08.06.12, 13:02
Ktoś może wie czy słodzik zawierający acesulfam, cyklaminian i maltodekstrynę jest dozwolony?
Obserwuj wątek
    • karusiap Re: Słodzik 08.06.12, 15:21
      A nie lepiej wyciąg ze stewi albo ksylitol (cukier brzozowy)? Nie zawieraja cukru, nie karmią grzybicy.
    • fasolka_88 Re: Słodzik 08.06.12, 15:27
      teoretycznie to co wymieniłas nie karmi grzyba, ale za to tak niszczy organizm ze lepiej tego unikac ( wiem co mówie przez kilka lat na abx uzywałam tego typu słodzików, i dopiero przejsciu na ksylitol zaczełam czuc sie lepiej)

wiec tak naprawde z dobrych nieszkodliwych słodzików to stevia i ksylitol.
      • karusiap Re: Słodzik 08.06.12, 15:57
        Dokaldnie tak jak pisze fasolka.
        Nie pamiętam już czy acesulfam, czy cyklaminian jest przetwarzany przez bakterie jelitowe do związków toksycznych. Przy wprowadzaniu tych substancji na rynek nie było rzetelnych badań. Samo to powoduje, ze powinno się do takich substancji podchodzić z dużą rezerwą.
        • ekoma.wroc Re: Słodzik 08.06.12, 20:19
          Dzięki
          • abi0312 Re: Słodzik 08.06.12, 20:25
            Ja też używam ksylitolu, już od roku. Sprawdza się super. Moje córki jedzą truskawki z makaronem razowym posłodzone ksylitolem. Bardzo im smakuje. Z grzybem nie mamy żadnego kłopotu.
            Pojawiały się pogloski, że ksylitol może jakoś wpływać na rowój grzyba. Ja uważam, że to nieprawda.
            pozdrawiam
            Abi
    • ayurveda101 Re: Słodzik 08.06.12, 20:26
      KSYLITOL JEST NAJLEPSZY. Wszystkie słodziki to trucizny na czele z aspartamem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka