Dodaj do ulubionych

Moje wyniki witaminy D

27.06.05, 16:27
25-D <7ng/ml
1,25-D jeszcze nie mam
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: Moje wyniki witaminy D 27.06.05, 22:29
      A co ten wynik znaczy?
      • wroteknowynick Re: Moje wyniki witaminy D 27.06.05, 23:04
        znaczy ze 25-D jest bardzo niskie ,tak niskie ze nie mogli oszacowac konkretnej
        wartosci wiec napisali <7ng/ml.
        Znaczy ze 25-D jest bardzo szybko przekształcany do 1,25-D ,aktywnej witaminy D.
        Jest narazie dokładnie tak jak Procedura Marshalla mówi smile) jestem happy man

Oczywiscie interpretacja tego wyniku przez kazdego normalnego lekarza bedzie
        takie ze mam niedobor witaminy D .Lecz naprawde Ciezko miec niedobor tej
        witaminy z powodu czasu pol trwania 25-D wynoszacego 3 miesiace ,gdy 15 minut 2
        razy w tygodniu ekspozycji na swiatlo zaopatruje nasz organizm w 90% 1,25-D smile

za tydzien bede mial 1,25-D

Apropo normy witaminy D sa roznie okreslane przez rozne laboratoria gdyz nie ma
        kryteriow diagnostycznych ,przeczytalem gdzies ze 20-50ng to norma.

Ale norma przy 25-D nie ma znaczenia bo ta witamina nic nie robi bezposrednio.
        • artur737 Re: Moje wyniki witaminy D 27.06.05, 23:07
          Czyli najwazniejszy to bedzie wynik 1,25-D smile
          • wroteknowynick Re: Moje wyniki witaminy D 27.06.05, 23:29
            Zgadza sie zgadza smile afirmitive ;]
            Prawdopodobnie bedzie wysoki co potwierdzi zapalenie Th1 ,lecz jezeli nie bedzie
            wysoki to bedzie to albo oznaczac:
            1) ze zbytnio ograniczylem spozycie witaminy D zanim się przetestowalem.
            2)Moze takze oznaczać ze zle zrobili badanie w co watpie lecz zrobili mi z
            jednej probki ,najpierw 25-D a potem 1,25-D zrobia za tydzien wiec mam nadzieje
            ze zamrozili ,ale oni wiedza ze 1,25-D ma 6 godzin polownicznego zycia wiec
            chyba zrobia dobrze.Lecz w stanach jest takie laboratorium ktore nie mrozi
            probek ,nie wiem czemu skoro wiedza o rozpadzie 6 godzinnym i to badanie kupe
            szmalu kosztuje pacjenta.Poprostu sa niepowazni
            3) niskie 1,25-D moze tez oznaczac infekcje wirusowa taka jak hiv czy hepalitis
            ,lecz na to mialem badania w szpitalu w zwiazku z zapaleniem watroby nieznanej
            etiologii i mam wykluczone.przy hiv 1,25-D spada do zera

Wiec wydaje mi sie ze bedzie wysokie zwazywszy na moje symptomy smile Nie ma innej
            mozliwosci.
            • artur737 Re: Moje wyniki witaminy D 27.06.05, 23:37
              To ta watroba tez ci sie chyba zapalila od boreliozy, przypuszczam
              • wroteknowynick Re: Moje wyniki witaminy D 28.06.05, 00:21
                Z watroba tez ciekawa sprawa ,zmienili mi doksy na amoksycycline i lezalem z
                kolesiem ktory mial mononukleoze, wiec mysleli ze sie zarazilem i taka reakcja
                po amoksy mogla byc bo nie wolno podawac jej przy mononukleozie.

Ale wczesniej bralem penicyline. Dostalem wysypki ,pieczenia w zylach i scisk
                plucach oraz wymiotowalem. moje warttobowe wskazniki z normy 40 skoczyli do 1000

Jak odstawili mi leki i spadly mi przeciwciala to mialem diete przez kilka
                miesiecy. Jak przyszla mi watroba i spadly wskazniki to przyszedl mi lekarz o
                tym powiedziec i tak byl szczesliwy ze mial banana na twarzy mnie poglaskal i
                powiedzial ze wszystko juz w porzadku. A ja se myslalem ,no tak watroba mi nie
                pekla ale borelioza jak jest tak byla hehe.
                Chyba sie niezle przestraszyli

Potem sie dowiedzialem ze w szpitalu raczej nie potrafia rozpoznawac herxheimera
    • wawan1 Re: Moje wyniki witaminy D 28.06.05, 09:37
      Jaki jest koszt tych obu badań i jakie laboratoria je robią. Jak dokładnie
      nazywają się te badania, zy tak jak je opisałes?
      • wroteknowynick Re: Moje wyniki witaminy D 28.06.05, 10:50
        To są metabolity witaminy D , 25-dihydroxywitamina-d oraz
        1,25-dihydroxyvitamina-D ,są drogimi badaniami 250zl za 1,25-D i 70-80 za 25-D.
        Nie ma sensu robic tych badan jak nie masz lekarza ktory ci zastosuje mp i
        zinterpretuje wyniki.Ale moga ci sie przydac do przekonania lekarza.
        Laboratorium diagnostyka je wykonuje
        Diagnostyka MCL Wrocław

Data powstania: 1999r.
        ul. Weigla 12
        53-114 Wrocław
        tel.: (71) 33-71-358
        e-mail: wroclaw@diag.pl
        e-mail ze strony www.diag.pl/

Krew musi byc zamrozona
    • wroteknowynick Re: Moje wyniki witaminy D 04.07.05, 02:02
      1,25-D 36,4 pg/ml
      • nataszkam Re: Moje wyniki witaminy D 04.07.05, 11:14
        No ale co to oznacza? jakie sa normy?
        • wroteknowynick Re: Moje wyniki witaminy D 04.07.05, 11:18
          dla 25-D mam napisane min 11 i maks 54 ,ale nie wiem czy to norma czy zakres
          pracy aparatu
          1,25-d napisali mi norme 15-70 alerozne laboratoria maja rozne normy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka