Dodaj do ulubionych

Dziwne bóle

23.06.10, 23:44
Przepraszam za nowy wątek, nie chciałam wyłaniać poprzedniego na światło dzienne.

Od dwóch dni mam dziwne bóle: to w stopie, to w palcach u dłoni, to w
nadgarstku, to w niektórych stawach, to przy szyi, w głowie, w różnych
miejscach pleców, etc.

Jest to ból raczej punktowy, czasem pulsujący, łagodny dość, ale wyraźnie
odczuwalny. Dość szybko zanika i pojawia się w innym miejscu, albo w różnych
jednocześnie. Występuje co kilka sekund, minut, więcej, różnie.

Nie mam wątpliwości co do tego, że to w związku z boreliozą,
ale czy jest komuś z Was taki objaw znany? Pewnie tak, a więc o czym może
świadczyć?

Obserwuj wątek
    • great.blondino Re: Dziwne bóle 24.06.10, 00:15
      lecze sie 7 miechow mniej wecej po 6 takie bole jak opisujesz
      przeszly i w ciagu ostatniego miesiaca moze z raz zabolal mnie
      nadgarstek.

bole stopy to bartonella chyba
      • e-strega Re: Dziwne bóle 24.06.10, 09:26
        No tak, tylko, że u mnie to występuje w niemal wszytskich częściach ciała i jest
        to ten sam rodzaj bólu. Więc jesli bartonella = ból tylko stóp, to nie to.

Czyli nikt nie wie, co to? sad
    • patria5 Re: Dziwne bóle 24.06.10, 09:06
      witaj
      ja miewam takie bóle
      w wersji ostrej - np. bolało mnie w boku, ale tak właśnie punktowo,
      powierzchownie, za to narastająco jeśli chodzi o częstotliwość i natężenie -
      leki przeciwzapalne od lekarza np. DicloDuo

w wersji łagodnej samo przechodzi, mam wrażenie, że łagodzi te dolegliwości
      smarowanie maścami rozgrzewającymi

mam wrazenie, ze czynnikiem wyzwalajacym u mnie moze być przewianie, bo
      stwierdziłam występowanie takich dolegliwości w wietrzne dni, choć nie musi być
      specjalnie zimno, wystarczy, ze przez jakiś czas jakaś część mojego ciała, jest
      narażona na silne smagnięcia wiatru
      • e-strega Re: Dziwne bóle 24.06.10, 09:23
        Te bóle u mnie raczej nie opisałabym jako powierzchowne, raczej odczuwam je
        wewnątrz nadgarstka, wewnątrz stopy, palców... choć zależy, gdzie boli, ale ma
        to z lekka wyraz jakby reumatyczny, choć to nie do końca to.
        U mnie wiatr raczej odpada, bo od dwóch dni siedzę w domu, a ból pojawia się
        również wtedy, gdy w środku nocy opatulona ciepłą kołdrą.
        Inna sprawa to ból kłójący, ten bym bardziej nazwała zewnętrzynym, ale to ten
        pierwszy ostatnio dominuje.
        Do mojego lekarza, to jakby nie ma po co, gdyż byłam tydzien temu z
        niepokojącymi mnie objawami, to powiedział, że to normalne, skoro mam borelioze,
        mam skonczyc antybiotyk i tyle.
        • mniamumniamu Re: Dziwne bóle 24.06.10, 09:52
          Stopy to na pewno bart, też tak mam. Bolą najbardziej rano jak wstaję, tak jakby
          ktoś wbijał nóż. Gdy mam herxa, bolą cały czas, od wewnątrz, dość często jakby
          reumatycznie własnie. Co do reszty, to też mam, kojarzę to wybitnie z bb, bo
          nasila się przy herxie, wtedy od wewnątrz mam dziwne bóle pleców, rąk, stóp,
          nóg, palców itp. Potem mija.
          • e-strega Re: Dziwne bóle 24.06.10, 10:01
            Stopy mnie nie bolą ani częsciej, ani bardziej niż pozostałe partie, i nie jest
            to ból charakterystyczny dla bartonelli, więc to odpada.
            Co do reszty, to chyba dokładnie tak się dzieje u mnie.
        • aniad28 Re: Dziwne bóle 24.06.10, 10:07
          Ja też mam takie bóle, tak jakby 2 rodzaje. Jeden to takie kłucie
          wędrujące, przez chwilę w nadgarstku, póżniej w palcu ręki lub nogi
          itp. Drugi to też ból kłujący, ale trochę inny, utrzymujący się
          dłużej, najczęściej boli w okolicach od kostki do kolana.
          Bolą mnie też ręce i nogi gdy np. wchodzę po schodach albo myję
          włosy, ale to jeszcze inny rodzaj bólu.
          Trudno to wszystko wytłumaczyć.
          • mniamumniamu Re: Dziwne bóle 24.06.10, 10:40
            Ja mam podobnie. Na plecach kłucia najczęściej wędrują, to na górze, to na dole
            itp. Od kostki do kolana mam jak ty, to znaczy ból utrzymuje się dłużej. Tak
            samo mam na rękach. Jak wchodzę po schodach też boli, tak jakby mięśnie były nie
            wiem jak zmęczone i jakbym była jednym wielkim zakwasem. A jak myję wlosy, też
            boli, tak jakby ręce były przemęczone, każdy ruch boli i zaczynają drętwieć.
            • aniad28 Re: Dziwne bóle 24.06.10, 13:01
              a już myślałam, że tylko ja tak mam, bo nie zauważyłam, żeby ktoś
              pisał o tym. Mi też nogi i ręce bolą, a jednocześnie jakby
              drętwieją i omdlewają. Ostatnio bołały mnie nogi jak jechałam
              rowerem, a najbardziej denerwuję się, jak bolą mnie ręce, kiedy w
              sklepie albo w szafie przeglądam ubrania na wieszakach i ból mi to
              uniemożliwia.
              • mniamumniamu Re: Dziwne bóle 24.06.10, 13:18
                Omdlewanie też znam, zwłaszcza rąk, a nogi mnie bolą nawet jak robię rowerek w
                domu, z dzieckiem, które ma 2 latka..
                A wiesz, jakiś czas temu wybrałam się na zakupy ciuchowe, sama. Wróciłam bez
                niczego przerażona, bo dałam radę zdjąć z górnego wieszaka dwie koszulki i na
                tym się moje możliwości skończyły. Następna próba zdjęcia czegokolwiek skończyła
                się bólem, drętwieniem i rozlewającym się po rękach gorącem i słabością.
                A tak z ciekawości spytam: miałaś może robione badania na polineuropatię? Bo ja
                miałam zdiagnozowaną, wywołaną przez bb oczywiście. Mój neurolog twierdził, ze
                te bóle są od polineuropatii i że nie da się już tego odwrócić, bo uszkodzone
                nerwy się nie regenerują. Dawał jakieś leki, skierowania na rehabilitację itp,
                ale nic mi nie pomogło.
                Ale teraz sama nie wiem, jak to jest. Poprawa u mnie nastąpiła po pierwszym
                pulsie tini, wtedy tez miałam kontrolne EMG, które wykazało prawidłowe
                przewodzenie we wszystkich nerwach! Lekarz opisujący badanie stwierdził, że
                polineuropatii nie ma, tak po prostu. Nie wiem, jak to jest możliwe, z lekarzem
                dopiero się będę konsultować. Ból z kolei znów do mnie wrócił.. Bądź tu mądry
                człowieku.
                • aniad28 Re: Dziwne bóle 25.06.10, 07:50
                  Nie miałam robionych badań na polineuropatię, prawdę mówiąc nie
                  słyszałam o czymś takim. Pewnie warto by było zrobić, ale trzeba by
                  było pójść prywatnie i znowu wydać kasę.
                  Ja też w trakcie leczenia miewałam poprawę, bóle mijały, ale
                  niestety były nawroty. Teraz znowu się nasiliły. Może rzeczywiście
                  tak już zostanie. Obawiam się, ze po tej boreliozie nie tylko to mi
                  zostanie.
                  • a.guzia Re: Dziwne bóle 25.06.10, 13:03
                    No niestety, różnego rodzaju bóle to chyba nasza specjalność. Jedyny objaw u
                    mnie pozostający to wędrujące pobolewania w ręku w żaden sposób nie reagujące na
                    leczenie. Czas już do tej myśli przywyknąć, że nie wszystkiego można się pozbyć.
                    No ale cóż. To mi już absolutnie nie przeszkadza dobrze funkcjonowaćsmile
    • marzena1963 Re: Dziwne bóle 24.06.10, 13:43

Zawsze miałam takie bóle i dlatego dziwne mi się wydają teraz takie okresy, gdy one zanikają zupełnie. Jakby czegoś brakowało...

Myślałam zawsze, że to normalne iż tak się ma. Od dziecka słyszałam u obojga rodziców narzekania na takie "coś" i było dla mnie normalne, że i ja "to" odczuwam.

Jeśli ustępują w miarę leczenia, to jest to efekt działania bakterii, które może mają coraz mniej do powiedzenia. Inaczej nie potrafię tego wyjaśnić.

Właśnie to jedne z niewielu "drobiazgów", które mi jeszcze pozostały. Całe szczęście, że nie są uciążliwe. W przeciwieństwie do tego, co zaliczyłam wcześniej.
      • e-strega Re: Dziwne bóle 24.06.10, 18:21
        Ja od wieków myślałam, że każdy ma bóle kłójące, bo ja takie miałam i myślałam,
        że to coś naturalnego. Tymczasem, jak dopiero niedawno zaczęłam pytać innych, to
        się okazało, że nie wiedzą, o czym mówię.
        • marzena1963 Re: Dziwne bóle 24.06.10, 18:48

No właśnie. Ja też niedawno zapytałam o to męża - a jesteśmy razem 26 lat - i też się zdziwiłam, że on tego nie ma. Dla mnie to było tak oczywiste jak fakt, że rano wstanie słońce. A wieczorem zajdzie.

Nawet nie podejrzewałam, że można nie mieć takich "efektów"
    • e-strega ? 24.06.10, 18:16
      W każdym razie z NEUROboreliozą te bóle nie mają nic wspólnego?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka