Dodaj do ulubionych

Zaburzenia hormonalne

04.02.13, 15:04
Witam zwracam się z prośbą do wszystkich dziewczyn... czy u was na leczeniu też pojawiły się problemy hormonalne? czy leczycie to jakoś.... ostatnio wybrałam się do ginekologa i stwierdził że mam dużo pęcherzyków wokół jajnika i powiedział że to może być zespół policystyczny jajników .. ja nigdy takiego czegoś nie miałam dopiero na leczeniu to się pojawiło ... i na dodatek miesiączka skróciła się z 7 dni na zaledwie 2 ... czy ktoś by mi mógł powiedzieć chociaż jakie badania wykonać żeby stwierdzić czy są jakieś zaburzenia... bo niestety ginekolog nie wie czy borelioza może takie coś wywoływać i nie da mi nic do leczenia bo biore abx i sie boi o watrobesad co zrobić w takiej sytuacji... z góry dziękuje kobitki
Obserwuj wątek
    • gralint Re: Zaburzenia hormonalne 04.02.13, 20:29
      Borelia moze Ci blokowac tarczyce a tarczyca niedoczynna moze powodowac powstawanie cyst na jajniku cos a la pcos. Badania do wykonania: TSH, ft3, ft4, aTpo, aTg oraz w 3dniu cyklu: FSH, LH, estradiol, oraz 7dni przed okresem: estradiol i progesteron.
    • iza-pal Re: Zaburzenia hormonalne 04.02.13, 23:22
      Nie wiem od kiedy mam bb. Od lat 8 mam niedoczynnosc tarczycy.
      Kiedy bb sie ujawnila- na rok skrocily mi sie miesiaczki do 21 dni. Na jajnikach wyskakiwaly torbiele.Terapia hormonalna nie radzila sobie z tym. Miesiaczki w trakcie leczenia wrocily do normy.Torbiele "skacza" z jednego jajnika na drugi. Zdecydowanie bb ma wplyw na gospodarke hormonalna.
    • fasolka_88 Re: Zaburzenia hormonalne 05.02.13, 09:56
      a robiłas badania hormonalne ? testosteron, Lh itp? U mnie wiesz, rok - 2 lata temu były okej, a Pcos rozwinał sie w niecałe poł roku... Zawsze USG było okej, małe jajniki a tu nagle jeden przerośniety... BTW jak miałam miesiączkę to też zawsze 7 dni, a teraz brak
      • xena1988 Re: Zaburzenia hormonalne 05.02.13, 13:49
        Ja miesiączki mam co miesiąc jednak trwają krócej niż kiedyś... robiłam kiedys TSH i wyszło mi 4, 70 a norma byla 4,20 ale oczywiscie lekarz rodzinny powiedzial że to normalny wynik dla tak młodej dziewczyny i tak to zostawiłam głupia ... dziękuje za porady
        • fasolka_88 Re: Zaburzenia hormonalne 05.02.13, 14:43
          norma dla nas(wnioskuje po nicku) to koło 2, wiem miałam to samo jak internista mi mówił że, 4,7 ( tez tyle miałam jakiś czas temu) to ok
        • fasolka_88 Re: Zaburzenia hormonalne 05.02.13, 14:44
          najlepiej jak pójdziesz do endokrynologa, jeszcze nie spotkalam, zeby któryś mi powiedział, że 4 to u mnie w normie.
          • xena1988 Re: Zaburzenia hormonalne 05.02.13, 15:14
            Dziękuje bardzo ... pójdę zapisać się do endykrynologa bo być może objawy jakieś też mam od tarczycy... ale jestem zła na lekarza rodzinnego ... lekko przekroczona norma wg niego.. masakrasad
            • fasolka_88 Re: Zaburzenia hormonalne 05.02.13, 15:43
              nie ma za co smile
              ja z TSH walcze od 17 lat, przez całe zycie inne hormony były ok tylko tsh sie wahało i tyle, a teraz sama wiesz, to i tak pewnie bb
              • amelka282 Re: Zaburzenia hormonalne 05.02.13, 16:53
                ten lekarz to jakis konował mowiac ze wynik ok.ja tez mam zawyżone TSH ..4,7..a wczesniej mialam zawsze w granicach 1,1- 1,3 , optymalna dla kobiet w naszym wieku bo pewnie jestesmy w podobnym to maks kolo 2.
                teraz biore euthyorx.
                zgadzam sie z tym co gralint napisala odnosnie tarczycy i bb..
                pozdro
    • staraczka25 Re: Zaburzenia hormonalne 22.03.19, 13:21
      Jeżeli chodzi o badania hormonalne, gdy kobieta stara się o bobasa to trzeba wykonać następujące badania hormonalne
      -progesteron
      -prolaktyna
      -TSH
      -ft3
      -ft4
      -FSH
      -LH
      -AMH
      Po tych badaniach jak je wykonasz będziesz wiedziała w czym leży problem i wszystkie te badania które napisałam da się w razie wu wyleczyć lekami i na pewno zajdziesz w ciążę. Ja właśnie byłam wczoraj na pierwszym teście hormonalnym, a 5 kwietnia i 9 kwietnia mam następna dwa testy hormonalne a omówienie wyników mam na 9 maja 2019roku. Także wszystko będę wiedziała 9 maja, a jeśli moje wyniki będą bardzo złe będą do mnie dzwonić. Skierowanie na badania hormonalne otrzymałam od mojego endokrynologa i to on się tym zajmuję nie ginekolog. Także jak chcecie mogę napisać swoje wyniki po 9 maja i jakie leczenie mi w drążył endokrynolog. Z miłą chęcią się po dziele, ponieważ też z mężem staramy się o dzidziusia. Dodam że poroniłam trzy razy w 3 tygodniu w 6 tygodniu oraz w 14 tygodniu. Powód poronienia był za wysoki wynik TSH i polaktyny. Nie dało rady utrzymać ciąży do porodu. Ale mam nadzieję że się w końcu uda i wam tego z całego serca życzę.
    • staraczka25 Re: Zaburzenia hormonalne 27.03.19, 17:14
      Wiesz co ja nie będę brała nic na własną rękę. Poczekam aż przejdę trzy testy hormonalne zobaczę wyniki jakie są te co są złe to będę brała leki przepisane przez specjalistę i zapytam go o ten lek, tylko że ja jestem za granicą i nie wiem czy tu jest taki lek. Ale na pewno mi jakieś przepiszą niemieckie leki na gospodarkę hormonalną.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka