lernest 02.08.07, 09:48 ...to pikuś przy czymś takim: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4358473.html Ale Kauflandu mi szkoda bo to co zarobili lat temu parę na wycince drzew to teraz diabli wzięli! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zoro333 Re: szkody górnicze.... 02.08.07, 11:15 Sprostowanie- kto inny zarobił na tej wycince, oni tylko zaoszczędzili. Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: szkody górnicze czy ?.... 02.08.07, 15:27 Słyszałem, że obiekt nie był, khe khe, właściwie zabezpieczony....niektórzy na kopalni twierdzą, że wogóle nie był zabezpieczony....No cóż, może to górnicza ściema a może prawda. Swoją drogą to zabawny element nowego wizerunku miasta, nowe bilbordy i walące się sklepy, ha ha ha. Swoją drogą ktoś takie projekty zatwierdza..... Odpowiedz Link Zgłoś
sztygar_ds Re: szkody górnicze czy ?.... 02.08.07, 22:10 Co to znaczy zabezpieczony? Czy ulica 1-Maja, serwis wulkanizacyjny obok budynku sądu i dziesiątki prywatnych domów ( po części już wyburzonych lub w trakcie ) też nie były właściwie zabezpieczone? Warunki geologiczne zmieniają się wraz z postępem prac czyli fedrowaniem ( niszczeniem jak kto woli ), a górników wina to sposób eksploatacji ( zawał, podsadzka ) bo pracują tam gdzie dostają zezwolenie. Pytanie brzmi: kto udziela zgody na wydobycie bezpośrednio pod miastem, na likwidację filarów ochronnych a przede wszystkim na jakich warunkach. Zainteresowanych odsyłam do Prawa Górniczo - Geologicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
netinaf Re: szkody górnicze.... 02.08.07, 15:46 Kazdy przejaw korporacji zagranicznej spotyka się z przejawem niechęci, Kaufland nie ejst wyjatkiem jak i linie Tesco czy Auchan, w jakim pan świecie żyje? Szkoda górnicze koemntowac trzykropkiem, pan to naprawde trkatuje z przymruzeniem oka. Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: szkody górnicze.... 02.08.07, 21:45 Cóż, nie zrozumiałem do końca poprzedniego postu, za to obejrzałem sobie "Kaufland"...Tak, buda ta za chwilę niestety runie, wystarczy spojrzeć na ścianę od strony ul. Katowickiej. "Kaufland" się połamał lepiej niż stuletnie familoki !! Teraz to jestem przekonany, że projekt tego baraku przywieźli w paczce z Niemiec, tak jak i "Plusa" i "Lidla"...To badziewie w Niemczech stoi na bezkresnych przedmieściach, u nas w samym środku miasta. No i jest problem, malusi, tyci- szkody górnicze. Temat abstrakcyjny dla mieszkańców Warsiafky, gdzie centrale mają różne sieci handlowe, ale.....No właśnie, czyżby wszyscy nasi decydenci przeoczyli typowość tego sklepu ? Ja nie zauważyłem tam żadnej dylatacji ! Ktoś pewnie sprawdzał, no może tylko przeglądał ten projekt. Najłatwiej zwalić na górników. Mam nadzieję, że w tym przypadku to nie oni odpowiedzą za ten budowlany mega- szajs. Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: szkody górnicze.... 02.08.07, 22:13 kapioh1 napisał: > Najłatwiej zwalić na górników. Mam nadzieję, że w tym przypadku to nie oni > odpowiedzą za ten budowlany mega- szajs. Nie do końca, kapioh. Wystarczy sobie przypomnieć że na odcinku Katowickiej od Kaufalndu do Wawrzyńca, w czasie ostatnich miesięcy czy nawet roku pojawiły w dużej ilości duże uskoki w poprzek jezdni, naprawiane pobieżnie przez drogowców. Jeśli jechałeś samochodem powinieneś pamiętać. Nie jestem pewien czy czasem nie zauważyłem też takich uskoków na parkingu Kauflandu. A jeśli taki właśnie uskok przebiegł pod Kauflandem to nie ma się co dziwić że tak się stało. To w końcu lekka hala a nie bunkier. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: szkody górnicze.... 09.08.07, 00:06 Kapioh założył wątek pt.Siły natury' Trzeba było Kapiohu dodać słowo:"wyzwolone"! I w tym przypadku już wiemy przez kogo. A tuż obok Kenpol (100 metrów dalej od Kauflandu)został również zamknięty bo stare hale po BZN(Hemscheid) już chyba tego nie wyzipią.A górka na ul.Katowickiej przy wyjeździe z Kauflandu codziennie rosła w oczach.Aż w końcu dupło! I fertig! Odpowiedz Link Zgłoś
bytom333 Re: szkody górnicze.... 09.08.07, 09:45 Jest dobra wiadomość kopalnia Halemba będzie eksploatować filar ochronny pod likwidowaną elektrownią Halemba. Odpowiedz Link Zgłoś
bytom333 Re: Elektrownia likwidowana???? 09.08.07, 17:56 Już dziś stoi wyłączona z ruchu jest objęta derogacją do 2012 r. I to jej koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
jankolodziej Re: Elektrownia likwidowana???? 09.08.07, 18:40 Termin "derogacja" oznacza, że elektrownia może pracować na dotychczasowych warunkach do roku 2012. Jej wyłączanie latem jest spowodowane zmniejszonym zapotrzebowaniem na energię w tym okresie - jednocześnie dla PKE wyłączenie Halemby jest prostsze i tańsze niż wyłączenie np. jednego bloku Jaworzna. Od kilku lat trwają prace przygotowawcze do budowy nowej elektrowni Halemba (na terenie starej), która ma być opalana w dużej części odpadami. Planowane technologie pozwolą zbudować "to nowe" w ciągu 4-5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
bytom333 Re: Elektrownia likwidowana???? 09.08.07, 21:34 Janku w matejowe bajki wierzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
bytom333 Re: Elektrownia likwidowana???? 11.08.07, 10:01 Kto dostarczy ciepła mieszkańcą Halemby? Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: Elektrownia likwidowana???? 11.08.07, 10:10 A czyż nie wystarczy im ciepło uśmiechu Pani Najjaśniejszej Wiceprezydent ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: Elektrownia likwidowana???? 11.08.07, 21:56 Tej, która przypomina znaną zabawkę firmy "Matel", a uśmiech jej topi lody w sercach mieszkańców i Najwyższej Władzy...hmmmmm, rozmarzyłem się, hi hi. Odpowiedz Link Zgłoś
zoro333 To jeszcze powiedz: obecna czy była wice 11.08.07, 22:02 bo chyba "była" mieszka na Halembie. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy107 Re: To jeszcze powiedz: obecna czy była wice 11.08.07, 22:32 Kapioh, nie kapuję, nie wiem o kim mówisz. Która zabawka? Przecież jest ich masa. A przecież żadna nie mieszka na Halembie. Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: To jeszcze powiedz: obecna czy była wice 12.08.07, 11:17 Obecna i była pewnie są z tej samej serii, hi hi. Oczywiście propozycje estetyczne firmy "Matel" uchodzą w niektórych kręgach za obciach...ale na niektórych chłopców ta stylizacja ma niezwykły wręcz wpływ...To tak jak z popularnością disco- polo. Pomyślcie sami, czy takie uśmiechy nie zastąpią mieszkańcom elektrowni ? To przecież takie bezrefleksyjne ciepełko..... Odpowiedz Link Zgłoś
rudy107 więcej igrzysk! 12.08.07, 22:02 dzięki za wyjasnienia. Całkowicie podzielam opinię co do serii, ale nie fizycznej, bo uśmiech obecnej raczej nazwałbym kwaśnym skrzywieniem, podczas gdy u poprzedniej to zdecydowany atut (choć stylizowany i jakże często, nieszczery). I myślisz, że to akurat tak działa na najwyższego? Nie ma jej w UM, ale tylko teoretycznie, bo nadal rozdaje karty, czego dowodem jest nietykalność jej obozu, mimo jego wpadek. Czym więc tak trzyma szefa...? Myślę złośliwie, że raczej rozważania na ten temat nas bardziej rozgrzeją. Po cholerę nam elektrownia. Tylko więcej takich historii! Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: więcej igrzysk! 23.08.07, 23:49 A czy ktoś może powiedzieć czy Kafland już funkcjonuje? Bo dobre piwo tam mieli austriackie a zapasy się skończyły i nie wiem czy tam warto podjechać? Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: więcej igrzysk! 24.08.07, 02:58 jozefosmenda napisał: > A czy ktoś może powiedzieć czy Kafland już funkcjonuje? Funkcjonuje w wersji namiotowej, ale tak na oko to prawie standardowa oferta. Prawdopodobnie to piwko też. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: więcej igrzysk! 24.08.07, 10:32 Dziekuję za informację. Dzisiaj wyjeżdżam na weekend to sobie tam podjadę. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: więcej nie było.... 27.08.07, 12:24 ...tylko 11 sztuk piwa Grunnengold! Ale dobre i to. A swoją drogą ten "zastępczy Kaufland" musiano postawić bardzo szybko to mogą go "szkody" również połknąć! Widocznie jednak tam ten handel się opłaca? Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: więcej nie było.... 27.08.07, 19:22 jozefosmenda napisał: > ...tylko 11 sztuk piwa Grunnengold! Ojej! No to się już robi z tego bardzo poważna sprawa. Prawo geologiczne i górnicze (Dz. U. z 2005 r. Nr 228, poz. 1947) w dziale dotyczącym odpowiedzialności za szkody w art. 93 ust. 1 definiuje odpowiedzialność: "Jeżeli nie można ustalić, kto wyrządził szkodę, odpowiada za nią przedsiębiorca, który w chwili ujawnienia się szkody jest uprawniony do wydobywania kopaliny w granicach obszaru górniczego." a art. 94 ust. 2 sposób naprawienia szkód: "Przywrócenie stanu poprzedniego może nastąpić przez dostarczenie gruntów, obiektów budowlanych, urządzeń, lokali, wody lub innych dóbr tego samego rodzaju." Zwracam uwagę na badzo ważny zwrot: "wody lub innych dóbr tego samego rodzaju", usuwający wątpliwości co do przedmiotu poniesionej szkody. Czyli prosto mówiąc, KWK w świetle obowiązującego prawa jest zobowiązana do dostarczenia ulubionego gatunku piwa komuś kto utracił dostęp do niego z powodu ruchu zakładu górniczego. > A swoją drogą ten "zastępczy Kaufland" musiano postawić bardzo > szybko to mogą go "szkody" również połknąć! To trochę zagadkowa sprawa, jeśli przypomnieć sobie że fundament i wylewkę pod te namioty zaczęto robić ledwo parę dni po nagłym pochyleniu ściany i niespodziewanym zamknięciu. Sam projekt, przygotowanie dokumentacji, wyszukanie wykonawców i inne konieczne czynności powinny chyba zająć normalnie więcej czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
jankolodziej Re: więcej nie było.... 27.08.07, 19:35 Wykonawca lepiej powinien być chyba z ulicy - bo jak fachowcy ze stolicy coś zbudują, to balkon odpadnie, albo co innego ... Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: więcej nie było.... 27.08.07, 20:07 jankolodziej napisał: > Wykonawca lepiej powinien być chyba z ulicy - bo jak fachowcy ze stolicy coś > zbudują, to balkon odpadnie, albo co innego ... Gdzie ten balkon odpadł? Odpowiedz Link Zgłoś
jankolodziej Re: więcej nie było.... 27.08.07, 21:43 www.rudaslaska.com.pl/408235_200274_informacje_informacja_ruda_slaska.html Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: więcej nie było.... 27.08.07, 23:03 jankolodziej napisał: > www.rudaslaska.com.pl/408235_200274_informacje_informacja_ruda_slaska.html Dzięki że to zasygnalizowałeś. Naprawdę wstrząsająca sprawa i nie dziwię się tą uwagą dziennikarza o emocjonalnych wypowiedziach. Odspojenie ?! Takie rzeczy to przecież podstawy sztuki budowlanej. Współczuję tym ludziom, którzy mieszkając tam, nie będą mieli już pewności czy coś podobnego się nie stanie z poważniejszymi konsekwencjami. Nie jestem pewien, ale mi coś po głowie chodzi, czy czasem ta firma, Mitex nie budowała w Rudzie jeszcze czegoś? Nazwa jakaś znajoma. Odpowiedz Link Zgłoś