bytom333 08.09.09, 15:32 Czy są chętni do nabycia udziałów miasta w tej spółce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bytom333 Re: PEC Ruda Śl. 09.09.09, 22:12 Nikt nie odpowiada. To znaczy że zainteresowania zakupem brak. Czy to oznacza bankructwo Rudy Śląskiej? Czy to oznacza brak ciepła dla mieszkańców Halemby? Odpowiedz Link Zgłoś
johan-4 Re: PEC Ruda Śl. 11.09.09, 10:41 Kolego bytom333, informacje o złożonych ofertach kupna PEC-u nie są jawne ale prawdopodobieństwo złożenia oferty przez Polski Koncern Energetyczny, Grupę Energetyczną "TAURON" czy CARBO-ENERGIĘ raczej możliwe. Nowy właściel PEC-u musi być producentem ciepła. Jeszcze jedno, budowa spalarni śmieci o której się ostatnio wiele mówiło nie rozwiąże problemu, ponieważ produkcja ciepła ze spalania śmieci pokryłaby do 40% zapotrzebowania ciepła w Rudzie Śląskiej a co z resztą. Odpowiedz Link Zgłoś
bytom333 Re: PEC Ruda Śl. 11.09.09, 19:08 PKE S.A. jest częścią Taurona S.A. i nie jest zainteresowane zakupem PEC Ruda Śl. gdyż likwiduje elektrownie w Halembie. Realizuje likwdacje były poseł PO Piotr Mateja, obecnie wiceprezes zarządu zarządu PKE z nadania PO. Carbo raczej nie dysponuje kwotą 15 mln, a kredytu nie dostanie. Nowy właściciel PEC musi wybudować źródło ciepła dla 30 tyśęcy mieszkańców Halemby. Koszt takiej inwestycji 100 mln. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze_eda Re: PEC Ruda Śl. 30.03.10, 19:38 Johan chyba cię poniosło co do spalarni, bo w razie uruchomienia u nas spalarni np. Carbo poczuje się zagrożone a energii ze spalarni ma być tyle że jeszcze trzeba by poszukać odbiorców. Większym problemem jest pakiet socjalny PEC bo gdyby dzisiaj ktoś kupił na aukcji akcje za 70 milionów to jak myślisz co zrobi z ludźmi? Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda PEC Ruda Śl. 30.03.10, 23:14 Miałem ten zaszczyt, że dzięki uprzejmości pana prezydenta mogłem brać udział w pracach Zespołu, który pierwotnie pracował nad prawidłowym przebiegiem negocjacji z zainteresowanymi stronami w sprawie nabycia udziałów i określenia pakietów socjalnego i inwestycyjnego a po raz kolejny opracował wytyczne do przeprowadzenia aukcji odnośnie nabycia udziałów PEC. W związku z tym, że spółka MC Kena (ta od Aquaparku za 759.025 zł.) zmieniła zapisy wypracowanego kolegialnie przez Zespół treści ogłoszenia o aukcji mam wątpliwości czy obecny rozwój sytuacji nie jest akurat przypadkiem pochodnej owego "przypadku"? Uważam, że w tej sytuacji najlepszym rozwiązaniem dla ochrony miejsc pracy jest fuzja PEC z CARBO ENERGIA! Oczywiście bez żadnego dopływu środków finansowych do budżetu miasta.I takie poglądy przedstawiłem w formie zapytania na ostatniej sesji RM. Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: PEC Ruda Śl. 31.03.10, 00:25 www.carboenergia.pl/historia.htm No staria mafia weglowa?! Rada nadzorcza SCISLE TAJNE!No to juz sie mozemy kapnac. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_and_ugly Re: PEC Ruda Śl. 31.03.10, 21:05 g-48 napisał: > www.carboenergia.pl/historia.htm > No staria mafia weglowa?! > Rada nadzorcza SCISLE TAJNE!No to juz sie mozemy kapnac. Ciekawy link znalazłeś g-48 :) Jest się czym zachwycić. Każda szanująca się firma z branży energetycznej ma na swojej stronie np. swoją aktualną taryfę dla ciepła/energii elektr. A ci nic, galerie z biesiad piwnych, turniejów sportowych, wręczań... Kurde czym oni się tak na serio zajmują? Ja rozumiem, że nic nie wygląda lepiej niż uśmiechnięci bossowie i ich załoga, ale może by dali znać np. co tam zainstalowane mają. Zadałem sobie trochę trudu i znalazłem podobnych im co też gospodarują na czymś co było kopalniane, przynajmniej w necie się lepiej prezentują: www.zec.katowice.pl/firma.htm I RN nie mają "ściśle tajnej":)mimo tego, że ich szefowa jest spokrewniona z szefem Kompanii Węglowej www.wnp.pl/wiadomosci/malzenstwo- kugielow-longina-zarzadza-zec-em-katowice-a-miroslaw-kompania- weglowa,105167_3_0_0_0.html A przez taaaaaakie okno jak to wybite na jednym ze zdjęć z ciepłowni Halemba, z poniższego linka pewno przyszłość widać dość niewyraźnie i dla nich i dla Bogu ducha winnego PECu. www.carboenergia.pl/halemba.htm Żeby sobie taką reklamę robić to trzeba być odważny. I to mają być "zbawcy" PECu? Ci co mają kasę na konieczne inwestycje w PECową infrastrukturę? Może się mylę ale nie wyglądają. A jak długo oni jeszcze pociągną - jak tam u nich z szansami na spełnienie wymogów ekologicznych od chyba 01.01.2016? No bo to w sumie też decyduje o tym czy będą w stanie dać realną szansę na rozwój i jak to mówią "na utrzymanie zatrudnienie". Patrząc na poniższy link to widać też, że np. w porównaniu ze staruszkami: Elektrociepłownią Zabrze i Elektrownią Halemba to chłopaki się cenią pec.rsl.pl/obrazki/cms/100.zalaczniki.pdf Aha, no i najważniejsze - nagrody dostają te same i od tych samych co Pan Prezydent - znaczy się tzw. Laury Umiejętności i Kompetencji (są zdjęcia na tej ich stronie www.carboenergia.pl/laury2008.htm). Kurde, oby to tylko tak wyglądało, a w rzeczywistości było inaczej! PS Może ta carbo-rada taka tajna bo tam są np. por. Borewicz i Agent 007? Odpowiedz Link Zgłoś
bad_and_ugly Re: PEC Ruda Śl.-naprawione linki 31.03.10, 21:22 Sorry że w "oryginale" posta nie działają, te poniżej powinny działać -kolejność jak w "oryginale": www.zec.katowice.pl/firma.htm www.wnp.pl/wiadomosci/malzenstwo-kugielow-longina-zarzadza-zec-em-katowice-a-miroslaw-kompania-weglowa,105167_3_0_0_0.html www.carboenergia.pl/halemba.htm pec.rsl.pl/obrazki/cms/100.zalaczniki.pdf www.carboenergia.pl/laury2008.htm Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: PEC Ruda Śl.-naprawione linki 31.03.10, 22:05 Jest to "normalka" ze wszystko na co jest uzytkownik skazany ceny sie dzwigaprzy kazdej mozliwqej okazji ale przy spadku cen na rynkach swiatowych o obnizce sie "zapomina". Moze przyklad jak przed dwoma latmi ropa zdrozala to automatycznie koszty ogrzewania podskoczyly.Teraz ropa kosztuje nie polowe ceny jak sprzed dwoch lat a czy ktos slyszal o obnizce cen ciepla czy benzyny? Nie wiem gdzie ci oszusci zwani takze ekonomistami uczyli sie ekonomiki przedsiebiorstw lub ekonomi spolecznej? Jak wyplukaja ci kieszenie ci "specjalisci" od paliw to nie starczy ci pieniedzy na samochod i ktos zostanie bezrobotny a wiec na garnuszku panstwa a ten"ekonomista" zrobi krotka kariere i wyladuje tez na bruku. Odpowiedz Link Zgłoś
problemator5 Re: PEC Ruda Śl. 31.03.10, 07:33 kancelaria prawnicza kosztowała Miasto czyli nas podatników prawie 1 mln. zł, bo podatek Vat jest dla nas kosztem. Ile w takim razie teraz zatrudnienie tej firmy na potrzeby pana Stani?Czy to z jego kieszeni poszło ich honorarium ? to przecież jego polityka doprowadziła do tego ,że Miastu grozi zarząd komisaryczny.Na czym polegała zmiana wprowadzona przez spółkę MC Kena ? Czy nie została naruszona ustawa Prawo Zamówień Publicznych ,jeśli honorarium poszło ze środków publicznych? Odpowiedz Link Zgłoś
bad_and_ugly Re: PEC Ruda Śl. 31.03.10, 23:34 jozefosmenda napisał: > Miałem ten zaszczyt, że dzięki uprzejmości pana prezydenta mogłem brać udział w > pracach Zespołu, który pierwotnie pracował nad prawidłowym przebiegiem negocja > cji z zainteresowanymi stronami w sprawie nabycia udziałów i określenia pakietó > w socjalnego i inwestycyjnego a po raz kolejny opracował wytyczne do przeprowa > dzenia aukcji odnośnie nabycia udziałów PEC. > W związku z tym, że spółka MC Kena (ta od Aquaparku za 759.025 zł.) zmieniła za > pisy wypracowanego kolegialnie przez Zespół treści ogłoszenia o aukcji mam wątp > liwości czy obecny rozwój sytuacji nie jest akurat przypadkiem pochodnej owego > "przypadku"? > Uważam, że w tej sytuacji najlepszym rozwiązaniem dla ochrony miejsc pracy jes > t fuzja PEC z CARBO ENERGIA! Oczywiście bez żadnego dopływu środków finansowych > do budżetu miasta.I takie poglądy przedstawiłem w formie zapytania na ostatnie > j sesji RM. Dobrze, że przynajmniej ktoś się troszczy o miejsca pracy innych (a może i przy okazji o swoje w RM). Ta dyskusja toczy się ładny już szmat czasu. Szkoda, że Pana wcześniej nie było... Szkoda, że Pana nie było na spotkaniu Prezydenta z załogą PECu! Z tą "fuzją" to trzeba uważać żeby się nią nie postrzelić. Zdaje się, że PEC ma być prywatyzowany także dlatego, że nie ma kasy na potrzebne inwestycje. Zdaje się, że Carbo-Energia stawała w konkury z CEZem przy prywatyzacji PECu i chyba nawet nie podjęła walki w finale. Czyli raczej i PEC i Carbo-Energia kasy nie mają (mimo tego, że matka natura obdarzyła dobrą zimą i PEC ma pierwszy raz od dłuższego czasu zysk). Jak się ich połączy to dalej i jedni i drudzy mają potrzeby związane z koniecznymi inwestycjami. Kto im da kasę na to? Czy to na pewno jest dobre wyjście żeby dwie mniejsze biedy łączyć w jedną większą? Czy to czym Carbo-Energia grzeje, bezinwestycyjnie spełni coraz ostrzejsze wymagania ochrony środowiska? Jak nie to skąd weźmie kasę? Od równie biednego PECu po fuzji? Z funduszy UE? Czy tam już kiedy coś takiego ćwiczyli? Oczywiście można chcieć próbować sprywatyzować połączone Carbo- Energię i PEC. Tylko co dla potencjalnego inwestora, który ma możliwość zasilenia sieci PECu ze swojego źródła (np. CEZ z ELCHO, czy może kiedyś Fortum z Zabrza) lub budowy SWOJEGO nowego, jest atrakcyjniejsze? Sam PEC z siecią i jego odbiorcami, czy PEC z siecią, odbiorcami i przypiętą do niego Carbo-Energią, której źródła trzeba będzie albo zamknąć (co też kosztuje) albo zmodernizować? Jeżeli PEC nie wydaje się być teraz atrakcyjny dla potencjalnych inwestorów, to w komplecie z Carbo-Energią - tym bardziej. Jeżeli Carbo-Energia przez lata całe grzeje dużą część Rudy Śląskiej (i wcale nie tanio) i do tego jeszcze kopalnie, a nic z tego nie zainwestowała w budowę czegoś konkurencyjnego, nie próbowała niczego pozyskać na inwestycje, niczego nie odłożyła - to ich sprawa. Gdyby mieli przynajmniej jeden nowoczesny zakład, to pewno mogliby liczyć na to że ich ktoś kupi razem z PECem. CEZ ELCHO nie wybudował - kupił je od spóły stworzonej przez PSE, Amerykanów z Globala i Elektrowni Chorzów, jako "prawie nówkę". Oczywiście nikt od Carbo- Energii nie wymagałby budowy czegoś na miarę ELCHO, ale czegoś na miarę Carbo-Energii. I gdyby Carbo-Energia miała to "coś", to mogłaby być czymś co po połączeniu z PECem doda mu wartości, a nie czymś co jego atrakcyjność pogorszy. Gdyby np. PKE stawiało się do sprawy tak jak Carbo-Energia to od czasu jego powstania by go już nie było. PKE zamyka 200 MWe na Halembia, ale w międzyczasie wybudowało 900 MWe w Łagiszy. Im nie ubyło 200 MWe, im przybyło 700 MWe. Na Halembie miała być przez PKE budowana nowa elektrownia ale nie będzie. Za to nowy blok kogeneracyjny PKE wybuduje w Bielsku - bo tam się potrafiły ze sobą dogadać trzy strony: miasto+PKE+tamtejszy PEC (czyli THERMA). U nas nikogo nie interesowało dogadanie się PECu, miasta i Carbo-Energii lata całe temu. Za to teraz trybuni ludowi będą ratować miejsca pracy fuzjami biednego z biedniejszym, zamiast godziwych prywatyzacji będą dzikie aukcje... Pracownicy Carbo-Energii za swoje "szczęście" podziękują własnym szefom, a pracownicy PECu Prezydentowi i "Zespołowi" w którego pracach Pan brał udział. Normalna prywatyzacja PECu - z pakietami miała sens i to był dobry pomysł. I to "Zespół" w którym Pan zagrał z innymi tak negocjował, że nic nie wynegocjował. To nie krasnoludki, nie "MC Kena"... Pisze Pan, że MC Kena coś namieszała w ogłoszeniu o aukcji. Jakby z negocjacjami z udziałem "Zespołu" było OK, to nie miałaby w czym mieszać. A jak Pan miał jakiekolwiek wątpliwości co do tego, że negocjacje idą w złym kierunku i nie ma Pan wpływu na to żeby poszły w dobrym - trzeba było trzasnąć drzwiami i wyjść. Nie trzeba by teraz pisać, że "chciałem dobrze no ale co ja mogę". Większy szacun zebrałby Pan za to trzaśnięcie drzwiami i trzaśnięcie soczystego posta na tym wątku w odpowiednim czasie (a nie o wiele za późno) niż za "a takie nadzieje miałem..." SZKODA ŻE PANA NIE BYŁO NA SPOTKANIU Z PRACOWNIKAMI PECU... Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: PEC Ruda Śl. 01.04.10, 18:17 Faktycznie jesteś nie tylko brzydki i niemiły ale jeszcze szwankujący co nieco z myśleniem! Ale ponieważ dzisiaj mamy Prima Aprilis to napiszę jutro! Z góry zaznaczam ,że poważnie traktuję tylko Kowalskich,Nowaków i wszystkich tych którzy podpisują się z nazwiska i imienia. Do reszty zwracam się w takiej samej formie jak oni do mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
bad_and_ugly Re: PEC Ruda Śl. 01.04.10, 21:19 jozefosmenda napisał: > Faktycznie jesteś nie tylko brzydki i niemiły ale jeszcze szwankujący co nieco > z myśleniem! > Ale ponieważ dzisiaj mamy Prima Aprilis to napiszę jutro! > Z góry zaznaczam ,że poważnie traktuję tylko Kowalskich,Nowaków i wszystkich ty > ch którzy podpisują się z nazwiska i imienia. > Do reszty zwracam się w takiej samej formie jak oni do mnie! jozefosmenda, jankolodziej, lswaczyna i więcej nie pamiętam-to się Pan nie przepracowywuje z tym poważnym traktowaniem. Biorąc pod uwagę, że jednym z tych z imienia i nazwiska jest Pan sam... Ja też z góry zaznaczam, że traktuję poważnie tylko tych co do których... uważam że na to zasługują w danym momencie, bez względu na nicka. A co do myślenia - Panu też szwankuje. Tam nie ma na co odpowiadać a Pan tyle czasu potrzebuje i jeszcze tłumaczy się Prima Aprilis. Żenada! Żeby tyle czasu myśli zbierać będąc członkiem "Zespołu" i Rady Miasta? Pan na ten temat powinien epatować wiedzą o każdej porze dnia i nocy! A może Panu odpowiedź pisze Carbo-Energia, albo jeszcze kto inny...? Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: PEC Ruda Śl. 04.04.10, 23:11 >>>bad_and_ugly napisał: A może Panu odpowiedź pisze Carbo-Energia, >albo jeszcze kto inny...?<<< No niestety nie pisze, sam to robię! W zasadzie to tyle chłopie się napisałeś, ze mnie to już nic nie zostało. Dysponujesz dużym zasobem wiedzy i to pozwala niejako „wybrać” cię z pewnego grona! Widać, ze ci pewne plany nie wyszły dlatego ta żałość tak emanuje! Ale pokrótce: Jako członek pierwszego i drugiego zespołu nie mam sobie nic do zarzucenia. Działaliśmy w zgodzie z prawem oraz zobligowani zapisami uchwały RM w tej materii. Za pracę w Zespole nie otrzymałem żadnego wynagrodzenia. W związku z deklaracją poufności, którą byłem zobowiązany podpisać jest logicznym, że nie zabierałem tutaj głosu. W zespole byłem tym , który dobitnie dał znać Czechom by nie grali z nami w przysłowiowe kulki ! Skoro obecnie nie ma pakietów a cena ma być „niska” to o czym tutaj mówić? Poza tym proszę sobie poczytać uzasadnienie do uchwały RM z dnia 23 lipca 2009 r. gdzie w końcówce pisze co ma zagwarantować Podmiot wybrany w procesie przekształcenia PEC! Na końcu jest człowiek i to nie tylko pracownicy PEC i Carbo-Energii ale także i rudzianie, którzy poniosą w przyszłości koszty tego przedsięwzięcia jeżeli dojdzie do takiego finału jaki obecnie kreśli się na horyzoncie! A co do Mc Kena to podaję tylko, że wykreślono taki zapis (mojego autorstwa zresztą):....”Kupujący zobowiązuje się do zapewnienia dostaw ciepła z jednoczesną modernizacją sieci dla odbiorców z terenu Miasta Ruda Śląska”.......Co im to przeszkadzało? Poza tym samo pojęcie „prywatyzacja” to cóż to takiego? Proszę mi pokazać firmę, która powstała po 1989 roku i została „sprzedana”, pardon przekształcona? Jedna wielka polityczna lipa poza doraźnym chwilowym zastrzykiem finansowym rozchodzącym się błyskawicznie niczym smród po gaciach! No i wypisz wymaluj kłaniają się słowa pewnego niemieckiego polityka o naszym rządzeniu! Mimo wszystko Wesołych Świat! Odpowiedz Link Zgłoś
bad_and_ugly Re: PEC Ruda Śl. 05.04.10, 19:55 jozefosmenda napisał: > >>>bad_and_ugly napisał: A może Panu odpowiedź pisze Carbo-Energia, > >albo jeszcze kto inny...?<<< > > No niestety nie pisze, sam to robię! > W zasadzie to tyle chłopie się napisałeś, ze mnie to już nic nie zostało. Dyspo > nujesz dużym zasobem wiedzy i to pozwala niejako „wybrać” cię z pew > nego grona! Widać, ze ci pewne plany nie wyszły dlatego ta żałość tak emanuje! > Ale pokrótce: > Jako członek pierwszego i drugiego zespołu nie mam sobie nic do zarzucenia. Dzi > ałaliśmy w zgodzie z prawem oraz zobligowani zapisami uchwały RM w tej materii. > Za pracę w Zespole nie otrzymałem żadnego wynagrodzenia. > W związku z deklaracją poufności, którą byłem zobowiązany podpisać jest logicz > nym, że nie zabierałem tutaj głosu. W zespole byłem tym , który dobitnie dał > znać Czechom by nie grali z nami w przysłowiowe kulki ! > Skoro obecnie nie ma pakietów a cena ma być „niska” to o czym tutaj > mówić? > Poza tym proszę sobie poczytać uzasadnienie do uchwały RM z dnia 23 lipca 2009 > r. gdzie w końcówce pisze co ma zagwarantować Podmiot wybrany w procesie przek > ształcenia PEC! > Na końcu jest człowiek i to nie tylko pracownicy PEC i Carbo- Energii ale także > i rudzianie, którzy poniosą w przyszłości koszty tego przedsięwzięcia jeżeli d > ojdzie do takiego finału jaki obecnie kreśli się na horyzoncie! > A co do Mc Kena to podaję tylko, że wykreślono taki zapis (mojego autorstwa zre > sztą):....”Kupujący zobowiązuje się do zapewnienia dostaw ciepła z jednoc > zesną modernizacją sieci dla odbiorców z terenu Miasta Ruda Śląska”...... > .Co im to przeszkadzało? > Poza tym samo pojęcie „prywatyzacja” to cóż to takiego? Proszę mi p > okazać firmę, która powstała po 1989 roku i została „sprzedana”, p > ardon przekształcona? Jedna wielka polityczna lipa poza doraźnym chwilowym za > strzykiem finansowym rozchodzącym się błyskawicznie niczym smród po gaciach! No > i wypisz wymaluj kłaniają się słowa pewnego niemieckiego polityka o naszym rz > ądzeniu! > Mimo wszystko Wesołych Świat! Panie Józefie! Dziękuję za życzenia! Niestety moje spóźnione jak niewiem co ale również życzę Wszystkiego Dobrego i tego co w Tych Świętach na pierwszym miejscu - Nadziei! Teraz to Pan faktycznie w pewnych kwestiach trochę nam rozjaśnił. Niestety nie trafił Pan z tym "gronem" :) A z planami jeszcze bardziej. Plany (w stosunku do siebie, nie do PECu) to miał taki jeden z PECu i co gorsza dla PECu i załogi je zrealizował, z czyjąć wydatną pomocą. Hipnotyzer jakiś kurna czy co? Albo David Coperfield ciepłownictwa? Albo bardziej Dyzma... Szkoda PECu, szkoda ludzi, szkoda straconych szans. Carbo-Energia - temat na osobną historię. Pamięta Pan czasy, w których w artykułach w Obserwatorze (to chyba Pan Marian Sławik działał w tym czasopismie) i WR można było przeczytać o możliwości stwotrzenia czegoś takiego jak, jeżeli dobrze pamiętam, "Rudzka Spółka Energetyczna"? To chyba mogła być ich największa szansa. Teraz są chyba w jeszcze gorszej sytuacji niż PEC. Raz jeszcze Wszystkiego Dobrego i przepraszam za to co wyniknęło z mojej niewiedzy o tym o czym nam Pan dopiero teraz napisał. Odpowiedz Link Zgłoś
jankolodziej Re: PEC Ruda Śl. 05.04.10, 20:11 "Proszę mi pokazać firmę, która powstała po 1989 roku i została „sprzedana”, pardon przekształcona? Jedna wielka polityczna lipa poza doraźnym chwilowym zastrzykiem finansowym rozchodzącym się błyskawicznie niczym smród po gaciach!" Dobre spostrzeżenie, koniec niezupełnie trafiony. Istniała sobie firma "A". Przekształcono ją w spółkę pracowniczą. Dyrektorzy utworzyli firmę "B", która zaczęła skup udziałów. To łatwe. Wystarczy puszczać ploty o rychłym spadku ceny udziałów, pracownicy w zębach udziały przynoszą. W ten sposób "B" stała się właścicielem "A" bardzo szybko. Potem firma "A" powołała córkę, czyli firmę "C". Nałożono na nie ustawowy obowiązek podniesienia kapitałów do wysokości 1,5 mln. Firma "B" wzięła milion kredytu i podniosła nim kapitał w "A". Tym samym milionem "A" podniosła kapitał w "C", ta zaś udzieliła firmie "C" kredytu w wysokości 1 mln. Milion wrócił do banku, kapitały podniesiono, ten kredyt szybko się spłacił - właściciele przenieśli część działalności "B" do "C". Tak się robi biznesy ... Odpowiedz Link Zgłoś
bad_and_ugly Co z tą prywatyzacją? 08.02.10, 18:28 Czy ktoś wie co z tą prywatyzacją PECu? Na stronie "prywatyzacyjnej" PECu wszystko stanęło na początku grudnia 2009. Jakiś Holox miał być doradcą prywatyzacyjnym, a za darmo pewno nie doradzał (czyżby jaki sprzedający taki doradca i w konsekwencji jaki doradca taka prywatyzacja?). Jakaś komisja została na okoliczność prywatyzacji powołana. I Zarząd podobno jak malowany jest. I Prezes tego Zarządu opowiadał w gazetach i w portalach piszących o energetyce, że taki PEC to każdy inwestor "chciałby mieć w swoim portfolio". I co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
johan-4 Re: Co z tą prywatyzacją? 08.02.10, 20:48 Masz rację, malowany zarząd- prezes, kupiono mu nowego-używanego opla to mu wystarczy, a pec podobno przynosi same straty,najciekawszy temat to przyłączenie/ sprawa z lat poprzednich/ do sieci WP domków jednorodzinnych między innymi na Halembie i Wirku, mało kto tam korzysta z dostawy ciepła pecowskiego a koszty są i ponoszą je wszyscy, na podwyżki naszych płac pieniędzy brak no ale kupi nas ktoś i nas roz.... a może i nie,będzie lepiej?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
bad_and_ugly Re: Co z tą prywatyzacją? 13.02.10, 10:54 johan-4 napisał: > Masz rację, malowany zarząd- prezes, kupiono mu nowego-używanego > opla to mu wystarczy, a pec podobno przynosi same > straty,najciekawszy temat to przyłączenie/ sprawa z lat > poprzednich/ do sieci WP domków jednorodzinnych między innymi na > Halembie i Wirku, mało kto tam korzysta z dostawy ciepła pecowskiego > a koszty są i ponoszą je wszyscy, na podwyżki naszych płac pieniędzy > brak no ale kupi nas ktoś i nas roz.... a może i nie,będzie > lepiej?!?! Johan, To pesymizmem wieje z Twojego posta. A Wy tam podobno macie jeszcze, oprócz malowanego Zarządu, malowanego członka RN, który walczy tu na forum z... tym co mu płaci za to członkowsktwo w RN (z naszych pieniędzy). Jak on na forum tej RN tak będzie walczył z głupotą i przedstawicielami magistratu jak na tym forum, to raz dwa dobry inwestor się znajdzie i wynagrodzenia Wam wzrosną, albo przynajmniej tym co go wybrali. Chociaż z drugiej strony jakby ostatnimi czasy Wasz malowany członek RN przestał "istnieć"na wątkach o PECu (ani tu, ani na tym o Halembie go nie ma). Czyżby autorefleksja nad ubiegłoroczną rewolucją, którą mogliśmy śledzić na bieżąco w TVS (fajny serial był), która być może jedyne czego dokonała, to potwierdziła tylko to "że gdy wieją wichury..." wiadomo co idzie do góry i jakoś tak trudno powiedzieć, że coś ona na lepsze zmieniła? A może się mylę, może on pracuje społecznie w tej RN, bo się brzydzi "judaszowych srebrników" i walczy tam o Was o Waszą kasę, o lepszą przyszłość PECu i jego klientów, bo żyje wg zasady, która mówi, że: "honor wart wiele piniędzy, ale kto ma honor temu pieniędzy nie trzeba". Odpowiedz Link Zgłoś
johan-4 Re: Co z tą prywatyzacją? 14.02.10, 10:53 Jeśli masz na myśli dolmira czy też domikora, to już nie członek RN /wywalili go/ ale "pracuje" dalej i jest "specjalistą" od usuwania awarii, na forum dalej się udziela/to może potwierdzić hepik/. W RN jest nowy młody też forumowicz, pracę ma bardzo"ciężką", szczególnie przy podpisywaniu listy płac a nauki pobierał u tatusia, jak się walczy o dobro ludu pracującego dla osiągnięcia własnego.Zresztą u nas w PEC-u tak zawsze jest, po osiągniu stołka zapomina się o wszystkim i o wszystkich. Mam nadzieję że nowy właściciel dobrze pozamiata i odkurzy za te 35 mln bo 70 mln miasto za PEC chyba nie dostanie, a może, taka mocna zima więc i przychodu dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_and_ugly Aukcja?! 21.02.10, 17:39 Tekst linka Aukcja!? To jak, to nasz PEC teraz Pan Prezydent na ALLEGRO wystawi? Żegnajcie negocjacje, żegnajcie pakiety socjalne i gwarancje zatrudnienia?! Czy ktoś tu nie przedobrzył i nie chciał za dużo za PEC? A na SferaTV ("Gość Dnia" czy jakoś tak) czas jakiś temu Pan Prezes PECu opowiadał, jak to "każdy inwestor chciałby mieć taki PEC w swoim portfolio" i inne takie tam, że w energetyce to zwykle 7 lat ma okres gwarantowany... Czyżby kolejny po OTI "z wielkiej chmury mały deszcz"? Odpowiedz Link Zgłoś
w336 Re: Co z tą prywatyzacją? 08.02.10, 22:21 Zobacz tu www.rudaslaska.bip.info.pl/plik.php?id=23813 Odpowiedz Link Zgłoś
bad_and_ugly Re: Co z tą prywatyzacją? 09.02.10, 16:22 w336 napisała: > Zobacz tu > www.rudaslaska.bip.info.pl/plik.php?id=23813 No dobra, tylko ostatnia "pewna" data w tej karcie to 11.09.2009 i nic poza tym. W ten sposób można tak w nieskończoność, a żadnych innych informacji nigdzie nie ma. Może miasto tak sprywatyzuje PEC jak wybuduje OTI. Odpowiedz Link Zgłoś
bytom333 Re: PEC Ruda Śl. 23.02.10, 13:38 Pracownicy el. Halemba podobno zostaną zatrudnieni w innych zakładach PKE. Elektrownia zburzona, a teren zrekultywowany i sprzedany. To sukces rudzkiej PO i jej lidera Piotra Matei (wieloletni dyrektor, już awansował z poparciem posłanki do władz koncernu, czarna robota zostawiona innym). A kto ogrzeje mieszkanie mojej mamy na osiedlu Halemba II? Czy spadek cen mieszkań na osiedlu HalembaII jest tego skutkiem? Czy dostarczenie ciepła jest zadaniem własnym gminy? Czy to zadanie w imieniu gminy ma realizować PEC? Kto wybuduje nowe źródło ciepła? Kto pokryje koszty przebudowy magistrali co ? Napiszcie jak to ma być? Jak rozwiązany zostanie ten problem? Same pytania. A odpowiedzi? Co na to nasi posłowie i radni? Odpowiedz Link Zgłoś
marynik Re: PEC Ruda Śl. 23.02.10, 14:03 bytom333 napisał: > Pracownicy el. Halemba podobno zostaną zatrudnieni w innych > zakładach PKE. Elektrownia zburzona, a teren zrekultywowany i > sprzedany. To sukces rudzkiej PO i jej lidera Piotra Matei > (wieloletni dyrektor, już awansował z poparciem posłanki do władz > koncernu, czarna robota zostawiona innym). Tak, tak - to norma u nas, że dyrektorzy "lokują" się na nowych stołkach, a "ludu, mój ludu" rób co chesz. > A kto ogrzeje mieszkanie mojej mamy na osiedlu Halemba II? TU jest (a włściwie była) odpowiedź, co z niej zostało na dzień dzisiejszy? rudaslaska.naszemiasto.pl/artykul/316126,elektrownia-halemba-konczy-dzialalnosc-ktora-pke-juz-sie,id,t.html > Napiszcie jak to ma być? Jak rozwiązany zostanie ten problem? > Same pytania. A odpowiedzi? > Co na to nasi posłowie i radni? No na posłow nie licz - jeden milczy a drugi "załatwia pracę obywatelowi M". Jednak radni powinni wiedzić co dalej, czy dane słowo prezydenta (czytaj powyżej) jest aktualne? Odpowiedz Link Zgłoś
k-ers Re: PEC Ruda Śl. 03.03.10, 17:25 PEC na licytację.Jeżeli dzięki opcji kup teraz PEC zostanie kupiony przez firmę CEZ Polska , sprawa powinna trafić do CBA. Odpowiedz Link Zgłoś
lernest Re: PEC Ruda Śl. 04.03.10, 19:14 Kilkanaście dni temu w "Wyborczej" czytałem artykuł "Czarni rycerze CEZ". Ponoć politycy są "im" wdzięczni. Czyżby zatem na bazie treści tego artykułu miałoby to trafić do CBA? Odpowiedz Link Zgłoś
w336 Re: PEC Ruda Śl. 05.03.10, 20:22 wyborcza.biz/biznes/1,100969,7630416,PEC_w_Rudzie_Slaskiej_bedzie_sprzedany_na_aukcji.html Odpowiedz Link Zgłoś
k-ers Re: PEC Ruda Śl. 06.03.10, 13:09 żeby tak UM można było sprzedać,to byłby zysk. Odpowiedz Link Zgłoś
w336 Re: PEC Ruda Śl. 06.03.10, 21:49 www.rudaslaska.bip.info.pl/dokument.php?iddok=22340&idmp=1234& Odpowiedz Link Zgłoś
w336 Re: PEC Ruda Śl. 12.03.10, 12:10 Dalsze kroki rudaslaska.naszemiasto.pl/artykul/344118,nie-udaly-sie-negocjacje-bedzie-aukcja-udzialow-pec,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
w336 Re: PEC Ruda Śl. 12.03.10, 12:19 Prezydent radzi zawrzeć ZUZP tylko czy wie że ma on wartość tylko na 1 rok. Kodeks Pracy Art. 2418. § 1. W okresie jednego roku od dnia przejścia zakładu pracy lub jego części na nowego pracodawcę do pracowników stosuje się postanowienia układu, którym byli objęci przed przejściem zakładu pracy lub jego części na nowego pracodawcę, chyba że odrębne przepisy stanowią inaczej. Postanowienia tego układu stosuje się w brzmieniu obowiązującym w dniu przejścia zakładu pracy lub jego części na nowego pracodawcę. Pracodawca może stosować do tych pracowników korzystniejsze warunki niż wynikające z dotychczasowego układu. § 2. Po upływie okresu stosowania dotychczasowego układu wynikające z tego układu warunki umów o pracę lub innych aktów stanowiących podstawę nawiązania stosunku pracy stosuje się do upływu okresu wypowiedzenia tych warunków. Przepis art. 24113 § 2 zdanie drugie stosuje się. § 3. Jeżeli w przypadkach, o których mowa w § 1, nowy pracodawca przejmuje również inne osoby objęte układem obowiązującym u dotychczasowego pracodawcy, stosuje postanowienia układu dotyczące tych osób przez okres jednego roku od dnia przejęcia. § 4. Jeżeli pracownicy przed ich przejęciem byli objęci układem ponadzakładowym, obowiązującym u nowego pracodawcy, przepisy § 1-3 stosuje się do układu zakładowego. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_and_ugly Re: PEC Ruda Śl. 12.03.10, 17:24 Czyli może być np. tak, że jeżeli CEZ nie był w stanie dać do kasy miasta za udziały w PEC tyle ile miasto potrzebuje, bo musiał zapewnić pakiet inwestycji i pakiet socjalny, które go też coś miały kosztować, to teraz jak nie będzie miał obowiązku zapewniać tych pakietów, po roku obowiązywania tego "nowego" układu zbiorowego - do którego tak Pan Prezydent namawia wywali kogo będzie chciał, to może go już być stać zapłacić miastu tyli ile Pan Prezydent chce? No to pracownicy mogą być trochę wyrolowani. Ten nowy plac przed UM to na swoją inaugurację albo jeszcze przed nią może być świadkiem ciekawych wydarzeń... Wprawdzie PECowników nie jest aż tylu (gdzieś chyba czytałem, że ok. 150 osób) co górników, ale związkowcy kolegów pewno mają wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_and_ugly Re: PEC Ruda Śl. 12.03.10, 20:41 I popatrz członek RN PECu, który tak dzielnie na tym forum walczy z "Wodzem", brał udział w akcji posprzątania poprzedniego zarządu PECu (też na tym forum),którego nick pozwala go zidentyfikować dokładnie (patrz link), nic ani jednego wpisu na tym wątku, w temacie przyszłości załogi, która go do tej RN na swojego przedstawiciela wybrała. Wszędzie go, pełno a tu nic... Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
johan-4 Re: PEC Ruda Śl. 13.03.10, 16:36 Nie odezwie się bo teściu potrzebuje pieniążków z miasta dla handbalistek. Losy załogi tak go interesują jak zeszłoroczny śnieg. Niedaleko pada jabłko od jabłoni. Odpowiedz Link Zgłoś
olo9929 Re: PEC Ruda Śl. 20.03.10, 00:10 Podobno pracownicy są strasznie zadowoleni po spotkaniu u p. prezydenta w sprawie sprzedaży firmy.Kasy dostaną że aż hej.A nawet pracę będą mieć zagwarantowaną do końca świata i jeden dzień dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_and_ugly Re: PEC Ruda Śl. 20.03.10, 11:16 olo9929 napisał: > Podobno pracownicy są strasznie zadowoleni po spotkaniu u p. > prezydenta w sprawie sprzedaży firmy.Kasy dostaną że aż hej.A nawet > pracę będą mieć zagwarantowaną do końca świata i jeden dzień dłużej. Do tego jeszcze dochodzi "satysfakcja" pracy po rządami super- zarządu. To są ponoć dwa takie geniusze, że hej... i ponoć znają się na ciepłownictwie i rozumieją je, też jeszcze bardziejsze heeeeeej! Odpowiedz Link Zgłoś
bad_and_ugly Re: PEC Ruda Śl. 20.03.10, 22:39 w336 napisała: > Czy satysfakcja ogarnia wszystkich? To nie jest satysfakcja a "satysfakcja". Myślę, że wszystkich ogarnia bo to w końcu zarząd całego PECu i każdy się cieszy, że z taką ekipą może pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
johan-4 Re: PEC Ruda Śl. 04.04.10, 09:47 Drodzy Forumowicze, dzisiaj odbiegnę od tematów tu poruszanych. Chcę wszystkim moim Koleżankom i Kolegom z PEC Ruda Śląska złożyć serdeczne życzenia, zdrowych , pogodnych Świąt Wielkanocnych, w poniedziałek mnóstwo wody/ale nie z awarii/ na głowach a na koniec życzę Nam powtarzam Nam dobrego zakończenia historii pod nazwą prywatyzacja/sprzedaż/aukcja, jak kto woli. Do zobaczenia we wtorek Odpowiedz Link Zgłoś
a_contrario Re: PEC Ruda Śl. 05.04.10, 15:36 a p. Prezydentowi Stani, który postanowił potraktować pracowników PEC jak bydło sprzedawne do rzeźni życzymy aby się udławił wielkanocnym jajem Odpowiedz Link Zgłoś
bad_and_ugly A jest tu jaki radny na tym wątku? 21.03.10, 10:37 Że jednego czołowego forumowicza z RN PECu tu nie ma i prawdopodobnie nie będzie, to już wiemy. A radni? Patrz: Zespół ds Negocjacji określony w Zarządzeniu PC.ORG.0151-215/09. Może by ktoś znich przybliżył dlaczego z tą prywatyzacją wyszło tak jak wyszło. I spróbował nam przybliżyć sens tego co mówi Pan Prezydent, że nawet jak będzie aukcja to dalej idzie Panu Prezydentowi o zabezpieczenie interesów pracowników. www.rudaslaska.bip.info.pl/plik.php?id=23813 Odpowiedz Link Zgłoś
w336 niby kto - lepiej sam 21.03.10, 11:49 Sam przeczytaj i wyciągaj wnioski. Jak porównasz treść dwóch propozycji zawarcia umowy sprzedaży starej (negocjacje) i nowej (aukcja) to zobaczysz, co wyleciało ze spraw dotyczących pracowników. Tak, więc nie wola i dobre chęci Pana Prezydenta, ale treść i umowy powinna świadczyć o zamiarach. www.rudaslaska.bip.info.pl/dokument.php? iddok=22340&dstr=2&txt=nr sp.pm.0151-1713/10 Odpowiedz Link Zgłoś
a_contrario Podziękowania dla KZZC 21.03.10, 12:57 Z całego serca składam gorące podziękownia członkom KZZC (w tym Przewodniczącemu, jak również temu Panu z RN)za ich operatywność, determinację i skuteczne działania medialne, których celem była zmiana poprzedniego zarządu spółki. Terez widzimy wszyscy (my pracownicy spółki),że zmiana ta naprawdę miała sens. Od zmiany zarządu spółka wręcz rozkwita, za co zarząd otrzymuje stosowne gratyfikacje finasowe (jeszce żaden zarząd tej spółki nie miał tak wysokiego jak obecny wynagrodzenia), mamy dwa samochody służbowe, którymi poruszają się członkowie zarządu (sytuacja również do tej pory niespotykana w tej spółce), a co mają pracownicy ... no np. zwolnienia (do tej pory chyba z 7-em osób otrzymało wypowiedzenia), podwyżki ?? ... no tak pewni wybrańcy mieli podwyżki a reszta najwyraźniej ma inne żołądki i potrzeby w związku z tym obejdzie się drugi rok z rzędu bez podniesienia wynagrodzenia, ważne przecież żeby zarząd miał kasę na swoje potrzeby. DREGIE KOLEŻANKI I DRODZY KOLEDZY Z KZZC JESZCZE RAZ Z CAŁEGO SERCA WAM DZIĘKUJĘ ZA WASZE STARANIA JESZCZE KILKA TAKICH PRZEMYŚLANYCH AKCJI I BĘDZIEMY STAĆ W KOLEJCE DO MOPS-u NIECH ŻYJE KZZC !!! Odpowiedz Link Zgłoś
bad_and_ugly Re: Podziękowania dla KZZC 21.03.10, 20:51 a_contrario napisał: > Z całego serca składam gorące podziękownia członkom KZZC (w tym > Przewodniczącemu, jak również temu Panu z RN)za ich operatywność, > determinację i skuteczne działania medialne, których celem była > zmiana poprzedniego zarządu spółki. Terez widzimy wszyscy (my > pracownicy spółki),że zmiana ta naprawdę miała sens. Od zmiany > zarządu spółka wręcz rozkwita, za co zarząd otrzymuje stosowne > gratyfikacje finasowe (jeszce żaden zarząd tej spółki nie miał tak > wysokiego jak obecny wynagrodzenia), mamy dwa samochody służbowe, > którymi poruszają się członkowie zarządu (sytuacja również do tej > pory niespotykana w tej spółce), a co mają pracownicy ... no np. > zwolnienia (do tej pory chyba z 7-em osób otrzymało wypowiedzenia), > podwyżki ?? ... no tak pewni wybrańcy mieli podwyżki a reszta > najwyraźniej ma inne żołądki i potrzeby w związku z tym obejdzie się > drugi rok z rzędu bez podniesienia wynagrodzenia, ważne przecież > żeby zarząd miał kasę na swoje potrzeby. DREGIE KOLEŻANKI I DRODZY > KOLEDZY Z KZZC JESZCZE RAZ Z CAŁEGO SERCA WAM DZIĘKUJĘ ZA WASZE > STARANIA JESZCZE KILKA TAKICH PRZEMYŚLANYCH AKCJI I BĘDZIEMY STAĆ W > KOLEJCE DO MOPS-u NIECH ŻYJE KZZC !!! Obecny zarząd ma dwie służbówki bo ma daleko do roboty i nie będzie niszczył swoich autek. Jeden z Kochłowic drugi chyba z Chorzowa dojeżdża. Poza tym, te dwa pajace są w stanie w to samo miejsce na to samo spotkanie - np. do UM jechać dwoma autami. Na razie jeszcze bez eskorty Policji na motorach. Stary zarząd jeździł swoimi autkami. Poza tym KZZC cuda działa - patrz jedno "cudowne ozdrowienie". Jak sobie człowiek przypomni to pieprzenie KZZC w TVSie o "rodzinnej atmosferze" w PECu przed nastaniem p. Chudziak, to się tak zastanawia czy teraz akurat znaczenie "rodzinnej atmosfery" w PECu za obecnego zarządu nie równa się wiecej czasu spędzonego z rodziną na bezrobociu i na utrzymaniu rodziny. Poza tym jak się słyszy fanzolenie Pana Prezydenta o "odpowiedzialności strony związkowej w czasie negocjacji", to aż się na myśl ciśnie, że związkowcy się dali ładnie wykorzystać i podpuścić. Idźcie w zaparte i nie popuszczajcie, a w domyśle ze względu na wasze roszczenia diabli wezmą negocjacje i aukcja będzie i tak. Czyli potencjalny kupiec PECu wyda tyle ile miał wydać albo trochę więcej niż za pierwszym razem, tyle, że w aukcji pakietów nie będzie i całe pula (to co kiedyś miało iść do UM-za udziały, do pracowników-ich udziały, do pracowników-pakiet, inwestycje i jakieś tam koszty zw. z utrzymaniem zatrudnienia przez jakiś czas i ew. odprawami dla tych co sami odejdą) trafi do UM. To jest handel żywym towarem! Miały być gwarancje pracy przez pewien okres, których nie będzie. Oczywiście Pan Prezydent twierdzi, że najlepszą gwarancją pracy jest dobra praca. Słusznie! Tylko, że przez ten okres gwarantowanego zatrudnienia nowy właściciel miał okazję przyglądać się kto pracuje dobrze a kto nie. Teraz ludzie wylecą albo wszyscy, albo na chybił trafił, albo co gorsza - ten zarząd będzie decydował kto ma wylecieć, czyli jeden który firmy i ludzi nie zna i drugi, który przy okazji załatwi własne porachunki. Jak nowym właścicielem będzie ktokolwiek z grupy CEZ, to czy bez pakietów i gwarancji czegokolwiek może się w umowie o pracę znaleźć zapis, że miejscem pracy są "zakłady grupy CEZ", czyli np. Prunerov, Detmarovice, Temelin, Skawina, w najlepszym przypadku Chorzów (to akurat nie problem)? Może i może... Czy jak zgodnie z tym zapisem komuś będą kazali robić w Skawinie za tyle co w PECu (gwarancji i pakietów nie ma żadnych!) to da radę dojeżdżać i czy jak powie NIE to go nie wywalą? Wywalą i jeszcze będzie, że przecież sam zrezygnował, przecież robotę mu dali ale sam nie chciał. To jest tylko teoria i może przykład przesadzony, ale bez pakietów i gwarancji możliwy. A nowy zarząd... boski jest... Jeden w sumie mało znany, drugi chyba starym PECownikom - chyba aż za dobrze - karierowicz bez honoru i wstydu mający selektywną amnezję i liczący w stosunku do siebie na amnezję permanentną u wszystkich innych. Taka gadająca głowa która nabierze na swoją boskość każdego... kto go nie zna. A Pan z RN - ma pod kontrolą czy Prezydent ma czapkę na głowie na mrozie i wyprasowany garnitur. Na tym wątku go nie uświadczysz. Jeżeli przyjąć, że poprzedni zarząd wyleciał na drodze nie ewolucji a rewolucji, a podobno rewolucja ma to do siebie, że zjada swoje dzieci, to oby apetyt miała wielki i chciała go zaspokoić w miarę szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
johan-4 Re: Podziękowania dla KZZC 22.03.10, 21:27 Wielkie dzięki dla a_contrario i dla bad_and_ugly, za trzeżwe spojrzenie na realia pec-owskie. Tak działają pseudodziałacze związkowi, nawiedzony przewodniczący, członek-operator czy młody aktywista z RN, to KZZC ale ten drugi związek też niewiele zdziałał , zresztą jak miał czy ma działać skoro ma pecha do przywódców/przepraszam tych tych śp/. Tylko krótko zw.zaw. w mojej firmie działały w miarę, za czasów p. E.P., ale do momentu w którym pomyliła pewne sprawy. Mojej firmie jest potrzebny wstrząs takie tsunami, które zmiecie pseudodziałaczy, 3-letnich inżynierów, kierowników z manią wielkości i wszelkiej maści zawianych facetów. I na koniec, tylko jeden był wielki w tej FIRMIE człowiek/DYREKTOR/PREZES to śp Jerzy W.,resztę pozostawmy w milczeniu, może jeszcze Krystian J., ale to już inny temat. Mam nadzeję że jutro nowa miotła kadrowa nie wręczy mi "podziękowań". Odpowiedz Link Zgłoś
a_contrario Re: Podziękowania dla KZZC 29.03.10, 16:25 Co do tego drugiego związku zawodowego, o którym piszesz to oczywiście zgadzam się z Tobą ... jest tak samo żałosny jak ten pierwszy ale to po części nasza wina (mam tu na myśli nas, pracowników spółki zarówno związkowców jak i tych niezrzeszonych). Już wyjśniam dlaczego, wyboru władz związku dokonują oczywiście członkowie ale przy wyborze nie kierują sią oni dobrem firmy, a raczej swoim interesem i układami. Co do pozostałych pracowników nie będący członkami związków zawodowych to nie potrafili i nadal nie potrafią stworzyć jakiejś sensownej alternatywy, a nie czarujmy się tylko powstanie trzeciego związku zawodowego może w jakimś stopniu uzdrowić sytuację bo te dwa pozostałę są już stracone, układ goni układ, interes goni interes, ręka ręke myje, brudy zamiata się pod dywan, a jak smierdzi jak z rynsztoka to słyszymy, że stokrotki pachną. Pozdrawiam ... PS. aukcja została odwołana, ciekawe co dalej ?? Odpowiedz Link Zgłoś
w336 Re: Podziękowania dla KZZC 29.03.10, 22:32 Co dalej? 3 ci związek zawodowy kolejna aukcja dalsze problemy Odpowiedz Link Zgłoś
bad_and_ugly Re: Podziękowania dla KZZC 30.03.10, 17:28 w336 napisała: > Co dalej? > 3 ci związek zawodowy > kolejna aukcja > dalsze problemy Po co 3-ci związek zawodowy? Na kopalniach związków jest od groma ale czy tam przez to jest mądrzej i lepiej? Może Ci co nie należą do żadnych związków to Ci co nie czują powołania do bycia związkowcem. Tu nie trzeba żadnego nowego związku. Tu trzeba dobrego zarządzania. Tu trzeba normalnego i przejrzystego (dotąd moje a odtąd już jego) podziału obowiązków, a nie dowalania tym co już mają i tak dość, tylko dla tego, że coś jednak potrafią, podczas gdy inni mają labę i nikt nigdy niczego od nich wymagać nie będzie bo są "zasłużeni" i "czy się stoi czy się leży...". Tu trzeba wyplenić z niektórych zakutych łbów mentalną komunę. Tu trzeba posprzątać tych co jedyne co potrafią to szukać winnych. Tu trzeba posprzątać tych co się nie mylą... bo nic nie robią - bo nie potrafią i co gorsza nauczyć się nie chcą bo jeszcze będą musieli coś robić. Tu trzeba kogoś niezależnego, najlepiej z zewnątrz, kto sam w odpowiednio długim czasie dojdzie do tego kto co potrafi, kto na prawdę coś robi i rozumie a nie tylko ładnie wygląda i przerzuca papiery z kupki na kupkę a przy okazji i odpowiedzialność sobie przynależną na innych. Każdy gwarantowany w pakietach okres zatrudnienia dawał szansę, że ktoś z zewnątrz będzie miał czas się przyglądać co się dzieje i podjąć przemyślane decyzje. Niestety aukcja zamiast prywatyzacji z pakietami takie szanse ogranicza normalnym pracownikom, a zwiększa szanse różnego rodzaju "pozłacanym zasłużonym gwiazdorom rudzkiego ciepłownictwa". 3-ci związek zawodowy niczego nie zmieni. Ci co nie są w żadnym związku chcą tylko i wyłącznie autentycznie pracować z pożytkiem dla firmy i siebie, i nie mają zacięcia do działania w związkach. Wyczyścić te związki, które już są muszą ich członkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
w336 Re: Podziękowania dla KZZC 30.03.10, 21:47 Odpowiedź tyczyła tego wątku forum.gazeta.pl/forum/w,261,99999690,109376617,Re_Podziekowania_dla_KZZC.html oczywiste że nie popieram tych rozwiązań więcej zgadzam się z Twoimi poglądami 100% racji Odpowiedz Link Zgłoś
bad_and_ugly Re: Podziękowania dla KZZC 30.03.10, 17:37 ...no i oprócz tego, że nie warto zakładać 3-go związku zawodowego, to nie warto głosować w wyborach do RN na gościa, który (zakładając że nie jest na urlopie albo L-4) w godzinach pracy sypie postami na tym forum. Na spotkaniu z Panem Prezydentem w niczym nie przypominał tego forumowego wojownika. Odpowiedz Link Zgłoś
k-ers Re: aukcji ciąg dalszy 29.03.10, 22:42 Czy to prawda że ma się odbyć kolejna aukcja sprzedaży PEC-u ?. Jeżeli tak to pan prezydent ma pracownków PEC-u za śmieci którymi można pozamiatać.żałosne Odpowiedz Link Zgłoś
w336 Re: aukcji ciąg dalszy 30.03.10, 09:37 www.rudaslaska.bip.info.pl/dokument.php?iddok=22604&idmp=1234& Odpowiedz Link Zgłoś