Dodaj do ulubionych

czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli...

28.04.10, 12:23
Witam. Czy ktoś z was ma takie plamy na ciele po gorącej kąpieli?
To wygląda jakby wysypka, ale widać to w sumie tylko po kąpaniu i nie wiem czy
to skutek uboczny abx, które biorę czy "coś się dzieje"... To są po prostu
zaczerwienienia skóry jakby uczulenie, pojawiło się na udach i na
przedramieniu - bardziej u prawej ręki.

Aktualnie jestem na: trioxal, tetracyklina, azitrox, rifampicyna - 600mg.

Może miał ktoś podobną sytuację?
Obserwuj wątek
    • kasroz Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 28.04.10, 12:28
      Ja tak mam zawsze po prysznicu i miałam to długo przed leczeniem.
      Nie mam pojęcia co to jest
      • mniamumniamu Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 28.04.10, 13:14
        U mnie był to jeden z pierwszych objawów uaktywnienia się choroby, po nim
        przyszły dopiero inne. Mam to do teraz, ale odkąd się leczę, plam jest znacznie
        mniej.
        • tarnica.2 Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 28.04.10, 13:46
          Ja również widziałam u siebie takie drobne czerwone plamki i które
          pojawiały sie w różnych okolicach ciała a zwłaszcza po kąpieli .
          Pozdrawiam
          • tetiana Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 28.04.10, 18:08
            Moj syn tez tak ma
            • koala101-0 Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 28.04.10, 18:16
              ja też mam takie plamki po kąpieli na prawe ręce, bliżej
              nadgarstka... Co to mmoże oznaczać? Krętki się skupiają?
    • ines108 Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 28.04.10, 19:28
      Mam tak po gorącej kąpieli, czasem tych czerwonych plamek jest tak
      dużo że nogi do kolan mam zupełnie czerwone, w okolicach nadgarstków
      też. Ja to wiąże z bartonellą ale głowy nie dam sobie uciąc smile
      • mniamumniamu Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 28.04.10, 19:40
        Mi się też wydaje, że to od bart. Najwięcej tego miałam w czasie, gdy bart
        szalała u mnie także z pręgami na skórze i gdy każde podrapanie się kończyło sie
        jakby ktoś mnie chłostał
        • great.blondino Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 29.04.10, 00:08
          ja tez to mialem ostatnio rzadko sie pojawia...jak ktos ma mozliwosc to niech
          pooglada lepsza polowe (moja w rozjazdach) po kapieli bo moze nam sie tylko
          wydaje ze to cos dziwnego i zdrowi ludzie tez to maja...
          • mniamumniamu Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 29.04.10, 10:35
            Oglądałam, nie ma.
    • kozzy82 Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 29.04.10, 09:31
      Mozesz wkleic zdjecie , po kapieli...to ci powiem , czy mam takie same...ciezko
      tak rozwazac , o czyms czego sie nie widzialo.
      • maroli1 Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 29.04.10, 14:44
        Witam!
        Ja również miewam czerwone kropki po kąpieli. Z tym, że u mnie te krostki
        pojawiają się od roku. W maju zeszłego roku dostałam rumień toksyczny i od
        tamtej pory codziennie na brzuchu i na rękach (od nadgarstków po łokcie)
        pojawiają się czerwone plamy. Leczę się na boreliozę na podstawie PCR-a od 3
        tygodni.
        Pozdrawiam
        • prowirus Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 29.04.10, 17:57
          Witam. Dzięki za wypowiedzi. Sprawa wygląda tak, że plamy na brzuchu i klatce
          piersiowej mam cały czas, ale po kąpieli po prostu są bardziej czerwone i widać
          je dobrze.

Plamy po kąpaniu, to są plamy, których w sumie normalnie nie widać, tyle co po
          kąpaniu jak mam jeszcze gorące ciało wink

Dzisiaj jak dam radę to zrobię zdjęcia i pokażę wam o co mi chodzi, bo może to
          tak jest, ale wcześniej nie zwracałem na to uwagi, choć powiem szczerze - raczej
          zauważyłbym to...
          • arrakis74 Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 29.04.10, 23:17
            Cieszę się, że temat ten się pojawił. Myślałem, że to ja świruję i znowu sobie
            coś wymyślam. U mnie po gorącym prysznicu pojawiają się czerwone plamy na
            twarzy, ramionach, piersiach i brzuchu. Po kilku minutach zlewają się, by po
            kilku minutach zniknąć. Początkowo myślałem, że to prysznic rozgrzewa tak skórę,
            ale po gorącej saunie też tak mam. Jest to z różnym nasileniem. Generalnie
            podczas leczenia raczej mniejsze. Też stawiam na bart i/lub grzyba
            • kornelcia75 Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 03.05.10, 20:47
              no i gdzie te foty?smilebo chciałam obejrzeć te dziwne plamy po kąpieli,miewam
              jakieś ale miałam je długo przed kleszczem i wielu moich znajomych wychodzi z
              takimi po kapieli.No ale plama plamie nie równa

"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem,
              albo tak, jakby cudem było wszystko." Albert Einstein
              • ter69 Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 03.05.10, 21:54
                Ja również mama takie plamy po gorącej kąpieli. Pojawiają się na stopach.
                Zauważyłam je dopiero po rozpoczęciu leczenia ABX.
                • fantastica.nusia Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 05.05.10, 23:36
                  Ja równiez mam tych plam całe mnóstwo.Po kapieli sa wyrażniejsze,potem nie znikaja tylko jakby sinieją.I strasznie mnie swędzą.Czy Was również swędza czy nie?
                  U mnie pojawiło sie to jeszcze przed leczeniem.Może to objaw wlaśnie bartonelli.
                  Byłam kiedyś z tym u dermatologa ale nie potrafił powiedzieć mi co to jest.Kazał łykać loratydyne.Średnio pomogła.
                  Odkad sie lecze swędzi mniej.
                  Pozdrwaiam.
              • kozzy82 Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 07.05.10, 11:15
                kornelcia75 napisała:

> no i gdzie te foty?smilebo chciałam obejrzeć te dziwne plamy po kąpieli,miewam
                > jakieś ale miałam je długo przed kleszczem i wielu moich znajomych wychodzi z
                > takimi po kapieli.No ale plama plamie nie równa
                >

Wlasnie , prowirus - gdzie te foty - ja tez chcialam zobaczyc plamy , na goracym
                wink ciele...
                Mam nadzieje , ze nie wyszlo sprosnie , nie mialo... smile
                Ja tez mam plamki i chce porownac , po prostu.
                A tak na marginesie , to zycze duzo pozytywanego myslenia podczas leczenia...
                • arrakis74 moje foty 11.05.10, 00:22
                  Obecnie zostały mi tylko plamy na czole, pojawiają się 10-15 minut po wyjściu z
                  prysznica, zlewają się i po 10 minutach znikają. Moja córka 3l ma podobne na
                  twarzy jak płacze albo się złości, nie wiem czy to z tego.

Foty:
                  fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2259701,2,1,DSCF5461p.html
                  fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2259702,2,2,DSCF5462p.html
                  • mniamumniamu Re: moje foty 11.05.10, 14:11
                    A twoja córcia też jest chora?
    • fantastica.nusia Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 07.05.10, 11:08
      Jarek,przede wszystkim gratulacjesmile
      idę poszperać może znajde jakies Twoje doświadczenia i porady z czasów leczeniesmile
      Pozdrawiamsmile)
      • prowirus Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 07.05.10, 13:47
        Witam. Wybaczcie, ale jakoś nie miałem kiedy tego zrobić... No i przyznam, że
        trochę się wstydzę, bom oszczędnie zbudowany, ale co tam... Aktualnie jestem
        poza domem, ale jak tylko wrócę to od razu zrobię foty po gorącej kąpieli,
        wrzucę na serwer i podam odnośniki.

P.S. A takie pytanie mam.. boli kogoś krzyż? Ja mam takie bóle, że jak usiądę to
        już żeby wstać to jest masakra, ledwo się wyprostowuje i trwa to jakąś chwilę
        zanim się wyprostuję całkiem. Jak stoję to nie boli, jak siadam to po chwili
        jest masakra i nie mogę znaleźć dobie odpowiedniej pozycji. Ból promieniuje
        momentami na całą miednicę i trudno to znieść, a prochów nie chcę na ból bo i
        tak wątroba dostaje po dupie... Dodam tylko, że ból utrzymuje się już chyba z
        miesiąc i pojawił się po 4 tyg. przerwie od abx.
        • fantastica.nusia Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 07.05.10, 14:21
          Ja mam takie bóle ale myslałam,że to norma w leczeniu.U mnie zaczęło się po rozpoczęciu abx,bardzo szybko.Najczęściej jest tak,ze jak siadę i dłuzej posiedzę szczególnie na miękkich fotelach albo sofie to potem musze wstawać "na raty"smile Najpierw jedna noga powoli do wyprostowania,potem druga..raz miałm tak,że nie mogłam też z pozycji leżącej wstać.Tylko,że trwa to kilka minut.
          A czemu nie jesz abx?Już finisz czy przerwa z konieczności?
          • prowirus Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 07.05.10, 16:32
            Hej. Miałem przerwę w leczeniu, bo tak wyszło po prostu i w sumie nie będę wnikał.

Czyli te bóle są i że tak powiem, jest to "normalne", bo już nie wiem co myśleć
            o tym. Kiedy to minie? U Ciebie jak jest? Odpuściło choć trochę? Bo ja z wolna
            wymiękam momentami wink
            • mniamumniamu Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 07.05.10, 22:11
              Mnie tez krzyz boli i to tak, ze wyc sie chce. Na razie sposobu na to nie znalazlam.
              • fantastica.nusia Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 08.05.10, 23:28
                Mnie te bóle dopadają od czasu do czasu-średnio raz w tygodniu.Inne objawy mnie bardziej osłabiają i powoduja dyskomfort.
                Ale wierzę ,że Ci to przeszkadza bo jak zacznie boleć to daje popalićuncertain
        • depakinka11 Re: do prowirus 11.05.10, 11:41
          Witam!
          Ja mam bole krzyza napadowe,tzn mam kilka dni w
          ktorych sa slabsze.
          A reszta sa nie do zniesienia,nawet jak spie i chce
          sie przekrecic na drugi bok to wyc sie chce!
          Wiem co to znaczy.
          Miednica tez boli.

Wczesniej mialam jakis czas ,ze mnie nie bolal.
          Znowu jest masakra.
          Masz przerwe w ABX,czy juz jestes zaleczony(zaleczona)?
          Pozdrawiam!
          • prowirus Re: do prowirus 11.05.10, 12:58
            Witam. Zauważyłem, że te plamki na nogach mam chyba po tetracyklinie, bo na dwa dni odstawiłem - miałem dosyć mocne bóle brzucha, bo dzień wcześniej uchlałem się piwami do skrajności - w pewnym momencie wszystkich przemyśleń, które mnie dopadły, postanowiłem się zalać w trupa... Nie każdy radzi sobie tak dobrze jak inni... zwłaszcza gdy oprowadzi samotny tryb życia.
            Oczywiście to mój błąd, bo czułem się fatalnie na drugi dzień, ale przeżyłem.

Od wczoraj powróciłem do abx i jadę dalej - Rifampicyny nie przerywałem. Odstawiłem Azitrox, Tetra, ViregytK i Metro na dwa dni.

Próbowałem zrobić foto tych plam, ale one szybko znikają - pojawiają się u mnie od kolana do góry i stopniowo zanikają - im wyżej nogi tym mniej. Myślę, że to skutek uboczny tetry, ale jeszcze postaram się to wyłapać.

Odnośnie plam o które pytałem na początku i w swoim temacie to jedna z tym plam wygląda tak jak poniżej na zdjęciu.
            Normalnie jest prawie niewidoczna, ale jak wezmę kąpiel to wyraźnie daje o sobie znać i wygląda to tak. (to jest na brzuchu, na wysokości żeber)
            Druga sprawa to tzw. petocje, mam ich sporo i nie wiem z czym je wiązać a wiem, że ludzie sugerują, że to bebesia... sad

www.dimus.ovh.org/borelioza/plama.jpg
            • mniamumniamu Re: do prowirus 11.05.10, 14:10
              Gdzieś ktoś pisał, że petocje miał od bart.
              Co do zdjęcia, to między innymi miałam i takie plamy. U mnie na pewno nie było
              to od leków, bo wtedy się jeszcze nie leczyłam.
              Błąd czy nie błąd, każdy ma gorsze dni. I na pewno nie jest tak, że jedni radzą
              sobie dobrze, inni nie. Ja w momencie mega dołów mażę się po kątach, by nikt nie
              widział....
              • welwiczia1 Re: do prowirus 11.05.10, 20:30
                Prowirus!
                Ja mam duzo zmian skornych - w tym czerwone plamy na udach i łydkach, ktore
                pojawiaja sie i znikaja.
                Po kapieli cale nogi mam straszliwie czerwone, najgorzej na lydkach - plamy, a
                na plamach jeszcze drobne kropeczki.
                Nie sadze zeby to bylo uczulenie na leki. Ja od kilku miesiecy nie biore abx, a
                te plamy po kapieli na pewno pojawily sie dopiero po zakonczeniu leczenia
                (leczenie to u mnie calkowita porazka).

Zmiany skorne, czyli okresowe plamy czerwone na udach i lydkach (nie powiazane z
                kapiela) oraz cos na ksztalt duzej gesiej skorki, czerwonych malych wypuklosci
                na udach i lydkach pojawily sie u mnie w trakcie leczenia i robilo sie tego
                coraz wiecej wraz z uplywem czasu (leczylam sie ponad 3 lata). Teraz jestem bez
                abx juz prawie pol roku (leczenie zakonczone calkowita porazka) i te zmiany
                skorne sa coraz gorsze - cale uda i lydki mam w takiej jakby duzej gesiej
                skorce, brrr.
                Do tego sina skóra, taki jakby marmurek.

Reasumujac nie wiem od czego sa te zmiany, ale na pewno nie od abx. Byc moze to
                jakas forma atopowego zapalenia skory, ktore czesto towarzyszy boreliozie
                • prowirus Re: do prowirus 11.05.10, 22:33
                  Hej welwiczia1!
                  No to trochę mnie zmartwiłaś, bo jeśli 3 lata leczenia nie pomogły to co dalej?
                  Używasz ziół? Czy po prostu objawy nie są tak uciążliwe i można żyć?

CytatNie sadze zeby to bylo uczulenie na leki. Ja od kilku miesiecy nie biore abx, a
                  > te plamy po kapieli na pewno pojawily sie dopiero po zakonczeniu leczenia
                  > (leczenie to u mnie calkowita porazka)

Mi te plamy na brzuchu i klatce pojawiły się 4-5 m-cy po rozpoczęciu leczenia i do dzisiaj nie chcą zniknąć, u mnie nie pojawiają się i nie znikają same, one się pojawiły i tak już zostało, a po kąpieli sa tylko bardziej widoczne, bo skóra gorąca.
                  Myślałem, że to grzyb i zacząłem smarowac maścią Mycosolon - zobaczymy, może będa jakieś efekty.

Piszesz, że plamy pojawiły się u Ciebie w trakcie leczenia i robiło sie tego coraz więcej...

U mnie najpierw pojawiła się jedna i już mam w sumie trzy, ale z moich obserwacji wynika tyle, że one bardzo wolno się rozrastają - miesiącami są takie same a co będzie np. za rok to już nie wiem, może znikną, a może będą nadal... oby nie.
                  A może to jednak skutki uboczne stosowania końskich dawek abx? Przecież nie wiemy czy takie dawki czasem nie wywołują jakichś nieodwracalnych zmian skórnych.

Odezwę się do Ciebie via PM jeśli mogę, mam kilka pytań do Ciebie, bo widzę, że może mamy coś podobnego i chciałbym wymienić kilka zdań.

Czy ktoś ma jeszcze takie plamy jak opisuje ja i welwiczia1?

• fantastica.nusia Re: do prowirus 12.05.10, 01:21
                    Co do plam to mam identiko jak na zdjęciu.Tylko mnie dodatkowo swedzą.Miałam to przed terapią i mam nadal dlatego myśle sobie,że to jakiś objaw boreliozy.Kolor ciała np.na brzuchu też wydaje mi sie taki jakby sinoblady.
                    • mniamumniamu Re: do prowirus 12.05.10, 07:19
                      Mnie też swędziały wręcz nieziemsko. I jak pisałam gdzie indziej, był to u mnie
                      pierwszy objaw bb, dopiero parę miesięcy po nim przyszły następne. Zaczęło się
                      od paru plamek na nogach,a w punkcie kulminacyjnym po wyjściu z kąpieli obłożona
                      byłam prawie cała. Na pewno nie było to od leków, bo wtedy się nie leczyłam. Po
                      paru miesiącach zeszło samo. Teraz pojawia sie spoadycznie i w minimalnej
                      ilości. W moim przypadku to na pewno objaw bb lub jakiejś jej psiapsiółki.
                      Sinoblada też jestem w wielu miejscach.
                      • prowirus Re: do prowirus 12.05.10, 08:24
                        Hej. Zapomniałem dodać, że specjalnie tak skontrastowałem zdjęcie, bo te plamy
                        sa mało widoczne i dopiero po zabawie z kontrastem lepiej to widać. Ogólnie całą
                        skórę mam ok, poznikały mi nawet krostki z ud, które miałem tyle lat...
                        Z tego co widzę, to ogólnie większych zmian skórnych nie mam i mam nadzieję, że
                        nie będę miał, tylko te plamy co pokazałem.

Moje nie swędzą w ogóle, czasami troszkę robią się suche i jakby chciały się
                        złuszczyć lekko, ale to jest chwilowe i znika dlatego myślę, że może to być
                        grzybek, ale myślec to ja sobie mogę...

Najgorszy jest ten ból krzyża i duszności. Tych duszności nie mam codziennie,
                        ale często pojawiają się z rana jak wstaję. Myślę, że to CPN tak u mnie szaleje
                        z bb i bart, ale jak jw. myśleć to ja mogę a kasy na badania już nie mam.

Dzisiaj zapłaciłem za badania krwi i moczu prawie 40zł, bo raz w miesiącu na NFZ
                        to za często... O USG też trzeba, że tak powiem w dupę wchodzić, bo wszystko za
                        często...
            • kozzy82 Re: do prowirus 12.05.10, 11:23
              prowirus napisał:

Zauważyłem, że te plamki na nogach mam chyba po tetracyklinie, bo na dwa
              > dni odstawiłem - miałem dosyć mocne bóle brzucha, bo dzień wcześniej uchlałem
              > się piwami do skrajności - w pewnym momencie wszystkich przemyśleń, które mnie
              > dopadły, postanowiłem się zalać w trupa... Nie każdy radzi sobie tak dobrze jak
              > inni... zwłaszcza gdy oprowadzi samotny tryb życia.

Czasem trzeba "zresetowac PC-ta" wink
            • kozzy82 czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli... 12.05.10, 11:32
              Ja takich duzych plam nie mam , tylko male - wielkosci groszowek.
              I sa stale w jednym miejscu , przez dluzszy czas , kilka-kilkanascie dni.
              Pozniej pojawiaja sie , w innych miejscach.
              W tej chwili nic nie mam.

Nie wiem , czy jest sens dalszych badan , skoro sie juz leczysz , powinienes
              chyba zrobic wszyskie badania , przed podjeciem leczenia, jezeli masz jeszcze ,
              cos innego niz bb , to moze byc trudniej.
              Wytrwalosci zycze.
    • ines1993 Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 12.05.10, 20:08
      Leczę się od stycznia. Badania potwierdziły tylko boreliozę (PCR w
      Poznaniu). I jak o tym piszecie, to też zauważyłam takie plamy po
      kąpieli - zwłaszcza na udach i łydkach, ale sądziłam, że to tak od
      gorącej wody - naczynia się rozszerzają, ale z tego co piszecie, to
      już sama nie wiem. Nie pamiętam, czy miałam tak przed zachorowaniem.
      Welwiczia1 pisała o takiej jakby gęsiej skórce, plamkach takich
      wypukłych na udach i łydkach. Zauważyłam pojawianie się takich
      plamek u siebie na udach odkąd choruję, nie mam tego dużo, może
      kilka, kilkanaście na każdej nodze.
      I do Prowirusa - owszem, boli mnie krzyż, a od 2 dni pogorszenia,
      sądzę, że to herxy po wprowadzeniu tinidazolu do leczenia. Krzyż i
      nogi... Eh, najgorsze są późne popołudnia i wczesne wieczory - koło
      północy znowu poprawa. Czuję się czasami jak przed rozpoczęciem
      leczenia, cóż, a już się cieszyłam, jak miesiąc było prawie ok -
      brak aż tak uciążliwych objawów, które przykuwałyby mnie do łóżka, i
      wróciły takowe...

Pozdrawiam,
      Ines
      • dx771 Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 12.05.10, 20:42
        Też mnie takie plamy zastanawiają. Może to jakaś oporna bakteria , może gronkowiec?

skindoctor.pl/doctor/Kliniczne+typy+reakcji/601.html
        • kozzy82 Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 13.05.10, 10:27
          No to moje plamki przypominaja najbardziej pokrzywke , z tych zdjec ale ja nie
          mam tak duzo , tylko pojedyncze sztuki.
          Bywaly na lokciach i przedramionach.
          I nie sa takie wypukle.
          Twoje przypominaja wysypke polekowa ale slabo.
          prowirus na froum juz byl taki temat czerwonych plam , wpisz w wyszukiwarce
          "erythema migrans" lub podobnie.
    • alexandrine.p Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 29.05.19, 11:58
      A możecie coś polecić do mycia dla skóry chyba nadwrażliwej? Plamy mam już od jakiegoś czasu i trzymają się cały czas i swędzą, ale mam wrażenie że po prysznicu jest jeszcze gorzej jakby podrażnienie było większe
      • melatonina Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 30.05.19, 12:57
        Jak najprostszy skład, 0 slsów i tego typu rzeczy to podstawa. Jakieś myjadełka dla dzieci mogłyby się nadać.
        Tyle że jak te plamy Ci się trzymają cały czas to może być poważniejszego. U lekarza byłaś w ogóle? Może być alergia, może być łupież pstry chociażby, a tu już trzeba trochę więcej niż zwykłe żele, coś z selenem najlepiej.
        • alexandrine.p Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 31.05.19, 14:04
          Szczerze mówiąc liczyłam na to, że te plamy przeczekam i znikną bo oprócz tego żadnych objawów nie mam, poza tym są cały czas w jednym miejscu, nie rozniosły się jakoś po całym ciele. Dlaczego akurat z selenem?
          • melatonina Re: czerwone plamy na ciele, po goręcej kąpieli.. 05.06.19, 09:57
            No to tak w wielkim skrócie - selen hamuje rozwijanie się grzybów i to dość mocno, ale jednocześnie jest bezpieczny dla skóry i praktycznie nie ma żadnych przeciwskazań, żeby go używać jak mówimy o osobach dorosłych (i nie w ciąży smile). Pityver na tej zasadzie działa na przykład, możesz sobie sprawdzić jak się okaże że to jednak coś na tym tle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka