wroteknowynick 27.06.05, 16:27 25-D <7ng/ml 1,25-D jeszcze nie mam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wroteknowynick Re: Moje wyniki witaminy D 27.06.05, 23:04 znaczy ze 25-D jest bardzo niskie ,tak niskie ze nie mogli oszacowac konkretnej wartosci wiec napisali <7ng/ml. Znaczy ze 25-D jest bardzo szybko przekształcany do 1,25-D ,aktywnej witaminy D. Jest narazie dokładnie tak jak Procedura Marshalla mówi ) jestem happy man Oczywiscie interpretacja tego wyniku przez kazdego normalnego lekarza bedzie takie ze mam niedobor witaminy D .Lecz naprawde Ciezko miec niedobor tej witaminy z powodu czasu pol trwania 25-D wynoszacego 3 miesiace ,gdy 15 minut 2 razy w tygodniu ekspozycji na swiatlo zaopatruje nasz organizm w 90% 1,25-D za tydzien bede mial 1,25-D Apropo normy witaminy D sa roznie okreslane przez rozne laboratoria gdyz nie ma kryteriow diagnostycznych ,przeczytalem gdzies ze 20-50ng to norma. Ale norma przy 25-D nie ma znaczenia bo ta witamina nic nie robi bezposrednio. Odpowiedz Link
artur737 Re: Moje wyniki witaminy D 27.06.05, 23:07 Czyli najwazniejszy to bedzie wynik 1,25-D Odpowiedz Link
wroteknowynick Re: Moje wyniki witaminy D 27.06.05, 23:29 Zgadza sie zgadza afirmitive ;] Prawdopodobnie bedzie wysoki co potwierdzi zapalenie Th1 ,lecz jezeli nie bedzie wysoki to bedzie to albo oznaczac: 1) ze zbytnio ograniczylem spozycie witaminy D zanim się przetestowalem. 2)Moze takze oznaczać ze zle zrobili badanie w co watpie lecz zrobili mi z jednej probki ,najpierw 25-D a potem 1,25-D zrobia za tydzien wiec mam nadzieje ze zamrozili ,ale oni wiedza ze 1,25-D ma 6 godzin polownicznego zycia wiec chyba zrobia dobrze.Lecz w stanach jest takie laboratorium ktore nie mrozi probek ,nie wiem czemu skoro wiedza o rozpadzie 6 godzinnym i to badanie kupe szmalu kosztuje pacjenta.Poprostu sa niepowazni 3) niskie 1,25-D moze tez oznaczac infekcje wirusowa taka jak hiv czy hepalitis ,lecz na to mialem badania w szpitalu w zwiazku z zapaleniem watroby nieznanej etiologii i mam wykluczone.przy hiv 1,25-D spada do zera Wiec wydaje mi sie ze bedzie wysokie zwazywszy na moje symptomy Nie ma innej mozliwosci. Odpowiedz Link
artur737 Re: Moje wyniki witaminy D 27.06.05, 23:37 To ta watroba tez ci sie chyba zapalila od boreliozy, przypuszczam Odpowiedz Link
wroteknowynick Re: Moje wyniki witaminy D 28.06.05, 00:21 Z watroba tez ciekawa sprawa ,zmienili mi doksy na amoksycycline i lezalem z kolesiem ktory mial mononukleoze, wiec mysleli ze sie zarazilem i taka reakcja po amoksy mogla byc bo nie wolno podawac jej przy mononukleozie. Ale wczesniej bralem penicyline. Dostalem wysypki ,pieczenia w zylach i scisk plucach oraz wymiotowalem. moje warttobowe wskazniki z normy 40 skoczyli do 1000 Jak odstawili mi leki i spadly mi przeciwciala to mialem diete przez kilka miesiecy. Jak przyszla mi watroba i spadly wskazniki to przyszedl mi lekarz o tym powiedziec i tak byl szczesliwy ze mial banana na twarzy mnie poglaskal i powiedzial ze wszystko juz w porzadku. A ja se myslalem ,no tak watroba mi nie pekla ale borelioza jak jest tak byla hehe. Chyba sie niezle przestraszyli Potem sie dowiedzialem ze w szpitalu raczej nie potrafia rozpoznawac herxheimera Odpowiedz Link
wawan1 Re: Moje wyniki witaminy D 28.06.05, 09:37 Jaki jest koszt tych obu badań i jakie laboratoria je robią. Jak dokładnie nazywają się te badania, zy tak jak je opisałes? Odpowiedz Link
wroteknowynick Re: Moje wyniki witaminy D 28.06.05, 10:50 To są metabolity witaminy D , 25-dihydroxywitamina-d oraz 1,25-dihydroxyvitamina-D ,są drogimi badaniami 250zl za 1,25-D i 70-80 za 25-D. Nie ma sensu robic tych badan jak nie masz lekarza ktory ci zastosuje mp i zinterpretuje wyniki.Ale moga ci sie przydac do przekonania lekarza. Laboratorium diagnostyka je wykonuje Diagnostyka MCL Wrocław Data powstania: 1999r. ul. Weigla 12 53-114 Wrocław tel.: (71) 33-71-358 e-mail: wroclaw@diag.pl e-mail ze strony www.diag.pl/ Krew musi byc zamrozona Odpowiedz Link
nataszkam Re: Moje wyniki witaminy D 04.07.05, 11:14 No ale co to oznacza? jakie sa normy? Odpowiedz Link
wroteknowynick Re: Moje wyniki witaminy D 04.07.05, 11:18 dla 25-D mam napisane min 11 i maks 54 ,ale nie wiem czy to norma czy zakres pracy aparatu 1,25-d napisali mi norme 15-70 alerozne laboratoria maja rozne normy Odpowiedz Link