funkymarkymark złodzieje z PO 02.11.07, 12:00 "POważna ekipa zabierze sięza wasze kieszenie" - mówi Wam to coś ? naród ogarnęła jakaś zbiorowa histeria że dali się wyciulać złodziejom i wybrać ich do władzy ! Odpowiedz Link Zgłoś
osi-ris Re: złodzieje z PO 02.11.07, 13:00 funkymarkymark napisała: > "POważna ekipa zabierze sięza wasze kieszenie" - mówi Wam to coś ? > > naród ogarnęła jakaś zbiorowa histeria że dali się wyciulać złodziejom i wybrać > ich do władzy ! lepsze to niż fanatyczna władza z wizją ciągłych łapówek z inwigilacją medialną, przepełnioną nienawiścią do czerwonych wymarłych polskich kmerów Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: złodzieje z PO 02.11.07, 14:38 Nic z tych rzeczy by sie nie wydarzyło,gdyby tylko Jarosław K. mógł rządzić po 5 listopada ;)) Drożeją akumulatory. Zimą może ich zabraknąć, zwłaszcza tych sprzedawanych w sieciach serwisowych . Polski żołnierz zginął w Iraku. 3 ciężko rannych Puchar Świata: "Złotka" przegrały pierwszy mecz Brakuje nazwisk dwóch Polek na pomniku ku czci ofiar zamachów z 11 marca Już od stycznia zapłacimy więcej za prąd Zgodnie z najnowszą projekcją NBP inflacja przekroczy 2,5 proc. w IV kw. 2007 roku . Odpowiedz Link Zgłoś
sercisko Re: 9 zł za metr wody 02.11.07, 15:32 Ruda ma chyba najdroższą wodę! Czyżby miała jakieś cudowne właściwości, że tyle z nas zdzierają?? Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: 9 zł za metr wody 02.11.07, 16:03 Za Kaczora też drożało??? To niemożliwe! "W ciągu ostatnich czterech lat opłata za ścieki podnoszona była już trzy razy - o 6 procent w roku 2004, o 16 procent w roku 2005 i o prawie 30 procent w tym roku." Odpowiedz Link Zgłoś
zoro333 Hepik - spoko 02.11.07, 16:08 To nie ma nic wspólnego z tym kto siedzi w Warszawie. Dobrze że PO rządzi w Polsce. Źle że rządzi w Rudzie Śl. A woda rzeczywiście jest strasznie droga. PWiK jest rządzone przez eks górnika i kumpla. Stawkę określa PWiK ale przy całkowitej zgodzie właściciela czyli Stania. Wysokość stawki jest uzależniona od kondycji przedsiębiorstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
zoro333 czy płacimy za afery w ISPA? 02.11.07, 16:09 Czy mieszkańcy płacą za afery związane z ISPA? Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Nie płacimy za afery ! 03.11.07, 22:33 woda,ścieki,prąd,gaz no i śmieci! A żywność i używki non stop w górę. Ciekawe co na to główny analityk przeszłości i obrzydzania? Odpowiedz Link Zgłoś
zoro333 czy to jest oświadczenie radnego 04.11.07, 12:01 że w ISPA jest wszystko OK? A telewizory tanieją. A tak poważnie, jesteśmy jednym z kilkunastu miast na Śląsku podobnym do siebie pod każdym względem. Dlaczego u nas akurat jest najdroższa woda? Jak pamiętam, to właśnie program ISPA miał zmniejszyć koszty mieszkańców /głośno obiecywało się zmniejszenie opłaty za ścieki!!!/ Nikt jakoś nie zechciał wytłumaczyć na forum, na czym polegała ostatnia uchwała dot. ugody w sprawie ISPA i ile na tym mieszkańcy stracili.? Czy koszty ugody i gwałtownego wzrostu wydatków na program ISPA /tajemnicą jest ile wydaliśmy więcej z kasy Miasta niż było założone?/ nie są ukryte we cenie wody? Zamiast obrażania się, może kilka odpowiedzi? I tak na koniec dlaczego program, który miał się zakończyć już dawno ciągle się wlecze? Kto za to płaci, bo Bruksela nie? Proste pytania, proste? Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda to nie jest oświadczenie radnego! 04.11.07, 19:51 Niepotrzebnie Zorro się wkurzasz! Główny analityk dla mnie to Żiguś 48. Poza tym ja nie zamierzeam odpowiadać za kogoś a tym bardziej jak w tej sprawie głosowałem przeciw! A żeby ci jeszcze bardziej dźwignąć ciśnienie to tak ogólnie tylko powiem,że "kasa" przekazana przez rudzkie firmy na Międzynarodową Giełdę Towarową już została w bilansach tych spółek za 2006 rok wykazana jako straty! Nie ukrywam,że liczę teraz na Komisję Rewizyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
amuerak to nie jest oświadczenie 07.11.07, 09:33 p. Osmenda czy wiadomo ci coś na temat prywatyzacji powstałych już gospodarstw pomocniczych? Jeżeli w tym co Pan wymienił wcięło tyle kasy czyż nie jest to element jakiejś góry lodowej?! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
barbi30-56 Re: to nie jest oświadczenie 07.11.07, 17:19 Zgadzam się, że to skandal z tą wodą. Ale, ale gdzie są właśnie nasi radni? Dlaczego przegłosowali taką stawkę? Może i p.Józef był przeciwko, ale co inni? No rudzianie - musimy to zapamiętać przy następnych wyborach. Zawsze mi sie wydawało, że po to wybieramy przedstawiecieli "z ludu" do Rady Miasta, żeby jednak reprezentowała interes społeczeństwa a nie władzy. I po jaką chlerę mi te nowe oczyszczalnie itd, jak teraz wmawia mi się, że potrzebna jest forsa na utrzymanie. A miało być taniej, a miało być tak cudownie , bo Ruda korzysta z tylu programów unijnych. Mam w dupie takie projekty, które nadwyrężają kieszeń zwykłego mieszkańca , a bogacą się tylko na tych inewstycjach Ci, co są przy żłobie. Wiem, jak się "wyprowadza" forsę z projektów. Rozbudowa siedziby WODKANU, rzecznik prasowy, dodatkowe etaty (dla znajomych)- to kosztuje, niekontrolowane wycieki wody (od mojego zgłoszenia wycieku wody na chodniku minęło kilka dni nim ekipa zaczęła kopać, a woda się lała strumieniami)- to kosztuje. Tylko pytam, dlaczego naszym kosztem? A czy prezes WODKANU nie umie gadać, że aż rzecznika potrzebuje? No tak może jako górnik nie musiał pięknie mówić, wystarczyło, że umiał przeklinać i "huknąć z grubej rury" - no to w takim razie niech odpoczywa w spokoju na emeryturze. Amen. Miejsce niech zwolni dla młodych , zdolnych, elokwentnych, co się sami wygadają, a nie przez czyjas gębę. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Eskalacja 07.11.07, 22:03 No niestety muszę rozczarować w sensie takim,że radni nie przegłosowali żadnej stawki! Dzisiejsze WR piszą o droższej wodzie posiłkując się m.innymi takimi stwierdzeniami:..."Taryfy skalkulowano nie zakładając zysku dla PWiK...." czy:..."Społeczeństwo jest zatem prawnie chronione przed eskalacją cen.".... Ale musimy pamiętać,ze papier jest cierpliwy! A co do pytania bodajże Amueraka o prywatyzacji gospodarstw pomocniczych mogę tylko powiedzieć,że wiem że nic nie wiem! Wiem natomiast to,że pani dyrektor szpitala złozyła rezygnację na pismie.I nawet wiem dlaczego. Ale mnie w tym mieście już raczej nic nie zdziwi!(moze tylko zaskoczyć ale potem mi przechodzi) Odpowiedz Link Zgłoś
rudy107 Re: czy płacimy za afery w ISPA? 05.11.07, 08:05 przed aferami mamy jeszcze normalne funkcjonowanie PWiK, a jego koszty wzrosły, bo zorgaqnizowano m.in. stanowisko rzecznika prasowego. Zatroszczono się więc, byśmy mieli dużo lepszą informację. Odpowiedz Link Zgłoś
zoro333 Re: czy płacimy za afery w ISPA? 05.11.07, 15:19 Ten rzecznik jest także w MPGM. Płacą mu podwójnie. Przepraszam Panie Józefie. A swoją drogą czy istnieje jeszcze Komisja Rewizyjna? Bo wstyd być w takiej instytucji i nic nie robić. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: czy płacimy za afery w ISPA? 05.11.07, 20:03 Możliwe ,że to wstyd. Ale tak widocznie to miało zostać "rozdane" żeby co "niektórzy" za duzo nie mogli! Odpowiedz Link Zgłoś
drei_amigos żenada 07.11.07, 22:54 czytam i nie wierzę...jak radny może tak nonszalancko wypowiadać się o wałkach odchodzących w UM i rudzkich spółkach miejskich. Rozumiem że był Pan nie raz blisko związany z tymi spółkami i o ile pamięć mnie nie myli był Pan za nie odpowiedzialny ale będąc obecnie w opozycji do stylu rządzenia miastem dodam - -kolesiowskiego - jaki zafundowali nam rudzcy działacze PO, Pan jako pierwszy powinien grzmieć na forum, powinien Pan zainteresować media - FAKT, GW... nie wiem czy ja mam Pana uczyć takich rzeczy ?? Co z tego że Pan wyraża dezaprobatę do poczynań PO kiedy w mieście grzmi od tego co kolesie wyprawiają. Dlaczego Pan milczy ? dlaczego Pan się wkońcu do roboty nie weźmie ? Po co nam taki radny Osmenda który się tylko potrafi przemądrzać na forum czy w przekazach jakieś śmiesznej partyjnej telewizji a konkretnych działań nie podejmuje ?? Jest Pan radnym społeczeństwo oczekuje wyjśnienia pogłosek o aferach ! Czy Pan tego nie rozumie ??! Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda to smieszne! 08.11.07, 10:42 czytając ten nie powiem fajny tekścik w dalszym ciągu podtrzymuję,że wiem ze nic nie wiem! A na wszystkie konkrety czekam pod adresem: j.osmenda@post.pl Tam właśnie jestem do dyspozycji i odpowiadam na pytania i konkrety. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda No to mamy ! 09.11.07, 11:37 www.silesia-region.pl/wiadomosc.php?id=2309 Nie ma wyjścia trzeba bedzie łapać deszczówkę. Niektórzy na ogródkach mają całkiem wymyślne systemy! Odpowiedz Link Zgłoś
rudy107 Re: to smieszne! 11.11.07, 16:53 więc to, o czym tu gadamy nie ma sensu? Jak Pana lubie, to tym razem jestem rozczarowany taką odpowiedzią. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: to smieszne! 11.11.07, 18:09 Spokojnie! Najgorsze jest to,że ja nie mam ogródka a zatem podwyżka mnie wcale nie "rajcuje"! Odpowiedz Link Zgłoś
amarian2 A ja mam stadion 11.11.07, 19:13 Jak inne Kluby posiadamy stadion gdzie utrzymujemy dwa boiska. Dla Nas ta podwyżka to kilka tysięcy złotych dodatkowych, które musimy wydać. Z urzędu co roku otrzymujemy mniej na utrzymanie boisk. Jeżeli lato będzie gorące, to albo stracimy płyty albo zadłużymy się. Jak tu wybrać? Odpowiedz Link Zgłoś
amuerak A ja mam stadion ( i nic pozatym) 12.11.07, 08:06 wykop sobie studnię- "lanie" kranówą to totalne marnowanie publicznych i klubowych pieniędzy... pompa głębinowa kosztuje ok 1000 zł a jak masz wtyki na kopalni to nawet gratis... Odpowiedz Link Zgłoś
amarian2 Re: A ja mam stadion 13.11.07, 07:03 Nie znam klubu w którym korzystano by ze studni. Po za tym koszt studni głębinowych jest wysoki. To nie tylko pompa. Rozumiem, że amuerak pomoże i np. z witką wskaże miejsce /poważnie zmniejszy to koszty/. Ale wyobraź sobie że to jako zarząd planowaliśmy taką inwestycję, tylko nie ma zgody właściciela /miasto/. A cena wody jest za wysoka i uderza przede wszystkim w instytucje sportowe, rekreacyjne, kulturalne, w placówki opiekuńcze. Może amuerak zaproponuje nam kąpiel dzieci w rzece, nie już wiem, w niewielkim stawie który jest niedaleko. Odpowiedz Link Zgłoś
amuerak A ja mam stadion 13.11.07, 08:51 >>Jak inne Kluby posiadamy stadion gdzie utrzymujemy dwa boiska Napisałeś to co napisałeś a ja ci zaproponowałem by zamiast podlewania kranówą robić to wodą ze studni-zastanów sie co ty chcesz i z czego liczysz wzrost kosztów ... Odpowiedz Link Zgłoś
amarian2 Re: A ja mam stadion 13.11.07, 09:05 1. Stadion jest własnością Miasta. 2. Jest przygotowany projekt na remont tego obiektu. Oznacza to, że jakiekolwiek inwestycje muszą być zatwierdzone i uwzględnione w projekcie.. 3. Pomysł budowania studni /ale głębinowej nie jest zły/, lecz koszty są duże. To nie tylko pompa. Nawet gdyby jakimś cudem dostalibyśmy zgodę to Klub nie posiada takich środków. Z dotacji nie można wykonywać żadnych inwestycji. 4. Znam lepsze metody oszczędzania na utrzymaniu płyt, to sztuczne murawy. Koszt utrzymania takiej płyty jest kilkadziesiąt razy tańszy niż płyty naturalnej. 5. Ruda Śląska jest jedynym miastem na Śląsku nie posiadającym boiska ze sztuczną murawą. Odpowiedz Link Zgłoś