Dodaj do ulubionych

Kleszcz z patogenem bardzo szybko usunięty.

17.07.18, 16:09
Wczoraj ukąsił mnie kleszcz, mały 1mm. Jestem pewny, że nie przebywał w skórze dłużej niż 3 godziny. Wyciągnąłem go w całości, żywego. Dzisiaj zdiagnozowany z pozytywnym wynikiem na Borrelia burgdorferi sensu lato i negatywnym na KZM.

W miejscu ugryzienia mam minimalną kropeczkę i minimalne zgrubienie. Dzisiaj nawet mniejsze niż bezpośrednio po wyciągnięciu kleszcza.

Przeczytałem FAQ, przeglądnąłem prezentacje i obawiam się, że decyzję podejmuje się ostatecznie samemu, ale jednak poproszę o opinię czy zacząć terapię antybiotykową?

Jest to dla mnie o tyle istotne, iż jestem sportowcem przygotowującym się do ważnych zawodów, które mają się odbyć we wrześniu. Kuracja antybiotykowa pewnie zrujnuje całe przygotowania.
Obserwuj wątek
    • miklasz55 Re: Kleszcz z patogenem bardzo szybko usunięty. 17.07.18, 22:51
      Ukąsiła nimfa, mogła zakazić ale na razie nie wiadomo. Lekarze generalnie są niechętni żeby dać antybiotyk i polecą czekać, choć niejeden prywatnie będąc w tej sytuacji by wziął. Zwykle podaje się doksycyklinę ale szybko po ukąszeniu można podać też amoksycylinę która jest zupełnie nietoksyczna. Dawka amoksy przy leczeniu boreliozy jest minimum 4g/doba, ale bardzo wątpliwe czy jakiś lekarz tyle zapisze. Weź przynajmniej przez pierwsze 3-4 dni 4g/doba (najlepiej 1,5g co 8 godzin) a potem ewentualnie zmniejsz jeśli nie dasz rady zdobyć go w wystarczającej ilości przez nastepne dwa tygodnie. Amoksy jest bakteriobójcza ale trzeba 2-3 doby wysokiej dawki żeby zabić bakterie boreliozy... Ten lek nie wpłynie na twoją formę sportową, jest podawany niemowlętom i kobietom w ciąży. Dodatkowo bierz probiotyk (np. Multilac) 1 raz dz. parę godzin od antybiotyku. Jeśli lekarz nie zgodzi się a zaproponuje np. Sumamed (azytromycyna) możesz wziąć. Podają go zwykle 1xdz. przez kolejne 3-4 dni na tydzień, w następnym tygodniu powtórzyć. W tym wypadku probiotyk zbędny.
      • miklasz55 Re: Kleszcz z patogenem bardzo szybko usunięty. 22.07.18, 22:54
        Azytromycynę stosują standardowo na etapie rumienia w dawce 1 tabl 500 mg dziennie przez 5 dni. Na pewno lepiej niż przez 3-4 dni, choć amoksycylina byłaby lepsza.
    • b.bujak Re: Kleszcz z patogenem bardzo szybko usunięty. 19.07.18, 20:04
      istnieje przekonanie, że im krótszy czas przebywania kleszcza wbitego w skórę, tym mniejsze ryzyko, ale do przekazania patogenu wystarczy przerwanie powłok skóry;
      • rzene Re: Kleszcz z patogenem bardzo szybko usunięty. 20.07.18, 22:09
        Zaleca się wzięcie profilaktycznie antybiotyku, pewnie dużo osób by wzięło wiedząc jakie będą później konsekwencję rozsiania bakterii organizmie. Decyzja należy do każdego indywidualnie. Nie wiadomo czy doszło do zakażenia.
        Tak naprawdę nie wiadomo co zrobić, na badania nie ma sensu bo i tak mogą wyjść ujemne a czekać na objawy to jak czekać na "puszkę Pandory". Doxy nie bardzo bo jest lato dawka 100mg2x2, Amotaks rzeczywiście 4 g min. najlepiej 2g rano 2g wieczorem. Sumamed Azitro może być za słaby. Także tak jak pisze miklasz55 amotaks naj mniej szkodliwy a być może zadziała. Szukaj lekarza albo spróbuj zdobyć w aptece.
    • htmb Re: Kleszcz z patogenem bardzo szybko usunięty. 27.07.18, 10:18
      dziękuję za informacje. Zrobiłem terapię amoksycyliną. Trochę jelita ucierpiały, ale ogólnie organizm radzi sobie z tym bardzo dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka