oceniane na
        6,3 mln zł, a także wyłudzenie dotacji w wysokości 1,3 mln zł. Ten park zaczęto
        budować w 2002 roku, ale nigdy nie powstał. M. była tam prezesem."

Widać że nie trzeba nawet zbudować aquparku, by sprzeniewierzyć grube milionowe
        kwoty.

Przy okazji też w tym artykule burmistrz Tarnowskich gór chwali się "tylko"
        półtomilionowymi rocznymi stratami dla budżetu miasta z ich basenu.
        Nasi są ambitniejsi ;)

> Odmowę marszałka wiążą z działaniami
        > UM Katowice, który ma planowac własny kompleks i nie chce konkurencji.

Śmiechu warte te kombinacje. W Katowicach ma powstać obiekt gdzie pieniądze i
        ryzyko spoczywają na partnerze prywatnym.
        Co prawda jak naprawdę ma być w Katowicach to też nie dam głowy, opieram się
        tylko na publikacjach w prasie. A wiadomo przecież że nasi też kiedyś wygadywali
        publicznie bzdury o jakimś niemieckim inwestorze itp. .
        Teraz z zadowoleniem stwierdziłem że jednak skorygowano słownictwo i w stosunku
        do konkretnych firm niemieckich używa się terminu główny wykonawca.

Osobną sprawą, też ciekawą w świetle pewnych wątków tego artykułu który
        zalinkowałem wyżej, jest rzucająca się w oczy, fiksacja osób z UM usilnie
        promujących basen akurat na firmach reprezentowanych przez pana Koeniga, wobec
        dużej liczebności firm realizujących takie inwestycje z Europy a nawet z Polski.
        Może tutaj tkwi sedno tego fenomenu?
        • aniaaazdub Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 22.03.07, 09:33
          Przeglądając wątki dotyczące Aquaparku doszłam do wniosku, że jest to duży
          przekręt. Dlaczego nikt, radni, prokuratura tym się nie zajmuje?
          Jak mogą spokojnie przyglądać się takiej aferze?
          Nigdy nie myślałam, że takie rzeczy zdarzają się też u nas.

• rudy107 Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 22.03.07, 21:44
      oj Aniu, a żeby to było najgorsze "g" jakie mamy w mieście.
      Ja czekam aż nam jakiś radny powie coś na temat giełdy towarowej. Ile z niej
      mamy, ile poszło na nią? Panie Józefie, wie Pan coś o tym?
      • zoro333 Giełda Towarowa 23.03.07, 13:26
        Giełda wbrew wszelkim obietnicom prezydenta dotychczas nie ruszyła. Cicho sza.
        Spółki miejskie /Inkubator, Inwestor, Park Przemysłowy/ do Giełdy włożyły około
        1,3 milina zł. Same ciągną na długach a utrzymuje je /przynajmniej dwie z
        nich / budżet miasta. Ile dzisiaj zostało zmuszonych spółek aby zasilić Giełdę
        nie wiadomo?
        Jak się ma duży Zarząd /3 prezesów o tym samym nazwisku/ RN to ten 1,3 miliona
        nie starczy na długo. Rok już mija więc kasa będzie potrzebna.
        Komu nasza ukochana władza Każe dofinansować? Bezpośrednio z kasy Miasta się
        nie odważą. Ale jest tyle sposobów!
        Aniu to też jeszcze nie najwększe g. Są jeszcze takie o których strach pisać.
    • rudy107 Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 22.03.07, 21:49
      A co do tego: "Warto jednak przypomnieć, że to m.in. Jadwidze M. prokuratura w
      Częstochowie zarzuca działania na szkodę spółki"... - W36, wierzysz, że
      doczekamy jakiegoś ochłapu sprawiedliwości i u nas...? Ja jestem pesymistą.
      Przy takim układzie jaki u nas panuje, to obecne świństwa może wyjdą za jakieś
      10 lat... Choć... w SLD jeden sie nispodziewanie sypnął... Może u tu ktoś
      sypnie?
    • broneknotgeld Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 23.04.07, 17:48
      Do samy Rudy fligrym przileci?
      Som se łokompie i weźnie dzieci?
      • broneknotgeld Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 11.05.07, 17:58
        katowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/728304.html
        A to ciekawe.
        • zoro333 Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 11.05.07, 20:43
          Bronek nie podniecaj się. U nas Parku Wodnego nie będzie. Kropka
    • rudy107 Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 11.05.07, 21:25
      może i nie będzie, ale wodolejstwo na ten temat jeszcze będzie dłuuugo
      praktykowane. Tak długo, że to i tak będzie najdroższa woda, bo niestety, nie
      bezpłatna.
    • broneknotgeld Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 31.05.07, 22:47
      "Partio basynowo" jakby przetrzebiono
      Jeszcze ze poł roku - byłaby stracono.
      • broneknotgeld Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 08.06.07, 19:55
        Ciyngym jeszcze jest ta spółka?
        Zdo sie teroz jako "gółka"!
        • broneknotgeld Re: Dlaczego SC "Park Wodny" jeszcze istnieje? 14.07.07, 13:04
          Niygospodarni - działka kupiyli
          rudaslaska.naszemiasto.pl/wydarzenia/749401.html
          Dyć jakby chcieli - darmo jom jom wziyli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka